Robí sa u nás manuálne otáčanie plodu?

jaja018
24. júl 2013

Som v 23 tt a bábätko mám už dlhšiu dobu otocene priečne a stále rovnako hlavička naľavo nozicky napravo. Viem že má ešte kopu času na otocenie. 🙂 Len by ma zaujímalo, či sa u nás robí manuálne otocenie, alebo sa automaticky robí cisársky rez?

liz_lemon
24. júl 2013

moj maly bol otoceny hlavickou hore, a nikto mi nespomenul, ze by ho nejak otocili, urobili mi sekciu

juliankaaa
24. júl 2013

mam dve dcerky a obidve boli otocene KP, a tiez mi nik nenavrhol otocenie, cize som mala 2x sekciu....a keby nieco take navrhli, pravdepodobne by som to odmietla

tehulka2011
24. júl 2013

a to sa da, manualne otocit??

jul11
24. júl 2013

Este ma cas na otocenie.Ci sa robi manualne otocenie neviem,ale existuju cviky,ktore podporia,aby sa babatko otocilo.Nakontaktovala by sim sa na dulu alebo porodnu asistentku. Duly.sk a sksapa.sk

nasta197
24. júl 2013

mna by zasa zaujímalo ci je možné aby to bolo opačne ked je otocene dole hlavičkou tak ako má byt .....a ci sa može otočiť opacne nožkami dole vo visokom stadiu tehu

ifkael
24. júl 2013

ked som raz bola este s prvym synom ked som ho cakala u stareho doktora, profesora... tak sme sa o tom rozpravali, niekedy to doktori aj porodne asistentky vedeli.. teraz sa to nechava vsetko tak - na prirodu

lubina
24. júl 2013

nasa druha dcerka sa otocila do spravnej polohy az v 39 tt, co mi hovorili, ze ked je priecne, tak uz ani nema miesto sa otocit a pod ze to bude cisarsky rez ☹ . No a mala ich vsetkych prekvapila a krasne sa sama otocila, v 23 tt je este vela casu na otocenie sa pre babatko

pragmaticka
24. júl 2013

skus vyhladat nejakeho osteopata. mne s mojim zdrav. problemami pocas tehu jedna sikovna osteopatka (zamerana len na tehotne zeny ci zeny co sa snazia otehotniet) velmi pomohla!! a viem ze ked sme sa bavili hovorila mi aj o zenach kt. tam chodia s tymto problemom. ale este mas na to cas..este je prilis skoro riesit to, podla mna sa ti malicke este otoci

veronicka1901
24. júl 2013

Svagrinej sa maly otocil az v 36 tt, neviem, ako to taky valibuk zvladol. Ale ak si chces byt uplne ista, skus zavolat do nemocnice, kde budes rodit, tam by hadam mali vediet.

katie555
24. júl 2013

@nasta197 moze ale je to dost mala pravdepodobnt (tzn. ze nie je nemozne ) ale cim nizsie hlavicka tym mansia sanca

@ifkael v uk to stale robia ..ale uspesnost ti neviem povedat ..tusim okolo 38tt

@jaja018 veeeeeelmi skoro to riesis...Musis verit ze sa otoci..Mozne je to skusit aj doma , cinskymi tycinkami a existuju nejske cviky. Ja som malu mala v pozicii chrbat voci chrbtu - tak som mala par cvikov ona sa potom otocila poriadne (medzi cca 36-38tt) ale do porodu sa zase stocila ☹

andiekens
24. júl 2013

Na sk to nie je velmi zauzivane..resp.porodnici nemaju velku prax aj ked sa urcite najdu aj vynimky. ja osobne by som radsej volila sekciu ako manual. A ak nechces sekciu, tak by som skusila tie cviky..

nufficek
24. júl 2013

Ahoj. Plod zaujima svoju definitivnu polohu okolo 32 tyzdna. Dovtedy ma uplne cas a dokonca aj potom niet dovod na paniku, su ptipady kedy sa nam dieta otocilo 4 hodiny pred porodom ked uz mamicka lezala na porodnici na monitore, zalezi aj od velkosti plodu, sirky panvy, dnes sa dtale rodia deticky aj koncom panvovym, je to velmi individualne, maloktorynlekar alebo porodna asistentka sa dnes uz pustaju do otacania plodu skor sa to riesi inak ak sa da. Dufam, ze som trochu pomohla, urcite sa kvoli tomu nestresuj, samotna poloha koncom panvovym alebo priecne este nieje indikacia ku cisarskemu rezu.

ervenka
24. júl 2013

tu v Nl sa to robi, a svagrine to robili 2x. Ditko sa ale aj tak nakoniec otocilo ako ono chcelo. Ona sama povedala,ze NIKDY viac. Velmi neprijemne pre nu, pre babo moze byt dokonca nebezpecne- riziko ze pupoc. snura spravi neplechu.. pocas toho otacania jej robili aj sono, ked sa presmiestnila pupoc. snura. Po druhom raze jej bolo ako na odpadnutie. Musela pol dna v nemocnici zostat. Nakoniec aj tak mala CS. Takze neodporucam, ak tak cviky, ked to nepomoze, tak sa treba zariadit podla toho, co lekar povie...

velkacica
7. nov 2014
livia158
15. jún 2017

Ja som obrat plodu podstupila v 36 tt a odporucam to aj ostatnym maminkam ktore sa chcu pokusit o spontanny porod. Myslim ze rizika u skuseneho doktora su minimalne, prezrie ci hrozi obmotanie pupocnej snury okolo krku, ak ano, obrat by sa nekonal.

nedbam
18. mar 2019

@livia15zdravim kto a kde vam obrat robil? ja na to na svk neviem nikoho najs

livia158
19. mar 2019

@nedbam ja som bola v Brne vo fakultnej nemocnici a zakrok mi preplatila poistovna

miruskavr
18. feb 2020

@nedbam docent záhumenský v Ružinove vykonáva obrat 🙂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre