Pôrodné príbehy - pobyt v nemocnici

kacicka1123
29. aug 2021

Pekny den mamickam 🙂 prisla som si sem kuknut vase porodne pribehy ...kedze mna to caka pomaly za par tyzdnov a som prvorodicka ,tak neviem co ma caka ,najradsej by som sa na to psychicky uz pripravila 😁
Ked ste prisli na porodnici ako to prebiehalo? Co vas zaskocilo ? ,popripade ake vysetrenia sa robia? Potom po porode by sa malo masirovat brucho alebo nieco take ,zazili ste to ? Co ste prakticky zazivali za ten cely cas v porodnici ? Je podla vas aj lepsie ist na nadstandardnu izbu?🙂
Co ma aj zaujimalo a je to dost itimna vec ,pred pôrodom by vás mali aj oholiť ,mali ste to tiež tak? Kedze som dosť hanbliva tak to bude pre mna masaker ,citim sa trapne len co mam prejst na kozu pri gynekologicke 🙂 neviem ako to cele zvladnem ...Rada si vypocujem vase pribehy popripade aj tipy a rady co si vziat do nemocnice ,co vam najviac pomohlo na ulavu 🙂

jaskolka
29. aug 2021

Pred pôrodom ma nikto neholil, doma som ale sama to urobila, odporúčam čisto kvôli hygiene.
Nadstandardna izba za mňa, super, ale čo viem, je tam poradovnik. Ale určite odporúčam.
Brucho mi nikto nemasiroval, ono sa stiahne aj bez toho.
Ver mi, že hanblivist bude pri kontrakciach posledne co ta bude trápiť, ani si na to nespomenies.
Co budeš zažívať... Nuž pôrodis, dajú to dieťa a budeš sa učiť s nim fungovať. Dojčenie, prebaľovanie, kúpanie, a do toho starostlivosť o seba.
Co odporúčam, je sprej Cicatridina na poporodne poranenia, dostatok vloziek a vodu,Vineu, Matysak, nejaké tie dobroty pod zub (piškóty, keksíky) my sme mali veceru o pol piatej a bola, som dosť hladná potom večer.
Mňa zaskočila jedine bolesť pri kontrakcuach a potom pri siti, v živote som nikdy také dačo ešte nezažila

sis1989
29. aug 2021

Do nemocnice som prišla už na 5 cm otvorená, kontrakcie som pred tým vnímala len ako občasnú bolesť brucha. Pred pôrodom som sledovala niekoľko online prednášok, no po pôrode som si povedala, že mi to vlastne vôbec nič nedalo. Čo sa týka pôrodu celkovo trval asi 7 hodín. Epiduralka, prepichnutie plodovej vody, strihanie, šitie, ale napr.bez klystíru, bez manžela na sále, ale nakoniec som to hodnotila, ako výhodu, keďže tri mladé sestričky a mladá pani doktorka sa o mňa naozaj príkladne starali. Cvičili so mnou, chodili, starali sa o mňa, jedna mi podávala vodu, druhá ma dokonca učesala :D Epiduralka pomohla, ale aj zastavovala kontrakcie. No výhoda bola pri šití, nič som necítila. Po pôrode som používala repík, krém na stiahnutie jazvy, chladiace obklady, veľa sprchovať.

evica8370
29. aug 2021

@kacicka1123 ja mám za sebou dva pôrody a samozrejme pri každom strach čo ako 😁 pri prvom som mala kontrakcie od 1 v noci, do pôrodnice som šla o 7 ráno, interval kontrakcií 7 min. Dali na kožu vyšetrili, potom pásy, potom čakačka na izbe, keďže ma to dosť bolelo pichli mi epi, po čase prepichli vodu, klystír a tiež doholili, doma som sa aj s mužom 😁 ale nestačilo ale v tom stave mi to bolo jedno, malý sa narodil o 11:40, zašivanie ikeď som mala epi tak som cítila ale nič strašné. Potom na sále tie 2 hodky keby niečo a potom šup na izbu, sestričky sa statali, nemôžem nič zlé povedať 😊, druhý pôrod trošku iný priebeh, voda začala odtekať o 6 ráno takže som radšej šla hneď do pôrodnice ako druhorodicka cca 30 min cesta, opäť vyšetrili dali pásy a keďže kontrakcie skoro žiadne tak som šla na čakačku, pomedzi to vyšetrenia pásy opäť doholenie a klystír. Epi som si nedala, chcela som vyskúšať bez 😁 a da sa to zvládnuť. Malá sa narodila až o 14, teraz šitie asi jeden steh. Len mi nemohli vytiahnuť placentu takže ma uspali a vyčistili. Opäť 2 hodky na sále a potom izba. Opäť sestričky v pohode 😉 teraz čakám tretie a uvidím čo ako 😊

