Spomalenie kontrakcií a odmietnutie oxytocínu. Poradíte?

lagunasa
9. jan 2016

Prvy porod najskor prebiehal dobre, hladko no po asi 10hodinach sa zacali kontracie skracovat a predlzoval sa cas medzi nimi. Syn bol otoceny KP. Ked sa tie kontrakcie spomalili tak ma napichli na oxytocin aby mi znova rozbehli kontracie. Vtedy som sa nad tym nezamyslala, ale po napichnuti prisli neskutocne bolesti, az som to psichicky nezvladla a ziadala o cisarsky.
Druhy porod by som napriek tomu chcela prirodzeny. Len ma zaujima ako sa riesi to, ked sa zene spomaluju kontrakcie a ona odmieta oxytocin. Ako sa potom postupuje? Caka sa na znovu zosilnenie alebo to inac ako oxytocinom nejde?

lucka227
9. jan 2016

No mne ked davali infuzku ani nepovedali co davaju,takze tak.Ak nieco take nechces,je dobre mat porodny plan,kde spises ze nechces urychlovace a pod.Neviem to porovnat,ja som mala 4 taablety vlozene na vyvolanie a potom ma slo rozdrapit.Ale kazda zena vravi,zr kontrakcie normalne a po vyvolavacke sa nedaju porovnat.Normalne mam chrobaka v hlave,ze si tiez neneham pchat do seba nic,lebo to boli ukrutne bolesti v 40sek.intervaloch

sense
9. jan 2016

Skus sa spytat gynekologa na toto...ja som rodila v zaahranici a tam pokial sa da nechavaju vsetko na prirodu ale ...v pripade ohrozenia matky alebo dietata idu vsetky poziadavky rodicky a aj priroda bokom...

dena10
9. jan 2016

Ide to ešte tabletou, ktorá sa vkladá do krčka maternice - ale oxytocín je proti tomu nič 😀
Mne tak robili oba pôrody - kontrakcie som mala také, že som vracala. Mala som termín, pôrod sa nespúšťal - vyšší tlak, deti veľké, tak vyvolávali...

miskoskulko
9. jan 2016

mna na toto upozornil moj lekar u seba v ambulancii a kedze je za prirodzeny porod, tak mi navrhol pre istotu si dopredu kupit homeopatika na rozbehnutie kontrakcii, v prípade ak by sa mi nejak zastavil porod... najprv bolo vsetko ok, ale nejak som sa zacala bat, nebolo mi prijemne pocuvat ako v nemocnici tlacia na rozne maminy, ze si musia vlozit tabletku dovnutra, inak ich nechaju tak, ze sa to bude len zbytocne natahovat... do toho mi na izbe zacala stlacat brucho sestricka, merala kontrakcie, ktore s citila a ona ma presviedcala, ze ja este ziadne nemam... do toho sup na vysetrenie, kde som sa vobec po styroch hodinach neotvarala, cize to vsetko z odstupom casu pripisujem stresu okolo seba... volala som mojmu lekarovi, bavila som sa so sestrickou, ktora ma ale odhovorila od tych homeo a s lekarom som sa ani nebavila, fakt som jej verila... volala som hlavne preto, ze som sa potrebovala uistit, mozno podporit q tak som zacala stresovat...nechala som sa dotlacit do oxytocinu aj epi, a bolest to bola omnoho horsia ako normalne kontrakcie... ak by som ma rodit druhykrat, dam si radsej tie homeopatika ako oxytocin... myslim si, ze psychika robi vela... zelam vela stastia a pohodovy porod 🙂

maminag
9. jan 2016

tiež mi najprv dávali oxytocín, 3 x, kontrakcie žiadne, tak to vyriešili tabletou do pošvy, pretože som krvácali, tak museli vyvolať pôrod, ale to boli hrozné bolesti, sekciu zamietli, pretože som mala slabý krvný obraz, mám úzku panvu zvnútra, dieťa bolo veľké 4200 g, museli mi tlačiť na brucho, lebo som už nevládala....a malý si tiež vytrpel, zlomená kľúčna kosť a obrovský opuch na hlavičke 😒

pedroma
9. jan 2016

Ja som odmietla oxitocin. A zrejme v našej nemocnici vec neslychana, ale umoznili mi to...Rodila som v termine, ozvy boli v norme, no natrapila som sa statocne - porodila som až na štvrtý deň od prvej kontrakcie. Bola som doslova K.O. :( , a samozrejme s dodatkom od lekárky, že "mamička si neželala pomôcť!". Ach jo... Teraz už mám za sebou druhý pôrod, tiež bez oxi, a ten bol úplne malina, pôrod do piatich hodín od prvej kontrakcie. Za seba môžem povedať - o.i. psychika robí strašne veľa.

ukulela
9. jan 2016

pred oxytocinom som steny skrabala, po oxytocine som uz chcela zdechnut. nabuduce budem bojovat o to, aby miho nedali. ono jasne, ze kazda zena je ina, no nepoznam jednu s pozitivnou skusenostou s oxytocinom :(
... ale napriek tomu chcemdalsie dieta a ak sa bude dat, tak porod prirodzenou cestou. uz teraz si drzim palce a aj vsetym zenam-rodickam, aby sme to dali v pohode a zdravi 🙂 a lekarom, nech zacnu brat rodicky ako dolezite a vazene partnerky, nie ako krabice na beziacom pase, ktore treba rozbalit a vybrat z nich to dieta.

seahorse27
9. jan 2016

Druhy porod moze byt uplne iny ako prvy...ani sa nad tym nezamyslaj. Ja som bola tiez rozhodnuta pri druhom oxytocin odmietnut, ale nie za kazdu cenu. Pokial by bolo ohrozene dieta, resp, porodnik by zhodnotil, ze porod vôbec nepostupuje, tak by som si ho dala pichnut. Ja som bola v zasade len proti rutinnému podavaniu oxy. Mala som ale zazmluvneneho porodnika a v porodnom plane som tuto poziadavku mala jasne uvedenu. Nakoniec bol porod uplne iny ako prvy, vsetko islo hladko a relativne rychlo (oproti prvému), oxy nebol treba ani nahodou...aj ked sestricka uz bola nachystana, ze mi ho pichne, ked som isla tlacit...ale dr. nedovolil ;)

smirnoftka
9. jan 2016

Ja som mala v porodnom plane, ze podanie oxytocinu odmietam.. Primar na mna naliehal, vraj takto to bude trvat aj tri dni.. Neskutocne ma vystresoval, ale aj tak som odmietla, citila som sa ok bolesti skoro ziadne, tak naco.....Potom sa porod tak rozbehol, ze som ledva stihla dobehnut na porodnu salu a aj sami povedali, ze taky porod este nemali ani pri druhorodickach 🙂

moschi77
9. jan 2016

Ja som bola napichnuta 6 h na oxytocin a nemala som ani jednu kontrakciu 😀 Teda ja som za 34h, co mi odtiekla voda, nemala uplne ziadnu...ani neviem, ako porod boli a troska ma to mrzi, chcela som rodit prirodzene, ale kedze som mala nepostupujuci porod a po oxytocine som sa otvorila "az" na spic prsta, tak neviem, co to je rodit... uvidime, aky bude druhy porod, ak by sa postastilo... 🙂

petulda333
9. jan 2016

Mne zacali kontrakcie 23:12 ale boli kazdych 12minut tak som rozdychavala o 1:34 uz boli cca 6minut tak sme sli do nemocnice,po prichode boli 3min.lenze predomnou jedna rodila,pocula som ju kricat a tak som sa zlakla ze asi hodinu dve som kontrakcie nemala,potom sa pimaly rozbehli a asi 6hodin boli 3-5-6-3-6min...potom sa ma dr opytal ci chcem cakat dalej alebo prepuchne plodovu vodu...prepichol a slo to.celkovo to trvalo 18hodin ale ziady oxytocin mi nedavali ani sa nato nepytali

kkl82
9. jan 2016

Presne opisujes moj pripad, aj ked ja som po napichnuti oxytocinom uplne skolabovala a cisarsky mi museli robit akutny. Druhy porod sme sa ponahlali do porodnice v noci, lebo som mala 2min intervaly. A samozrejme, ked som bola prijata, tak sa uz len predlzovali a porodila som az o 13hodin neskor. Vyhovovalo mi, ze sami neodporucali porod nijak urychlovat kvoli predchadzajucej sekcii (takisto, ako mi porod nchceli vyvolavat, aj ked som bola po termine), dali mi klud a cas. Same sa to rozbehlo po cca 10 hodinach, potom to uz islo rychlo. Takze moja rada je len ta, aby ste nepanikarili (ani ty ani partner) a s kludom poziadali personal o cas. Nech na vas netlacia, ak sa da, nech vas presunu z cakacky na izbu (zalezi od porodnice, ci maju miesto atd, v tomto su vip izby idealne). Je to tvoj porod, tak bud odhodlana riadit sa sebou a nie hodinkami...

