Prečo sa dieťa nevypýta na svet samo?

3. aug 2022

Vraj vie dieťa najlepšie, kedy sa má narodiť, tak prečo sa nevypýta samo a pôrod sa zvykne vyvolávať? Dá sa nejak zistiť, či nie je zelená voda, prezretá placenta? Odmietli ste niekto vyvolávanie? Aké máte skúsenosti s prenášaním? Prosím nie príbehy typu známa mojej známej odmietla a dieťa zomrelo. Ďakujem.

mamamasama
3. aug 2022

Prenášala som 2 týždne, reverz som podpisovala viackrát, vyvolať som nedala, malý mal apgar 10 z 10. Žiadna zelená plodová voda. ☺️ Chodila som však na kontrolu každý druhý deň.

majamat
3. aug 2022

v niektorych pripadoch moze byt dovod posunuta ovulka a preto cas na porod je neskor. nie vzdy sa na to prihliada, resp. meranie babatka v 12tt moze byt nepresne, pripadne sa posuva TP uz v pokrocilom tehu, kedy by sa uz posuvat nemal.

ja som prenasala 6dni, dcera 3,15kg a 50cm. klasicka velkost donoseneho dietata. pgar tiez 10, nemala som zelenu plodovu vodu.
dcera bola uplne ok. ani silnu zltacku nemala, dokonca ako jedno z mala deti mi v porodke aj probrala. deticky casto chudnu po narodeni.

chiaraaaa
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hermiona12
3. aug 2022

Mne vyvolávali pôrod kôli tomu že plodová voda odtiekala a kontrakcie nezačínali, čakať viac nemožná bolo. Takže v nejakých prípadoch musia to urýchliť. Hlavne že by dieťa sa narodilo zdravé , a či samé sa rozhodne či mu "pomôžu" to už nie je také dôležité.

lenja123
3. aug 2022

Prenášala som skoro dva týždne, pôrod bez vyvolávačky, bez problémov, dieťa v úplnom poriadku...ale hustá zelená voda.

mimi2120
3. aug 2022

Ja som už ku koncu tehotenstva mala veľké úzkosti, či sa nezadusi, či sa niečo nestane. Preto som súhlasila s vyvolávanym pôrodom. Maly sa ale vypýtal sám skôr nez ho stihli vyvolať. A nakoniec aj mal 2x obmotanu šnúru okolo krku, tak som možno aj mala tušenie.

gertys
3. aug 2022

Mne lekari vraveli ze nebudu porod vyvolavat. Telo nie je pripravene, dieta tiez nie, nikomu to neprospeje. Prenašala som 14dni. Na 14ty den sa to samo rozbehlo. Sledovali ma 3x denne. Vacsina plodovej vody mi odtiekla tyzden predtym. Po 10 dnoch prenasania mi odporucili hospitalizaciu. Tak som sla a ked to prislo aspon som nikam nemusela lebo som tam uz bola 😀

janetinka27
3. aug 2022

myslim, ze samotny predpoklad tejto uvahy je nespravny (moj nazor) a teda dieta samo nevie, kedy sa ma narodit. zrejme tam zohrava ulohu viacero biologickych faktorov, ktore sa nedaju ovplyvnit rodickou ani dietatom. v minulosti deti aj zeny ovela castejsie pri porodoch umierali, teraz je tehotenstvo aj dieta pod vyrazne vacsim dohladom a nie je dovod ohrozovat dieta a zenu cakanim na to, kedy sa dieta "rozhodne" narodit. najma ak zena trpi vysokym tlakom, cukrovkou, ma zle vysledky krvi atd. doktori su tiez pod tlakom, deti su dnes casto vymodlene a nikto nechce nieco zanedbat

iwesska
3. aug 2022

Ja som sa stretla v nemocnici s tym,ze porody sa vyvolavaju napr.aj z dovodu dovolenky lekara. Zena si nejakeho zazmluvni a aby ho stihol odrodit,kym odide na dovolenku,tak porod vyvolaju. Ja som tiez mala vyvolavany,lebo mi odtiekla voda,ale nic viac sa nedialo a kedze do 48hod.je nutne porodit,sla som nakoniec sekciou. Dodnes nechapem,kam sa ponahlal dost skoro pred terminom,ked si to potom rozmyslel🤷‍♀️

tosomja
3. aug 2022

Mne zle vypočítal termín. Povedal, že 14 dní môžem prenášať, no ja som prenášala 20 dní. Až keď má poslal do nemocnice, tam doktor zhrozene, že rýchlo sekcia, máte zelenú zakalenu vodu. A že som tam mala byť pred dvoma týždňami už. Ale všetko bolo v poriadku.

marticka85po
3. aug 2022

Mne vyvolavali 2dni po sebe a nepomohlo.bola som uz 11dni po termine.chvalabohu vsetko dobre dopadlo ak neratam preeklampsiu

tani777
3. aug 2022

Ak je vsetko v poriadku,podla mna nie je dovod vyvolavat..ja som podla lekarov bola 11ty den po TP,uz som suhlasila s hospitalizaciou a zatazovym testom (nie vyvolavanim),ked sa porod sam v noci rozbehol...dr.mi sledoval placentu,ta bola v pohode,ozvy n ctg v pohode,ja som sa citila dobre 🤷‍♀️ Neonatologicka mi potom povedala,ze dcerka nebola po termine,kedze nemala ani jeden znak prenasaneho dietata..plodova voda bola cista,placenta krasna..niekedy proste zle vyrataju TP..

sonnenshein
3. aug 2022

41+0tt, tiez som suhlasila so zatazovym testom, potom uz vsetko islo uplne same. Posledne 2 tyzdne som nespala viac ako 2-3 hod denne, takze som bola uz uplne vycerpana, keby mozem spat, necham to uplne na prirodu.

julie19
3. aug 2022

Mne napr dva dni pred TP začala odtekať voda a bola už zelena, pôrod sa vôbec nerozbiehal, čakali sme 12 hodín a potom doktorka povedala že ak súhlasím pomôžeme tomu lebo ta voda už nie je ok, odtekala mi po častiach a bola čoraz zelenšia, dostala som aj antibiotiká ale boh vie čo by bolo keby nevyvolávali🤷‍♀️ Teraz mám zdravú krásnu dcéru čo bude mať už 2 roky

vso10
3. aug 2022

Asi sa nájdu prípady kedy je vyvolávanie neopodstatnené (viď vyššie spomenuté, že lekár išiel na dovolenku), avšak v mnohých prípadoch to môže byť opodstatnené a bábätku to zachráni život... neviem o tom, že by bolo možné zistiť počas tehotenstva či je voda zelená. avšak či placenta dostatočne vyživuje bábätko je možné zistiť tuším vďaka prietokom, čo oni kontrolujú... nebudem písať podrobnosti, keď tak môžem do správy, ale som veľmi rada, že mi vyvolávali pôrod a malý je vďaka zásahu lekárov bez následkov. narodil sa 4kg (odhadovali 3,5kg), zelená voda... 4kg dieťa je s mojimi fyzickými rozmermi problém, možno aj "chcel" ísť von, ale nešlo by to bez zásahov.
predpokladám, že si bola na morfologickom sone v cca 12tt, sedel vtedy rozmer bábätka voči termínu pôrodu vypočítaného podľa menštruácie? ak áno, radšej dôveruj lekárom... z akého dôvodu Ti chcú vyvolávať pôrod?
v 12tt sú ešte všetky bábätká "podľa tabuliek" a lekár vie určiť, či sedí termín pôrodu, alebo nie (posúva sa, ak nesedí o viac ako týždeň - napr kvôli neskoršej ovulácii, nepravidelnému cyklu). potom neskôr sa už bábätká začínajú veľkostne viacej líšiť voči rovesníkom.
dávno v minulosti sa to nechávalo na prírodu, nebola takáto medicína, avšak aká bola vysoká úmrtnosť novorodencov a aj matiek :/ teraz to už lekári môžu neporovnateľne viacej sledovať a zistiť či je potrebné vyvolávanie a či je bábo v tiesni

dame2
3. aug 2022

U mňa vyvolávanie pôrodu začalo 9 dní po termíne, pôrod o dva dni neskôr akútnou sekciou, keďže vyvolávanie so mnou nič nerobilo a klesali ozvy. Kasovita zelená voda a šnúra 3x okolo krku, apgar 5/8/8, jediné šťastie, že malá sa rýchlo dala do poriadku a je z nej krásne zdravé dievčatko. Ak bude nejaký druhýkrát radšej pohľadam, kde mi spravia sekciu ak sa drobec do termínu nenarodí prirodzene.

erika.s
3. aug 2022

Tiež si myslím že to nie je o dieťatku v brušku ktoré cíti že teraz je ten správny čas.
Všetky pôrody som mala vyvolávané po termíne. Pôrod sa mi sám nikdy nerozbehol.
Tento rok vo februári mi zdravé, donosene bábätko 6 dní po termíne zomrelo...
Takže ak je nejaký dôvod na vyvolávanie pred termínom alebo vyvolať po termíne treba byť vďačný za túto možnosť medicíny a porodiť skôr a mať v náručí bábätko živé ....

autor
3. aug 2022

@erika.s To ma veľmi mrzí. Prirodzene každá mama asi chce to najlepšie, čiže prirodzený pôrod pred vyvolávaným a vyvolávaný vaginálny pred sekciou, ale nik nevie dopredu, čo ho čaká. Keď už ide o život, tak sa priority prispôsobia. Čo sa dialo tých 6 dní, ak sa môžem spýtať? Ako často ťa sledovali? Čo sa presne stalo?

pavla_z
3. aug 2022

@erika.s súhlasím. Ja som sice vyvolávaný pôrod nemala, rodila som ešte pred termínom. Ale sestra mala. Prenášala 9 dní. Nakoniec ju už prijali do nemocnice na vyvolanie. Po dvoch dňoch čakania či to naozaj nepríde, po dni vyvolávania stále nič, iba slabučke kontrakcie. Doktorke sa to potom už nepozdávalo tak rozhodla pre akútny CS a vtedy zistili, že malý mal omotanú pupočnú šnúru okolo krku. Takže na svet by sa sám nevypýtal aj keby čakali ešte týždeň.

deniseee
3. aug 2022

Dieta naozaj vie najlepsie samo, kedy sa ma narodit. Lekar dlzku tehotenstva len odhaduje a nezriedka pocas tehotenstva meni predpokladany termin porodu. Dieta a matka, to su prepojene systemy. Dieta dava niekolko hodin pred porodom matke signal, aby sa porod pomalicky spustil. Otazka je, preco niektore signaly nie su spravne interpretovane, preco a kde prichadza k tomu, ze porod sa nespusti sam. Akokolvek sa zda byt medicina vsemocna, na mnohe otazky odpoved nepozna. Ale ze dieta davalo signal, je jasne, akonahle je plodova voda zelena. To je totiz neklamne, ze uz v tej chvili malo byt na svete. Prstarla placenta sa spozna tak, ze sa robia s bliziacim sa porodom viacere vysetrenia, jedno kontroluje aj prietoky krvi a tie pokial nie su v poriadku, odporuca sa ukoncenie tehotenstva, pretoze babatko sa uz nemusi mat v brusku dobre. Zeny, ktore volia pockat s vyvolavanim porodu, tak robia na zaklade dobrych vysledkov z vysetreni, teda ked vedia, ze je babatku v brusku dobre a ze sa zatial nic nedeje.

zuzanka.zuzu
3. aug 2022

keby som nečítala toľko kravín na koňovi a nebála sa vyvolávania (úplne zbytočne), tak si dám vyvolať aj o týždeň skôr... načo čakať? bábo kompletne vyvinuté, už len každý týždeň priberal ku koncu pomaly pol kila, pocitovo 10 😀 a som rada, že nežijem v dobe kedy treba dieťa vydymovať z maternice alebo svietiť sviečkou a podobne 😀

niccuschca
3. aug 2022

Prenášala som 3 týždne a neprajem nikomu. Ten stres, psychické napätie či je dieťa OK. Stále mi niekto písal či som ešte 2v1. Pôrod bol vyvolávaný po 3 týždňoch čakania, nepodarilo sa, skončilo to ako akútna sekcia. Voda bola zelená, dcérka mala zapálene očká, kožu celú draplavú- tá sa jej do cca dvoch týždňov celá zošúpala.

erika.s
3. aug 2022

Vrámci opatrení ktoré tu sú posledné dva roky mala nemocnica poradne pre tehotné ak je všetko ok každé dva týždne. Čomu som sa potešila že tam nemusím vysedávať každý týždeň.... Čo teraz ľutujem a radšej som tam mala chodiť aj každý deň.... Čiže sledovaná som bola málo ale z vyšetrení tých základných bolo všetko v poriadku. Bábätko z nejakého dôvodu predčasne vypustilo smolku, tá sa nalepila na pľúca a tým sa udusilo

vilma7
3. aug 2022

Ja som prvé prenášala 7 dní. Na 7.deň začali kontrakcie, ale aj opäť utíchli. Vtedy sa Dr.vzhladom na môj vek (40r.), tehotenskú cukrovku a už aj kontrakcie rozhodol, že tomu pomôže.
Druhú som prenášala 5 dní a na ten 5.ty sa pôrod rozbehol sám.

kiki68
4. aug 2022

Ja by som uz necakala s vyvolavanim, toto bolo take knap u mna s tlakom a vsetkym. Tam uz nebolo ani ctg idealne. Asi zalezi ako sa zena aj citi, ako to cele ide. Na co si trufa. Tak ten system sa ma spustit hormonmi. Ale kedze mame rozne komplikacie pri porode, tak toto beriem ako jednu z nich, ze system nejak nereaguje, hoci uz reagovat ma. Ja som mala velmi prenosene dieta, uz take uplne vysusene, bolo vidiet, ze tam uz tak tyzden nemal co robit. Ale tak on sa rad kupe v kazdej brecke

sense
4. aug 2022

Mne vyvolávali 2 týždne pred terminom, dovod: dieťa už nebolo vyzivovane ale vzhľadom na problémy s protilátkami sme to dotiahli ďaleko

aduskatt
4. aug 2022

Nie vždy vie, kedy sa má vypýtať - moj sa vypýtal v 20týždni...nejak ho to u mňa asi nebavilo, ale "ukecali" sme ho ešte na pár týždňov

bluka2
4. aug 2022

@vso10 prečo myslíš, že porodiť 4 kg dieťa je problém? Moja mama ma 155cm, má pod 50 kg a porodila v pohode 4,5 kg dieťa... Celkovo my máme také veľké deti, sama mám 2 také a tiež prirodzene bez problémov

vso10
4. aug 2022

@bluka2 myslím, že to závisí od fyzických proporcii konkrétnej rodičky. nejde len o výšku a váhu, ale aj rozmery panvy voči rozmerom bábätka - veľkosti hlavičky... nedá sa porovnávať dve 155cm ženy, lebo každá môže mať inú panvu a taktiež dve 4kg deti môžu mať rozdielne rozmery...

vso10
4. aug 2022

@bluka2 taktiež je rozdiel v celkovom zdravotnom stave konkrétnej rodičky (kebyže porovnávame dve rovnako veľké ženy)...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre