Mamicky ako ste prekonavali bolest kontrakcii pri porode ?kedze sa mi.to blizi snazim sa hladat sposob ako si to ulahcit lebo pozitivne myslenie nestaci
Ja soˇ cely čas stala na nohách nemohla som ani sedieť ani lezat nezniesla som ziadnu masáž krížov :D ani fitlopta ani sprcha nič... a predýchavanie samozrejme s hlasným vydychom bolo mi jedno že som hlučná ale pomáhalo to :D... bolo to hrozne ale snažila som sa nádych do brucha dávať to pomaha otváraniu
vždy, keď sa mi blížila kontrakcia som sa snažila myslieť na nejakú myšlienku, proste silne zaujať mozog niečím iným. Pri posledných kontrakciách, asi tak 2 hod pred pôrodom to už veľmi nešlo, bola som úplne hotová. Ale tak ja som mala kontrakcie 12 hodín, tak som za ten čas vymýšľala všeličo, čo by mi uľavovalo. Keby mohol byť muž pri mne, tak by som si nechala stláčať chodidlá 🙂 žiaľ bola plná pôrodnica a na vzdycháreň ho nepustili.
Na prvy porod som sa nijako nepripravovala a lutujem lebo som trpela ako kon, nevedela som sa popasovat s kontrakciami....na druhy som sa psychicky pripravila, kazdu kontrakciu som sa absolutne uvolnila, normalne hladina alfa a v rytme rozdychavanie vravela malemu nech sa posuva ze uz bude skoro s nami 😀 ked ma dakto pozorovat tak musel mat srandu zo mna ale mne to neskutocne pomohlo, rychlo som sa otvarala, a maly bol sup sup von. Potom som sa prednedavnom nahodou docitala ze podobnym stylom funguje hypno porod. Skus si o tom precitat. Mozno pomoze.
moja segra to opisala takto: pri prvom porode hladala pomoc zvonku, aby jej niekto pomohol aby tie kontrakcie presli.... proste sa ich zlakla a potom uz bola mimo. porod trval 30hodin. pri druhom akoby nasadla na kona s kontrakciami. doslova aj sadla na fitloptu a miesto toho aby ich potlacala tak isla dychom s nimi, bejbi bolo von za 4 hodiny. cize podla nej, kvazi dychat prijimat to. drzim palce. das to
pozitivne myslenie iste nestaci, ved si daj epidural
Epidural......ja som chodila na porodne kurzy kade co nastudovane bola spm si ista ze ked to pride budem dychat blaaa blaaa ...ale vobec ta bolest bola pri mojom porode otrasna hroza mieco neskutocne ....pomahala horuca sprcha 3hodiny mi muz sprchoval krize....
Ja som so epi dala za 100€... a ľutujem... nezamúčinkoval mi vôbec vraj sa to stáva u 8% prípadov ... ale podľa mna mi to na hovno pichla
Myslim, ze zalezi aj na dobe trvania kontrakcii. Pri prvom porode som mala kazde 2 min kontrakcie 17 hodin a ku koncu som bola mrtva. Na pirod som sa chystala zodpovedne ale pri tej bolesti jej dlzke to bolo prd platne Ono sa pozitivne da mysliet len istu dobu. Pri druhom porode - prenasala som a chceli vyvolavat - som kontrakcie dostala v momente, ked mi anesteziolog pichal epidural ( nasledne chceli porod vyvolat). Od toho momentu sa kontrakcie rozbehli, porod uz nevyvolavali ani neurychlovali a porodila som za hodinu a pol. Kontrakcie som citila na jednej strane - asi koli pokrivenej chrbtici na jednu stranu epidural nezabral. Ale myslim, ze tym, ze to trvalo tak kratko, boli tie kontrakcie omnoho znesitelnejsie a aj pozitivne myslenie fungovalo. Ak by som opat rodila, urcite s epiduralom - u zubara si davam injekciu pri zakrokoch a nevidim dovod sa trapit pri porode.
ak sa rozhodnes pre epidural zisti si aj mozne neziaduce ucinky a ky vplyv ma epidural na porod....ako uz bolo spominane skus si pozriet nieco o hypnoporode 🙂 drzim palce hlavne nemaj strach dietatko to citi 🙂
dýchanie veľa pomohlo, ale treba doma tak nacvičiť, aby ti išlo spontánne, ináč nevieš si spomenúť ako treba správne robiť, a nesprávne dýchanie nepomôže. Na internete isto nájdeš video, začína sa dlhšími vdychmi a ako bolesť stúpa tak sa skracuje vdych, potom pri odznení bolesti predlžovať vdychy.
Pozri si na nete nieco o hypnoporode a duhovej relaxacii. Otvarala som sa uplne bezbolestne. Bolesti som mala len poslednu hodinu pred porodom a aj to som podla reci cakala, ze to bude horsie.Sitie ma bolelo viac, ako nejake kontrakcie a to nehovorim o dojceni. Vsetci sa boja len toho porodu a v konecnom dosledku to najtahsie pride az po. Drzim prsty a urcite to zvladnes na jednotku.
Hlboke dychanie (nadych nosom a vydych ustami) a potom si musis najst sama nejaku polohu (mne pomohlo byt opreta o lakte napriklad o postel alebo stenu) ale je vela roznych pozicii ... sprcha. Oba porody som zvladla bez epidural a bez kriku 🙂 drzim palce
Nemam univerzalnu radu, kazda sme ina a kazda to znasa inak, ale urcite Vela robi psychika, u mna prvy porod stres a strach, kontrakcie zle, druhy som uz vedela, co ocakavat, tak som si ich vychutnavala a ozaj lepsie.. Kazda kontrakcia blizsie k babatku, nato treba mysliet. Drzim palce!
Každá má iný pôrod, iné bolesti, iný prah bolesti...za mňa je top epidural. Vďaka nemu sa mi pôrod urýchlil. Lebo som nebola v krci ale uvoľnená. 😀
@poxinka neviem ako a preco ale mne tiez zo zaciatku pomahal ten zachod🙂) mozno sa tam nejako to panvove dno uvolni a lepsie sa otvaras🙂 fakt neviem. a potom tepla sprcha azveeeeelmi tepla🙂 a nakoniec uz nic.🙂...
ale vo vseobecnosti skratka prijat ze rodis ze sa otvaras ze za chvilu sa stretnes s drobatkom ...🙂 plynut s prudom🙂
...mne strašne pomohla sprcha 🙂
predýchavať - dýchať rýchlo a plytko ako pes....inak aj sprcha je dobrá - urýchli pôrod....poradila sestra na gyn. - možno nie každému pomôže....
mne strašne liezlo na nervy keď som musela leža´t na chrbte a dostala som silné kontrakcie - najradšej by som sa schúlila do klbka, ale nešlo to...
Mne pomohlo rýchle plytké dýchanie. Sprcha bola najskôr fajn, ale potom boli bolesti už neznesiteľné a teplá voda to ešte zhoršovala. Okrem toho mi pomohlo, keď som stála opretá o okennú parapetu a manžel mi poriadne silno masíroval kríže. Na druhý deň som zistila, že mi až zodral látku na nočnej košeli, takže ich musel masírovať naozaj poriadne. 🙂 Ležanie na posteli bolo bolo pre mňa asi najhoršie. Treba myslieť aj na to, že raz to skončí. To bola úľava. 🙂
Mne sa najlepsie sedelo alebo stalo bez chodenia. Ale na ulavu nepomohlo absolutne vobec nic a to som skusala vsetko mozne, aj dychanie, aj sprchu, aj chodzu.... . Proste preckat a nejako sa dockat konca. Porod som mala vyvolany, od zaciatku cely den kontrakcie kazdu jednu minutu, takze totalna psychiatria. Myslim ze akekolvek "techniky" zaberu mozno zo zaciatku, ale nie pri kontrakciach hrozne casto a hrozne dlho....
Na povzbudenie, da sa to prezit, hlavu hore ;)
Mne pri druhom porode najviac pomohlo oprieť sa o čelo postele rukami, preskloniť a pohupovať sa zo strany na stranu s tým, že som pri tom pokrčiavala kolená a teplá sprcha a v nej ideálne tiež tento pohyb. Nič iné, ani chodiť, ani fitlopta, nič, iba toto.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Mne pomohlo predychavanie ... A sedenie na zachode 🙂