je pravda, ze deti su prezitiaschopne od 28tt tehotenstva? ake su tam komplikacie po narodeni?
@pami2 nie nie je to pravda...bohuzial...sice je tam vacsia pravdepodobnost zachrany babatka, ale pluca su v tak malom tyzdni este velmi slabe, za prezitiaschopnu hmotnost sa povazuje vaha 2 500 g - vtedy je uz ovela vacsia pravdepodobnost zachrany, a kazde dieta je individualne a tazko sa k tomuto vyjadruje ☹
Hlavne nad týmto ani neuvažuj, aby si si to neprivolala...
a moja dcérka sa narodila predčasne, ale "až" v 36 tt
ahojte, moja dcerka sa narodila v 36týždni,mala 2300g a 44cm,ale bola uplne v poriadku,všetko mala vyvinuté,len akurát tá hmotnost bola malá,bola aj v inkubátore,ale iba 4dni, dnes ma 5rokov a patri medzi najvyššie dievčatka zo školky😀
prezitiaschopne su uz od 23-24 tt, ale samozrejme cim skor sa narodi, tym vacsie komplikacie babatko mozu postihnut, nezrele pluca a neschopnost samostatne dychat, neschopnost prijimat potravu, nevyvinuta sietnica na ociach, rozne neurologicke problemy, atd... ale netreba na to mysliet, mam kamosku co sa narodila v 7. mesiaci, pred 30 rokmi a je to zdrava / zdravsia ako ja / pekna baba, co ma uz vlastne dieta , moj maly sa narodil v 37 tt - 2540 g a 47 cm
a je nie je pravda ,ze prezitiaschopna hmotnost je 2500 g, to je uz hmotnost riadne donoseneho babatka, od 2500 - 4000 g je vaha bezne narodenych donosenych deticiek. Dietatko s apovazuje za donosene asi v 37 tt. prezitiaschopna hmotnost v sucasnosti je uz aj 600 g.
tak 2500g rozhodne je uz poriadna vaha ,ja som deti mala sice donosene no s marekom sme mesiac lezali na ,,patologickych novorodencoch,, a tam boli deticky v inkubatore od 600-700g a boli zivota schopne,samozrejme že to chce velmi dlhý čas na odchod domov. 🙂 kolegina ma prvačika ktorí sa narodil na zaciatku 7m mal 900g 😉
Ahoj, moja dcérka sa narodila v 27.tt mala 1230 g a 36 cm. Teraz máme 10 mesiacov sme v poriadku. Korigovaný vek máme na 7 mesiacov. Našťastie žiadne zdravotné komplikácie nemáme, trošku viac beháme po doktoroch ako iné detičky.
moje dvojcata sa narodili v 34 tyzdni s hmotnostou 1950g a 2000g a dlzkou 44cm maju sice troska oslabenu imunitu a sme trocha mensi , ale to je aj genmi,ale nemaju ziadne problemi ani s ockami ,co je u predcastne narodenych deti dost caste a nemuseli sme cvicit ani vojtovku.
Nam sa nechcelo ist na svet, mne sa Timejka narodila na konci 42. tyzdna, ale ja osobne som sa narodila v 28. tyzdni s hmotnostou 1300 gr. a schudla som po narodeni na 900 gr... Ale som tu, ziva a zdrava 😉
@ela2710 o tom ci je dieta zivotaschopne nema nic spolocne s vahou ale to v akom gestacnom tyzdni sa narodi...dietatko sa da zachranit od 24 +0 tt ..prezilo uz aj 400 gr babo ..
https://www.youtube.com/watch?v=qwAtafWL6Nc
keby bolo ako vravis tak ani jedno s mojich deti nie su zivotachpne kedze nemali 2500 gr 😉 😉 😉 😉 😉 😉
mne sa narodil syn v 31 tt s vahou 1750 gr tarez ma skoro 10 rokov a je uplne vporiadku a malinka sa nam narodila v 37 s vahou 2300 gr..
a plucka m sa da pomoct..ja som mala pri obidvoch pichnute kortikoidy pre rychlejsi vyvoj pluc....