alby2014
9. jan 2016

ne porod vyvolavali, cize tabletka do psovyje tiez oxytocin? Lebo ja som asi divna, sice som mala hned kontrakcie co tri minuty, ale v pohdoe sa dali predychat, este aj tei po pusteni vody sa v sprchce dali zvladat, ze lahoda...tak ja neviem, ale oblickove koliky, to som grcala zlc od bolesti a skrabala steny...porod je v porovnani s tym malina a to si neviem predstavit, ze nevyvolavany boli vraj menej... to by som si asi ani nevsimla... 🙂 🙂 🙂

chokma
9. jan 2016

mne dali oxytocin a porod v pohode. este sestricka, co mi ho davala bola cela nesvoja, bo mi davku trikrat zvysovala, kedze som sa stale tvarila, ze ma nic neboli 😀 asi aj kazdy porod je iny. ak by bolo ohrozene dieta, urcite by som si poziadavky nediktovala... a ci bude splnena ta poziadavka, zavisi urcite od kazdej porodnice a porodnika, takze nikto tu neporadi.

somavi
9. jan 2016

Ja by som nič nerobila na vlastnú päsť, keď ide o dieťa.. Ono jedna vec je mať precitanych pár článkov na nete a druhá je,mať vyštudovanu školu, za sebou stovky porodov a niekolkorocnu prax. Dnes už je prisambohu každý Mudr. (c) . Keď doktor uzná, že oxytocin alebo hocičo iné treba, tak neriešim. Skôr by som v tomto prípade venovala čas na výber dr.,odborníka, ktorému budem dôverovať.

borkavan
10. jan 2016

kokšo, zas tu robíte strašiaka z toho oxytocínu. Ja som ho mala tiež a predtým, ako mi ho išli dať, som revala, že ho nechcem. ALE prečo? Lebo tiež som bola nainfikovaná článkami a radami z tehu stretka, že oxytocín je čosi hrozné.
No keby nebolo oxytocínu, tak kto vie, možno rodím ešte doteraz. Mne oxytocín vyvolal pôrod a za dve hodky som porodila. Mám nízky prah bolesti, miestami mi bolo dosť zle od bolesti, nedalo sa mi dýchať a keď som predýchavala ako mi zas všetci "múdri" radili, tak mi bolo na odpadnutie a točila sa mi hlava.

Tak som si dýchala aj s oxytocínom ako som chcela a porodila som. 5 týždňov som mala ešte hrôzu z ďalšieho pôrodu, ale to len preto, lebo mňa veľmi bolí, už len udretie do stoličky nohou... ale znova bych šla rodiť normálne, či s oxytocínom alebo bez. Je mi to fuk. dôležitý je výsledok - zdravé dieťa a zdravá matka.

nikuska9284
10. jan 2016

Myslim..ze asi inak ako nim to nejde. Nestretla som sa teda s tym. Tiez som pocas porodu dostala 5 vyvolavaciek...vratane tabletky do posvy a oxytocinu. No za 20 hodin som bola otvorena ledva na 4 prsty. Ale dalo sa to vydrzat. Ako hovorim radsej by som rodila ako k zubarke 😀. Ani som nepostrehla rozdiel medzi kontrakciami pred a po. Plodovku som mala odtecenu a pre nepostupujuci plod musel byt nakoniec cisarsky. Co som im ja tvrdila uz 4 hodky predtym...ze by to bolo asi najlepsie riesenie 😀

zimmi1
13. jan 2016

no ja mozem len potvrdit neskutocne zhorsenie bolesti po podani oxytocinu..mala som odtecenu vodu, kontrakcie po tabletkach nabehli na kazde 4 min- fakt silne, ale dali sa predychat, no kedze som sa dostatocne rychlo neotvarala, bez slova mi napichli oxytocin, o co ide mi povedali, az ked som sa pytala..bolesti zrazu take, ze som netusila, kedy jedna kontrakcia konci a druha zacina,no jeden krc to bol a aj tak nepomohlo, po niekolkych hodinach sialenych bolesti som musela ist aj tak na akutnu sekciu, bo po tejto infuzke som sa viac neotvorila ani o centimeter.

