ahojte 🙂 chcem vás poprosiť o názory... Som prvorodička, a bojím sa pôrodu...Som chudučká veľmi,a babätko má teraz v 38tt 3500gramov... Je veľké, preto sa bojím bolesti-ale najviac asi toho že ho budú nejako klieštami ťahať, prípadne že mu pri pôrode nejako ublížia... Chcem vedieť vaše názory na epidurálku. Či si ju mám dať pichnúť, alebo nie?? AKé s tým máte skúsenosti, je to lepšie s epidurálkou alebo bez?? Niekde som čítala, že epidurálka vie pôrod nejako urýchliť...lekári mi moc neporadili- vraj je táto voľba na mne...Takže som zmätená a neviem čo robiť, poradte 🙂 dakujem krásne
Ja som rodila tiež s epidurálkou a nevedela som sa už dočkať, kedy sa otvorím na 5cm, aby mi ju mohli pichnúť. Dovtedy som myslela, že sa vyškrabem na steny od bolesti. Veľmi ma to unavilo a nebyť epidurálky, po ktorej som sa zotavila a nabrala nových síl, tak neviem ako porodím. Strašne sa mi uľavilo. A taktiež je to fajn aj pri zašívaní - môžu ťa šiť zo všetkých strán a nič necítiš. Mňa doktor šil 45min, bol už spotený a ja som si kľudne klebetila s manželom a smiala sa. 🙂 Pôrodník mi tiež ako prvorodičke odporúčal epidurálku a som rada, že som poslúchla. 🙂
@zuzka_puska ak si zmatena teraz, tak po odpovediach, ktore najdes tu, budes asi zmatena dvojnasobne. Ja som tiez chuda, dieta bolo vacsie s ohladom na moje parametre, epi som nemala a na porod mam vcelku pekne spomienky (nie, nie som masochistka, proste pre mna to nebolo nejako zvlast bolestive, skor ma to prekvapilo, ze som cakala horsie). Zaklad je v hlave, zbavit sa obav a pesimistickych scenarov. Ak mas velky strach, pokazit sa to moze s epi aj bez. Ani epi nie je zaruka, ze ho nebudu tahat kliestami ci neskoncite sekciou.
Ja som prvorodička a epidurálku nechcem, ale ja nie som útlučká, boky mám teda parádne 😀. Ale budem ju mať pre istotu zaplatenú a uvidím. Pokiaľ máš mať stres a trápiť sa, radšej si ju tiež vybav a sama uvidíš, či ju treba alebo nie. Niekedy ju ani nestihnú pichnúť 🙂 Hlavne sa skús čo najviac odnervačiť, pri pôrode vraj veľmi pomáha aj to, ako vnútorne nastavená ideš rodiť 🙂
Ja som sa tiez bala a prezila som to🙂 bez epi a bolo to tak rychle ze som nestihla si to ani uvedomit a uz sa ma pytali na meno🙂 preco davat do seba pichat svinstvo ked to mozno ani nie je potrebne.ja som tiez chuducka a mala ked sa narodila mala 3700 akurat ma nadstrihli a uz to bolo.
@hallie presne tak,treba mysliet hlavne pozitivne a nie hned na kliestovy porod.
@hradnapani zmetena ani nie som, som vdacna za kazdy nazor 🙂 a kedze bolo tvoje babetko vecsie, rodila si normalne? netahali ti malu s kliestami alebo tak? ja som z tych kliesti najviac vydesena, bolest ma nejako netrapi, ale klieeeeeste to hej :(
@hallie skusim sa prestat bat, a mysliet na nieco ine,a dam vediet ci to pomohlo 🙂
@marianqa a preco ti vlastne robili kliestovy porod???? jaaj ja som z kliesti vydesena, prve dni po tom ako som tie klieste videla som nemohla ani spat....
@zuzka_puska Ja som si naplánovala epi, ale nemal mi ju kto pichnúť. Rodila som v nesprávnom čase. Tie bolesti sa dali zniesť a ja tiež rovnako ako @hradnapani som čakala horšie bolesti ako som si ich predstavovala. Keďže prvý pôrod som mala sekciou, tak druhý pôrod a to prirodzený bol pre mňa jedna neznáma. Píšeš, že s epi sa pôrod urýchli. Ja neviem, skôr som čítala a to mi potvrdili aj v nemocnici, že skôr sa predĺži. Myslím, že teraz som ťa zmietla ja. 😀 Ak ti môžem poradiť, lebo zmätená budeš určite, tak odporúčam ti naplánovať si pôrod s epi a sama počas pôrodu sa ešte môžeš rozhodnúť, či si ju dáš alebo nie. A ak náhodou si ju nedáš, peniažky môžeš investovať do niečoho iného. Ja som napr. do interiérových dverí. 😀 😀
@zuzka_puska uplne normalne som porodila.Na klieste som ani len nepomyslela, skor som mala taku miernu obavu, ze to mozno skonci cisarskym (lekari z poradne v porodnici cosi take uz dopredu predpovedali, ze je to mozne, ale snazila som si to nepripustit si k telu).
A hlavne to prebehlo strasne rychlo, takze sa naplnili slova mojej lekarky, ze chude/ stihle zeny velmi dobre a rychlo rodia. A mala pravdu, robila dlhe roky porodnicku, takze to mala odsledovane 😉
A snazila som sa vopred s babatkom "dohodnut" ze to bude rychle a lahke a vypocul ma, moj drahy syn 😀
@zuzka_puska ahoj ja som tiez utlucka ..posud sama - 154 cm 47 kg tiez som bola prvorodicka a rodila som bez epi maly mal 51cm a 3320g .. prva doba porodna trvala hodinu a pol druha (samotne tlacenie) asi 25 minut ... nenastrihovali, zidne klieste vsetko islo spontanne 🙂 ja hlavne nechapem ze pocas tehu tu vsetky mamicky zakladaju temy ze co sa moze jest a co nije a pri porode sa nechaju napichat barsjakym svinstvom .. a k tomu sitiu ..nechapem ako to chodi v jednotlivych nemocniciach..ja som sa sice natrhla pri porode (vobec som o tom nevedela) ale pri siti mi doktor pichol inekciu (lokalnu) cize neviem ako to chodi v inych nemocniciach ked tu citam ze sitie je este horsie ako porod... ja som ho necitila.. a podla mna je teda dost brutalne ze doktor sije mamicky po porode bez anestezy :-/
Absolútne vypusť kliešte z hlavy,nemyslí na to kôli tomu že bola malá zle poskladaná a nevedela som ju vytlačiť ☹ A to že máš veľké bejbe neznamená že budeš mať kliešťovi pôrod
ja som mala epidurálku, dala by som Nobelovu cenu pre toho,kto ju vymyslel 😀 ked mi ju pichli po celonočnej bolesti, to bolo ako vykúpenie,ani som necítila ked mi ju pichali, malý sa narodil s mierami 4250g a 56 cm... teraz pri druhom ju tiež chcem si vybaviť, prečo by som mala trpieť ked nemusím
@maribell vsade sa dava anesteza, len niekomu nestaci, tak si treba vypytat dopichnut si. Ja som si tiez vypytala.
Ahoj, ja som rodila s epiduralkou, co bola pre mna strasna ulava, kedze som. mala 72 hodin falosne kontrakcie a naspala som za ten cas nejake 3hodky. bola som straaasne unavena a znicena. Epiduralka mi dala novu energiu. nakoniec sa cakalo zo 3hodky ze moje malicke si vyrovna hlavku, ale nestalo sa tak ma poslali rovno na cisarak. Za co im bola bola velmi vdacna kedze moje mimco malo po narodeni 4110g 🙂. Takze samotny porod uplna pohodicka (nespala som pri cisaraku aj partner bol pri mne).
Ja som sa porodu tiez velmi bala, preto som mala epi dopredu zajednanu s tym, ze sa na mieste rozhodnem. Bolesti sa mi zdali dost velke pri 5 prstoch preto som si ju rada dala, a vsetko nasledne prebehlo super a mam na porod pekne spomienky.
U nas v nemocnici strasne od epi odhovaraju, ze na co by mi to bolo, ved aj pred 100 rokmi rodili zeny normalne a tu su. Tak som sa normalne bala, ze ci mi ju dovolia pouzit. A nakoniec kvoli velkemu krvacaniu ma museli cistit, a keby som nemala epi museli by ma zrejme uspavat kvoli tomu. Takze svinstvo v tele by som mala tak ci tak.
@maribell co sa tyka toho sitia, tej lokalnej naestezy nemoze doktor vela pichnut, lebo mu to potom opuchne a neda sa dobre sit, preto jej davaju tolko ze to zena este citi. No a ako pri vsetkom, niekoho to boli viac niekoho menej.
@hradnapani to si sa teda s malym dobre dohodla 🙂 aj ja by som chcela takeho poslusneho syna, skusim mu dohovorit ked to na mna pride 🙂
@maribell to si este utlejsia ako ja 🙂 ja mam 160cm, a pred otehotnenim 50kg...teraz v 38tt mam 70kg, cize 20 kil som pribrala a som riadna bambula, doslova sa kotulam 🙂 ale potesilo ma,ze si rodila normalne a ze to nebolo take hrozne...mozno ze si len stastna zena, a mala si stastie na dobry porod 🙂 no ano,aj podla mna je krute ze lekar sije zenu bez umrtvenia, je to podla mna dost nedostojne,sit niekoho zaziva...fuj hnus :(
@marianqa dakujem, snazim sa uz nemysliet na klieste, a podobne veci,aj ked som strasna strachopudka 🙂 zajtra ideme s muzom na oslavu, skusim si dat deci vinka mozno ze malemu to pomoze uz na svet 🙂
kedze si prvorodicka a mas pred sebou nepoznane, urcite si epiduralku zaplat...uvidis ako bude porodne bolesti zvladat a podla toho si ju vypytas ale odmietnes a peniaze vratia...kazda mamina ma iny prah bolesti a iny porod...tei stastne to maju za sebou za par minut a tie menej sa trapia dlhsie..no a v tom druhom pripade , ked to trva dlho je lepsie mat tu epiduralku aby si si pripadne od bolesti oddychla a dokazala silno tlacit ked pride " cas" ..osobne tiez nie som padavka ale bola som rada, ze ju mam zaplatenu a ked to prislo do stadia ,ze mam dost a este mohli pichnut tak som si ju poprosila...mala som u oboch deti..ak ti mozem poradit...do porodu nechod uz na ziadne fora a necitaj co pisu matky...zbytocne sa budes trapit..bud v klude, oddychuj, chod von za kamoskami..citaj...len zaiden hlupy internet 🙂 tvoj porod bude len tvoj , prajem aby bol bezproblemovy a uz nic neries...najlepsie je byt v pohode a venovat sa sebe a rozpravat s babatkom....drzim prsty !!!!
@zuzka_puska ja som tiež chuďučká a malá vážila 3500g-bála som sa takisto,keď mi povedali aká je ťažká 🙂 rodila som s epidurálkou a bolo to super,byť tebou neváham a určite si ju dám,kliešťami mi neťahali,ale bola som poriadne potrhaná,keby som ju nemala tak neviem ako by som zvládla šitie 🙂 keď to doktorka videla,povedala,že ma bude zašívať hodinu,ale zvládla to za 40 minút a ja som si kľudne ležala bez bolestí 🙂 držím palce 🙂
@zuzka_puska ja nechápem jedno ,kto ti naťukal do hlavy kliešťový pôrod ,tvoj gyn ti odmeral boky a vie či pôrod zvládneš tj.pomer bokov veľkosť drobca ...nič viac nech ťa netrápi ,prečo čítaš pohromy pri pôrode a obklopuješ sa strachom a úplne bezdôvodne ...mysli na to ,že budeš mať drobca a zvládneš to a ak sa niečo vysomári sú tam na to lekári ...inak epidurál ti odporúčam a čo sa týka šitia ak je treba šiť hrádzu to umrtvenie viac bolí ako samotné šitie ...a tie vpichy pri umrtvení sa rovnajú vpichom pri šití ,nie je to až taká katastrofa.....takže sa ukľudni a teš sa z očakávania drobca...
@zuzka_puska s drobcom sa dohaduj uz teraz, nie az ked to na teba pride. Ja som s nim "hovorila" v duchu kazdy vecer par tyzdnov pred porodom a nejako ma to ukludnovalo a on uz potom vedel, co ma robit 😀
Jednoznačne EPI 🙂 Ja som rodila pred rokom s EPI a bez nej by som určite zomrela, rodila som totiž skoro 24 hodín, malý mal 3430g a 53 cm, ja som vtedy mala 54 kg ( teraz 45kg ) ... Najskôr som EPI nechcela ale po 10 hodinách ukrutných bolestí som o ňu prosila, po pichnutí bolo všetko super, krásne a dokonca som sa smiala a vtipkovala ... malý sa narodil na 3 zatlačenia bez bolesti a 1 štichom, ktorý som tiež necítila ... dokonca som sa po dvoch hodinách na sále sama osprchovala a behala ako ľanka 🙂 Nabudúce keď pôjdem rodiť tak len a len s EPI 🙂 🙂
Urcite ano, ja som tiez vahala, ale vybavila som si vsetko. Ked zacali bolesti tak vravim manzelovi nech mi pchnu aj do oka ked to pomoze 😀 A pomohlo 🙂
Ja som si dala pri oboch a nelutujem....
@zuzka_puska ahoj, ja som rodila s epi a neviem si vynachváliť... môj drobček mal 4,25 kg a neviem ako by som to zvládla bez epi... a aj šitie bolo úplne v pohode...
no ved ist na poucenie, zaplatit si ju pre istotu, za to nic nedas...peniaze ti vratia ak ti ju nedaju...a sama uvidis, nastav sa tak ze ju nechces a zvladnes to, mysli pozitivne, hlavne sa poriadne na porod priprav...ja som ako prvorodicka bola asi na tom istom akurat nie som chuducka 😀 a teda tym odhadom moc never, mne v den druheho porodu dali odhad pre malu ze 3900g a mala 3560g...
a chcela som vlastne napisat ze ja lutujem ze som necitala viac uzasnych porodnych pribehov pred prvym porodom, ze som sa lepsie psychicky nepripravila, neucila sa dychat a ako si ulavit od bolesti....lebo teda porod mi zacal pekne aj prve kontrakcie boli velmi znsitelne a vsetko slo uzasne rychlo ale spanikarila som pri silnejsich kontrakciach, nevedela som vobec dychat tak som zamdlievala...tak som si dala epi a teda ulava to bola maximalna a v pohode a v klude som cakala na tlacenie a syn bol o chvilku vonku len teda ja som nic necitila, ani tlaky vo finale a tak mi ho sestricky vytlacili...akoze porod bol fajn, nemam zle spomienky len mi bolo luto ze som vobec necitila ten moment ako sa maly pyta von a ze ja ho tlacim....
tak na druhy porod som sa lepsie pripravila a bola som odhodlana zvladnut ho prirodzene, teda bez epi...ale pre istotu som si ju zaplatila..a kedze som prenasala a porod sa nespustil sam tak mi dali oxytocin a naskocili odrazu take brutalne kontrakcie ze sa nedali predychat, boli proste v kuse, dostala som kyslik a opat epi....ale tentoraz mi ju dali super a citila som perfektne tlaky a bolo to neskutocne, nadherny zazitok ako som to citila, ako sa malinka pytala von a spolocne sme to zvladli na 2 zatlacenia 😵 bodaj by aj prvy porod bol taky a bodaj by oba boli bez epi ale zas vdaka epi vsetko prebiehalo v uplnom klude, bola som velmi pokojna a oddychnuta, to beriem ako vyhodu 🙂
vpichy ma neboleli, nemam ziadne nasledky, takze som spokojna...este jednu vyhodu vidim v tom ze vdaka epi pri prvom porode som sa druheho porodu nebala, nemala som negativne zazitky v zmysle bolest a pod....
zeny prestante sa stresovat, ja som tiez rodila v podstate ako tu zeny vravia ze 24 hodin, lebo mi odtiekla plodova voda rano o 7mej a na druhy den o 13 bol maly von, za 20 min som ho porodila, bezproblem bez akejkolek epiduralky /ktora len tak btw poskodzuje vase zdravie aj zdravie dietata!!!!) strasne vela zien sa stazuje na bolesti po epiduralke, ved tam musite aj podpiovat ze rizika beriete naseba
nie je to az take hrozne ako to niektore zeny opisuju, ano bez bolesti to nie je, ale berte to tak zvladli to vsetky zeny, tak preco nie aj vy, nevzdavajte sa hned na zaciatku a hlavne myslite pozitivne!!!
ahoj, ja som rodila svoje prve dieta s EPI a dala by som hned nobelovu cenu tomu, kto ju vymyslel! Velka spokojnost 😵
ja som tiez prvorodicka, porod mam pred sebou, preto takuto diskusiu velmi vitam 🙂
Pred tehu som mala 49 kg a 162 cm. Nase "drobatko" malo v 31.tyzdni 2150g. Takze predpokladam, ze este pekne porastie... Tiez sa vselicoho obavam, ale verim, ze malicku vytlacim. Nechapem niektore mamicky, ktore mali lahsi porod, ze ta odhovaraju od epi... nie kazda sme rovnaka. Mozu byt rady, ze nerodili, ako niektore 72 hodin. Vtedy by rozpravali inak...
ja si teda epi zaplatim, a pocas porodu sa rozhodnem. Sampozrejme sa budem snazit byt bez epi... ale clovek nikdy nevie.... zadne dvierka si necham. Co ze zeny pred 100 rokmi rodili bez epi, doma, na poli- kolkokrat sa narodili mrtve deticky, alebo castokrat mali velke problemy? Moja mama ma 3 surodencov, ktori zomreli tesne po porode... :-/ Neznamena to, ze teraz pojdem na pole a odrodim si, lebo to tak kedysi bolo....
Nicoho sa neboj... ja sa na porod naopak celkom tesim... nech to mam co najskor za sebou, lebo ta neistota a strach z bolesti je horsia, ako keby ma teraz mali poriadne vyfackat 🙂
😉 drzim palceky, potom sa ozvi, ako to dopadlo 🙂
@zuzka_puska Ahoj, ja som mala podobne veľkého, váhovo myslím a rodila som bez epi a v pohode. Ja som v cene pôrodu už epi mala, ale keďže som prišla veľmi otvorená, mne ju dať nemohli a zvládla som to aj bez nej, musela 😀 A ak budem mať niekedy druhé, tak to tiež skúsim bez epi, lebo po prvej skúsenosti už strach z bolesti nemám. Fakt sa to dalo prežiť, silnejšie menštruačné bolesti, ktoré ma kedysi takto trápili... ale ak si si není istá, tak si ju určite zaplať a v prípade potreby sa rozhodni či si ju pichnúť dáš 🙂
@zuzka_puska pri prvom porode som si dala pichnut epiduralku a dcerka sa narodila po 8 hodinach kontrakcii, ale dalo sa to zvladnut, takze je epi odporucam.....tiez som ju nevladala vytlacit, nakoniec jej uz museli pomoct, takze neviem ake by to bolo bez tej epi. Pri druhej som tiez chcela, ale vsetko islo velmi, velmi rychlo a uz to nestihli mi ju pichnut, dcerka sa totiz narodila za 2 hodinky a to aj cesta do porodnice 😀 .Ale urcite by som si ju pichnut dala, kebyze to ma ist pomaly ako prvy porod..........
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ja keby že idem zas rodiť tak určite volím epidurálku...Mala som kliešťový pôrod a nieje to nič píjemne našťastie mala je v poriadku 😉 Nič sa neboj všetko zvládneš 😀