Som otvorená na 3 cm. Čaká ma krátky alebo dlhý pôrod?

sya
21. feb 2012

mamicky boli ste niektora otvorena na 3cm a chcu to ukoncit vyvolavackou. aky to malo vo vasom pripade priebeh islo to rychlo alebo naopak este ste sa dlho dalej otvarali, caka ma to za par dni...

evka4
21. feb 2012

nikto ti nezaruci, ci budes rodit kratko alebo dlho. kazde telo je ine, kazde inak reaguje na umely oxytocin, ktori ti pravdepodobne podaju na vyvolanie porodu. to mas ako aj s prirodzenym spustenim porodu, jedna zena porodi za dve hodiny, ina za dva dni..
ale pre priklad: ja som bola otvorena na 2cm 4 tyzdne pred porodom, v den porodu som sla na kontrolu, bola som otvorena na 3, tak sa dr rozhodol prepichnut plodovu vodu, po cca 2 hodinach som bola na 5, dovtedy to bolo bez bolesti, potom mi dali oxytocin a za necele dve hodky bola dcerka na svete.
neviem, mas nejake zdravotne komplikacie, ze ti chcu ukoncit tehotenstvo takto predcasne? ja viem, ze 38tt je uz vlastne dietatko donosene, ale asi by bolo este lepsie pockat. drzim palce.

katka1981
21. feb 2012

@sya, ahoj, ja som bola na 2, mozno 2 a pol, 2 dni pred riadnym terminom a rodila som s vyvolavackou, lebo mala mi tlacila na nejake nervy v chrbte a nemohla som ani dychat, proste som chcela mat cim skor pokoj od bolesti a malu pri sebe. 4 hodiny od pichnutia vyvolavacky bola vonku. Mala som epiduralku, uzasny porod, skvely doktor, ziadny nastrih, sitie, nic, no nadhera, vsetkym to prajem. Mne museli dat vyvolavacku, lebo ja som mala len chvilku tvrdnutie bruska na monitore, to preslo a kontrakcie neprisli ani po klystire ani po prepichnuti plodovej vody. Ak by sa dalo vybrat, tak len takyto porod. 🙂 Ak mas zazmluvnenho lekara a bude pri tebe manzel, este k tomu epiduralka, tak sa nemas coho bat, a musis verit ze vsetko dobre dopadne.

hannah82
21. feb 2012

@sya preco ti chcu dat vyvolavacku? ak na to nie je dovod, nedala by som si ju, nech sa dietatko vypyta na svet same. kvoli nemu, aj kvoli tebe. pri prvom som bola na 3cm, dali mi vyvolavacku o 9tej, maly sa narodil o 15. kontrakcie sa dali v pohode predychat, ked som bola na 7 prepichli mi vodu, a na posledne dve hodiny ma dali na stol s infuziou, a to bola katastrofa, proste dost zle. preto som sa rozhodla ze dalsie dieta porodim jedine s epiduralkou. lenze tu mi nestihli dat, pretoze som bola otvorena na 8cm ked som prisla do nemocnice. (a to boli take v pohode predychatelne kontrakcie od 21,00 do 00,30-vtedy sme sli do nemocnice). bala som sa co bude, ale dali ma rovno na stol, prepichli vodu, a mohla som tlacit. este chceli rychle pichnut oxytocin ale nestihli :D comu som bola veeelmi vdacna pretoze to svinstvo podla mna poriadne zosilnuje kontrakcie. inak -tiez mi chceli vyvolat druhy porod, vlastne na druhy den som mala prist na vyvolavacku rano, ale malinka ich o par hodin predbehla...chvalabohu. preto sa pytam ci musis na vyvolavacku. da sa prezit, ale lepsie je to bez nej. a bez zbytocnej chemie...ten druhy porod som si naozaj uzila, dopriala by som taky kazdej. nadhera.

hoogy
21. feb 2012

@sya to j velmi individualne podla mna. ja som nebola otvorena vobec ked ma prijali. davali mi tabletku do posvy. kym mi neodtiekla plovdova voda nemala som ziadne bolesti. od odtecenia bol maly za 3 hodiny vonku. v priebehu jednej hodiny som sa otvorila z 2cm na 8. doktor skoro spadol zo stolicky lebo mi stale hovoril ze dnes to nebude(bolo to okolo pol 10 v noci) od tych 8 cm to uz islo rychlo to uz asi do dalsej hodiny bol maly uz aj vonku.

