Ahojte, zaujímalo by ma, či by mi vedeli dať dieťa po sekcií ihneď do náručia ako to robia pri normálnom pôrode?? Strašne by som chcela mať malú na rukách, ale o takejto možnosti som ešte nepočula. Akú máte Vy skúsenosť? Je to možné alebo nie ??
Ďakujem ta každý jeden príspevok 🙂
asi tazko nakolko obe ruky budes mat natiahnute od tela a na jednej ti budu merat tlak cely cas a na druhej budes mat pripravenu zilu pre kazdy pripad podania infuzie ci lieku pocas sekcie.
Na Sk je to nemožné, v Čr je to už normálne, pokiaľ to stav maminky a dieťatka dovoľuje😉.
@hegrik a ako presne by si je chcela mať na rukách keď tam ležíš rozrezaná do pol pása ochrnutá a pozastieraná? je možné ti bábatko ukázať, aj tak nejak pritúliť, dokonca aj k prsníku priložiť pri troche snahy. ale o nejakom "pestovaní" sa hovoriť nedá. A tú snahu by musel vyvinúť buď personál alebo manžel ak by ho tam pustili.
jersey333 presne to chcem aj ja, aspoň pusu jej dať veď čakáme na to, tak chceme byť tie prvé čo si dieťa aspoň pobozkajú.
Nie je to nemožné, nakoľko mne to tu na SK v pôrodnici bolo umožnené :D a dokonca ma aj odpojili od prístrojov, ktoré som mala na rukách a mohla som si malého kľudne pomojkať a pohladkať. Pocit na nezaplatenie :D
to je pravda ze je to tazke pri cisarskom, mna strasne triaslo cely cas, neviem ani preco ci od nervozity ci od coho a neudrazala by som dieta ani v naruci
@lennkka17 to trasenie je normálne, je to fyziologická reakcia. Je to kvôli spinalu, nie od nervozity 😉
@liebling98 no to som ani nevedela ze preto, lebo sa ma furt pytala sestricka ci mi nie je zima 🙂 ale kazdopadne asi by som sa bala zobrat si babo do ruk vtedy
neviem si to ani predstaviť.. ako by si ho chcela držať v náručí? okrem toho, že ležíš vo vodorovnej polohe, napichaná, napojená na prístroje.... ale detičky priložili tesne vedľa mňa, zvládla som ich akurát tak pohladkať, dala som im pusu
@hegrik ja mám za sebou 3 sekcie, pri každej mi pôrodník dieťa cez plachtu ukázal hneď ako ho zo mňa vytiahol. Keď ho očistili, vyšetrili, odsali, pomerali, poobliekali, prišli mi ho hneď ukázať a urobili všetko pre to, aby som ho mohla pohladkať po líčku, tiež mi ho sestrička pridržala pri tvári, aby som mu mohla dať pusu.
Chytiť ho na ruky nie je možné, lebo na jednej ruke máš manžetu tlakomera, tú ruku som mala akoby priviazanú k telu (zabalenú v látke, na ktorej som ležala - logické, aby som im náhodou nechtiac rukou nešla do sterilného operačného poľa) a druhú ruku máš vyviazanú od tela a tečie Ti do nej infuzia. Ale k tejto ruke mi ho vždy pridržali na pohladkanie.
Dakujem ,Vam za info velmi ste mi poradili 🙂
Tu je opísaný príbeh mamičky, ktorá zažila skin-to-skin kontakt s bábätkom hneď po sekcii (v Aj): http://evidencebasedbirth.com/a-womans-experien...
Takže možné to je.
@hegrik
Mozne to urcite je. Ja som mojho maleho drzala skoro hned (ale az po manzelovi, este na operacke). Zijem v USA. Na Sk co citam tak porodnici neradi pripustaju otcov deti pri cisarskom, o drzani babatka hned po porode som citala len parkrat. informuj sa v nemocnici kde budes/chces rodit, maju to vsade inac. Popripade povedz porodnikovi ze by si si to velmi zelala 😉 Uz je nacase aby aj na SK rodili zeny vsade v dostojnych podmienkach a za kazdych okolnosti.
ja by som ti poradila-nie velmi k teme, ale neda mi to-aby si urcite nedvihala hlavu, ked ti male sestricka ukaze,myslim, akoze z leziacej polohy sa nesnaz ani trochu podvihnut hlavu , ja som to urobila uplne mimovolne, iba trochu som nadvihla hlavu, aby som malu lepsie videla a mala som potom 5 dni taku migrenu, ze az...bolo to ozaj hrozne..a nie vzdy ti povedia pri spinale, ze mas ticho čučat poleziačky, aj u mna boli ticho a pritom je to dost podstatne,.. a ked som sa pred sekciou pytala v TT ci sa da chytit babo po porode, tak sa sestricka len zasmiala,ale ukazat ukazu🙂 drzim palce
No ako tu čítam, tak som mala asi štastie.... je pravda, že aj ja som bola prekvapená ked sa ma pýtala laktačná sestra, či si prajem prvé priloženie dietatka hned pri pôrode. Prvého syna mi len ukázali. Druhého som rodila v BJ tak asi je už na inej úrovni :D, ale malého mi vybrali ukázali zobrali očistiť a ešte v tej modrej plachtičke holeho doniesli dali na hrudník malý sa prisal, odopli ma od prístrojov a ja som ho hladkala a mojkala. Je pravda, že ja som sa cítila super a aj po zdravotnej stránke som nemala žiaden problém, tak preto ma odopli. Ešte sa smiali, že keby ma nemali priviazanu tak už idem aj s malým preč :D. Ale je super, že to personál bral ako prirodzené, vôbec to nebola vynútená alebo vyprosená vec. Snažili sa o prvý kontakt vždy a v rámci možností.
@hegrik .no mne pokazili spinal takze ma hned po vybrati maleho z bruska museli dat celkovu anestezu,takze som ho len pocula plakat a letmo si pamatam ze mi ho ukazali uz zabaleneho a potom som uz bola uspata a videla ho na druhy den,co mi ho prisli sestricky ukazat na par sekund,potom na treti den to iste,a az na dalsi som ho mala pri sebe ked ma previezli na normalnu izbu.riadny zaberak na psychiku
@adrikaltk presne na toto som narážala, pri spinále, aj po ňom musíš určitú, podstatne dlhú dobu ležať vodorovne a nedvíhať hlavu... mne síce obe deti priložili na stôl, tesne vedľa mňa, mohla som ich pobozkať, pohladiť, ale neviem si prestaviť, akoby som ich držala v náručí.... hoci vidím, že niektoré ženy s tým majú skúsenosť, čo je teda super, ale ja si to neviem veľmi predstaviť... inštinktívne by ma to "ťahalo" zodvihnúť hlavu, určite by som chcela mať plnohodnotný výhľad, keď už ho mám v náručí...
ale je pravda, že pre mňa bol dostatočný zážitok aj to, že som ich videla ako prvá a mala som možnosť aspoň opísaného kontaktu... sestrička mi tiež dieťatko takto priniesla automaticky, bez nejakého doprosovania, v podstate - pri prvej s.c. som ani nevedela "do čoho idem", takže to bolo milé prekvapko 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Tak to sa určite treba informovať v nemocnici kde chceš rodiť či niečo takéto umožnuju, lebo všade to maju inak 🙂