Pôrod v ČR, Břeclav

memibebi
2. máj 2019

Ahojte chcem sa spýtať bývam na slovensku no rozhodla som sa rodiť v čechách konkr. v Břeclave
Máte niekto aktuálne skúsenosti s tým čo treba vybaviť ako kde a čo to všetko obnáša ?? ( refundácie,detský pediater...atď )

tini27
3. máj 2019

Ahoj, rodila som v Čechách začiatkom apríla, nie síce v Breclavi, ale myslim, ze je to podobne. Pediatra si dohodneš na SK, pri pôrode im ho iba nahlasis, aby mu vedeli poslať vysledky screeningu a pod. Chceli okrem mena aj cislo a adresu ambulancie.. inak vopred netreba vybavovať nic. Co sa platby týka- ak je pôrod spontánny, tak to vedia fakturovať priamo tvojej slovenskej poisťovni, pokial je plánovaný, tak ho zaplatíš a s faktúrou si potom ziadas svoju poisťovňu o preplatenie... babatko dostane po narodení Český rodný list, s tym potom ides na slovensku matriku a požiadaš o vydanie slovenského rodného listu- oni to posielajú na špeciálnu matriku v BA, takze vydanie trvá dlhsie. A az ked mas slovenský rodný list vybavujes ostatne veci. Akurat na socialku som posielala kópiu českého, aby mali doklad ze som porodila, kvoli vyplácaniu materskej... ak cosi tak sa kludne pýtaj ;)

evinkakub
3. máj 2019

Ahojte baby. Aj ja planujem porod v breclave, este mám ale cas, zacinam zajtra 20tt.
Mám jednu otázku @tini27 ako sa chovajú k slovenkam? Nedávajú nám najavo, ze tam nemáme co robiť??? Ďakujem

tini27
3. máj 2019

@evinkakub hovorim, ja som nebola v breclave, bola som vo frydku, ale bolo to tam uplne super, ako v inom svete. Vsetci milí, ochotní, ústretoví, ani neviem ake superlatívy použiť 🙂 aj co sa starostlivosti týka, absolútne perfektne 🙂

evinkakub
3. máj 2019

@tini27 super, to ma teší

memibebi
autor
4. máj 2019

@evinkakub ja keď som sa bol informovať v Břeclve tak mi sestrička ochotne zodpovedala všetky otázky zaplatili sme si aj prehliadku porodnice ale celý čas čo sme tam boli sa nám ochotne venovala a bola milá 🙂

memibebi
autor
4. máj 2019

@tini27 na tu sociálku treba overenú kópiu rod.listu?
A ešte v nemocnici mi vraveli že budú potrebovať môj a partnerov OP orig. Alebo prefotený a pošlú mi ho až s rod. Listom (do 30 dní) načo to potrebujú na tak dlho?

tini27
4. máj 2019

@memibebi na socialku stačila obyčajná kópia, to len aby tam nieco mali 🙂 mozno potom budu chcieť overený slovenský, to neviem... to o tom OP teda netusim, my sme nikde nic take nedávali- mali sme pripravené prehlásenie o mene, tam mali údaje, viac nic nechceli. Teda moj OP si asi v nemocnici kukli, to uz neviem, ale určite ho nebrali. A RL nam dali este v den porodu do ruky na matrike, nečakali sme naň ;)

beruska171
4. máj 2019

Aj my plánujeme pôrod v ČR. Pôvodne sme takisto chceli Breclav, ale rozhodli sme sa pre Kyjov 🙂

memibebi
autor
4. máj 2019

@beruska171 prečo ste sa tak nakoniec rozhodli?

beruska171
6. máj 2019

@memibebi pretože Breclav nemá detské oddelenie a keby dačo, bábo prevezú do Brna, to bol prvý dôvod a druhým dôvodom je, že v Kyjove si môžem vybrať polohu, v ktorej porodím a v Breclavi len na pôrodnom kresle.

h_petra
6. máj 2019

@beruska171 v Breclavi sa uz nemoze volit porodna poloha???

beruska171
6. máj 2019

@h_petra nie som si istá. Asi pôjdem pozrieť aj tam aj tam a urobím si názor a rozhodnem sa 🙂

h_petra
6. máj 2019

@beruska171 ja som veľa o Břeclavi čítala a práve to bolo to, prečo by som tam niekedy chcela ísť rodiť. Že sa tam dá zvoliť pôrodná poloha. Tak neviem, možno niečo zmenili? Snáď nie...

memibebi
autor
6. máj 2019

@h_petra ja som sa na to pýtala priamo tam a povedali mi aj na stránke majú napísané že polohu si môže rodička voliť počas 1. aj 2. doby pôrodnej... sestrička mi to potvrdila ald dodala, že väčšina rodičiek sa sami nakoniec rozhodnú pre pôrod v polosede...ja mám v pláne rodiť v zvyslej polohe tak som zvedavá ale na to sa vyjadrili že to velmi nepraktikujú ale je to možné...

memibebi
autor
6. máj 2019

@beruska171 a v Kyjove ste boli aj osobne? Na stránke sú info nestručné... a neni tam písané ani ako to tam funguje pre slovenky... ale počula som, že v Kyjeve pôrodnica komunikuje priamo zo slov. poisťovňou takže rodičia sa nemusia starať o refundácie je to pravda??

beruska171
6. máj 2019

@memibebi ešte sme tam neboli. Plánujem ísť na kávu ku kamoške, ktorá tam v marci rodila už druhýkrát.

memibebi
autor
6. máj 2019

@beruska171 tak potom napíšte info budem rada 🙂

lajlla
16. sep 2019

Ahojte, rozhodujem sa tiež medzi Břeclavou a Kyjovom, máte prosím nejaké nové info? @beruska171? Ďakujem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre