Spinal

miriamka2012
20. máj 2013

kocky mali ste pri cisarskom spinal ake to je boli to pri podavani?????

domak2
20. máj 2013

@miriamka2012 najprv ti to umrtvia, takze neboli ale zas nejak vyrazne prijemne to tiez nie je 😉

simonkazga
20. máj 2013

ahoj, ja som rodila spinálom a vôbec nič som necítila. Dokonca som si myslela, že ma nevedela pichnúť a zrazu len teplo a bolesť sa stratila. 🙂

liz_lemon
20. máj 2013

toho sa vobec nemusis bat, nie je to nic hrozne

cerez
20. máj 2013

@miriamka2012 Ja som mala väčší strach z bolesti, ale nič som nezacítila. Musím uznať, že lekár bol šikovný. Hneď po zavedení spinálky to mi robili v sede, mi hneď po jej zavedení kázali dať sa do lehu. Ja som ale behom pár sekúnd už nohy necítila, tak som nimi už ani nepohla. Museli mi ich oni zodvihnúť. Presne ako tu opísali, pocítila som náhle teplo a znecitlivenie bolo od pod pŕs až dole. Veľký strach som mala, keď začnú rezať. Videli môj vyplašený výraz a spýtali sa ma, že čo tak vystrašene pozerám? Ja len toľko, aby ste mi dali vedieť, kedy ma začnete rezať? 😀 Usmiali sa a jednohlasne povedali: "mamička, vy ste už dávno rozrezaná! 😀 😀 😀 Takže, báť sa nemusíš.

aristka
20. máj 2013

tak ako písali kočky hore,miesto vpichu,ktoré jr v krížovej oblasti ti vydezinfikujú ,opichnú mezocainom,to môže trošku štipkať aj nemusí a potom v sede a s hlavou na prsiach sa ti zavedie ihla do spinálneho priestoru chrbtice,bolesť necítiš len tlak ako keď tam tlačiš napr.prst,potom sa tam aplikuje látka a potom ti to zalepia a hneď poľahnú,dá sa to zvládnuť,je to taký zvláštny pocit,keď si nebudeš cítiť nohy ,nie v zlom,ak by sa čokoľvek diaľo ,nezvládala si to hocikedy ťa uspia troškou diazepamu,ale ty to v poho zvládneš a budeš počuť a vi 🙂 dieť bábätko

jankaja
20. máj 2013

no ja som nemala spinál, rodila som cisárskym rezom v celkovej anestéze, bol to akútny cisársky rez, lebo dcérka bola zamotaná do pupočnej šnúry. Ale predtým (pred normálnym pôrodom) mi pichali epidurál a prepichli duru (možné riziko pri podávaní, asi 1:300) a teda epidurál mi už nemohli zaviesť, lebo pri podaní anestetík by mohlo dôjsť k výrazným nežiadúcim účinkom. Preto neskôr, keď bol potrebný cisársky rez, mi dali celkovú narkózu. Teda ja veľmi pozitívnu skúsenosť nemám, ale následky som nemala v podstate žiadne, len bolesti hlavy asi 2 dni.

melesmeles
20. máj 2013

neboli to, nemas ca coho bat, mysli na dietatko, na to ako sa na neho tesis a prezijes to 🙂

drobcek26l
20. máj 2013

@miriamka2012 Vôbec sa nemusíš báť. Mne dávali injekciu do chrbta, ale vôbec som to necítila, potom ma zakryli plachtou, ale to som si už nohy vôbec necítila. No a ja som čakala, že kedy ma začnú rezať, bála som sa ako čert kríža a zrazu zaplakalo bábätko. Pozrela som na anesteziologičku a keď mi povedala že máme synčeka tak som tomu neverila, lebo ja som si myslela, že ešte ma len pripravujú a oni ma už zašívali. Takže neboj, žiadny stres, ja by som si to kľudne ešte zopakovala. 🙂

bubinovci
20. máj 2013

ja som sa toho bála ako čert kríža 😀 vôbec to nebolelo, skôr ako tu už bolo spomenuté, len taký tlak 😉

mijunik
21. máj 2013

Ja som sa spinálu tiež bála, lebo som vedela, že nemôžem sledovať, kam mi anesteziologička bude pichať tú injekciu. Ja injekciu musím vždy sledovať, potrebujem totiž vedieť, kedy ma to pichne. 😀 Pri spinále som sa bála aj toho, či ma potom nebude bolieť hlava, ale lekár mi vysvetlil, že spinál je vždy šetrnejší ako celková narkóza, takže som viac-menej nemala na výber. 😀 Ponáhľať sme sa nemuseli, takže preto spinál. No a najlepšie na tom bolo, že ja som mala rozbehnutý pôrod, kontrakcie, len malému sa akosi nechcelo zostupovať, páčilo sa mu v domčeku, hrali s maternicou hru na pretláčanie. Maternica sa sťahovala ostošesť, Branko sa v nej silou-mocou držal a ja som riešila v podstate nikam nevedúce, ale zato intenzívne kontrakcie. 😀 A po zavedení spinálu, čo bol úplne v pohode zážitok, vôbec nebolelo, len som medzitým mala ešte zopár kontrakcií, tak som predýchavala tie, po zavedení spinálu mi stŕpli nohy, vyložila som si ich síce sama, ale potom som si ich už necítila a hlavne som necítila kontrakcie, takže super. 🙂 Tiež som sa bála, že budem cítiť rezanie, ale fakt som ho necítila. Spinál je podľa mňa úplne v pohode. 🙂

miriamka2012
autor
21. máj 2013

@mijunik ahoj a je spinal spoplatneny????

mijunik
21. máj 2013

@miriamka2012 Nie, spinál spoplatnený nie je (informácia z júla 2011), pretože ak som to správne pochopila, tak spinál máš indikovaný keď sa ide robiť sekcia (myslím, že aj pri iných operáciách). Je to namiesto narkózy, ak je samozrejme dosť času podať spinál. Spoplatnená je epidurálka, ale tá je dobrovoľná, tam ide o bezbolestnosť, akési väčšie pohodlie (no nemala som epidurál, neviem posúdiť), ale pri spinále si necítiš polovicu tela a nemôžeš potom chodiť tak 12 - 24 hodín. Mňa stavali po 12 hodinách z postele, maminku na vedľajšej posteli stavali po 24 hodinách. 🙂

kate1616
23. aug 2013

Mne sa nevedela dva krát trafif tak kde potrebovala a samozrejme mi to predtým umrtvila. Bol to taký čudný pocit a cítila som len tlaky. Nič bolestivé. No a keed sa konečne trafila, do 2 minút som bola celá akoby ochrnutá. Nič som necítila. akurát mi to pichla o niečo vyššie tak mi to paralizovalo bránicu a tým sa mi ťažko dýchalo, ale odborný tím bol pohotový a pichli mi niečo na uvolnenie dýchacích brán. V pohode. Nič strašné

tatian1112
31. aug 2013

Tak ja som mala tiež pôrod rozbehnutý prirodzene, ale malému sa nechcelo, takrozhodli pre cisársky. Mala som epidurál, tak mi tam vpichli iba to na umŕtvenie, lenže to nezabralo a ja som všetko cítila. Pri čistení som sa ozvala, tak povedali, že ešte chvíľu počkajú. Potom sa už nikto nič nepýtal a začali rezať. Väčšiu bolesť som v živote nezažila a tento zážitok neprajem nikomu. Nakoniec ma rýchlo dali do celkovej anestézie. Vraj to bolo kvôli zle zavedenému katétru. Teraz ma čaká druhý pôrod a som zvedavá ako to bude. Mám dilemu či to v prípade nejakých problémov opäť risknúť so spinalom alebo radšej hneď žiadať cekovú kvôli predošlej skúsenosti. Nechcem nejako strašiť, asi som bola jedna z tisíc 🙂

zaria611
31. aug 2013

Ahoj ja som mala teraz pri tretom cisaraku spinal. Pri predchadzajucich 2 cisarakoch som mala epidural. Podavanie spinalu v pohode, akurat ked uz ma polozili mi prislo strasne zle, zacalo ma napinat a prestavala som pocut. Anesteziolog mi nieco pichol a bolo fajn, povedal ze je to prirodzene ze tlak klesne a potom sa opat zvysi, ze je to znak, ze spinal zabera a potom uz pohodka. Akurat po porode na 5 ty den mi robili krvnu zatku, pretoze som mala strasneee bolesti hlavy, ale to take ze by som si radsej zopakovala to vstavanie po 12 hod po cisaraku. Lebo mne povedali ked ma doviezli na izbu po porode, ze mozem hybat hlavou zo strany na stranu, ale nie dvihat a ja som dvihala. Ale moze to byt aj z toho ze to vytecie vela likvoru pri pichani spinalu. Ale ked mi urobili krvnu zatku , hned v tej sekunde ta bolest prestala. Takze vsetko sa da riesit. Ja som napriklad cakala ze treti cisarak, tak ma to stasne bude boliet po porode ale bolo to ovela lepsie ako pri prvych dvoch co sa tyka bolesti po a aj vstavania, tak neviem ci za to vdacim spinalke kedze predtym som mala 2 krat epidural

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre