Ahojte, mamičky!
Je pravda, že ak chcem odísť s bábätkom z pôrodnice skôr a riadne podpíšem reverz, prídem o nejakú (akúkoľvek) dávku štandardne vyplácanú po pôrode, resp. po dožití sa bábätka 28 dní? Vie mi niekto poradiť? Nechcem teraz riešiť, že prečo a či odchádzať skôr z pôrodnice, ide mi len o tú informáciu, či je to nejako od seba závislé. Veľmi uvítam skúsenosti mamičiek, čo reverz podpísali.
Ďakujem vám! 🙂
Ahoj, ja síce nemám vlastnú skúsenosť, iba v pôrodnici v BA nám hovorili, že ak matka chce ísť na reverz, môže, ale dieťa tam ostáva tých 5 dní, lebo každý deň mu robia vyšetrenia. Čiže otázka je, či by ti dali aj dieťa.
Co je odist skor,mate vy a dieta nejake zdravotne problemy alebo tak...ak je vsetko v poriadku mozete ist domov ...ja som bola v poridnici 3 dni aj s cestou a vyplatene som mala vsetko normalne ...prisiel lekar na vizitu opytal sa ako sa citim povedala ze vsetko v poriadku ...povedal ze este mala pojde na vysetrenie a som sa normalne opytala ci ak bude vsetko v pohode ci mozeme ist domov a on sam povedal ze v tom nevidi ziadny problem a normalne som podpisala len prepustaci formular a nie reverz.Skuste ist za lekarom
@alenah31
@luciamic baby, ale nie je to tak, že keď zdravotnícke zariadenie je ochotné vystaviť ten papier, tak v podstate súhlasí s tým, že pacient ide domov? "bez súhlasu" neznamená to, že pacient sa zoberie a odíde bez toho, aby o tom niekto vedel? (zažila som také priamo v pôrodnici)
je to síce na vlastnú žiadosť, ale nie bez súhlasu lekára, či? neviem, čo presne je na tom papieri napísané, nikdy som to neriešila...
@sissy27 tym ze podpises reverz,beries na reba zodpovednost za pripadne komplikacie spojene s predcasnym odchodom zo zdrav.zariadenia. Naopak,wdrav.zariadenie sa tejto zodpovdnosti zbavuje. Keby si odpstala zdr.zariadenie so suhlasom osdtrujuceho lekara,tak ta normalne prepustia. Nepotrebujes reverz.
@sissy27 je to přesně tak jako píšou @kakatulik a @alenah31, reverz není o tom, že je lékař ochotný ho vystavit, ale on tě v nemocnici násilím držet nemůže, takže bud se s ním dohodneš, že chceš jít domů a on s tím souhlasí tak ti vypíše normální propouštěcí správu nebo s tím nesouhlasí a potom ti dá podepsat ten reverz, kterým na sebe bereš plnou zodpovědnost za svůj zdravotní stav a případné komplikace, takže vlastně odcházíš z nemocnice bez souhlasu lékaře na vlastní žádost, no kdybys opustila nemocnici úplně bez vědomí personálu a bez správy tak potom bys měla ještě i problémy se sociálkou, možná policií a ta propouštěcí správa se vypisuje i v takovém případě a byla by uložená v kartě a bylo by tam napsané, že jsi utekla
ty vyšetření, která se dítěti dělají v nemocnici se dají udělat i ambulantně, takže vše záleží na dohodě s lékařem a na zdravotním stavu, jinak nejlepší by bylo se zeptat přímo na UPSVAR
Odisla som na reverz o 1 den skor z nemocnice, v sprave to bolo napisane a nikto z toho nerobil ziadne halo,lekarka mi dala podpisat reverz, vsetko vysvetlila, kludne, bez vyhrazania, este povedala, ze mam na to pravo. vsetko mi vyplatili normalne,nikto sa ma na nic nepytal, ani socialka ani pediatricka (volala som jej, ze idem domov na reverz, povedala som jej dovod, povedala, ze suhlasi a este ma aj lekarka v porodnici pochvalila, ze som sa dohodla s pediatrickou mojho dietata),rodila som v zahranici,a to, ze teba pustia a babatko si tam nechaju je len taka rozsirena fama, nemaju na to najmensie pravo.iba ak by bolo vazne ohrozene na zdravi alebo zivote a vtedy by predpokladam volali policiu.inak si ty zodovedna za tvoje dieta a nikto nema pravo si ho "nechavat", a to ani v nemocnici.
@wednesday1 tak ty jsi evidentně odcházela v dobrém zdravotním stavu a lékař s tím souhlasil, bylo dobré, že jsi o tom informovala i pedietričku a ta to pravděpodobně ani na tu žádost na příspěvek neuváděla, protože ten reverz byla spíš formalita, asi by bylo jiné kdybys měla nějaké komplikace nebo dítě nebylo úplně v pořádku a to propuštění by sis vydupala, tak i v té propouštěcí správě by to bylo náležitě popsané
@katriona1 ano, mas pravdu, nebolo to vazne (viem si ale predstavit, keby to urobim tu na svk v porodnici, by mi to dali asi "vyzrat",ale myslim si, ze nikto so zdravym rozumom by vedome neohrozil svoje babatko skorsim odchodom z porodnice, keby ma nejaky vazny zdravotny problem.sama pracujem v zdravotnictvezdravotnicky personal v nemocniciach ale casto mamicky zavadza a vedome klame(dieta si zobrat nemozete, vy mozete ist domov...), casto aj pre banality drzia mamy s babatkami v nemocnici a pritom by mohli ist uz domov.je na kazdom, aby zvazil svoje rozhodnutia a prebral plnu zodpovednost za seba aj dietatko.
@jankahraska Ja si myslim, ze by si mala napisat na UPSVaR prislusny podla tvojho bydliska. Mam skusenosti, ze kazdy rozhoduje inak a ze niekde nerobili problemy neznamena, ze sa nebudu s tebou dotahovat v tvojom obvode. A budes mat informaciu priamo od kompetentnych a ak ti zacnu robit problemy, tak len vytiahnes e-mail a povies "aha, tuto ste mi napisali toto."
Zbytocne ti tu napisu, ze s tym nie je problem, ked tebe problem robit budu.
Ja som pri prvom synovi (pred 7 rokmi) odišla z pôrodnice na 7. deň po pôrode na negatívny reverz - do karty som podpísala, že odmietam navrhovanú zdrav. starostlivosť a som poučená o možných rizikách. V prepúšťacej správe som už ale mala napísané - "pacientka môže byť prepustená..." (Správu mi písala o deň skôr iná lekárka a prepúšťajúci mi ju len vytlačil a podpísal bez toho, aby to zmenil). Vôbec nikto sa ma na to nepýtal a za mojej prítomnosti prepúšťaciu správu ani celú nikto nečítal - možnože sa k nej moja obvoďáčka vrátila niekedy neskôr, ale tomu veľmi neverím). V správe o novorodencovi to nebolo vôbec, keďže jeho boli ochotní pustiť už na štvrtý deň. Vyplatené som mala všetko.
Ahojte, ženy. Ďakujem vám všetkým za podelenie sa so skúsenosťami aj názormi. Tak som sa dozvedela, že reverz neznamená nevyplatenie akejkoľvek davky, keďže to "opustenie zdravotnícke zariadenie bez súhlasu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti" naozaj znamená doslova "útek" 🙂
Čo ma však vo vašich odpovediach zarazilo, je tvrdenie, že v nemocnici klamú, ak tvrdia, že ja odísť môžem, bábätko nie. Podotýkam, že je zdravé a čulé (ja tiež úplne fit) , len mu ešte neboli urobené všetky testy, keďže od pôrodu neuplynulo 72 hodín. Chcela som na to pretestovanie prísť do nemocnice z domu, ale primárka by to nepovolila. Tvrdila mi, že hovorila s právničkou nemocnice a výsledok je presne ten - ja áno, dieťa musí ostať. Mám vôbec nejaké možnosti odísť aj s bábom skôr tak, aby s tým neboli problémy? Alternatívu, že odídem a prídem si po dieťa o dva dni, skutočne neriešim 😉
@jankahraska podla mna aj na dieta treba reverz a kedze nie je plnolete,tak by ho mal podpisat zakonny zastupca,cize rodic,spytaj sa este na to
@jankahraska babatka maju na stvrty den dost dolezite vysetrenia ( oblicky, usg organov ... ) tie vysetrenia nie su hotove za par minut ... vestnik MZ urcuje dobu hospit, pokial nie su problemi 4 X 24 hod .. pre teba ako rodicku to nie je urcene ( ja som sla po porode v 39 tt . domov po 22 hodinach ) tkaze kludne aj ambulantny porod .
