Zaujíma ma Váš názor na túto problematiku v dnešnej dobe sa veľmi často stretávam s tým, že mamička musela po ťažkom pôrode nakoniec porodiť cisárskym rezom, že ju nechali veľmi dlho sa trápiť...Myslíte si, že lekári dopredu vedia, že tu je komplikácia, že to nepôjde jednoducho a aj tak čakajú? Vieme, že cisársky rez, je operácia a je oveľa finančne náročnejšia a poisťovne ju preplácajú rovnako ako normálny pôrod. Myslíte, že aj kvôli tomu čakajú?
@schvarzy no ja neviem, ale ja som si pozerala vyuctovanie zdravotnej poistovne za moj cisarsky a tam to bolo presne specifikovane ako sekcia, aj to bola riadna palka. Kamaratka robi porodnu asistentku a ona ma skor opacnu skusenost - pri najmensej pochybnosti lekari radsej volia cisarsky, je to pre nich vraj jednoduchsie.
Raz som citala nejaky clanok, ze je dobre nechat prejst zenu kontrakciami aj napriek tomu, ze nakoniec to aj tak skonci cisarskym, pretoze sa do krvi uvolnuju hormony, ktore pomahaju dietatku lepsie sa prisposobit prechodu na svet. Neviem, ci nieco z toho je pravda, ale myslim, ze je to minimalne hodne zamyslenia a diskusie.
Cisársky rez je predsa len operačný výkon, vzniká rana, resp. jazva na maternici, v prípade ďalšieho tehotenstva a pôrodu je riziko ďalšej sekcie, lebo údajne lekári príliž nechcú potom odrodiť vaginálne... Preto sa čaká. Aj môj pôrod trval dlho, veľmi som chcela, aby bol prirodzený, žiaľ nevyšlo to. Bábätko ale bolo monitorované, snažili sa čakať, čo si vážim. Keď boli zmeny na monitore, indikovala Dr. sekciu.
@schvarzy Ak by to tak bolo s tými poisťovňami ako píšeš tak by Nové Zámky skrachovali lebo tam je viac ako 53% sekcií oproti normálnym pôrodom.
Ja pracujem v Prahe u nás sú ženy, ktoré majú rovno zaplatenú sekciu, ale sú aj také, ktoré inú cestu po x hodinách nemajú a bránia sa jej. Potom to trošku pripomína cirkus lekár vysvetľuje mamičke pokles oziev plodu a nemožnosť ho porodiť normálne za 12minút a mamička svoje. Lekári sa dnes veľmi boja a na pôrodnej sále máš svedkov dosť a niekedy až príliš
Nepoznám lekára, ktorý by riskoval dva životy, občas sa spontánne porodí aj také, ktorým ráno lekár povie noo Maminko vidím to na sekci a pani o pár hodín porodí a doktor sa nestačí diviť
ja si tiez nemyslim,ze by lekari tak riskovali, mam skor pocit,ze tych cisarskych je viac ako normalnych, v mojom okoli zo 6 porodov za posledny rok bol len 1 normalny,ostatne cisarske, ja mam za sebou 2 porody( normalne,bez epi) mam na ne krasne spomienky,ako aj manzel
vacsinou je to skor naopak, v dnesnej dobe sa uz nerodi jednej zene tolko deti ako na pase, mnohe deticky su po asistovanej rep.,takze o to viac lekari davaju pozor a preto sa vela toho dava na cisarak radsej,lebo mamicku to sice zaboli,ale dieta je bezpecne na svete. Porodnici su vzdy na tenkom lade,lebo nevies co sa zomelie aj ked to islo pekne bez nejakej komplikacie. A su zodpovedni za to,ked sa nieco stane. Niektore nemocnice su povestne tym,ze nechcu robit cisaraky, niektore zase naopak. Ide o celu filozofiu okolo toho pristupu k tomu zo strany lekarov. A vzdy je to o ludoch,o ich nazoroch atd.
V konecnom dosledku ani nejde o to,ci prirodzeny,ci cisarak,ale o to, aby z toho nebola jedna pohroma a horor pre tu zenu a tiez pre lekara. Mne kazdy porodnik hovoril zatial,ze rodit deti je pekny adrenalin, lebo nevies co sa stane a mas na svedomi dva zivoty. Niekomu je to mozno jedno,ved su taki otupeni masiari,ale hadam je z nich dost uvedomelych ludi,co nepojdu do velkeho rizika. A okrem toho teraz je trendy skusat vsetko prirodzene, ci uz v strave,tak aj v medicine.
@niki101988 "Nepoznám lekára, ktorý by riskoval dva životy,...." Tým si mi pripomenula môjho gynekológa, ktorý je aj pôrodník. Raz mi povedal, že počas celého tehotenstva a pri pôrode obzvlášť ide minimálne o tri životy. O život matky, dieťaťa a život doktora 😉 . A ja sa s týmto názorom plne stotožňujem 🙂 .
Nemyslim si, ze by vedome brali na seba vacsie riziko. Aj oni sa snazia porodit zdrave dieta a isli by proti sebe, keby sli do vacsieho rizika. Zvazenie ci cisarsky alebo nie je velmi podstatne, kedze sa jedna o operaciu, ktora moze priniest obrovske rizika pre rodicku. Len to si vela mamiciek neuvedomuje do dosledkov. Preto sa snazia obmedzit cisarske. A tiez nemam pocit, ze by na SK nechavali trapit az tak dlho - co je to par hodin? V zahranici ta nechju aj den, ci dva, kym rozhodnu o cisarskom. Pravdaze, ak sa nejedna o akutny cisarsky rez...Napokon, tie boelsti nie su take hrzne, ze by sa nedali vydrzat a prirodzeny porod je lepsou alternativou pokial sa to co i len trosicku da... to je ale moj osobny nazor - mam za sebou jeden velmi tazky a kriticky porod a jeden ako z rozpravky - expresny a krasny. SOm vdacna, ze aj pri tom tazkom som nesla cisarskym a ze lekar si ponechal chladnu hlavu a pri druhom porode sa nerozhodol automaticky pre cisarsky...(kvoli velkosti deti, ktore rodim🙂 )
Ano,riskuju,ja som rodila v Rakusku,nechali ma dva tyzdne s minimom plodovej vody,dva dni som bola uplne bez,mala bola priecne otocena hlavickou,12 hodin som mala 2 minutove kontrakcie a bola som otvorena na pol prsta..PDA mi odmietli napichnut,Ved mozno bude cisarsky a nakoniec az vdaka PDA som sa behom pol hodinydostatocne otvorila,avsak mala velmi rychlo zklzla a roztrhla Co len mohla- mala 3910 cm a 56 cm,takze som skoncila aj tak na intenzivke
Tiez mi zatial hrozi cisarsky, trochu si o tom citam a niekolko krat som narazila na info, ze pri cisarskom je 6x vacsie riziko komplikacii ako pri vaginalnom porode...
ano, myslim si, ze ked zeny pisu, ze skoro zomreli, tak zvelicuju..kolko z nich dokaze objektivne zhodnotit svoj stav alebo priebeh porodu? kolkym z nich zdravotnicky personal povedal-mila mamicka, takmer ste pri porode umreli?
Ja si myslim, ze zbytocne casto sa robia sekcie...v niektorych porodniciach sa to blizi az k 50%, co urcite nie je v poriadku...
ja len tolko:
http://skutchanova.blog.sme.sk/c/335481/Cisarsk...
myslim a verim, ze lekari sa snazia vzdy zachranit obe osoby pri porode..
ano, prirodzeny porod boli.. ale neviem, ci laik moze posudit, co je zbytocne vytrapenie a co nie..
Niektori riskuju, niektori nie. Ale najhorsie na vsetkom je to ako zeny same spekukuju a odsudzuju - ako to teraz - "zena si chce ulahcit", "je moc vela cisarskych" - a podobne.
Ja viem o dvoch ženách, ktoré nechali trápiť sa, kým pristúpili k už akútnemu cisárskemu. Nie vinou pôrodníka, ale vyššie postavených plus peniaze z poisťovne za sekciu resp. vaginálny pôrod. V jednom prípade bol novorodenec oživovaný (dnes je to šťastný škôlkar) a v druhom sa žiaľ, matka natrhla, kedže dieťa uviazlo v pôrodných cestách. Že je omotané šnúrou, sa zistilo neskôr.
To vazne existuju zeny ktore chcu ist cisarskym len tak ? Aby si to ulahcili? Ja chapem ked na tom trvaju zo zdravotnych dovodov ale inak tomu nerozumiem...mne hrozil cisaraky rodila som 18 hodin ale robila som vsetko aby som sa zacala otvarat na lopte som si takmer vyskakala dušu a v horucej sprche soom bola nanominovana polku porodu 😀 celych 18 hodin som sa modlila nech ma ten porod boli aj najviac na svete len nech to ide prirodzene a nakoniec sa aj podarilo ved rodit prirodzene je ta najkrajsia vec aspon podla mna
@radanna11 ja tak trosku aj "zavidim"mamickam,kt.rodili prirodzene....ja som nemohla a vyzera,ze uz ani druhe prirodzene nepojde,ale chyba mi ten mamickovsky pocit....cisarky som nemala v celkovej anesteze,ale aj tak....
jasne,su rozne pripady tazkych vaginalnych porodov...ale ak ma spravne chapete,chyba mi nieco-mozno pocit,ze som to zvladla ja...a teraz mam taky zvlastny pocit...akoby som zlyhala,.....co je trosku blbost,ale nieco tam niekde v kutiku je 😔
@terezka1947 ja som rodila prirodzene a tento pocit mam aj ja...volali skusenejsiu lekarku k mladsiemu lek.,porodna sestra tlacila na lekara,ze to dlho trva,nech pouzije pumpu...on sa zhacil,ze to v zivote nerobil,sestra povedala,ze tak ho urobi...ze zavolaju starsiu lekarku...ta prisla,zhodnotila stav...stlacila som ako som len vedela,sestra mi tlacila na brucho a mala som velmi slabe kontrakcie...urobil sa nastrih,necitila som ho,len som pocula to cvaknutie noznic...maly bol raz dva vonku a lekarla na zaver povedala,aby som kupila sestre co mi tlacila na brucho sampanske,povedala aj meno tej sestri,zabudla som ho...ze nech jej kupim sampanske,lebo ona rodila za mna...na sale som to neriesila,ale neskor to na mna dolahlo a este to riesim...nie tak intenzivne,ale je to tam...
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Myslim, ze zvazuju, co je pre mamicku a dieta mensie riziko, teda dufam, ze vedia, co robia...Sleduju predsa ozvy, robia monitor, vysetruju....Okrem toho, aj lekari su rozni - niektori maju radi cisarske vseobecne, niektori zas len nevyhnutnych pripadoch...