Ahojte žienky. Potrebujem od vás poradiť. Tie, ktoré ste to zažili. Prvú sekciu som mala pred cca 2 rokmi. A teraz som opäť tehotná. Veľmi sa teším, ale bojím sa pravdepodobne druhej sekcie. Ktorú ste zdravotne prežívali horšie, resp. ktorá bola viac bolestivá....myslím tým, tie prvé dni po nej. ďakujem za každú odpoveď. 🙂
@klajosa Prvy cis.som mala v celkovej anesteze-prebudenie bolo hrozne, ale už na druhy den som si vypytala maleho a bola som schopna sa o neho postarat.Druhy som mala o 11 rokov neskor,v spinalnej anesteze-bol to riadny adrenalin,ale som spokojna.Nebol tu šok z bolesti po prebrati z narkozy,ale stahovanie matenice som si riadne užila.Z postele som vstala prvy krat až 24 h po porode -aj to len na par min. spravila som 2 kroky a už som nevladala.O maleho som sa nevedela starat ani 48 po porode-nastastie sme mali nadstandardne izbu a bol tam so mnou mm,tak sa staral on-ja som len kojila.Rana ma akutne bolela dlhšie,ale zas po 4 tyždnoch už nebolela vobec.Pri prvom ma pobolievala aj po 2 mesiacoch,no prve dni boli zas lepšie a vstala som 18 h po zakroku a vedela som hned prejst na vecko a po 20h od porodu som už mala krpca na izbe.Ciže zhrnutie- po prvom som sa rychlejšie rozhybala a vedela sa starat o maleho,ale rana dlhšie pobolievala.Po druhom som mala problem sa rozhybat,rana bolela viac,hlavne stahovanie maternice ,ale zas po mesiaci som už ani nevedela, že som rodila-rana vobec nebolela.Aj ked to boli oba cis.rezy, boli to uplne odlisne pocity.
Prva sekcia bola tazsie znasana psychicky, lebo bola akutna, poopercne bolesti mensie ale fyzicky som bola tak Ok asi po mesiaci. Mala som bolesti, tocaky hlavy, celkovo som sa citila slaba, mala som aj zly krvny obraz. Druha sekcia bola planovana, priebeh bol v spinaly, prva v epiduraly, tuto druhu som si na sale viac uzila, pravdupovediac som mala obrovsky strach a nevedela som dockat, kedy skocia. Stahovanie maternice po druhej sekcii, no dost velke bolesti asi 12 hodin aj napriek analgetikam, pri prvej som nemala takmer ziadne bolesti. Ale pri druhej som bola fit uz na treti den, dokonca ked som prisla z nemocnice som bola aj na pol dna v praci, podakto si ani nevsimol, ze som bola tehotn a aj som stila porodit. Takze zhrnutie, pri prvom mensie pooperacne bolesti, ale tie chronicke pobolievania trvali dlhsie, pri druhej pooperacne bolesti velke ale za tri dni fit.
@klajosa , tak to chodenie nebola sranda, ale mna to po 24 hodinovom ležaní proste tahalo von z postele aj za cenu tej bolesti. Neviem kde budeš rodiť, ale mne dali prosti bolesti čipky, keď som si vypýtala, učinkovali tak 12 hodín a to bolo potom bezproblemov a po takych 2 dnoch si vydržala už aj bez toho lebo bolest ustupovalaJ Nemyslím si, ež sa treba trapit ked sa dá pomoct. 😉 a som mala spinal v oboch prípadoch a bolo to OK. v minulosti som mala 4x celkovu narkozu (nie porody,ale operacie) a vždy bol nejaky problem, tak som sa snažila celkovej narkoze vyhnut ako sa dalo. Pri prvej sekcii bol spinal uplne bezproblemov, nevadilo mi ani , že sa dr rozpravali, jedine, čo bolo take zvlaštne, ked malu tahali von, tak som mala taky pocit akoby si mi niekto sadol na hrudník 😀 , tak nejako zvlaštne ma tam tlačili. a druhy x zase OK, ten pocit tlačenia tam nebol, akurat mi prišlo trochu nevolno . tak som to povedala anesteziologovi a ten , že ma môže trochu prispat ked chcem, tak som suhlasila a dal ma do takeho polosna 😅 . inak som netrpela naštastie žiadnymi inymi komplikaciami, ani hlava ma nebolela, len ma strašne otravovalo to nekonečne ležanie posekcii 🙄
@ivana7 no ja rozmýšľam nad epidurálkou. Prvú som mala v narkoze (moja prvá narkoza v živote), lebo som bola v strese, tak som sa dala radšej uspať. Ale zvládala som ju celkom dobre. Po prebudení som troška zvrackala ale inak v pohode, ale uvažujem o tej epidurálke, lebo že vraj je to lepšie... tak ja neviem... ja som taká stresová čo sa týka bolesti... tak neviem či mi nepríde zle tak ako píšeš...
@klajosa ja mam nízky tlak a mne bolo zle tak na odpadnutie ako ked mavam stavy v lete , ked sa mi zníži velmi tlak , ked malo pijem napríklad, bolet ma nebolelo nič priamo pri sekcii. Každy taketo veci znaša inak a to sa fakt neda nejako zaškatulkovat, dokonca aj jeden a ten isty človek to može po každe inak znašat . 😝 , možeš to mat lepšie ako pri celkovej, ale aj naopak, ja by som sa asi rozhodovala na tvojom mieste na zaklade toho , čoho sa obavaš menej. Tu ťa nemože nikto presviedčať o svojej pravde. Daj sa na to z čoho maš menší strach ty sama 😉
Baby nikto viac tu nemá skúsenosti s dvomi sekciami ???
@klajosa ja som mala prvu akutnu, lebo som sa neotvarala, mala som celkovu narkozu, hroza, des, zotavovanie otrasne, druhu som mala planovanu, stala sa z nej tiez akutna, ale bola v spinali, na druhy den som uz vstala po 24 hodinach lezania, v pohode, zotavenie rychle ani neviem ze som mala sekciu, takze ja odporucam spinal, sice mi velmi klesol tlak az na 30, ale su tam lekari, takze sa nie je coho bat. cize druha sekcia bola ovela lepsia.
Ahojte,ja mam 2 sekcie v celkovej anesteze a teraz po 16 rokoch cakam tretie babo a prehovaraju ma na spinal a velmi sa toho bojim,viete mi niektora poradit?
@katulka74 ahojky ja som mala prvý pôrod vyvolávaný , druhý urgent cisársky dcérka sa anrodila v 28týždni v martinskej nemocnici , a tretí pôrod bol normálny spontánny úplne vytúžený lebo som nechcela zažíva´t to čo pri strednej dcérke ale myslím že nemusí by´t pôrod hneď cisársky ked už bol predtým , ale bola som neustále po pôrode sledovaná aby sa mi jazva neroztrhla a pod. ale cisárskeho som sa tak velmi bála že sa mi veru podarilo porodiť normálne len stým že od večera 19...hod, do rána 9.50 som čakala na moju bambulku .. bez akýchkolvek injekcií proti bolesti a pod. nemohli my dat nič ale mala som úžastný pôrod netrpela som vôbec ...držkajte sa
anjelikovia3 ahoj,ale ja uz mam treti cisarak planovany,ze vraj po dvoch cisarakoch nemoze byt ani reci o prirodzenom porode...
Ahojte mohli by ste mi poradit?Prvu dcerku som rodila cisarskym pre nepostupujuci porod po 8 dnoch prenasania.Teraz som tehotna po 5 rokoch.Rada by som planovany cisarsky a nie stresy,co bude,preto by som rada vedela,ci poznate nejaku maminu,ktoru nutili do priridzeneho porodu po sekcii.Vacsinou citam,ze prva sekcia,tak aj druha,pokial vyslovene nechce mamicka skusit nieco ine.Mate skusenost?Dakujem
@dominikati AHOJ ja som tiež po 5 rokoch rodila druhého.prvý tiež sekcia. nikto ma nenútil na pri 2 na normálny pôrod aj keď robili obštrukcie 2x ma primár volal na koberec či som si to nerozmyslela ale nepresviedčal ma ale to u nás v Tn.švagriná chcela rodiť po prvej normálne ale tú v Ba presvedčili nech nešpekuluje vraj na 90% sú možné komplikácie a mohla by ohroziť dieťa.
@dominikati no ja mam prve sekciou a teraz mi doktor povedal ze ked tak bolo prve tak by bolo najlepsie aj druhe sekciou ale to aj kvoli tomu ze som este kratko od prvej sekcie a tam je riziko ze by normalny porod maternica este nevydrzala ale co tu pisali kocky vacsinou doktori po prvej sekcii davaju aj druhu iba ak by si ty veeelmi chcela normalny porod tak by to mozno skusili aj to by sledovali jazvu ci to vobec je mozne takze si myslim ze doktor ta odporuci sekciou
ja som mala pred dvoma tyzdnami druhu sekciu takmer po dvoch rokoch od prvej. musim priznat, ze tuto druhu znasam ovela horsie. uz pri samom zakroku som sa akosi viac bala, citila som to neprijemne tahanie brucha, ked malu vyberali, po operacii sa tazsie zotavujem, mala som aj vacsie pooperacne bolesti, tazsie sa mi chodilo. viem, lebo to porovnavam s tou prvou kde som na druhy den uz behala. ale teraz som uz doma a je to lepsie, ale tiez len cele dni lezim a oddychujem.
ja som teraz mesiac po 2. sekcii a cítim sa oveľa lepšie ako po prvej 🙂 Pri druhej som vedela do čoho idem aj zotavovanie bolo oveľa rýchlejšie- po 2 týždňoch som sa už chodila s dcérkou sánkovať 🙂 takže z môjho pohľadu 2 sekcia bola oveľa menej bolestivejšia ako prvá
@littlebaby
@frick Dakujem vam baby,hned som kludnejsia.Viete pri dcerke som si najprv 18 hodin vytrpela a potom ked si ma lekarka aj nadalej nevsimala,tak bol privolany primar a ten rozhodol o akutnom cisarskom.Niesom padavka,ale nechcem ohrozit dietatko.Preto by som bola radsej planovanemu cisaru.
@dominikati no ešte len dodám že čo sa týka bolestivosti a zotavovania u mňa to bolo opačne ako daniela242 tú druhú som znášala horšie aj bolesť bola horšia ale myslím že to bolo tým že som bola aj staršia neviem horšie som to znášala
@dominikati ahoj tak mna buducu stredu caka 2 planovany cisarsky.Zalezi na tom preco bol prvy robeny cisarsky ci to bolo z nieakych problemov ci dietata alebo matky alebo ci ako ste pisali pre nepostupujuci porod...Ja som tiez prve prenasala skusali mi maleho vyvolat ale aj tak som sa neotvorila tak preto mi urobili cisarsky a preto mam aj teraz naplanovany cisarsky lebo je pravdepodobne ze sa otvarat nebudem co je aj pravda lebo niesom ....tak mi to vysvetlila doktorka 🙂
@klajosa ahoj, ja som mala prvy cisar pri plnej narkoze a spamatavala som sa viac ako 2 mesiace, druhy cisar som mala po dvoch rokoch (sice naplanovany ale realne mi robili cisara o par tyzdnov skor, takze to bol sok pre mna ze namiesto kontroly si ma tam nechali a este v ten den prisla dcerka na svet) pri ciastocnej narkoze a toto bolo ovela lepsie - uz v ramci sestonedelia som bola schopna nielen rychlo vstavat z postele ale sem tam som zodvihla aj starsieho syna (aj ked samozrejme viem ze sa to nema). Je pravda ze pri druhom cisarovi som si sama vypytala viac analgetik kym som lezala v nemocnici (pri starsom synom som to chcela hrdinsky vydrzat) a kym mi nedali na izbu dcerku a mam pocit ze vdaka tomu som sa vyspala lepsie, ako vtedy ked som analgetika odmietala a spanok som mala plytky a prerusovany. Analgetika vobec nemali vplyv na mlieko, kojila som 🙂 budem drzat palec! p.s. najdolezitejsie je tam ist s tym, ze to bude dobre, ked uz nie vynikajuce 😉
@sonazitnanova Len neviem,ci to tam maju este v pocitaci,budem rodit v tej istej nemocnici.Ako to funguje?Prvy cisarsky bol pre nepostupujucom porode,ani vyvolanie nepomohlo.
@dominikati musi ta odporucit tvoj gynekolog co sa tyka planovaneho cisarskeho vtedy musis mat predoperacne vysetrenia a tak isto ti povie aj termin ,ale este mate cas to sa riesi az neskor ...pokial mate cisarsky preto ze dietatko nechcelo ist ani po vyvolani tak urcite pojdete aj druhy krat cisarskym ,ale nie som doktor takze zalezi co povie dr. 🙂
jasne 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
https://www.modrykonik.sk/forum/porod/ma-niekto-tri-cisarske-rezy/ - mozno aj tu najdes nieco co ta zaujima
@klajosa