Ahojte, mala tu niektorá z Vás plánovaný cisársky ,,len,, kvôli riziku preeklampsie?
Vopred Ďakujem za odpovede 🙂
Ja som preeklampsiu mala pri treťom tehotenstve, ležala.som v nemocnici od 35, či 36tt a čakali do 38tt, kde sa každý deň rozhodovali či urobia sekciu alebo nie, resp.stale vraveli niečo ine.. nakoniec som šla vaaginalne s vyvolávackou hneď na začiatku 38tt, bol to celkom ok pôrod, len mi často merali tlak..
@ivangeline
@natalia38
@jana_eyre_2
Ďakujem vam, ani neviem ci ste ma upokojili ci sa mam bat ci co ..
Teraz som 32tt. V pondelok ma caka prva poradna v nemocnici a dufam xe mi nieco povedia uz, aj by dom bola radsej...keby ze sekcia lebo by to prislo skor a snad by babo bolo ok ako cakat bohvie dokedy.
Tak som rada ze ste dopadli dobrr a ze mate zdrave deticky 🥰
Neplanovanu sekciu a radsej by som mala planovanovu, ale mne zistili preeklampsiu az za 5 minut 12 ako sa hovori, zanedbali to a to som rodila v zahranici. Neni sa coho bat, je to 30minutova operacia a cochvila budete pri sebe. Hlavne si treba vydobit pravo na to, aby babatko ti dali prisat na prsnik hned po operacii ako je to len mozne.
@momo289 preboha 😢 mne maly prestal rast posledny mesiac, takze ked sa narodil mal ledva 2kg, teraz ma uz 5 rokov, drzim palce 😊 dufam, ze ti fali lieky na znizenie tlaku tentokrat a dobre ta kontroluju, mna uz pri druhom kontrolovali velmi casto bola som pod dozorom lekara, ktory mi v 2 mesiaci naordinoval liecbu na preeklampsiu
Ja som mala prvú akútnu sekciu kvoli preeklampsii v 32+1, tlak mi začal nenápadne stúpať od 24.tt až v 31.tt bol neudržateľný ani na 4 liekoch. Druhú mi tlak začal stúpať od 36.tt, tlak neudržateľný zas, aj som dúfala v prirodzený pôrod, lebo ma v tom drzali a v 38+1 zas sekcia. Teraz som v 26 tt neplanovane. Ale teda vidím to na sekciu, lebo komplikácie sa nabaľujú. Sterilizáciu popri tom uz vybavujem.
Ja som brala lieky na riedenie, ale po vysadeni tlak hned stupal a tiez zvazovali. Nakoniec v 40+6 s vyvolavackou, vaginalne, ale na monitore a pasoch cely porod a tiez kysliku. Tlak merany neustale. Aj po porode merali, lebo do vecera isiel len malo dole. Na druhy den to zislo do skoro normalu. Asi je to o stasti. Inak od 38tt som furt chodila do nemocky ako na klavir. A denne som musela merat tlak min 3x
@momo289 lieky nechavaju do 36tt , Lebo potom uz mozu vyvolavat alebo robit sekciu bez nasledkov pre babo. Inak povedane, dieta uz ma 3kg a je dopecene. Cize uz len sup von keby cosi. Ono riziko Preeklampsie nie je dovod na sekciu. Ani dovod na vyvolavanie porodu napr v 38tt. Samozrejme keby Ti je zle, nameras tlak 160/110 alebo co tak hybaj do nemocky a oni uz vedia co s Tebou. Mne sledovali parametre v krvi, v moci a este CTG k tomu, plus doma merat tlak. Kazdy tyzden som doniesla tabulku s tlakom pisanym 3x denne. A ked iba tlak pojde hore, tak daju dopegyt a uvidi sa. Ale vobec sa tym nestresuj. Mala som pekny porod, vobec nelutujem, ze to nevyvolavali o par dni skor ako ponukli. Za den bolo odrodene, bez komplikacii. Navyse uz som to tam poznala, vedela som do coho idem
@momo289 Ako ta sleduju? Robia pravidelne prietoky, pasy, utz?
Ja som rodila sekciou z dovodu preeklampsie v 37+3tt, ale bolo to nahle. Tyzden som lezala s obrovskym tlakom, opuchy som mala masivne uz od cca 30tt. Podstatne je, aby ta stale, stale kontrolovali, tlak, bielkoviny v moci, opuchy.
A vydrz, najlepsie keby ste to spolu potiahli do 36tt. Drzim palce velmi.
@momo289 Inak, meraj si doma tlak, aspon 3x denne, predtym 15 min sed v pokoji. Ja som si kupila tieto pasiky a 2x denne kontrolovala moc. Stoja par korun. Ono, mozno niektore baby povedia, joooj, nestresuj, ale preeklampsia je zivot ohrozujuca a pliziva, hnusna. A zvlast, ked uz mas tragicku skusenost, by som sa nenechala nikym a nicim odbit. Najmenej co mozes, je doma si kontrolovat tlak, a moc 🙂
@drahomirrra no chodim na usg kazde dva tyzdne ale to je na vlastne naklady, lebo vhcem byt kludna.
A od pondelka zacinam chodit do nemocnice tak mi snad povedia nieco podrobnejsie 🙂 a snad aj tam aspon raz tyzdenne budu sledovat babatko
Dakujeme za podporu
@drahomirrra ano ano tlak si kontrolujem, a tie pasiky si hned v pondelok kupim, ani som o tom nepocula este. Velmi pekne dakujem za radu 😊😊
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ja nie. Preeklampsia prisla v 33tt. Tlaky hrozne. Ani lieky nepomohli. Ozvi babatka slabe. Az sa slo na akutny cisarsky. Bola som 34tt. Inak ma chceli zastabilizovat v nemocnici a vydrzat co najdlhsie...kedze som estelen zacala 34tt,na 3cm otvorena a babo konecne sa otocilo dole hlavou...ale tie tlaky...az zle mi bolo...