uznavam, ze v mojom pripade (1,5 dna bez plodovky) lekari uz nemali cas na mna cakat, a zrejme spravili svoje najlepsie 🙂 ale pokial by vsetko prebiehalo v poriadku, oxytocin by som odmietla.

jubela21
9. feb 2016

Ja by som to nechala na lekárovi. Tiež som mala 10 hodín silné kontakcie ale neskracoval sa mi čas. 15 minút predtým ako ma vyhodili na kozu mi podali oxytocín lebo som rodila už 20 hodín a aj keď som bola otvorená na 9,5 cm mala som tak tuhý krčok a malý tak veľkú hlavičku , že by som ho pri 2 minútových intervaloch nevytlačila. Malý sa narodil po polhodinovom tlačení, pupočník dvakrát okolo krku. Rodil ma kamarát , ten mi povedal všetky detaily. Lekári ozaj vedia čo robia. Prirodzený pôrod som chcela aj ja. Ale prirodzené je keď dieťa pôrod neprežije a prirodzená v prírode je aj smrť matky. Nehovorím o tom , že keby mi to nevyvolal a čakal by na kratšie intervaly prirodzene tak malý bol už tak dlho v pošvovom kanály , že by asi ostal postihnutý. Beztak mal so mnou trpezlivosť a čakal až do poslednej chvíle, lebo som to odmietala. Druhý chcem tiež prirodzene keď sa bude dať. Keď nie nech ma napichajú aj nemožným len aby bábätko bolo zdravé a živé. Mňa nech aj rozšklbe. Veď keď som môj uzlíček porodila v momente som zabudla ako bolí kontrakcia a povedala som manželovi , že môžeme ísť na druhé ;)

bobus55
11. feb 2016

Ja sním mam len dobré skusenosti.Nakolko som bola s odtekom plodovky otvorená na 8 cm bez kontrakcii bolo nutné mi ho dat nakolko mi prvý krát nezabral bol mi daný o 11:00 dali mi druhý sice som myslela ze tam vyvrazdim pol nemocnice nakolko prisli neviem kolko nasobne silnejsie kontrakcie zvladla som to a o 11:30 bol malý na svete neviem ako by to dopadlo bez neho a ani radšej nechcem vediet nakolko bolo nutné aby mi prisli kontrakcie . Sama za seba by som aj pri druhom porode nemala s podanim oxytoinu problem ,aj ked su to silnejsie bolesti da sa to zvladnut a netrapis sa hlavne tak dlho 🙂 moj nazor

jaruskatt
11. feb 2016

keď zoslabnú kontrakcie, väčšinou po niekoľkých hodinách, telo je unavené. pomôže ak si trošku oddýchneš a keď sa dá aj pospíš. Potom sa väčšinou zase rozbehnú. U nás ale takýto postup veľmi zriedkavý :-/ väčšinou ženu napichajú nech je to čo najrýchlejšie... Pokiaľ sú ozvy v norme, bábätku nič nehrozí 😉 to len strašia

loui128
6. mar 2016

Podelim sa aj ja o skusenost. Prvy porod oxitocin mi podali bolelo to stale rovnako vydrzala som hoci miestami som si zelala koniec ale myslienka ze uvidim malinku ma povzbudzovalo a prisla na svet. Syn sa rodil predcasne o mesiac skor a napriek odtoku plodovej vody piatok o 19 kontrakcie v nedohladne a stale zavreta na druhe rano ma dali na porodnu salu a mala som na vyber oxitocin alebo cisarsky rez. Volila som oxitocin kontrakcie pekne nabehli vytrpela som si ich pekne a narodil sa maly. A navyse oba porody bez epidurali jedna vec je ze som nechcela a druha ze aj tak mi na sale povedali ze mi ju nesmu dat kvoli fraxiparine 0,4. Zeny nie oxitocin ale psychika urobi priserne vela nebojte sa zvladnete to tie hodiny bolesti za to stoja myslite len na to ze je to medzi vami a prave prichadzajucim dietatkom na svet. Myslite len ako ho uz uvidite venujte mu kazdu myslienku ze ste tam len vy a to babo. Mne to poradila porodna asistentka pri prvom porode a pomohlo mi to.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre