Zdravim, pozorujem dlhsie tu a aj na inych sietach, ze ak niekto napise, ze by chcel sekciu, alebo sa opyta, nemocnica je naklonena sekciam, zbehnu sa velmi utocne zeny, ktore autorku az urazaju. Preco vam tak prekaza cudzia sekcia?
@pribinak tiez mi to napadlo
Podľa mňa majú zlú skúsenosť s vlastnou sekciou, prípadne nejaká ich kamoška mala komplikácie… tak nechápu ako do toho niekto môže ísť dobrovoľne.
@nikiki29 ale tak utocne reagovat?
Fakt? Nestretla som sa s tym.
Najlepsie je sa vzdy opytat danych osob, preco tak reaguju.
Lebo niektore zeny si myslia, ze musia povedat svoj SPRAVNY nazor kazdemu a ze ak ovplyvnia co i len jednu zenu, tak pojdu do neba 🙂
Pozri, kazdemu (takmer kazdemu - vratane mna) je uplne jedno, ci niekto rodi sekciou, prirodzene, doma, na roli... je to tvoje dieta, tvoja volba.
My ostatni mozeme max. napisat svoju skusenost (pripadne este sa pohorsit nad tym, ked niekto rodi dobrovolne na roli), ale to je tak vsetko 🤷♀️
Lebo sa im to nezda dostatocne “prirodzene”.
Lebo sekcia je operácia. Mal by to posúdiť lekár a nie pacient. Ani inú operáciu si nemôže pacient - laik vyberať sám, prečo je to pri sekcii iné?
No spôsob komunikácie je už na osobe ako takej. Dá sa reagovať pohoršene, s úmyslom vysvetliť negatíva ale aj útočne… ľudia sú rôzni. Neurobíš s tým nič. Niektorým to proste “dvíha tlak” keď si spomenú, že oni mali životohrozujúce komplikácie a niekto to vyhľadáva cielene… a možno majú nespracované traumy. Nikdy nevieš.
Ale tie útočné reakcie nechápem ani ja… tie nikomu nepomôžu.
@januska12323 no praveze moze - su to “selektivne” operacie. A lekari su sice vzdelani a kompetentni rozhodovat, no nie vzdy to dopadne dobre. Niekedy su pocity a intuicia zeny lepsie ako nazor lekara.
Lebo sekcia je zasah do organizmu, malo by sa k nej pristupit v indikovanych pripadoch a nie na ziadost. Sekcia nie je korekcia viecok a ako kazdy chirurgicky zakrok prinasa svoje rizika, ktore ma zhodnotit lekar, nie pacientka. Kazdy moze vyjadrit svoj nazor, ako ho vyjadri uz je na jeho rozhodnuti.
@januska12323 pises, ze posudit to ma lekar. Ty si lekar, ked to zaroven posudxujes?
@aeruginosa vari zareaguju tuna aspon niektore
@nikiki29 dakujem
Ludia maju radi svoju pravdu a podavaju to ako “ Ja so myslim a ja viem “, mozno nemaju spracovane vlastne porody v hlave.
Pretože mnoho ľudí (aj ja medzi nimi)nevie pochopiť, prečo si chce niekto dobrovoľne dať dorezať brucho. Áno, dá sa to vyjadriť rôzne a sú aj komentáre, ktoré sú ostrejšie,no zároveň sú aj iné komentáre, ktoré sú normálne a snažia sa ozrejmiť,že to nie je "zaspím, vyberú dieťa a vyskočim "ale je to rozsiahla a veľká brušná operácia,kde sa reze veľa vrstiev a má byť robená výlučne na ochranu a záchranu života a zdravia dieťa a matky. Nie len preto"lebo chcem".