35, a problemov pozehnane 😝
Moji chalani dvojičky sa narodili v .tt a vážili po gramov,teraz máme mesiacov a sme zdravý,marali cm
v 35.tt
no ja som bola viacej v nemocnici ako doma..ale nastastie vse ok a nakoniec mala vysla v 38 tt 2990g a 48 cm 🙂 ateraz prerasta 2 rocne deti :D..ma 19 mesiacov
presne v ukoncenom 38 tt, ale nemala ani 2500 g, takze ma v karte napisane, ze predcasne narodena 😅
Suhlasim so zuzana 76,len pridam ,že poznam dievčatko čo prežilo aj s vahou ledva 500g.Ja som rodila prveho syna v 38tt a druheho v 37tt, oboch cis.rezom.Obaja važili 3600g a merali 52cm.
v 25. tt a s váhou 490g a 30cm
malý sa narodil v 33tt, 1970 g, 43cm, chvíľu ťažkosti s dýchaním, bol v inkubátore, dlho žltačka ☹ , ale bežné kontroly aké sa robia u týchto detí boli v poriadku a už vlastne ani nikde nechodíme, teraz má 1,5roka a je to živé striebro 😉 😉 😉 možno tá imunita nie je celkom OK, ale genetická záťaž je silná 😒 a ako už niektoré písali hore, hmotnosť nie je znakom životaschopnosti!!!!!! Hneď po pôrode sa hodnotí Apgarovej skóre a potom v ďalších dňoch nasledujú rôzne vyšetrenia a tieto výsledky sú dôležité, nie hmotnosť. Veľa šťastia, nech sa ťa toto netýka 😀
Ja som porodila v 37tt, 2860 g a 50 cm 🙂 . Cisárskym rezom pre slabé ozvy plodu. Berú ho ako predčasne narodeného.
Po narodení mi malého hneď previezli do detskej nemocnice, pre zhoršené dýchanie, bol v inkubátore a do toho dostal bacila 😒 . Chodíme stále na kontroly - očná amb., neurologická amb., riziková amb., rehabilitačná amb.
Dúfam, že všetko bude v poriadku, to je pre mňa momentálne to najpodstatnejšie!
moj brat sa narodil v 28tt...dnes je z neho celkom schopny mlady muz 😀 pri porode mal 1kg a 36cm.asi 3 mesiace bol v inkubatore a vahu po prepusteni mal 3,70kg ako 3 ma...pravdou je,ze hlavu na ucenie moc nemal,ale to sa moze stat aj u donosenych deti. moje deti sa narodili v 36tt -( 2,74kg a 48cm) a 39tt - (3,65kg a 53cm)
32 +3 dni, ale po narodnei urcili 34tt, vaha 1940g, dlzka 43cm, ked sme mali rok, vaha bola 9550g a vyska 73cm 😵 😵 😵 komplikacie ziadne, ale boli sme v nemocke 25 dni, z toho 20dni v inkubatore, aby nechudla kvoli udrzovaniu si tepla... ale ziadne hadicky, nic... akurat sme anemicke, ale i to uz asi nie, zistime 21.1. ideme na kontrolu...
Moja mala sa narodila v 37tt s vahou 2900 a 49 bez ziadnych komplikacii len silna zltacka nas lapila 4 dni v inkubatore 😔
mala sa narodila v 37tt, vaha 2810g a merala 47cm..bola uplne v poriadku..musela ist von skor ..vychadzali nam zle monitory.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
mojej svagrinej sa narodila mala v 28tt a mala 740g. tera ma uz 2roky a 3mes a je zdrava, to ze je predcasna je nastastie vidiet len na vzhlade, teda je mensia, vyzera tak na rok a pol a neskor zacala chodit, teraz zacina rozpravat, ma oslabenu imunitu. ale oproti tomu, co zazivaju ine predcasne deti je to nic.