lucy_669
29. aug 2021

@kacicka1123 ahoj , ja som mala zazmluvneneho pána doktora- najlepšia vec akú som mohla urobiť 🙂 pôvodný termín som mala 28.4 pán doktor mi ho prepočítal po ultrazvuku nakoľko sme zistili že mi zle vypočitali na 19.4 a 9.4 doobedu som si myslela že som si cvrkla ale začalo sa to opakovať viac krát tak som pánovi doktorovi volala a poslala ma do pôrodnice kde má skontrovali a zistili že mi odteká plodová voda, dali mi oxytocin a začali kontrakcie , mala som pravidelne každé 2 minúty ale vôbec som sa neotvarala , po troch hodinách ani na 1 cm a tak sa pán doktor rozhodol že idem rodiť sekciou, som rada že to pán doktor urobil nakoľko dcérka mala šnúru okolo krku a z toho čo mi povedal mi hrozil s veľkou pravdepodobnosťou kliešťovy pôrod kde je možné poškodenie mozgu.. Po sekcii som sa zotavila veľmi rychlo- hlavne je veľa chodiť, keď to rozchodis pohoda 😊 Na oddeleni šestonedelia boli fajn sestričky až na jednu staršiu ktorá má normálne vykricala za to že som bola na telefóne - bábätko som vtedy nemala pri sebe , ale inak sa to dalo zvládnuť úplne v pohode . Držím palce 😊

jazula
29. aug 2021

Mám za sebou jeden pôrod - pred 3,5 mesiacmi na Antolskej. V nemocnici som skončila už cca týždeň pred pôrodom (vysoký tlak a nakoniec aj potvrdená preeklampsia), takze odpadla moja najväčšia obava - ako spoznám, že už mám ísť do porodnice 😁😂. Celú poslednú noc ma príšerne boleli kríže, sestričky mi tvrdili, že to nič neznamená, ráno ma otvorenú na 2 cm a so spotrebovaným krčkom presunuli na pôrodnicu. Od toho presunu trvalo 3,5 hodiny a malá bola na svete. Mala som zaplatený nadštandardný Box a nestihla som si ho ani “užiť”, takže to by som už asi nabudúce nerobila… Pri pôrode som mala klystir (ten som chcela, predstava nehody bola pre mňa neprijateľná a teda nebolo to nič strašné, bežné hnačky sú horšie podľa mňa). Mala som aj holenie, keďže domácu prípravu som vďaka hospitalizácii nestihla. Ale sestricka bola taká rýchla, že som si to skoro ani nevšimla. Partner bol pri pôrode a sme za to radi obaja, príchod malej bola veľmi silná chvíľa. Nemala som zazmluvneného pôrodníka, bola som nastavená, že všetci sú tam profesionáli a keď nie je predpoklad problémov, aj tak ťa odrodí primárne sestra a až na koniec zavolá doktora…tá moja mala všetko perfektne pod palcom. Čo bol strašne čudný pocit bolo prepichnutie vody, pocitovo jej vytieklo veľmi veľa. Mala som aj epidural, dopichnúť mi nestihli, dala by som si ho aj nabudúce. Tlačenie bábätka bolo také krátke, že to človek jednoducho vydrží, aj keď to bolí. Čo bolo asi najneprijemnejsie bolo šitie. Mala som pocit, že trvá večnosť a bolelo (ale ja som sa dosť potrhala, boli aj vnútorné aj vonkajšie stehy).
Po pôrode sa treba pripraviť na cikanie v sprche, že ťa bude každú chvíľu niekto obzerať (a nielen teba ale aj tvoju vložku 🙈). Mala som nadštandardnú izbu a tú si chválim, boli sme 2 na jedno wc, super 🙂.
Čo bolo super - na hojenie Cicatridina v spreji, vlastné zásoby jedla (večera bola skoro, bola som príšerne hladná pred spaním 😂), hlavne veľa bielkovín (cottage, tvaroh) - pomôže na odpuchnutie nôh.
Čo bolo zbytočné - chladiace vložky (kúpené pod vplyvom predporodneho kurzu - drahá obrovská otravná záležitosť), sieťované popôrodné nohavičky. A rajčiny a čokoláda - oboje alergén, takže pri kojení je lepšie ich opatrne zaradiť neskôr…

daom
29. aug 2021

Ja som prisla do nemocnice na kontrolu, lekar ma vysetril a zistil, ze som na 7-8cm otvorena. Prekvapenie pre mna aj pre neho, kedze bolesti absolutne ziadne. Prvotne ma chcel este poslat domov, ale nakoniec ma prijali kvoli zvysenemu tlaku. Prisla som na vzdycharen, dali klystir a ze teda ideme na to. Praskli vodu, vtedy mi zacali kontrakcie, prvu hodinu po 2min, druhu hodinu po 1min. Porod trval dve hodiny, takze krasny rychly, dokonca bez jedineho stehu, ale to pripisujem cviceniu s anibalom. Po troch hodinach po porode som normalne fungovala. Ja som si cele tehotenstvo hovorila, ze to bude rychle, tak som sa nastavila a aj sa mi to splnilo. Drzim ti palce ✊

dzepeta
29. aug 2021

@kacicka1123 ja som sa rozhodla pre porod v cechach vo vyskove, pretoe som vedele ze na slovensku nebudu nikde akceptovany moj porodny plan.( mozno este krompachy by bola alternativa)Skor som sa desila porodu na slovensku preto som sa rozhodla pre cechy. A nemozem povedat jedno krive slovo. Hoc bol u mna porod velmi dlhy a narocny( bol to jeden nadherny zazitok aj z toho dovodu aky pristup tam ku mne mali) dokonca pri prepustacej sprave mi povedala doktorka( slovenka ktora tam pracuje) ze na slovensku by ten porod skoncil pravdepodobne sekciou ( 35 hodin) kazdopadne hygiena - oholila som sa sama. Klistyr sa u nich nerobi, a beztak som sa cistila prirodzene po odteceni plodovej vody. Volba polohy mozna ( ja som rodila na polohovatelnom kresle , poloha skor taka ako keby si bola opreta o stenu v drepe. Manzel bol cely cas pri mne co bolo skvele. Nastrih som odmietla tak mi porodna asistentka prikladala teple obklady. Nadtrhnutie minimalne. Stichy asi 3. A co bolo pre mna asi najdolezitejsie ze po porode nechali dotepat pupocnik dcerky( asi 30 min) bola cely cas na mne. Neonatologicka ju pozrela na mojej hrudi. Co ma velmi milo prekvapilo, bolo ked sa ma porodna asistentka spytala: zelate si placentu ze sebou domu? Jasne ze sme si ju vzali☺️Je predsa nasa. Mali sme nadstandardnu izbu. S manzelom sme tam boli ubytovani mali vlastnu kupelnu a sprchu. To boli skvele🙂 co sa tyka tych porodnych bolesti , za mna uplne zvladnutelna vec🙂 pekne sa to da predychat. U mna je najhorsia bolest aku som kedy zazila vrtanie zubu, a cistenie zubneho kanalika. To je najhorsia bolest na svete. Radsej by som rodila aj kezdy mesiac ako prehliadky u zubara😁 drzim ti palce nech ti porod dopadneco najlepsie a hlavne si ho uzi🙂)
Kazda porodnica by mala mat bapisane co si mas zabalit ale ja som realne skoro nic z toho co som mala nabalene nepouzila😁vsetko mi dali tam. Mala som jednorazove nohavicky plienky pre dcerku oblecenie pre nu. Koselu kojenecku som si vzala. Je dobre tie veci mat pre istotu🙂

fiafia
29. aug 2021

@kacicka1123 mne odtekala voda po troche a mala som nepravidelne kontrakcie a slabé krvácanie tak ma hospitalizovali.to bolo tri dni pred pôrodom. Tie bolesti boli niekedy fakt strašné. Deň D som už bola tak vyčerpaná ,že už mi bolo všetko jedno. Posledne vyšetrenie bolelo ako šľak o Tom ,že xy ľudí mi hľadelo medzi nohy lebo bola veľká vizita NATO radšej nespomínam. Dosť veľa času som strávila na fitlopte v sprche. Toľko obávaný klistir bol pre mňa pohoda. Tie finálne tlaky boli neznesiteľné. Samostny pôrod nebolel, trvalo to krátko a nastrih a šitie som necítila vôbec. Kôli bolesti to mám také zahmlené a spi som nemala.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre