Sekcia - spinálna anestézia

tehotna40
19. okt 2023

Ahojte žienky, som ešte len na začiatku tehotenstva, ale prepadajú ma hrozné pocity. Dcérku som rodila akútnou sekciou a pýtala som sa lekárky, tá mi povedala, že asi aj tento krát to bude sekcia. Lenže prvý krát pri akútnej ma uspali úplne. Teraz to teda bude spinal keďže bude plánovaná. No a tu prichádza na moje obavy, aké to je ? Že tam ležíte, necítite si nohy... komunikuje s vami niekto počas operácie ? Alebo tam len behajú lekári a vy tam ležíte? Ďalšia vec , neviem si predstaviť, že sa niečo skomplikuje so mnou, nedajbože s bábätkom a vy nemôžete nič spraviť. Mam hrozný strach, viete mi to niekto opísať ako to prebieha? Vôbec sa nebojím čo bude po, ale samotnej operácie.

biem22
19. okt 2023

@tehotna40 vôbec nemusíš ísť spinalom, väčšina nemocníc dáva na výber, je to na tebe, ale za mňa je spinal ozaj fajn. Máš v sebe lieky, takže až tak toho veľa nevnímaš, keď cítiš niečo, vždy ti pridajú ďalšie lieky, anestéziológ sa s tebou bude rozprávať, je to tam v takej kludnej atmosfére všetko 🙂 . Mám za sebou niekoľko operácií v narkoze a teda už by som ďalšiu nechcela, ale určite si môzeš povedať, že chces celkovú.

katkaazoran
19. okt 2023

Mám za sebou 2 sekcie, obe plánované spinalom. Počas sekcie som nič necítila, celý čas sa so mnou bavili anesteziológovia + pôrodník (som kardio pacient). Všetci boli pri oboch sekciách veľmi milí. Obe dcéry mi hneď po sekcii ukázali, povedali mi, že ich berú na vyšetrenie, umyť a obliecť. Sestrička následne dala dcéru manželovi, kým mňa zašívali. Keď ma vyviezli z operačky, v oboch prípadoch mi dali dcéry, aby sa prisali. Ja som bola veľmi spokojná.

katulienkax
19. okt 2023

@katkaazoran za mna spinal nikdy viac, ale aj pri druhej dcere ma donutili, proste ja mam z lekarov strach a aj u zubara by som bola najradsej uspata a nic nevidela, nic nevnimala. Ten moj des zo spinalu nevymazalo ani to, ze som dcery hned videla, obi vobec neberu ohlad na zelanie a psychiku pacientky a vychvaluju spinal do nebies. A este mi bola strasna zima, triasla som sa este 2 hodiny po. Ako sory, ty si tam skoro hola a oni tam maju mozno 22 st, des

galganka
19. okt 2023

Mala som raz celkovú a dvakrát spinál. A oba boli stokrát "lepšie" ako celková. Aj sme sa rozprávali, aj hudba hrala, ak na nerf niečo dostaneš, aj bábo hneď uvidíš a za pol hoďku máš po. Žiadne prebúdzanie, žiadne ko stavy...

svokrinjazykmonika
19. okt 2023

@tehotna40 náhodou to bol jeden z najkrajších zážitkov v mojom živote. Strašne som sa bála, úplne nekontrolovateľne som sa striasa 😂 ale sestričky boli úžasné a doktor, mladý, pekný, vtipný, ani nevravím aký bol úžasný on 🤭 pichli ma do chrbta, ani som to necítila. Ľahla som si, celý čas ma jedna sestrička hladkala po hlavne, druhá po ruke ☺️ dávali aj niečo na upokojenie určite. A rozprávali sa, aj so mnou, aj medzi sebou ale len som sa usmievala že o čom to klebetia 😄 Zaujímavé bolo že necítiš žiadnu bolesť, ale dotyky na koži áno, bol to zvláštny pocit ale vôbec nie nepríjemné, skôr zaujímavé. Komplikácií sa neboj, ak by náhodou tak ťa hneď uspia. Ale ja som pri cisárskom sa absolútne nebála komplikácií, úplne som verila personálu. Skôr by som mala strach pri normálnom pôrode.
A ďalší bonus že ti hneď ukážu bábätko krásne a v mojom prípade ju zobrali vedľa a dali manželovi na holú hruď. Hneď prestala plakať. Najsilnejší zážitok v živote pre neho.

tamvtme
19. okt 2023

za mna to bolo v pohode, ale ja som to uz brala ako vykupenie, po 26 hodinach kontrakcii, kedy porod stale nepostupoval, som uz bola za sekciu vdacna....takze troska ina situacia ako planovany....ja som mala napichnuty uz epidural, takze tam mi len dopichli nejaku inu latku a slo sa na vec....anesteziologicka bola strasne zlata, cely cas bola pri mojej hlave a utesovala ma....ale ja uz som bola v tom case taka oblbnuta yo vsetkeho ze uz si to ani poriadne nepamatam.....necitila som nic, len ako mnou mykaju, ked malu vyberali (velke dieta, sla tazsie von), hned mi ju ukazali, potom vzali na vysetrenie, tam bol pri tom manzel a ked ju zabalili, este mi ju znova priniesli, mohla som si ju aj chytit a kym ma sili, cely cas ju mal manzel na rukach....ked ma previezli na izbu, hned mi malu doniesli a prilozili koza na kozu a pekne sa prisala....a nechali mi ju dost dlho, aj mi ju pekne nosili kym som musela este lezat.....

janababana
19. okt 2023

Na zaciatok - neskor ti povedia lekari ci pojdes cisarom alebo prirodzene a ak cisar ci celkova alebo spinal, teraz to neries, nezatazuj sa zbytocne (hej lahko sa to hovori viem). Ja som mala akutnu sekciu, so spinalom, a najhorsie na celom bola triaska ked sa postupne spinal vytracal (to uz som bola na izbe) 😀 tu plati ako pri kazdom porode, musis sa zamerat na to, co bude po tom - ty a babatko. Neriesit, co ak toto a hento. Mas tam top lekarov, ktori urobia vsetko mozne a obcas aj nemozne pri tom cisarovi. A hlavne pocuvaj lekarov co ti budu hovorit, ked ti povedia predklonit tak sa predklon, ked ti povedia nedvihat hlavu tak nedvihat (po prevezeni na lozko). A naozaj doba je uz taka ze aj na Slovensku sa lekari snazia byt ludski, ja som mala pri hlave jednu lekarku ktora ked videla, ze sa citim “nepohodlne” pocas zakroku tak ma hladkala, chytila za ruku (mala som vysoky tlak a navyse toto bola moja prva operacia v zivote, dodnes nechapem ze som sa tam nezblaznila 😀, ale holt chcela som dieta). Jedina vec, ktoru som ja osobne necakala bolo, ze aj napriek spinalu citis - napr citila som prvy rez (malilinke stipkanie) a citila som tlak ked mi vyberali babo z bruska, to som si aj zakricala - ale napr kamoska nic take necitila a tiez mala akutnu sekciu.

ropucha6
19. okt 2023

Ja som mala byt v celkovej anesteze kvoli zlym vysledkom, rano prisla natesena doktorka, ze predsa mozem ist spinalom. Bolo to v pohode, doktorky normalne komunikovali, hned som videla dieta. Osobne som bola rada, ze mam to tehotenstvo za sebou 🙂

tehotna40
autor
19. okt 2023

A muž môže byť pri sekcii ?
@svokrinjazykmonika
@katkaazoran

biem22
19. okt 2023

@tehotna40 pri spinale áno, ale záleží od nemocnice , nie všade to tak je

tehotna40
autor
19. okt 2023

@biem22 tak to som ani nevedela

katkaazoran
19. okt 2023

@tehotna40 muž čakal za dverami operačnej sály, oblečený v takom modrom oblečku s bielou čapicou na hlave. Dnu na operačku ho nepustili z dôvodu, ak by sa niečo skomplikovalo, keďže som kardio pacient. Ale už som počula, že aj pri cisárskom bol manžel ako píše @biem22 - záleží od nemocnice.

pininka1
19. okt 2023

Ja som rodila aj v celkovej, aj v spinaly a neporovnatelne to bolo lepšie v spinalnej.

svokrinjazykmonika
19. okt 2023

@tehotna40 treba si zistiť v pôrodnici. Ja som rodila v Bojniciach a tuším sme platili 20€ za to že tam bol muž. Bol so mnou chvíľu pred pôrodom na gauči kým som mala kapačku v ruke. Na operácii priamo nebol, veď to musia byť jatka 😄 ale vol vedľa v miestnosti, ani dvere tam neboli, bol iba vedľa za stenou, všetko počul a čakal so sestrami na bábätko. Dostal pred tým nemocničný oblek a kázali mu dať dole košeľu a robil bonding s dcérkou.

vulka
19. okt 2023

@tehotna40 Neboj sa. Lekári tam nebehajú, ty v podstate nič necítiš a ani nič moc nevidíš. Anesteziológ Ťa možno bude informovať a tom čo sa deje. Za mňa to bolo úplne v pohode.

sterea
27. dec 2023

@tehotna40 ja som mala spinal, nič necítiš, len ťah a ako ťahajú dieťa von a zvuky, dieťa vidíš hneď po pôrode, keby sa niečo skomplikovalo okamžite ťa uspia, toho sa neboj, nepotrebujú histerickú ženskú na sále. U mňa to takto bolo. Po pôrode má uspali, mala som prirastenú placentu.

snowflakenel
19. feb 2024

Baby a hlavy vas nwboleli po spinal?

biem22
19. feb 2024

@snowflakenel ani po jednej

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre