Pôrodný plán pri sekcii

20. júl 2022

Ahojte, zaujíma ma, či existuje nemocnica kde by rešpektovali "pôrodný plán" pri plánovanej sekcií. Áno viem, že je to operácia a tá musí prebiehať za určitých podmienok, ale rada by som si volila aspoň spôsob anestezy, zavedenie cievky až po uspatí, odmietnutie klystiru a podobné veci. Samozrejme, že im nechcem kecať do toho ako ma budú rezať či šiť.

basska_b
20. júl 2022

Skus Ruzinov... tam ma porodny plan vahu celkom, len nemam skusenosti, ci aj pri sekcii. Ale podla mna to budu respektovat a ak by vyslovene boli proti nejakemu bodu, oni ti to vysvetlia... napr.mne povedali, ze vsetko dodrzia okrem odmietnutia kanyly, ze ked som po cisarskom, tak to musi byt... neskor som sa docitala, ze keby sa nieco dokazilo tak prietok placentou je liter za minutu a uz by mi ani zilu nenapichli... ale takto surovo mi to nepovedali pocas rozbehnuteho porodu, nech ma nestresuju, co je tiez profesionalne a chvalitebne

valentina12345
20. júl 2022

nedavno som mala planovanu sekciu v ruzinove. ja som si moc vyberat nemohla, ale teda zo stravotnych dovodov - napriklad anestezu som musela mat celkovu. viem sa ale vyjadrit napriklad na cievkovanie. tiez som chcela nech ma zacievkuju az po uspati, ale vysvetlili mi, ze aj pre mna ale aj pre dieta je najlepsie, aby som bola co najkratsiu dobu pod narkozou. a teda ze vsetky ukony, ktore vedia urobit este pri mojom vedomi (a teda aj zavedenie cievky) urobia tak a uspia ma az ako poslednu.

vierkainka
20. júl 2022

@valentina12345 a to cievkovanie je bolestivé?

didi2102
20. júl 2022

Ja som rodila v 2roznych nemocniciach sekciou, chcela som spinal ale napr v druhej sa má ešte 5min pýtali či určite , že keď môžem aj do úplnej, cievkovali má len 1, klystir zase v druhej len, do celkovej keď chces tak sa robí čo najmenej úkonov lebo tá anestézia že prechádza rychlo aj ako keby do dietata aby to nezdrzovali, tým chcemlen povedať že čo nemocnica tak tým aj iný postup celkovo môže byť ako keby , že.to majú inak zaprotokolovane alebo ako to nazvať

didi2102
20. júl 2022

@vierkainka ja to napíšem ohľadom cievkovania takto, ja.som sa bála toho viac ako rezania 😄😄 bola to nepríjemná sekunda a koniec , potom som už chodila s vrecuskom a necítis nič,po sekcii sa vyprázdňujes,oddychujem,mne to vytiahli až potom čo som sa.postavila prvýkrát-neprijemna polsekunda
Pri druhej sekcii ,ma necievkovali takouto cievkou , ale neviem ako to vysvetliť,dali mi takú rýchlo cievku 😄😄 nemáš to zavedené ale strčí ti to tam na sekundu , ty sa vycikas atď čiže sa.tomu v podstate nevyhnes,mňa cievkovali takto na sále,necítila som to ale akurát som sa pýtala čo robia a sestrička že cievkuju 😄😄 potom po prišla sestrička ,nadvihla má a dala podo mňa misku že sa mám vycikať 😄 ale neako to nešlo tak ma vycievkovala , nepríjemná sekunda
Celkovo to bolestivé nieje

snehulak77
20. júl 2022

Musíš sa opýtať, ale väčšinou sa snažia urobiť to, čo si žiada žena, ak to ide. Veci, kde ti nedajú na výber zrejme ani inak nepôjdu. Ja som mala akútny cisár a chcela som spinal, gynekologička, že o tom rozhodne anestéziológ, ale zrejme by nemal byt problém. Anestéziologička mi vysvetlila narýchlo, že to nie je možné. Ja som mala dohodnutého pôrodníka, ten v noci rýchlo prišiel a urobil sekciu. Ja som mala požiadavku bez transfúzie, podľa toho som volila pôrodníka a povedal, že by nemal byt problém, rešpektoval. Aj pooperačna starostlivosť na úrovni, ja myslím, že hlavne vysloviť čo chceš a nechceš a čo tá trápi. Cievkovanie nebolí, ale teda za mna fest nepríjemne.

petamich
20. júl 2022

@vierkaainka cievkovali ma po prirodzenom porode dva krat - dva dni po sebe, lebo som mala opuch kvoli vnutornym poranenian a nemohla son ist na wc - prijemne to nebolo a obzvlast, ked mi to pchala cez to cerstvo zasite vnutro aj som si pofnukala ale je to par sekund, bola natolko ohladuplna, ze zavolala sluzobne starsiu sestru, co to mala zmaknute 🙂 mna osobne dentalna hygiena boli viac 😂😂

autor
20. júl 2022

@snehulak77 áno, cievkovanie je pre mňa maximálne nepríjemná záležitosť a mám z toho paniku jak hrom. Ja už za sebou mám dve sekcie, obe v spináli, cievkovali až keď som necítila nič, pri druhej ma ale teda museli okamžite ako začali otvárať vnútro uspať, lebo som to cítila takže do spinálu ma už nedotlačia ani keby čo bolo. Klystiru som sa vyhla, pretože obe sekcie boli akútne, ale pri plánovanej ho teda robia, čo mi príde zbytočné, viem prísť vyprazdena..

snehulak77
20. júl 2022

Pri plánovanej robia klystyr? To som nevedela, ani úplne nerozumiem prečo, ale možno keď sa opýtaš, či by bolo možné , tak budú akceptovať.

snehulak77
20. júl 2022

Ale vieš čo, tiež som sa cievkovania bála, ale teda je to naozaj len nepríjemne a rýchle. Ja som kedysi mávala často zápal močového mechúra a cítila som sa rovnako. Tým, že som mala prázdny mechúr, tak to nebolo príjemne. Keď som sa zobudila, tak už som to vôbec ako nepríjemne.p necítila. Takze myslím že len preto, že bol zozaciatku prázdny mi to bolo take nepríjemne

snehulak77
20. júl 2022

@petamich dentálnu hygienu ti tiež robia cez spodok? To nie je dobrý zubár 🤪🤪🤪

huxy
20. júl 2022

@snehulak77 urcite na to maju dovod. Aj mne robili pri planovanom cisarskom klystir. Myslim ze dovodom je hlavne to, aby minimalne den, dva nebolo potrebne ist na velku potrebu (alebo sa aj nevyprazdnila pocas porodu)
Tiez permanentny kateter, aby nebol problem s mocenim. Zena sa po sekcii vie postavit na nohy az na druhy den, cize problem s cikanim by bol velky.

snehulak77
20. júl 2022

@huxy jasne, cievkovanie chápem a je to rozhodne príjemnejšie ako by mi nosili misu na vyprázdnenie

autor
20. júl 2022

@snehulak77 klystir robia kvôli tomu aby "nič neušlo" pri operácii. Po podaní spinálu sa ti uvoľní všetko, vrátane zvieračov a môže sa stať, že ak má čo tak ujde.. A potom od teba ešte chcú aby si sa na druhý deň vytoto aby ťa mohli preložiť z jisky ( aspoň u nás to tak funguje). Cievkovanie u nás rušia hneď po prebrati, pokladajú mysu, chcú vidieť, že žena moči samostatne. Tak aj to mi príde také, trápenie navyše.

snehulak77
20. júl 2022

No ja som mala cievku celú noc aj ráno, až keď som chodila, tak mi ju vybrali. Iba sa ma opýtali, či chodím na wc

martinaju
20. júl 2022

Pri planovanej sekcii klystir nerobia, co sa tyka cievkovania musia to robit pred nakolko potrebuju aby sa co najmenej anestezy dostalo k babatku. Mne to tak vysvetlovali na sale nakolko ma nakoniec uspavali, ze ma aj vydezinfikuju kym som pri vedomi a hned ako ma uspia idu rezat nebudu sa nicim inym zaoberat.

valentina12345
20. júl 2022

@vierkainka myslim ze pri tej bolesti z rozrezaneho brucha, je to to najmenej. ja som po sekcii nebola schopna sa postavit, tocila sa mi hlava, nedajboze ked som musela zakaslat. ked si predstavim, ze by som musela vstat zakazdym, ked som sa potrebovala vycurat (na konci tehotenstva som chodila cikat kazdu hodinu :D), tak som bola za sacok s cievkou vdacna.
@martinaju ja som mala planovane dve sekcie a oba razy som dostala cipok na vypraznenie sa.

petamich
20. júl 2022

@snehulak77 ci pana a ona sa nema cez spodok? mne ti to aj prislo cudne ale, ze co mu budem do toho kafrat 🤣🫣

snehulak77
20. júl 2022

@petamich no vidíš, ešteže si na tom koníkovi 😁😁🤪🤪

basska_b
20. júl 2022

Cievkovanie je podla mna aj preto, aby bol mechur urcite prazdny. Ja viem, 12 hod. predtym sa nema pit a vycikat sa mozes aj sama, ale ... asi doveruj, ale preveruj. Je to blizko miesta rezu a mohli by ti do neho zarezat. Ono to ma vsetko nejake dovody...

lienka.7
20. júl 2022

Cievkovanie je neprijemne, ale neboli to, ak to myslíš takto... mna vycievkovala po klasickom porode, ako ma umyvala, necakala som to takže to bolo také iba ze prelaknute au. Ale ti poviem ze po porode to bolo to najprijemnejsie😉
K anestézie sa ti vyjadriť neviem, ale kanilu mat musis. Vsetko urobia dopredu, lebo ako tu písali kocky, potom sa už s ničím nezdrziavaju, co najskôr musi babo von. Drzim palce🍀

martinaju
21. júl 2022

@valentina12345 tak ale asi si bola v porodnici uz den pred tym. Ale napr. u nas sa chodi az v den sekcie na prijem.

valentina12345
21. júl 2022

@martinaju ano, musela som prist den pred tym a hned rano bola sekcia. v mojom pripade mali dve rôzne pôrodnice rovnaký postup

snehulak77
21. júl 2022

@basska_b tiež ak ti dajú rôzne fyzio roztoky do žily a lieky a pod, tak to musí ísť niekde z tela von, takže jedine cez mechúr... Ja som tak mala dosť veľa po sekcii, a to som sa predtým normálne vycikala

bielavila
21. júl 2022

Napr v kochu ti cievku urobia az po uspati a dali mi na vyber ci chcem v celkovej anesteze alebo spinal, pri spinale mi este dali ukludnovak, ale klystir mi urobili, ja som uplne suhlasila lebo pokakat sa na sale som nechcela a chcela som byt aj ohladuplna k nim, bolo to super rozhodnutie lebo so neviem predstavit tlacit pri tej bolavej rane, tiez hned po narodeni bol maly s manzelom a hol s nik na kazdom vysetreni ani na sekundu nebol sam… niekto sa tu pytal ci cievkovanie boli, tak zazila som aj cievkovanie nazivo a za mna to bolo horsie ako samotna sekcia, len v onej nemocke mi povedali ze cievkuju pred uspatim a nechceli mi to urobit az v anesteze

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre