ahojte maminy.som len par dni po porode a velmi ma zaujima ci ma te niektore skusenost alebo ste poculi o pretlacie plodu nasilu...porod mi trval 6.5hod prvych 4.5hod.bolesti ako pri menzese potom mi pichli vodu+infuziu to uz som myslela ze sa zblaznim.poslali ma na salu 4krat hore dole na kozu uz som mala tlaky.lekarka mi povedala ze to este nejde aby som tlacila.vraj sa potrapim.prosila som ich aby mi pomohli,v tom prisla nejaka stara porodna sestra a povedala aby som ju skusila nasilu pretlacit.lekarka vravela ze je to nebezpecne lebo som viacrodicka.tlacila som nasila,dve sestry mi tlacili na brucho tak ze som mysela ze ma zadusia.dcerku som vytlacila asi na 15 tlacenie.je ziva a zdrava.ja pozasivana. 😒 .nechapem ake riziko tam mohlo vzniknut lebo ked som porodila nikto uz to neriesil....dve hodiny po porode ma odviezli na izbu no nechali mi v ruke ihlu od infuzie,ze vraj keby nieco...v pohode som sa isla okupat a za pol hod.uz som mala navstevu manzela s detmi 🙂 🙂 🙂 🙂
@barbara088 Ahoj, ja si to matne pamatam z prednasky pred porodom - totiz rodi sa vtedy, ked si otvorena na 8-10 cm (tusim). Niekedy sa stane, obzvlast pri viacrodickach, ze porod ide velmi rychlo a vlastne sa nestihnes otvorit na tuto "hranicu" ked uz pridu tlaky. Tak sa moze stat, ze zena tlaci dieta, ale to vlastne nema kade prejst, kedze nie je dostatocne otvorena. Su potom dva varianty: prva, ze dieta "pretlacis" co si spravila ty, nasilu prejde nedokonale otvorenym krckom. Druha, ze tlacis tlacis, krcom sa neotvori ale naopak opuchne od toho tlaku, dieta sa nepodari porodit normalne a nasleduje cisarsky rez.
@barbara088 pozri si napr. tuto diskusiu- https://www.modrykonik.sk/forum/porod/skakanie-sestriciek-po-bruchu-pocas-porodu-2/
A toto video by malo byt povinne- http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/137951-...
@barbara088 - u nas je tato metoda zakazana, hrozi ruptura maternice. Len nedavno bol taky pripad v trnavskej porodnici, zena to neprezila..
@bosoriak - ako pises, tlacit proti neotvorenemu krcku, Benjaminko musel von pri krcku 7-8cm. Vypadlo mu srdiecko (skrtil sa prilis zamotanou pupocnou snurou) a aj cisarsky by trval dlhsie, ako to tlacit co to ide.. tak som tlacila, ale na brucho mi nikto kvoli tomu neskakal.
ahoj, mne tiez tlacili na brucho, ja som syna nemohla sama vytlacit, doktor mi tlacil na brucho ale iba tak,ze zobral nocnu koselu co som mala na sebe oblecenu napol ju na bruchu a tym pritlacal.myslela som,ze ich tam vybozkam za to ako mi pomohli lebo inak by som to asi nezvladla.
Mne tiez pomohla sestra tlacenim na brucho ale ja som bola otvorena tak ako treba len somzle tlacila tak mi museli pomoct za co som fakt vdacna.Ona to urobila predlaktim ja som zatlacila a ona ho ako keby posunula von.Sama som tlacila 4x a 2x mi ona pomohla a maly bol von
ano, tebe hrozila ruptura maternice a nato, ked nepridu vcas, sa zomiera. jedna vec je tlacit na brucho a druha, ked nie si poriadne otvorena a tlacis. podla mna velmi nezodpovedne konali. Aj mne tlacili na brucho, ked som rodila syna, ale to nam obom zachranili zivot, lebo ja by som ho nevytlacila a to som bola na kompletku otvorena
aj mne riadne tlačili na brucho, lebo som nevedela malú vytlačiť. Potom som mala na bruchu modriny aj som mala v nemocke zlé pečeňové testy, vraj pomliaždením.
Je to nasilny a nebezpecny zvyk, ak to takto praktizuju v "tvojej" porodnici, viac by ma tam nevideli.
Mozno to maju nespravne zauzivane a nechcu sa toho vzdat - ake typicke pre slovenske porodnictvo.
(Potom je uz len kusok od toho stratit temer vsetky iluzie o ich "odbornosti"..)
Ak nie su vyslovene pripady ako spomina tuto vyssie napr. Anjelicek ze vypadlo srdiecko, nie je absolutne dovod, nakolko rizika prevazia.
Tvoje porody boli kratke, ked neboli ine komplikacie naco sa tak ponahlali? O tom naco nasilu pichat vodu sa ani nezmienujem, to si ma riadit telo same. Dnes uz sa temer nerodia deti s blanou vitazov na hlavicke, teda aby sa narodili tym ze pretrhnu blanu same pri porode. (Len sa dohadujem ze by sa pri tom lekari citili prilis mimo hru a mimo ich kontrolu tak tam musia vniest nieco svojho aby akoze rodili oni)
Nasilne "vyvolavanie" resp. privolavanie - urychlovanie uz od pociatku dovrsene nutenim do nasilneho tlacenia.
Ako som uz vo viacerych diskusiach hovorila - o par storoci budu na tieto praktiky pozerat ako na stredovek a nas lutovat buduce generacie. Ako nas doslova znasilnovali v mene vedy a pokroku, horor.
@janinah Chce sa mi napisat ze sice nie som lekar porodnik, ale na rozdiel od nich som uz nielen odrodila ale sama porodila 2 deti a do priebehu komplikacii a ich rieseni sa im babrat samozrejme nebudem, ale kedze som to mala bezproblemove, mam priamu skusenost ako je to pri bezproblemovych. Co bolo zaroven pripadom aj autorky diskusie.
Nastastie ani odbornost lekar - porodnik nie je priamociara, aj u nas je kopec vystudovanych ktori by dali za pravdu mne, a aj teda v zahranici. Takze pohoda, mam za sebou - svojim nazorom v tomto aj odbornu podporu mnohych kapacit.
Aspon vidno ze nie je lekar ako lekar ani clovek ako clovek, a tak ako si vyberame medzi akymi ludmi sa budeme pohybovat v zivote, mozme si nastastie vyberat aj akych porodnikov a ich metody uprednostnime, ci budeme slepo verit kazdemu len preto ze vystudoval, alebo si vsimneme ze ini - tak isto vystudovani maju paradoxne nazory take ktore potvrdzuje aj nasa vnutorna skusenost - a o tom to cele je.
Btw: ano niekedy sa zatlacenim zivot zachrani, ale preto to preboha este nebudeme "ordinovat" vsetkym. Pretoze aj ked je niekto lekar porodnik, neznamena to ze je Boh v bielom plasti. A je jeden fakt ze ti nasi sa vacsinou ponahlaju a robia kopec veci naviac, zbytocne.
Tento zasah nebude nikdy zakazany, preco by aj mal, je to len metoda, ak sa pouzije pri problemoch, pomoze, ak nie - viac moze dokonca uskodit.
pekne 🙂
@horana tvoj názor ti neberiem,ale prečo píšeš " preto to preboha este nebudeme "ordinovat" vsetkym. " ? všetkým sa to neordinuje ani náhodou....pri mojich troch pôrodoch som mala lekára,ktorému verím a keby mi aj vedro s vodou vylial na hlavu,tak to beriem 😉 súhlasím,je to o výbere ,ale ak si už lekára vyberiem,tak nie preto,aby som pochybovala o jeho prístupe či odbornosti..pekný večer
no mna to prekvapilo pretoze lekarka bola mlada mala maximalne 30.takze tie skusenosti to je otazne
ako pise @horana aj tu v norsku je to nepripustne, tlacit na brucho a aj na SR je to zakazane a robia to, robili to aj mne pri prvom dietati,lebo bolo velike a aby soms a moc netrapila a ako rodiaca matka, co chcela to mat za sebou bola som vdacna a bolo mi to d danej chvili jedno
ale viem porovnat prirodzeny porod co som absolvovala do tretice v zahranici s porodom na sr, kde zenu hned medzi dverami nastopuju kanilami, klistir, holenie a urychlovacie injekcie,a potom pichaju oxytocin ..... a priznam sa ,ked osm do tretice rodila 12 hodin a jedine na utisenie mi dali jednu bielu tabletocku ( co bys som v tom case zozrala cely balik ibalginu, ) a akurat mi davali pit sladke ovocne malinovkya cukor na energiu, a nechali ma dieta vytlacit,a aby ma neroztrhalo a nemuseli strihat, tak som velmi dlho predychavala pomedzi tlacenie, tak mi velmi chybalo nase zdravotnictvo, zdaleka nie je naturalny porod taky krasny ako sa najde na youtube v pozadi s krasnou hudbou, ale jedno musim uznat,par sekund po vytlaceni dietata sa zabudne na vsetko co bolo posledne hodiny a ten pocit, je nenahraditelny...a az tu som citila rozdiel medzi sr a zahranicim, ze som hned po porode mohla vstat, maleho som mala stale pri sebe, maly sa do 15 min. sam prisal a pil skoro 30 min. , sedela som hned, a po 2 hodinach som nemala pocit,ze som vobec rodila... naturalne je pre organizmus predza najprirodzenejsie, ale romantika v tom nie je ;)
@barbara088
Pred 24ma lety jsem rodila sve prvni dite. Prenasela jsem 3 nedele, uz neslo nic..ani cisar...po nekolika zoufalych hodinach typu, ktere popisujes TY 😉 na mne skocila stara zdravotni sestra typu a rozmeru Helenky Ruzickove 😵 😵
p.s. ale narozdil od Tebe nasledky jsme meli...a nektere zustaly 😎
Prejeme krasne Svatky 🙂 🙂 a hlavne hodne zdravicka
Ano, obcas to moze zachranit zivot. Ale preco to nasi lekari s takou oblubou praktikuju aj v pripadoch, kedy zena len zle tlaci? Pre boha, to je taky problem masirovanim hradze ju navigovat, kde ma zatlacit? Ja akonahle som tlacila zle, doktorka Sebikova z Kochu mi okamzite zatlacila prstami od hradze smerom k zadku a "sem zatlacte". No kamaratke pocas porodu skakali dve sestricky po bruchu, pretoze porodnik miesto toho, aby ju navigoval a pomohol jej tak len povedal sestrickam nieco v tom zmysle ze "nevidite, ze zle tlaci? vytlacte z nej to dieta". A toto mi pride chore, tento pristup.
mne ties tlacili na brucho som skricala od bolesti ked mi skocila na brucho sestra....mala som vacsiu dcerku tak by som sa utrapila pritom tak preto pretlacali
toto ked pocujem taketo veci stvarali na mojej svokre a babke...
ja ani neviem preco pichali tu vodu,cele to urychlovali a potom zrazu hups ono to uplne tak nepojde...
dnes by sa to uz nemalo robit,ale praktikovali to aj na kamoske, nastastie bolo dietatko mensie,tak ju to to uplne dole nedoriadilo. Ale viem,ze sa jej dve sestricky valali po bruchu celou silou, mala dojem,ze jej to brusko praskne...a strasna bolest co hovorila...
@fidka79 - no pripravy na sekciu bezali a aj ludia okolo, uz mi isli dat infuzku na zastavenie kontrakcii ale ze skusime zatlacit proti krcku a po pra zatlaceniach bol vonku. A krcok sa mi natrhol uz pri Maxovi 😝
@fidka79 - no to uz asi nikto nezisti, ale bolo to dost natesno, nemala som z toho porodu vobec dobry pocit 😖 Male modrucke a priskrtene pupocnou snurou 😖
@fidka79 - no u nas sprava z porodu su 4 riadky v materskej knizke, takze asi tak 😀 Nic ine som v porodnici a ani moja gynekologicka nedostali, ono je to takto spätne asi uz fakt jedno, hlavne, ze je maly zdravy. Ale taky blby pocit mi z toho porodu ostal, to je vsetko. Personal bol ale uplne skvely, pomahali, snazili sa, to je asi to hlavne, za to, ze sa tam maly tak zamotal oni nemohli. Je to proste aktivne babo a dokazuje nam to kazdy den 😅
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ja len to viem, že v niektorých krajinách je tlačenie na brucho zakázané. Možno by viac vedela @dulkagabulka.