myslim, ze pokial nesuhlasila primarka, a bola v tom aj pravnicka, tak skor ti dieta nedovolia vziat. ( ak ano, uz davno by o tom uvazovala ) samozrejme zo zakona mas pravo ako zakonny zastupca dietata podpisat reverz ... ale stym, ze budes zodpovedna v plnej miere za dieta a aj za nasledky, ake by boli, pokial by dietatu nieco bolo... tieto vysetrenia sa robia dietatku cca 3-4 dni po narodeni http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/... ( u nas ak nie si hospitalizovany pacient, ci dieta, sa na kazde vysetrenie dost dlho caka... cize by bolo nerealne ich urobit vsetky za den dva nehovoriac o tom ze s babatkom by clovek aj tak stravil dve dopoludnia v nemocnici )
ina situacia sice, ale je to tiez o ne-respektovani vole rodicov/zakonnych zastupcov bez ohrozenia dietata na zdravi alebo zivote, podotykam http://www.ceskatelevize.cz/zpravodajstvi-brno/...
@jankahraska mozes odist aj s babatkom. je to tvoje dieta a oni nan nemaju absolutne ziaden narok a ani na to, aby ho zdrziavali v nemocnici. vysetrenia su naplanovane tak, aby im poistovne preplatili co najviac (za vysetrenia aj pobyt). staci sa vyhrazat pravnikom a nech ti ukazu, kde je napisane, ze babo nemozu s porodnice pustit skor nez spravia vysetrenia. nic take neexistuje, je to len fama a radi nou strasia mamicky, aby neodchadzali z porodnice skor.
@jankahraska a čo nemôžeš vydržať 5dní v nemocnici? Ja keď sa mi narodilo tretie dieťa, tak 2 boli u starých rodičov a dcerka mala vtedy rok a pol a manžel na tyzdnovke a vydrzali to vsetci.
a k tym vysetreniam. tie su take "sakra" dolezite spravit v prve dni zivota, ze ich v niektorych krajinach robia po niekolkych tyzdnoch od porodu, resp. ich nerobia vobec. nenechaj sa zastrasit. vsetky sa daju spravit aj neskor.
uz len k tym usg. s dcerkou sme isli na usg obliciek, no nevedeli jej ho spravit v porodnici v ramci rozplanovanych vysetreni, lebo ako "naschval" prave pred nim sa vycurkala a mala prazdny mechur. a dali mi vymenny listok, ze po druhom mesiaci zivota dietata sa mam objednat na usg obliciek. a syncekovi nerobili usg mozgu, lebo v tej nemocnici, kde som ho rodila, ho standardne novorodeniatkam vtedy nerobili. potvrdila mi to neskor aj neurologicka, vraj nie vsade ho robia.
nevidim preto ziaden dovod, preco by malo dieta ostavat v porodnici dlhsie nez matka, pokial sa ta vypyta na reverz. za dieta mas plnu pravnu zodpovednost ty ako matka, takze podpis reverz aj za neho. pravne neexistuje ziadna klauzula na to, aby ti ho nedali domov so sebou.
preco chces odist skorsie? Mna pustili z porodnice hned na druhy den. Chybajuce vysetrenia mi v porodnici urobit nemohli, musela som si dohovorit termin u detskeho lekara, trepat sa tam a spat cez cele mesto a este dva terminy u usneho. To radsej full service v nemocnici.
Ze preco chces odist skor? Ja mam este v zivej pamati moj pobyt v slovenskej porodnici s oboma dcerami. Vtedy som bola blba, ubolena, plna hormonov a strachu. Teraz by som pokojne po par hodinach po porode isla domov.
Chcela by som ponizene vediet od pani pravnicky a od pani primarky akeze rizika hrozia pri odchode domov. Ze sa dieta nenakazi rezistentnymi bakteriami v nemocnici? Ze sa matka doma rychlejsie zotavi, bude mat rychlejsie psychicku pohodu? Alebo je riziko v tom, ze sa vysetrenia budu robit vtedy, ked mamicka pride a nie ked si to zmysli lekar? Ze sa nepreplatia zbytocne stravene noci v nemocnici?
Vsade na svete sa tlaci na znizovanie poctu noci v nemocnici. Pretoze nemocnica je pre chorych, nie pre "preventivne pobyty". Ale na Slovensku na to mame, drzat zdravych ludi v nemocnici proti ich voli. 🙂
Uz by som sa nedala. Reverz s tym, ze by som na vysetrenia prisla podla toho, ako mi odporucia a kedy mi odporucia. Ale trcat v porodnici v tych prepchatych izbach zbytocne, ziadna slava.
Ahojte! Dostala som sa k vašim odpovediam trošku neskôr, prepáčte.
@wednesday1 Ďakujem za link na Ženské kruhy, myslím, že bod c) § 9 ods. 6 zákona č. 576/2004 Z. z. je jasný.
@senta_sofia, @lucka1987 Samozrejme, že by som musela podpísať reverz nielen za seba (s mojím reverzom problém nemali), ale ako zákonný zástupca aj za dieťa. Presne to som aj chcela urobiť, niekoľkokrát som sa primárke novorodeneckého jasne vyjadrila, že rozumiem a súhlasím, že v takom prípade beriem na seba plnú zodpovednosť za dieťa a aj za prípadné následky a že ak mi nedovolí prísť na tie testy po 72 hod. k nim, povybavujem si ich po vlastnej osi (spokojne aj v priebehu niekoľkých dopoludní a v rôznych ambulanciách). Lenže dotyčná primárka mi tvrdila, že podpísať reverz za dieťa nemám právo, citujem: "Vy môžete odísť, ale keď my povieme, že bábätko tu bude týždeň, tak tu bude týždeň." O zastrašovaní a rečiach pani primárky o tom, ako moje dieťa bude mojou vinou ťažko zdravotne postihnuté (lebo ten skríning mu už nikto nespraví) a budem si to do smrti vyčítať, radšej pomlčím. Dokonca odo mňa chcela, aby som jej zavolala manžela, že nemôžem rozhodovať sama o jeho dieťati (asi dúfala, že keď ho takto postraší, tak mi on "dohovorí", haha).
@stardust My máme pediatričku cez ulicu, nie cez celé mesto, novorodencov berie prednostne, žiadne dlhé čakania 😉 A na to ušné budeme musieť ísť tak či tak inam, keďže v pôrodnici mali pokazený prístroj 👎
No a že prečo sme chceli odísť skôr? Tak najmä pre toto:
1. Plná obsadenosť oddelenia, čo znamenalo 21 mamičiek na jednu toaletu. Nemyslím spoločné záchody na chodbe, ale naozaj len jedno jediné WC; na druhom bol oznam "Upchaté. Nepoužívať!" Pre zaujímavosť: ten istý oznam tam bol, aj keď som rodila pred dvoma rokmi.
2. Polorozpadnuté, večne "vytopené" sprchy, v ktorých som si na klzkej podlahe takmer zlomila nohu (a to som nebola bosá).
3. Absolútne nevhodná strava na rozbehnutie laktácie. Na obed 3 dni po sebe mastné bravčové, na večere párky, sekaná a fašírky...
4. Neustále komandovanie zo strany personálu. Napr. za to, že som mala oblečenú vlastnú nočnú košeľu, nie erárnu. Že injekcie, ktoré som si pichala sama v priebehu celého tehotenstva, som si chcela pichať sama aj v pôrodnici. Jasné, že som to nechcela dovoliť sestričkám, keď som videla, akým "citlivým" spôsobom to robia ostatným ženám.
5. Na izbách bolo celú noc (bez možnosti vypnutia) zapnuté také menšie svetlo, aby sme sa mohli orientovať, ak budeme potrebovať manipulovať s bábätkom. Problém bol, že svetlo bolo natoľko intenzívne, že sa pri ňom dalo v pohode čítať (a to som bola na najvzdialenejšej posteli), ale nedokázala som pri ňom spať. Pre žiadosť o prepustenie na reverz som sa rozhodla po dvoch nociach bez spánku.
Bonus: keď som raz o pol štvrtej ráno chcela ísť na WC (konečne pred ním nestál rad), našla som na ňom okná dokorán (vonku mínus 5°C) a neskutočne silný smrad od cigariet. Reakcia na moju prosbu, aby upovedomili mamičky, že na oddelení sa nefajčí, bola si taká, že na druhý deň som počula sestričku dotyčnej mamičke hovoriť: "Fajčiť? Dobre. Ale jedna noha tam, druhá späť.
Myslím, že by sa to dalo zhrnúť do výrazu zo spomínaného článku https://zenskekruhy.sk/zk-v-mediach/tlacove-spr... "mamička pociťuje výrazné nepohodlie v nemocničnom prostredí" 😝 a áno, skutočne mi to stojí za to obehať si všetky zvyšné vyšetrenia po vlastnej linke...
@jankahraska ja by som jej spisala ziadost v mene dietata,kludne podpisanu aj oboma rodicmi,ked ty nemozes a cakala jej vyjadrenie,kedze nema pravo Vas tam drzat.Je to sila inak,ze si dovoli vyhrazat sa ti hentakym sposobom ☹
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@jankahraska https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
ak podpíšeš reverz, tak to nemá vplyv na vyplatenie príspevku... problém by bol, ak by si zdravotnícke zariadenie opustila bez súhlasu lekára...