@viestta tak ale aj napr prsne implantaty si zasah a velky. Vacsi ako nejaka sekcia z pohladu nasledujucich 10 rokov. A tiez by mal potom o velkosti implantatu rozhodnut lekar, ale vieme, ze ked nejaka chce vyzerat ako Lolo, tak bude mat airbagy. Tak podobne je to so vsetkym, ked sa zena rozhodne doriadit seba tak moze. Rovnako svoje dieta, moze ho do 12tt zabit, moze ho neskor trapit svojim pristupom v tehu.
@simsalabim ja viem, niekedy je ťažké rozhodnúť čo je správne aj keď máš všetky informácie. Ale stojím za tým, že sekcia nemá byť len tak, majú na ňu byť dôvody nie len ja chcem.
@januska12323 tak v Rakusku mas na to zakon a od 28tt mozes rozhodnut. Samozrejme mozes ist aj opacne, ze sekciu nechces. Mna sa napr opytali, co vobec som ochotna pristupit na sekciu. Nakoniec nebolo treba. Ale paradoxne tie volne ruky su niekedy lepsie. Kto chce sekciu, nech ju ma. Ale nejake velke cisla sekcii nemame. Preto to asi nebude take, ze zeny to chcu v kazdom pripade. Ale aspon sa nemusia zhanat zbytocne stemple od psychiatrov. Nechat rozhodnutie na zene nie je vobec zle. Aspon ich zbytocne nestresuje strach z porodu.
@januska12323 operácie sú myslím o tom, aby ta zbavili bolesti. Prečo by sa nemohlo bolesti a komplikaciam vyhnúť sekciou???
@aandrea9 však nech sa žena rozhodne ja proti tomu nič nemám ale niektoré nevedia pochopiť aká veľká operácia to je.
Útočne reagovať je cez čiaru. Ale zas, povedzme si na rovinu. Ak je žena zdravá a nie sú ( okrem bežného, nie chorobneho strachu) žiadne indície na sekciu, tak je to úkon, ktorý zbytočne zaťažuje nie len ženu, ale aj celý zdravotný systém. Stojí to peniaze, personál, vybavenie...atď. Navyše sekcia nie je super dobrá ani pre dieťa a jeho fyzické a psychické vybavenie do budúcna. Sú tu isté rizika, niektoré sa ťažko dokazujú a porovnávajú, keďže faktorov, ovplyvňujúcich tieto veci je veľmi veľa. Ja som jednoznačne za sekciu, v indikovaných prípadoch.
K sekcii na fórach sa nevyjadrujem, ale tiež nechápem že do toho chce ísť niekto dobrovoľne. Ja som mala práve z tej sekcie obavy. Našťastie som ju nezažila. Porodila som a po 2 hodinách mi nič nebolo. (viem nemá to tak každá), ale keď som videla tie ženy po sekcii. 24 hodín ležať, a následne stále ležali, lebo mali bolesti.
nakoľko je aj pre dieťa prospešnejšie keď prejde pôrodnými cestami. môže im to prísť sebecké voči bábätku.
1. Sekcia je operacia a operacia ma byt opodstatnena
2. Spravanie ludi na mk je utocne bezne, nie len pri teme sekcia ☺️
Este, ze silikony sa robia lebo "chcem". Ale ked sa mam rozhodnut ako privediem vlastne dieta na svet tak to nieeee. Logika lvl 99. 🫣
@januska12323 Ale moze si vyberat, napriklad plastiku alebo interrupciu.
Ja na to reagujem negatívne, lebo sekcia nie je niečo, čo by si žena mala vyberať.
Sekcia nie je voľba, ale nutnosť. Je to veľká brušná operácia so svojimi rizikami s komplikáciami tak pre matku ako aj pre dieťa. Nie je to "bezbolestný pôrod". Mal by o tom rozhodovať výlučne lekár a nie žena, ktorá sa do toho ani nerozumie a nie je si vedomá všetkých rizík.
@lenkalienka321 Prosim ta vysvetli mi ako sc dieta ovplyvnuje psychicky?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Lebo niektoré si nedokázali vybaviť pre seba a tak nedoprajú ani ostatným