Pôrod v Čechách a občianstvo

lulu1125
3. júl 2017

Ahojte dievčatá, máte niektorá skúsenosť s pôrodom v ČR, konkrétne neviete mi poradiť aké občianstvo dostane moje dieťa s tým, že ja mám slovenské a otec české ale trvalé bydlisko mám na Slovensku kde aj budeme s manželom bývať. Aké dokumenty sú potrebné vybavovať?
Ďakujeem 🙂

gir
3. júl 2017

osobnú skúsenosť nemám ale dieťa automaticky dostane občianstvo toho štátu kde sa nrodí. Matrika v ČR ti dá rodný list dieťaťa.

yanni
3. júl 2017

Po tebe bude mat SK po otcovi CZ. RL bude mat samozrejme cesky, musis si vybavit na osobitnej matrike v BA SK RL, ak chces, aby malo dieta aj SK doklady. Ale kedze bude mat automaticky po otcovi aj ceske obcianstvo, SK RL vybavovat nemusis.
Bydlisko s obcianstvom nema nic spolocne.
Kedze ale cachet zit na SK a po tebe ma narok na SK obcianstvo, bude to mat skor vyhodu, ked bude mat aj SK doklady.

sense
3. júl 2017

@gir nie je to pravidlo ze dieta dostane automaticky obcianstvo krajiny kde sa narodi....

sense
3. júl 2017

@lulu1125 bude mat dve obcianstva ak bude otec zapisany v rodnom liste

lavender21
3. júl 2017

Ako píšu dievčatá občianstva bude mať dve, slovenské aj české, vždy je to po rodičoch, je úplne jedno v ktorej krajine sa narodí... Pokiaľ ste manželia do pôrodnice treba sobášny list, ak nie ste manželia tak pred pôrodom musíte ísť na matriku spísať prehlásenie o otcovstve... A myslím že na cestu na Slovensko potrebuješ aj pas pre dieťa. Keď bude mať české občianstvo vybavíš to s českým rodným listom v ČR.

katriona1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guiseppinka
3. júl 2017

@gir toto neplati uz davno... obcianstvo sa automaticky dostava po matke

mateson
3. júl 2017

dítě v žádném případě nedostává automaticky občanství státu ve kterém se narodí... a v čr už vůbec ne.

katriona1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
guiseppinka
4. júl 2017

@katriona1 mali by mat automaticky po tebe, ale kedze ste dostali svk papiere, kedze muz je slovak, tak maju po nom... aj v rakusku vela zien, co maju muzov rakusanov neriesia svk papiere, ale davaju rovno po otcovi... ale uz davno neplati, ze obcianstvo sa dostava podla krajiny narodenia...

katriona1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
yanni
4. júl 2017

@katriona1 Nedavas tak uplne spravne info. Tu nejde o riesenie. Tvoje dieta ma po rodicoch narodenim automaticky obe obcianstva. Len aby to mohlo dokazat, potrebuje na to doklad. A ten musis dodatocne minimalne pre jedno obcianstvo vybavit. A ci ho vyvavis hned alebo si ho dieta vybavi aj samo o 30 rokov nemeni nic na tom, ze to obcianstvo jednoducho ma (samozrejme zalezi aj na tom ake su podmienky na vybavenie toho "dokazu" a co sa zmeni v zakonoch danej krajiny za 30 rokov).
My me rovnaky pripad. Muz Nemec, ja aj nemecke aj slovenske obcianstvo. Potomstvo narodene v Nemecku. Narodenim v Nemecku dostali automaticky nemecke obcianstvo aaaaale narodenim rodicovi aj so SK obcianstvom maju aj toto, akurat pri o ten "papier" ako dokaz, ktorym sa mozu neskor preukazat, ze su aj Slvaci, sa musi vybavit.

Predstva si inu situaciu (v tej sme sa takmer ocitli my): muz je Nemec, ja oboje a najmladsia sa nam narodila takmer v Saudskej Arabii (kedze tu momentalne uz par rockov zijeme). Saudske samozrejme nedostane, ale dostala by Saudsky rodny list.
A teraz co. Ake ma dieta obcianstvo, kedze sa narodila rodicom cudzincom v tretej krajine? Samozrejme obcianstvo(obcianstvá) po rodicoch. Automaticky. Len ako dokaz sa tie papiere jednoducho musia vybavit a to ziadostami na vydanie RL na prislisnych ambasadach popripade ako to ktora krajina riesi.

Facit:
Ak ma dieta rodicov s roznymi obcianstvami (rodicia musia byt zapisani v RL) dieta ziskava automaticky pri narodeni obcianstva po rodicoch. Podla toho, kde sa dieta narodi, minimalne pri jednom sa musi ziadat rislusna krajina o vydanie dokladu (RL, Potvrdenie o statnom obcianstve atd.).

ajush5
22. júl 2017

Dostaneš Česky rodny list so slovenským občianstvom. Potom si musis dat rodny list preložiť a az potom začínaš vybavovať po úradoch vsetko co treba ;) trva to dlhsie no za tu starostlivosť v cr to stoji

mateson
22. júl 2017

@ajush5 český rodný list se nedává překládat..

ajush5
22. júl 2017

@mateson musi sa poslat na osobitú matriku kde pridelia nové rodné cislo a vydaji ho v slovenčine... prepac nenazvala som to presne ale podstat je rovnaká

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre