Viem táto otázka sem veľmi nepasuje ale potrebujem radu a verím že sa tu nájde nejaká mamička ktorá má s týmto skúsenosť a vedela by mi poradiť.
Pracujem rok v Nemecku, mám pracovnú zmluvu tak isto zdravotné aj sociálne poistenie všetko ako má byt . Tak isto aj prechodný pobyt.
Všetky prehliadky a aj pôrod by som chcela mat na Slovenku a potom tam aj ostať. Je možné aby som poberala materskú aj rodičovský príspevok aj keď by som bola na Slovensku ?
Ďakujem zablatení radu . Pekný večer
@valiam rodicovsky prispevok uz nedostanes, kedze dieta nebude narodene v nemecku (a asi ani nebude prihlasene na pobyt). Matersku ano, ta nie je viazana na pobyt, ale na predchadzajuci pracovny pomer.
PS: je to tvoje rozhodnutie, ale v nemecku je ovela lepsia medicinska starostlivost ako na sk...
matersku budes poberat z nemecka kedze ju vyplaca zamestnavatel ale je len a len na tebe kde ju budes travit ... cize mozes byt na sk .. na porod si musi cez poistovnu vybavit specialny papier a pokial budes mat na sk vsetky prehliadky etc tak mozes mat aj rodicovsky -ale zisti si ci vobec budes mat vzniknuty narok na matersku -kolko rokov musis odpracovat aby vznikol narok inak sa moze stat ze ti ju nebude mat kto vyplatit ..
@valiam materska sa odvija na zaklade pracovneho vztahu. Tu si mozes cerpat nezavisle na pobyte. Rodicovsky sa odvija od trvaleho pobytu matky/otca a dietata. Na vybavenie potrebujes potvrdenie, ze sa dieta narodilo a zdrziava v nemecku alebo otec dietata musi byt nemec (kedze predpokladam, ze ty nie si nemecka obcianka). Ak porodis v nemecku a budes mat tp este stale nahlaseny v nemecku, tak si mozes vybavit aj rodicovsky v nemecku a potom odist na sk. Opacne musis poziadat na sk a pojdes podla slovenskych zakonov. Pridavky na dieta sa odvijaju od ekomickej cinnosti otca a matky- podla toho vam bude vyplacat sk/de/belgicko. A ano mam ciastocne skusenosti s tymto- mam vystudovanu personalistiku v nemecku.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@valiam mozne to je, len musis to riesit s poistovnou v Nemecku a myslim ze nieco bude nejak kratene co sa tyka pridavkov. Ale to zisti vsetko vopred na poistovni. A este neviem ci nema Nemecko taky hacik, ze musis dolozit dokument o pobyte skrz vobec vyplacania materskej. To zisti. Porod bude urcite uhradeny v ramci tej sumy co sa hradi v Nemecku cez Formular z poistovne. Len ci budu nemci akceptovat nasu matersku knizku skrz vysetrenia, to tiez over na poistovni. Urcite maju na toto poradenstvo v Nemecku, v Rakusku je na to linka a poradia. Lebo nasi lekari v tom maju gulas. Tiez sa vopred na sk dohodni co a ako. Nie ze Ti budu na si robit kovbojku a nemci budu v pohode