hannah82
21. feb 2012

a este nieco som ti chcela - je strasne dolezite, aby si bola v co mozno najvacsej psychickej pohode. predychavat kontrakcie, tesit sa na babo, nepanikarit, bolest a kontrakcie vnimat ako vlny ked za kazdou dalsou si blizsie k babetku. vela mysli na babo, cely porod je o tebe a o babetku, nie o lekaroch, liekoch, atd. pocuvaj lekarov, doveruj im, a ver sebe aj babetku ze to zvladnete. citala som ze ked sa zena zlakne bolesti, alebo toho co ma prist, porod sa spomali alebo uplne zastavi. k mojim da sa povedat rychlym porodom urcite pomohlo, ze som bola v pohode. aj ked vtedy na stole pri prvom som teda vazne myslela ze skapem. a urcite to bolo take zle lebo som zacala panikarit. prestala som si verit, nechala som to na lekarovi a sestre, a spamatala som sa az ked si nieco zacali sepkat a prisuvat stol s vakuumextraktorom (tak sa to vola?) nastvala som sa ako pes, nadychla sa a povedala som si ze teraz uz musiiiiiiiim a podarilo sa chvalabohu. maly mal chudak malo vzduchu, len preto ze som sa uplne uzavrela do seba a myslela len na seba, nie na to ze mam stale dychat a snazit sa viac a spravne tlacit. takze tak. vela sil a pohody ti zelam, nech mas krasny zazitok z porodu a ste obidvaja zdravi.

anjelicek26
21. feb 2012

Ja som sa pri oboch detoch rychlo otvarala, tazko radit, pri malej to bolo z 4cm na 10 cm za 20 minut, preto ma aj odrodila anesteziologicka, nie lekar 😝 a pri malom to bolo z 3cm na 10 cm behom 5 minut, prisli sme do porodnice, praskla mi voda, sadla som si, vysetrili ma a o 5 minut uz aj tlacili, doky sa smiala, ze taky rychly porod uz davno nemali 😅

pimpulienka
21. feb 2012

Ja som prišla taktiež na 3 prsty otvorena, tbl. oxytocinu som dostala cca po 8:00 a šup rychlo sa rozbehli kontrakcie, potom už len čakanie na boxe, prepich plodovej vody a 11:55 malinka bola na svete ;) vyborny pôrod som mala chvalabohu

sya
autor
21. feb 2012

vazne problemy nemam, tvrdne mi brusko tak 7x denne spolu s krcami v podbrusku to trva posledne dva tyzdne. otvorena som od 31tt na 2cm az posledny tyzden na 3cm,mam len uzku panvu, maly ma cca 3kg a bojim sa toho ci ho zvladnem vytlacit..vsetko sa dozviem v nedelu rano ked ma primu, vobec netusim ci mi prepichnu vodu najprv a rozbehne sa to same alebo mi pichnu vyvolavacku..drzte mi palce som prvorodicka a preto taky strach z toho vsetkeho

hannah82
21. feb 2012

@sya neboj urcite to zvladnes! ja mam tiez uzku panvu, som taky stupel 163cm, pred tehu som mala 48-50kg. maly mal 3800g (!!!) a dalo sa. malinka mala 3300g a bolo to teda o poznanie lahsie dostat ju von 😀 a hlavne mi pomohlo ze som vedela ako tlacit. prvy krat som na to proste sla uplne zle, bala som sa aby nebol "trapas" ked vytlacim to co nemam a tam bol kamen urazu, tlacila som "do tvare", uplne neefektvine. pri druhom som si povedala nech ide vsetko von pre mna za mna, inak to nejde (ked uz to musim tak blbo povedat), a mala bola na tretie potlacenie na svete. kontrakcii sa neboj, treba sa prechadzat, predychavat, masirovat si krize, chodit do sprchy, pohupovat sa na fitlopte a tak stale dokola, velmi to pomaha. a samotne tlacenie je ulava ze to mozes aktivne ovplyvnit, a netrva dlho. pri malom trvalo bohuzial 15-20 minut, ale to bola proste moja chyba..

