Prečo si žena nemôže vybrať, že aký pôrod chce?

23. dec 2023

Sme v 21. storoci. Preco si nemoze zena vybrat automaticky, aky porod chce?
Teda mam na mysli, cisarsky alebo prirodzeny.

kacena4
23. dec 2023

pretoze porod nie je nevyhnutna operacia. cicavce rodia prirodzene svoje deti. a kedze aj clovek je cicavec, preco by sa malo zasahovať do organizmu zeny? robit 10 cm rez bez dovodu na bruchu aj maternici? ked sa po porode potrebuje starat o dieta? a nie liecit sa zo zakroku?

ibrunova
23. dec 2023

Lebo na to nemá príslušné vzdelanie, aby to vedela posúdiť?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ukulela
23. dec 2023

Lebo cisársky je veľký operačný zákrok. A prirodzený je v prípade, že je bez problémov, vhodnejší aj pre dieťa. Áno, boli. Prvý bol náročný. Pri druhom som po 2 hod cupitala do sprchy a behala okolo malého úplne v pohode. Mám kamošku, ktorú jazva po cisárskom boli, pod ňou nemá cit.... Cisársky by mal mať dôvod medicínsky. Nemal by byť voľbou.

syslik81
23. dec 2023

lebo dnesne zeny su ake su- na co potom doktory studuju? vyberieme si same operacia a aj druh narkozy,same si vygooglime a predpiseme lieky etc .. nastuduj si poriadne porod prirodzeny a cisarsky pre a proti ... dlzka zotavenia ,vplyv nielen na zenu ale i dieta etc a potom si snad uvedomis ako stupidne tvoja otazka znie

lalala94
23. dec 2023

Lebo sme 100 rokov za opicami, preto.

bytc20
23. dec 2023

ja tomuto tiez nerozumiem. Keby mali rodit chlapi, tak vacsina ide cisarskym a tato debata ani len neexistuje. Je podla mna vrchol, ze zena si nemoze vybrat. Myslim si, ze kazda zena by mala byt poucena a rizikach ci sekcie, ci prirodzeneho porodu, lekar by mal tiez odporucit, co je podla neho v konkretnom pripade lepsie, ale finalne slovo ma mat zena.

syslik81
23. dec 2023

ok ak si ma sama vybrat tak nech si teda tu sekciu aj sama hradi a berie na seba vsetky moznosti komplikaci .. alebo nech je taa moznost v sukromnych nemocniciach -hned by si pri tych cenach rozmysleli ..omg

belllinka
23. dec 2023

Lobo prirodzeny porod je lepsi pre zenu, aj pre dieta

dadka1997
23. dec 2023

Lebo je to proste prirodzený proces, kolobeh života.. a my ženy sme na to stavané tak, že aj keď to bolí, tak to vieme prekonať a po pôrode zrelé sa aj hneď postarať. Lebo my ženy sme silné.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzkapap
23. dec 2023

da sa vybrat, staci trochu spravit prieskum a najst si lekara ktory spravi sekciu a najde na nu "dovod" 🙂 nemusite sa do mna pustat, ja som rodila prirodzene, ale viem ze sa to da... videla som to okolo seba vo viacerych pripadoch

domak2
23. dec 2023

Tak prakticky je to o peniazoch. Pri prirodzenom ak ide všetko v poriadku stačí uterák a pohár vody. To je ten naj prípad, samozrejme môžu nastať komplikácie a potom už treba lekársky zásah. Pri cisarskom potrebuješ 10 clenny personal, instrumenty, vybavenie... Takže vždy chcú najprv skúsiť, či to nepôjde jednoduchsie.

ibrunova
23. dec 2023

Ja som asi jediná, ktirej sa zdá prirodzený pôrod lepší a aj zotavenie omnoho rýchlejšie ako po cisárskom?

ukulela
23. dec 2023

@jj298 áno, samotný pôrod sekciou ok, ale následky, keď boli rana, prípadne sa nebojí. Žena stále krváca, zle sa jej zohyna, nevie a nevládze zdvihnúť dieťa .. dobrovoľne by som do toho nešla.

glorikarebeka
23. dec 2023

Bože ženy,to vážne? máme lekárov čo tomu rozumejú ...ja som vďačná, že som mohla rodiť prirodzene a mohla som po pôrode ísť aj tancovať

daniela2202
23. dec 2023

@kacena4 👍👍👍👍

mima1608
23. dec 2023

Ja som jeden čas chcela sekciu, bála som sa prirodzeného až tak, že som uvažovala nad návštevou psychiatra. Ale teda jedna pravda je, že po prirodzenom som už v nemocnici normálne fungovala, hýbala sa. Švagriná rodila cisárskym a nevie si ani len na bok ľahnúť, takže ten cisársky asi nebude až také terno 🙄

mirkam3
23. dec 2023

Ved doma v obývačke nech si rodí akokoľvek uzná za vhodné. Alebo nech teda ide do nemocnice a nechá personál robit si svoju prácu. Každá má voľbu…

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebrambora
23. dec 2023

V DE sa ma pri oboch opytali, ci chcem rodit normalne, pritom bolo vsetko v poriadku. Nie je to tak vsade. Takisto sa ma opytali, ci chcem kojit, takisto bez nejakeho odsudzovania.
Aj tak som rodila normalne a ani raz nebol pri porode lekar, ale iba dula.
Tiez nechapem, preco to na SR nieje mozne takisto, ako porod do vody. Ten bol super.

elanor
23. dec 2023

A si myslis, ze cisarsky je nejake terno?
Rozrezane brucho , zasita rana, ktora boli jak cert, nedokazes si lahnut na bok, kazdy pohyb boli, a bez silnych liekov od bolesti prve dni nedokazes existovat a bez nich bud nevladzes chodit vobec, alebo maximalne v predklone, lebo rana so stehmi taha a boli, ze sa jednochoho nevystries.
Za dalsie sa mozu pritrafit komplikacie s hojenim. Pripadne aj po rokoch sa vie rana na kusku otvorit, je to naozaj velmi “prijemne”.
Jazva, ktora boli aj po rokoch pri prudkom pohybe, najme pri prudsom postaveni sa, a zaboli to tak, ze ta az zlomi v pase. Ked si pol frndy dole od jazvy necitis, lebo proste necitis.
To je ozaj nieco co by si si v 21. storoci dobrovolne vybrala?????? Neverim.
Ked musis, tak musis, a naucis sa s tym zit. Ale dobrovolne??? Nikdy.

juliacenc
23. dec 2023

Je nezmysel mysliet si, ze cisarsky je lahsi, alebo lepsi… a strach z porodu, je to co by sa malo riesit, pre dobro matky a nie davat moznost vybrat si

simsalabim
23. dec 2023

V niektorych krajinach si to zena moze vybrat a ja si myslim, ze by takato moznost mala byt. Zeny by mali byt informovane o rizikach oboch typov porodu, vypocut si radu odbornika a potom sa rozhodnut. Nie jedna zena bola vaginalnym porod zmrzacena ci traumatizovana, nie jedno dieta doplatilo na vaginalny porod. Aj preto by sa mal nazor zeny brat do uvahy.

autor
23. dec 2023

Necakala som, ze aj pri takejto otazky je niekto schopny urazat. Ja si myslim, ze zena ma pravo nato, aby si vybrala, ako chce rodit. Je to jej telo hlavne. A samozrejme, ze prirodzeny porod je najlepsi, ale tie poranenia tam dole po nom su nepripustne. Keby mali rodit muzi, tak mozno tu mame k dispozicii bezbolestne porody. Ale preco ma zena trpiet, a hlavne si poranit intimne partie? Ano, sekcia je operacia, a zotavovanie je dlhsie, ale intimne partie su zachranene.
Je to tu na sk strasne staromodne.

A co sa tyka cicavcov, to radsej nekomentujem. My nie sme zvierata, mame chvala Bohu lepsie vyvinuty mozog, s ktorym mozeme rozmyslat.

ivangeline
23. dec 2023

...ja zas nechapem zeny,kt chcu ist dobrovolne pod noz. Zn. mam za sebou aj aj.

simapett
23. dec 2023

Ahoj, v zahranici sa da vybrat, ale ak ti mozem poradit, chod do prirodzeneho porodu. Mam za sebou 2 prirodzene porody bez epiduralky a jeden cisarsky... nebudem ti klamat, prirodzeny porod je bolestivy, kontrakcie su sialenstvo, ALE je to len jeden den v tvojom zivote. Ja som momentalne 3 tyzdne po cisarskom a este stale mam bolesti. O prvom tyzdni po zakroku, nejdem radsej pisat... po prirodzenom porode som na druhy den fungovala akoby mi nic nebolo.

thoughtfulweirdo
23. dec 2023

Najdôležitejšie pri pôrode sú intímne partie? A kľudne si môžeš nechať pichnúť epidural, keď nechceš bolesti, nie je žiadna povinnosť to absolvovať bez.

rebrambora
23. dec 2023

Autorka ak poucuvas lekara/sestricku/dulu a tlacis LEN ked mas tlacit, to tam dole precvicujes pred tehotenstvom, pocas a potom po, poranenia nemusis mat takmer ziadne. Ja som napriklad rodila bez vsetkeho, mozes si ale vybrat rozne prostriedky proti bolesti. V niekt krajinach dokonca morfium.
A keby rodili muzi... Niesme morske koniky, Polemozovat je zbytocne. Tak ako nie kazdy muz je babofka, takisto nie kazda zena je hrdinka, kt znesie vsetko.
Tiez urazky atd nechapem, tu je to ale uplne normalne, je jedno o com tema je. Ja tvoje rozhorcenie chapem a som az na tvoj posledny komentar na tvojej strane. Pozri porod, podla toho kde stoji od 1300€ nahor. Tak naskrab peniaze a chod rodit do zahranicia, kedze bohuzial Slovensko v tejto oblasti zdravotnictva tam este nieje.

tenerifka
23. dec 2023

lebo na Sk je to tak

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre