Mamičky som v 39tt a uz budem coskoro rodit. A uz namna dosli tie stresy strasne sa toho bojim. Ake to naozaj je? Naozaj to je az take bolestive ? A co boli viac kontrakcie alebo tlacenie? A kolko asi tlacite? A ulavy sa mi ked uz bude maly vonku?
ahoj, ja som sice este nerodila, no som porodna asistentka, takze som uz doprevadzala pri porode vela zien. Mozem ti teda povedat co pozorujem a co maminy vravia, no je to naozaj individualne, kazda preziva porod inak a u kazdej to aj inak trva. Vacsinou su najhorsie kontrakcie, potom ked tlacis tak uz sa sustredis na tlacenie a to pomaha zvladat bolest. Doba tlacenia je fakt individualna, niektore zeny porodia na dve zatlacenia a niektore tlacia aj hodinu.. Myslim ze ale co sa tyka tej ulavy, to hovoria vsetky rovnako - ked budes mat maleho na rukach, na vsetko hned zabudnes 🙂 takze sa dopredu nestresuj, ale skor pripravuj - jak psychicky, tak napriklad aj nacvik dychania atd.. drzim palce 🙂
Vsetko je to o psychike.nevravim ze to nebude boliet,aj ja ako prvorodicka som sa velmi bala,cakala som hrozne bolesti,no bola som prekvapena ze sa to da tak zvladat.Pocuvala som asiatentku a lekarku a oplatilo sa 🙂 k tej bolesti- kontrakcie som mala hned kazdych 5 minut,rodila som osem a pol hodiny,a samotne tlacenie,pohodka.viac unavi ale to uz je porod na konci a ty sa budes tesit z babatka 🙂
@vero_nika969098 daj si epiduralku ta ti ulavi bolesti...
akekolvek opisovanie je zbytocne, lebo to treba zazit..
klamat nebudem, boli to, ale nie je to nic co by sa nedalo prezit.. ja viem, ze prvykrat je tam hrozny strach, ale naozaj to je zvladnutelne..
keby nebolo, uz by tu nebol ani jeden clovek 🙂 kolko krat som tlacila pri prvom neviem, len viem, ze to neslo hned - ale ked vysiel bola som velmi stastna..
druhy krat som zatlacila dvakrat a kedze to bol tazsi porod pri dcere som zazila prvy krat v zivote euforiu, bola som neuveritelne stastna, az som plakala.. naozaj sa mi to este nikdy inokedy nestalo.. po porode zena sice na bolest hned nezabudne, ale ked vidi svoje babo je jej vsetko ostatne ukradnute, vazne.. zvladnes to, neboj.. 🙂 drzim palce..
@vero_nika969098 neviem ti povedat ako boli prirodzeny porod (nezazila som to, no myslim, ze najhlavnejsie je aby si ty bola v pohode). Pocula som vsetky tie hrozostrasne pribehy o tom ako boli baby potrhane az po zadok a neskutocne to bolelo ale nasli sa aj take s pozitivnymi skusenostami (ty najlepsie poznas svoje telo a vies ako zvladas bolest a kazdy porod prebieha inak). Ak mas strach z bolesti alebo z krvi odporucam ti rodit cisarskym rezom v narkoze (ak ti daju spravne medikamenty proti bolesti tak po prebrati nebudes citit ziadnu bolest a rychlo sa zotavis, samozrejme ak sa nevyskytnu nejake necakane komplikacie).
ja som rodila prve dieta cisarakom, druhe prirodzene a bala som sa tiez ale bola som odhodlana za kazdu cenu (samozrejme ak to dovoli zdravotna situacia babatka a mna) rodit prirodzene. Zaplatila som si dulu a veeeeelmi mi pomohla. Aj ked nestihla prist k porodu 🙂 vsetko islo rychlo. Rozhovory s nou mi dali silu ze to dokazem. Vsetko je v hlave 🙂 teda aspon vacsina 🙂 Inak...mna asi najviac bolelo sitie. Ale musis si povedat ze ta bolest prejde a skor ci neskor prejde a budes sa len tesit.
Drzim palce.
@vero_nika969098 - rodila som 3x, prvýkrát kontrakcie dlhe a boleli, ale šla som bez medikametov, chcela som to tak a dalo sa zvladnuť, bola som pripravena na horší masaker, tlačenie si ako bolesť nepamatam, ale netrvalo dlho. Pri druhej kontrakcie bolestive, ale kratšie a porod asi 3-4 zatlačenia, nepamatam si ziadnu bolest. Povedali mi, že porod ako z youtube-u 🙂 A posledne, kontrakcie takmer nebolestive, pred porodom mi dali trochu oxytocinu a to rozbehlo dost bolestive kontry tak na 10min. Doktor odbehol na 5 minut daco podpisať vedla, na mna došli tlaky, stihla som len vyliezt na stol a mladucka sestra, čo bola pri mne len zasevelila "skuste potlačiť", tak som potlačila, mala vyšla naraz, sestra nevedela čo robiť, ju tam nechala ležať, len sa dívala. Asi toto nečakala. To už došiel lekár a povedal, že toto sa mu ešte nestalo, že by žena porodila tak rýchlo 🙂 Držím palce, bude to v poho 🙂
Ahoj
Ja som rodila dvakrát, obe prirodzene.
Nezabudni dýchať, krátky nádych, dlhý výdych. Keď nebudeš dýchať, tak sa nebude kyslík dostávať k bábätku do bruska, takže je to dôležite.
Keď ti povedia, že máš tlačiť, tak tlač ako keď kakas (sorry za výraz,ale neviem ako to lepšie opísať.)
🙂
Neboj, zladnes to,skús sa s bábätkom rozprávať, že už je čas aby prišlo k vám, že ho ľúbis a že mu vonku bude lepšie, že ste naň ho pripravení ... atď ..
Držím palce, neboj sa, dokážeš to ;)
Ja mam len jedno dieta zatial.... Strach s porodu som mala aj ja ako prvorodicka.... No v momente opadol ked som lezala na sale mala som sekciu a bola pri vedomi vsetko som vnimala zazitok jak hrom a ten najkrajsi a neopisatelny ked som maleho pocula zaplakat a ked som ho uvidela este takeho pokrceneho otlaceneho to bolo nieco na cely zivot... Kazdy ma strach ale priviest svoje dietatko na tento svet bez ziadnych komplikacii je najviac na svete. Drzim palce stoji to zato zachvilu to prezijes aj ty a potom budes vedet aky je to pocit ked si privinies uzlicek stastia k sebe😀
Ja mam zatial jedno mimi a vobec som sa nebala ... takto .. vobec som na to nemyslela .. proste to prislo a ano urcite to bolelo .. tie kontracie ako menstruacia velmi silna asi tak 10 nasobne mozno viac .. kazdy ma iny prah bolesti .. tlacenie nebolelo ked bol maly von .. samozrejme bola ulava .. ale neboj zvladnes.. vsetky sme zvladli.. a neboj tie bolesti su znesitelne 🙂
@vero_nika969098 Hneď na úvod ti chcem povedať že strach je prirodzený, či už je to strach z pôrodu alebo strach o bábätko. Ale pôrodná bolesť je jediná ktorá skončí tým najkrajším pocitom na svet. Je to jediná naozaj dôležitá bolesť ktorá ťa nezdeptá ale naopak ťa naplní radosťou z toho čo si dokázala a budeš na seba neskutočne hrdá. Pri každej kontrakcii si prestavuj že si o ďalší krôčik bližšie k svojmu dieťatku. Kontrakcie nie sú tvoj nepriateľ. Sú potrebné na to aby sa dieťatko dostalo v zdraví von. A sú bolestivé ale znesiteľné a hlavne sú len do času. Po nich nastupuje už len radosť.
Poviem to tak, kazdy kto tvrdi, ze porod boli nemal oblickovu koliku..to je bolest, co nepredychas, nepomoze sprcha nic, to chces len umriet...porod je NIC.
Bolesť zubov, oblickova kolika, zápal pankreasu - to všetko boli viac než porod, porod je fyziologicky bolesť na ktorú je organizmus pripravený a ak je žena v kľude, tak sa to dá vydržať. Hlavne nepanikarit a bolesť pekne predychat 🙂 lebo po chvíli ustúpi a ja som mala hrôzu z tlačenia, kym som sama nezistila, že tlačenie už neboli
@vero_nika969098 poviem ti, ze ked som mala kontrakcie myslela sa som si, ze mi odbija posledna, ale ked sa mi mala narodila musela som uznat, ze zubar je horsi 🙂 a v pohode by som sla do toho zas ....ja mam mimo ine aj velmi nizky prah bolesti, je pravda, ze finale som nezazila, ku koncu sa to zvrtlo na cisarsky, ale vsetko to stoji zato. Najviac pri kontrakciach mi pomohla fit lopta a sprcha...vela stastia !! 🙂
Ja by som ti poradila namiesto stresovania skus pohladat na internete informacie o spravnom dychani pri porode,o predychavani bolesti,o tom co sa v ktorej faze porodu deje.je toho na nete vela.a potom sa podla toho aj skus riadit.pri porode je dolezite nestresovat a nepanikarit ale snazit sa tu bolest zvladnut.ano,boli to,ale prezijes.len klud a rozvahu.a spravne dychat.mne pomohlo chodit kym mi dovolili a predychavat kontrakcie.a ulava prisla ked bolo male von.tak vela stastia a radosti z babatka.
Neboj sa a ako pisu ostatne baby, len nepanikar a pekne predychaj kazdu kontrakciu. Mysli na to ze kazdou jednou si blizsie k svojmu babatku. Mna caka druhy porod a uprimne uz sa tak velmi tesim, aj na malickeho a aj na to ze sa zbavim toho obrovskeho bachora pred sebou a budem moct znova plne fungovat uz s dvomi milacikmi 🙂 prvy porod bol absolutne v pohode, bolel sice riadne a aj dlho, ale zubarka je ozaj horsia...
@alby2014 mala som oblickovu koliku teraz v tehotenstve .
@vero_nika969098 tak to bude porod v pohode...ja som mala oblickove kliky rpavidelne od 15tich a to som myslela, ze si t oblicku vyrezem ..porod je oproti tomu ok, bolest sa stupnuje, nastane uvolnenie a da sa to repdychat..kym oblickova kolika 8 v kuse je ina mnamka.
kontrakcie bolia, a riadne, ale tlacenie a celkovo ten zaver uz je uplna malina. aspon ja som to takto nejako precitila a rodila by som aj za ine, netreba sa bat. raz to zacne ale aj skonci. a treba si verit.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Vela je o tom ako sa ty sama nastavis v hlave, nerieš iba bolesť, rieš aj pozitívum, budes maminou