feb13
21. feb 2012

@sya To sa neda povedat. Mojej kamoske odisla zatka v utorok nadranom, potom zacala mat bolesti kazdych 10 minut, obcas prestali, potom znovu. Do nemocnice ju prijali vo strvtok nejako po polnoci, pri prijme bola otvorena na 3 cm a 3:45 uz mala babatko vonku. Ja som dosla na prijem okolo 15-tej hodine, bolesti som nemala len mi kvapkala voda, tiez som bola na 3 cm a porodila som o 23:33 a bol to velmi tazky porod lebo som sa zle otvarala.

sidula1
9. mar 2016

@hoogy mojko,tak ty si specialny pripad!
Ja som o 02 hod v noci povedala Danimu ze mam take divne mrvenie v podbrusku ako ked sa zacina menstruacia,ale ze nic moc bolestive len neprijemne!
O 4 hod mu hovorim ze nejak to neustava,idem si dat teplu sprchu ci to prejde,ci su to falosni poslickovia,a hned som si aj umyla vlasy,ak by nahodou nech idem cistucka-vonavucka do nemocnice,nie?
No a o 5 hod som uz chodila hore dole po obyvacke ako muflon,a vzdychala ze to asi uz bude ono!
Dani sa ma pyta ci sa moze este naranajkovat ci stiha,vravim ze hej ale porodim ti v aute!
Reku pocitaj intervali ak je to 10 min medzi tak uz radsej podme,pre istotu.A on ze to su 1 minutove intervaly,reku tak ideme!
O 6 hod sme prisli do nemocnice,pozreli ma ze som vraj uz na 8 cm otvorena,ze uz rodim.
Dali ma lezat a na pristroje,co sa mi samozrejme nepacilo,lebo ja som chcela chodit,a nie lezat,to sa nedalo.No a o 7.20 hod uz Nico drzal ocinka za palec

miska10121993
31. máj 2016

Mne davali infuziu oxitocin od cca 8:00 a maly sa narodil 11:35 a taktiez som bola otvorena na 3 cm

lussy211
7. nov 2016

@evka4 no ja odpadnem ja presne tak isto a ešte aj ten istý termín :D

hettinka
7. nov 2016

@sya ja som prišla do nemocnice na 2cm v termíne, povedali mi, že to môže byť do 2 dní,a lebo aj do 2 týždňov. Nakoniec sa dieťa narodilo do tých 2 dní, bolesti som mala stále len mierne, tak mi prepichli vodu a potom sa to rozbehlo a za 3 hodiny bolo dieťa na svete, aj bez liekov.

majulino
7. nov 2016

Ahoj pri prvom som o 16:00bola na jeden palec a o 23:00ked som prisla znovu som bola na 9palcov maly sa narodil o 1:00, ale dali mi oxytocin, lebo bol vysoko, kontrakcie som mala neznesitelne po oxytocine neboleli az tak
Pri dcere som prisla o 5:10do porodnice a 5:55 bola mala na svete s oxytocinom, prepichnutim plodovky, museli mi dat aj injekcne kedze som bola velmi otvorena ale mala bola vysoko a vraj spala, tak mi to povedali, takze mi museli po bruchu prechadzat@cimsi co vyzeralo ako mikrofon a triaslo ma to ako@ked ta kopne elektrika, dodnes neviem ako sa to vola, ale pri odchode z porodnice mi povedali ze mala bola 2x omotana pupocnikom a navyse sa narodila so selestou na srdiecku

michala.s
7. nov 2016

Kazdy porod je iny, kamoska ked bola na 4cm otvorena rodila este 24 hodin. Ja ked som dosla do nemocky otvorena na 4cm tak som od19:30 do 23:00 aj porodila. Obe sme boli prvorodicky. Ja som to mohla aj rychlejsie dat, ale maly sa vo mne zasekol a hodinu som tlačila

lindsey
7. nov 2016
majuka1983
7. nov 2016

Ja som bola otvorena na 2cm a za dve hodiny som mala po porode taky rychly spad to nabralo takze urcite to ma kazda inak ..a to som bola prvorodicka ..ani som sa nestacila nadychnut a uz bolo po vsetkom takze moja skusenost hlavne nikoho nepocuvaj kazda sme ina

diabolka79
12. apr 2017

no tak ja som si minuly rok dvakrat polezala v nemocnici, najskor koncom septembra na tyzden s tym, ze malicka bola podla doktora chuducka, tak ju chceli vykrmit a potom od konca oktobra na tyzden, lebo som mala skrateny krcok na 1 cm, tak aby som predcasne neporodila, termin som mala 7.12., nastastie sa mi predlzil asi a 2,1 cm a s kludom ma po tyzdni aj nieco poslali domov, mala som predpisany kludovy rezim, len som chodila na pravidelne kontroly uz na porodnicu vlastne. 5.12. som bola otvorena na 4 cm a doktorka mi vravela, ze ved vy uz mate tretinu porodu za sebou, to by uz bolo na epiduralku, dalsiu kontrolu som mala 9.12. rano, tiez na 4 cm otvorena, myslim ze mi aj este napisali kontrolu na 12.12., skratka vysli sme z nemocnice a s manzelom si hovorime, ze podme niekam na kavicku a cajik, lebo potom sa dlho nedostaneme nikam, tak sme si dali kavicku, ja zazvorovy cajik (samozrejme nezabudla som ho vyjest-vraj sposobuje stahy maternice), este sme isli do praziarne kavy a do tesca na plienky, stihli sme si objednat na obed pizzu aj ju zjest. Poobede som isla na velku, potom sa mi chcelo ist zase, ale uz neislo, len som mala strasne tlaky a nevedela som ze co, ci su to kontrakcie, vobec ma neboleli krize, manzel ze volaj mame, mama ze nech ideme do porodnice - max.ma poslu domov. Bolesti na mna prisli asi o pol 3, do nemocnice sme dorazili zhruba o 3, hned ma natocili, za tu dobu som mala 4 kontrakcie, myslela som ze ma vystrie. Este sa ma sestricka pytala, ci som prvorodicka, ja ze hej, jaaaaaj to tak skoro nebude. Hned si ma nechali na sale, nakolko som prisla ako "polotovar" na 8 cm otvorena, odrodil ma strasiak rodiciek, velmi neoblubeny doktor, keby dobre tlacim malicka je vraj ovela skor na svete. Ledva mi stihli dat infuziu s antibiotikami. Navyse som sa namiesto pritahovania - odtahovala, akoby som chcela ujst. Porodila som o 17:47, na prvorodicku expresne rychly porod. Doktor ma prisiel skontrolovat ako to postupuje, myslel si ze to bude do 20 minut po prijme, nakolko som bola otvorena na 8 cm. Takze to by bol porod do hodiny, odkedy na mna prisli kontrakcie. Vlastne som zazila az poslednu fazu porodu, dovtedy som nic necitila, az tlaky na konecnik, ktore sa stupnovali, az som myslela ze ma roztrhne ako zabu 🙂. Doktor mi prepichol vodu, nakolko mi sama neodtiekla, malickej bolo velmi dlho vidiet hlavicku, zle som tlacila, pocas kontrakcie som len jedenkrat zatlacila, aj to kratsie ako bolo treba a na druhy nadych som nezatlacila, ale vydychla, doktor uz bol zo mna nervozny, tiez ma strasil zvonom, uz tam bola aj sestra z novorodeneckeho oddelenia, tak sa na mna zavesila porodna asistentka a neviem co so mnou porobili, doktor len a teraz sa poriadne naserte, viem ze som straasne dlho a asi aj efektivne potlacila, len som pocula cvak a zrazu prazdne brucho, kuknem pred seba na tu kopku vrieskajuuuuuuuuuucu... a malicka bola tam, najvacsia laska na svete (nastrih bol nutny, nakolko by ma malicka roztrhla, aj ked bola drobna). Manzel pri porode nebol, poslali ho domov, nervozny bol strasne, hned po porode som mu zavolala, prisiel aj s mojimi rodicmi a sestricka mi hovori, pustim za vami manzela, jooooooooj, videla som aky je dojaty, ked im doniesli ukazat malicku na chodbu, vraj sa druhykrat zalubil.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre