mám priserny strach z pôrodu, som v nemocke uz par dni, ako som začala prenásat..nič somnou nerobia, na pasoch kontrakcie ziadne, dali mi oxitocin a ani jedna kontrakcia, mala sa ma super vsetketo ho ma dost...a ja som uz na prasky, tie vysetrenia zo spodu bolia, neotvaram sa a psychicky som uplne na prasky :(((( asi mi daju tu tabletku zo spodu a to su vraj riserne kontrakcie tak je mi uz teraz zle z toho, som precitlivena ja revem aj u zubara
@barborav mne tiez dali oxitocin teraz v piatok a nevyvoval ani jednu kontrakciu. dr povedaal ze to vidi asi druhy krat zivote
Ahoj, ja som tiež bojko. U zubarky si pýtam injekciu aj pri vrtani. Ale rodila som dva krát bez Epiduralky. Lebo som čítala, že to môže pôrod ešte predĺžiť a nemusím cítiť kontrakcie. Proste rozhodla som sa rodiť prirodzene. A vydržala som to. Aj keď ku koncu, keď som mala silné kontrakcie som myslela, že vyskočim z. kože, dalo sa to vydržať. Môžem povedať, že som mala dobré, rychle, bezproblémové pôrody. Držím ti palce, ty to dáš, keď uvidíš bábätko, všetka bolesť bude preč 🙂
@samara9 vydrz, skus ten strach prekonat. zazila som presne to iste co ty, aj mne vyvolavali porod presne ako tebe, ano boli to, nehovorim, ze nie, ale nieje to nic, co by sa nedalo vydrzat, ver mi... a ak sa to este da, a mas taku moznost, daj si epiduralku, ja mozem len odporucit, velmi mi to pomohlo, najma preto ako vravis ty - neskutocne som sa bala... ale teraz po dvoch porodoch ti mozem povedat, ze sa nieje az tak velmi coho... pozbieraj sily, postav sa na nohy, ak mozes skus sa poprechadzat hore dole schodami aj sedem poschodi 😉 ono sa to rozbehne a za par hodin budes uz najstastnejsia mamina na svete... drzim palce a aj nejaku modlitbicku za teba hodim 😉 len sa skus tolko nebat, ulavi sa ti
Neboj, bude to fajn, urcite nemas taky strach ako som mala ja 😅 Daj si pichnut epi a bude vsetko uz len super🙂 a vnutorne ta tiez ukludni ked budes podvedome vediet ze ta nebude porod boliet 😉
@deniskaapetko9
Mne robili vecer pred dnom D ten oxitocinovy test ze ci budem reagovat. A reagovala som,potom ho rychlo odpojili. A myslim ze mi hovorili ze ak by oxitocin nijako neucinkoval,tzn ze uz nie je maternica vyzivovana ci nieco take. A na druhy den mi rano dali balonik do krcku. A nakolko som sa z toho riadne vystresovala a riadne ma to bolelo,tak sa mi aj kontrakcie zacali.a na to ten balonik nemal sluzit 😀 mal mi povolit len krcok.
kazda babulka ti moze napisat hocico..strach si budujes len ty sama v sebe..jedine co ti poviem..zenske telo je stavane nato,aby zvladlo porod..kazda jedna zena si tym presla..mne davali aj cipky odspodu aj vyvolavacky..aj ma nasilu otvaral a maly stale nechcel ist von..nakoniec som skoncila cisarskym..neni to prijemne..ale zachvilku budes mat batoztek uz..tes sa z toho..ze uvidis toho najkrasnejsieho cloviecika na svete..drzim palceky...
@tajka1986 co by @junova citala blbosti. Ja som s epi kontrakcie takmer necitila, mala som velky problem malu vytlacit a aj prave preto by som si epi nikdy viac nedala. Anesteziolog ti dava davku vypocitanu presne na tvoju vahu, s cim vsak nikto nerata, je reakcia organizmu, ktora je velmi individualna. Netvrdim, ze to tak ma kazda, ktora si necha epi aplikovat, ale ty prosim ta netvrd, ze to nie je mozne, len preto, ze ty si s tym problem nemala.
Myslim, ze autorka ma strach hlavne z bolesti, ktore su pri vyvolavanom porode. A to sa mile damy predpokladam neda porovnavat s bolestami, ktore su prirodzene (aspon tak som sa zatial tu docitala).
Tazko ti poradit lebo neviem ako na tom si. Ci by uz bolo nacase porodit alebo je v poriadku cakat. Avsak v prvom rade sa potrebujes hybat a nie vylihovat a cakat na prvu kontrakciu. Skoda, ze to lekari riesia takto. Nemas moznost porozpravat sa s nejakym normalnym a vysvetlit, ze tu tabletku zo spodu nechces? Neverim, ze nie su aj ine moznosti.
Prvý pôrod som mala vyvolávaný... tabletka, ručné otváranie, oxytocín.... neviem, čo sú to silné bolesti, porodila som za 3,5 hodiny bez nástrihu.
Druhý pôrod sa rozbiehal sám, bolesti žiadne, pritom kontrakcie boli, maternica pracovala.... potom mi "dopichli vodu", lebo odtekala, ale plodové obaly neboli prasknuté, tak tomu pomohli... a vtedy nastúpili také kontrakcie, že som myslela, že sa z tej kozy na plafón vyškriabem a to som nemala ani tabletku, ani oxytocín.... potom nasledovala akútna sekcia a ja som skoro "umrela", kým ma doviezli na operačkú, to bola kontrakcia za kontrakciou, také som mala pri prvom už na pôrodnom stole....
vyvolávaný pôrod nerovná sa šialená bolesť, mám to "odskúšané", odžité... držím palce, o chvíľu to máš za sebou a na tento strach si ani nespomenieš 🙂
@samara9 ja sa ti vobec nedivim, ze si sa tak zablokovala. Nemocnicne prostredie, specialne to mimoriadne "utulne a empaticke" tu na slovensku este nikomu na psychickej pohode nepridalo, toboz nie vytresovanej prvorodicke. Vobec nerozumiem tomu, na co ta hospitalizovali v prvy den prenasania, ak si nemala ziadne problemy (docitala som sa v tvojom fotoblogu). Teraz su uz ale kocky hodene a tebe neostava ine, iba pozbierat vsetky fyzicke a psychicke sily. Ak tu "tabletku zospodu" nechces, tak ju odmietni, mas na to pravo, pripadne nech ti presne vysvetlia princip jej fungovania a nakolko je nevyhnutne podat ju. Ja osobne by som si epi nedala, vyssie som vysvetlila dovody, ale ak budes mat ty s nou vacsi pocit bezpecia a istoty, tak smelo do toho. Ano, porod boli, na to sa treba skratka nastavit. Je to ale chvilkova bolest, na ktorej konci pride nieco, co ti uplne prevrati zivot naruby a uplne porozhadzuje priority. Skoda, ze maju u nas zeny malokedy sancu, aby sa u nich nastartovali vsetky procesy, ktore bolest tlmia prirodzene. Velmi ti drzim palce, to das!
ja sa ti nedivím ,že si taká zablokovaná ,kto číta mk sa zablokuje či chce alebo nechce ,mám tri deti a čo tu niektoré popíšu sa mi zastavuje dych ....takže ťa plne chápem aj keď mám odrodené ,to či to niekoho bolí tak alebo onak je závislé na prahu citlivosti na bolesť ,tj je to individuálne a pokiaľ si v takomto strese ,bude ťa bolieť všetko.....takže ti odporúčam nateraz vypni počítač sústreď sa na pokoj a kľud a samozrejme komunikuj z dr a daj si veci vysvetliť a samozrejme pôrod bolí ,to vie každá ,ale nie je to vec ,z ktorej máš mať také depky a ak ich máš povedz to dr. ,aby neprišlo k tomu ,že pri samotnom pôrode nebudeš s nimi spolupracovať ...inak po troch pôrodoch si dovolím povedať ,že sa viac bojím zubára ako pôrodu a to som mala ťažký pôrod a sekcie ,ale nečítala som mk a verila som lekárom ...drž sa a hneď vypni počítač a buď kľudná ,lebo zbytočne stresuješ aj bábo....a ešte niečo mala som aj krát epi aj spinál pri sekcii ,takže ak by bolo treba daj si to vysvetliť dr. a nie tu mamičkám ,ktoré nevedia o čom hovoria....
@aristka :D :D ja som odrodila vyvolávaný po 11 h a teda tiež som naprášky zo zubara :D :D :D ešte aj ked idem len na zubnu hygienu týžden dopredu rumázgám :D lebo ked si predstavim ako mi zas fúka do zubov a strčia odsávačku a atd. :D
a k veci - mne tiež dávali 2 tablety odspodu aj žilou aj ručne aj všeliako ale ti poviem že tých 11 h tak ubehlo už ked sa to rozehne ide to rýchlo aj ked je to vela hodin - ja vždy ked som sa pozrela na hodiny - tak hodina bola za mnou a to som celý čas ležala na monitoroch 😠
a tiež som sa bála mala som 23, prvý pôrod a malá mala skoro 4 kg 😉 ale na konci ked už priniesli môj balíček ma zaplavili také hormony šťastia, že 3 h po pôrode bolo 23:00 som sa normálne osprchovala, chodila, usmievala sa jak šašo - proste zabudla som na všetko - aj keby som rodila 3 d vkuse
silno držím palce 😉
@aristka ja necitm nic na mk, povedali mi to tu ze ten pôrod viac boli a epi i idem dat bez ohladu ci je vyvolavany alebo nie
mne skôr ide o to ze tu cakaam psychicky to vplyva na mna zle a ja revem aj u zubara od bolesti tak neviem ako to idem zvladat..ja som sa nepytlaa na nazor ohladom epi
@samara9 neboj sa - ja som obe deti rodila vyvolavanym porodom - raz kvoli lekarovi , raz lebo malemu nebolo dobre - ano, kontrakcie bolia🙂 osobne som to ale vobec nevnimala - nemala som ziadne analgetika v sebe - oba porody prebehli do hodiny od podania tabletky...
tato bolest je ina ako ostatne lebo vedie k niecomu krasnemu, ver ze ked ti povedia ze mozes tlacit - a to je pri tychto porodoch velmi rychlo🙂 tak jednoducho budes napriek bolesti a vsetkemu okolo toho - priroda to tak zariadila, zena je nato stvorena 😉
hlavne sa skus ukludnit, chod na vychadzky, citaj, papaj, skus spat - rob cokolvek naco nasledne po porode absolutne nebudes mat cas🙂
@samara9 musíš to brať ,že bábo si dáva načas a bu_ď si istá ,že už to nebude dlho trvať a maličké budeš mať v rukách a či pôrod viac bolí alebo nebolí ,si prvorodička ,takže či to viac bolí alebo nebolí ti môže byť jedno ak to nemáš s čím porovnať a ak ti stihnú pichnúť epidural ,nie je čo riešiť....drž sa a ako píše
@dai treba sa ukľudniť .....
@aristka Páči sa mi tvoja veta, že ver doktorom, nie tu mamičkám, ktoré nevedia čo hovoria. Keďže väčšina mamičiek má za sebou minimálne jeden pôrod, asi vedia o čom hovoria. Mnohé majú pozitívne či negatívne skúsenosti či už s epi, nastrihom, či sitim. Jasné, že netreba veriť všetkému, ale pokiaľ je väčšina mamičiek snáď pri zmysloch, tak neklamu. Aspoň ja nepotrebujem robiť zo seba hrdinku, lebo mám dva pôrody za sebou. Tak ak dovolíš, píšem svoje skúsenosti.
neboj zvladnes to, ja som prenasala 13 dni, tie tabletky zo spodu mi vobec nezaberali, nakoniec pomohol oxytocin. Neviem ako prebieha normálny pôrod, len vyvolávaný, ale s epi som to zvládla 🙂
jejdanenky kocky drzte sa, drzim vam moc palce
@junova zodpovednosť za život matky a drobca má zdr.tým a doktor a nie mamička na mk ,koľké majú odvedené pôrody a koľko to ,že si sama porodila je pekné a keby si rodila fyziologicky ,tak to odrodíš aj doma sama ,len bohužiaľ nedejú sa len fyziologické pôrody a to je tento prípad kedy sa drobcovi nechce ísť na svet a mamička a maličké musia byť pod dohľadom dr a bohužiaľ alebo vďaka bohu je na dr. a zdr.personále vedenie pôrodu a nie na žene ,ktorá len odrodila a teraz seká hrdinku sveta najmúdrejšiu na svete ..takže ak odvedieš sama nejaký pôrod možno len ten fyziologický potom tu píš alebo hovor o skúsenosti z praxe .....a to hovorím ako matka ,ktorej dieťa a ja žijem po pôrode vďaka doktorom a zdr,prac ..tj nesekám hrdinku a mám úctu k ľuďom ,ktorý majú prax a nielen odrodené....
Nebooj sa. Porod je super. Mna skor nebavilo byt tehotna a na porod som sa vyslovene tesila. Ked pozeram fotky z porodnice, vsade som vysmiata ako leco. A to mi pichali oxytocin, prepichovali vodu, dalsi oxytocin atd. Nemala som kontrakcie, tym padom som nemala ani bolesti. Len ma prekvapovalo, ze uz som otvorena na tolko a tolko a bolesti furt nikde. Skratka ohromna zabava, ze co bude. Po 12 hod. ked uz som bola dost otvorena, mi na zelanie muza dali epidural - ja som sa pichania bala jak cert kriza (viac ako porodu) ale musim povedat, ze mi to spustilo konecne normalne kontrakcie. Necitila som ich, len som videla na monitore, ze sa konecne pohli z 20 na 66 a vyssie. Potom som si hodinku pospala a ked som sa zobudila, povedali ze uz som na 9 cm otvorena, tak pomaly pojdeme na to. Krpec bol vonku na 3 zatlacenia a bolo potom. Porodila som o tretej a este o 12tej som kamoske volala ze ake je to srandovne cele. Ta dodnes nechape... Neviem, ci ni k tomu oxytocinu nieco nepridali na naladicku 🙂
@samara9 ja som taky isty strachopud ako ty 🙂 so strachom ti asi velmi nepomozem, ale ked sa tak velmi bojis tej tabletky, tak skus poziadat lekara, aby ta pustili na vychadzku domov a skuste s manzelom take tie klasicke babske rady. Caje, tonik, sex, okna...mozno ti to pomoze rozbehnut porod, a ked nie aspon ta ukludni zmena prostredia. Ja som sa tiez bala ako pes, teda mozno ma to este aj chyti, ale kamosky co rodili, ma fakt upokojovalu, ze tie pociatocne kontrakcie sa daju vydrzat a ked ti pichnu epi, ktoru ani necitis, lebo pred tym ako ti zavedu kanylu, ti to miesto na chrbte umrtvia, tak potom je to v pohode. Otravuj lekara, ze si prosis zaviest epi kanylu hned na zaciatku, aby s tym nemuseli saskovat potom v kontrakciach, ked si taky stresmen a potom ti uz iba pustia kanylov epi a ze to je potom super 🙂 kamosky stale vravia, ze radsej by rodili, akoby mali ist k zubarovi 🙂 povedz si, ze bolest do urcitej miery zvladnes, ved silnejsie kramy, alebo poriadnu crevnu virozu si uz urcite mala, tak to vies ake je a potom uz mas epi a to uz budes v poho. Myslim, ze sa viac bojis toho, ze nevies co ta caka, ako bolesti samotnej. Ale ked x bab hovori, ze sa to dali zvladnut a nakoniec to nebolo take hrozne, ako sa bali, tak nieco na tom bude 🙂 drzim palce
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Mysli na to,ze o chvilu budes drzat malicku v naruci. Inak tvoj strach chapem,prezila som si to iste,pri kazdom vysetreni mi dokonca krv tiekla cicerom. A neboj. Dostala som aj oxi a myslim ze keby som nebola vycerpana z neustaleho revu a nervov menej by to bolelo 😀 drzim palce.