Pôrod, strach a naše práva

daenerys7
30. dec 2017

Ahojte baby, nemám strach z pôrodu a z bolesti, ale z toho že bude narušená moja intimita, sukromie,práva. Odkedy som mala jednu zlú skúsenosť je pre mňa odber krvi horší ako čokolvek a pri pôrode by som mala mať kanylu, som pripravená odmietať do poslednej chvile. Toto je dosť zaujímavý článok, prečítajte si .. myslíte,že mám možnosť rodiť bez kanyly.. podľa mňa by to zastavilo celý pôrod...http://dietaaja.sk/klasifikacia-praktik-pouziva...

petrag25
30. dec 2017

Ja som sa tiez bala tej kanyly a potom sa to nakoniec tak vyvinulo ze bolo milion dalsich veci coho som sa zrazu bala a kanyla uz isla bokom.. Mimochodom zily na lakťoch som mala modre tak tam mi ju ani nepichli, pichli mi ju do zapastia a ked by som mala mat dalsi porod urcite by som tiez tak chcela

anieli_1
30. dec 2017

@daenerys7 myslím že to je to posledné čo ťa bude pri pôrode zaujímať....A lepšie keď ti ju dajú hneď ako keby sa niečo stane a budú tam saskovat s ihlou....Keď vydržia malé deti v nemocnici s kanylou a to majú často aj v hlavičke tak myslím že toto vydržíš....Držím palce myslí na to že sa tešíš na bábätko lebo nie každý má to šťastie a nech ste zdraví 😉

misinka0611
30. dec 2017

Nevymyslaj. Asi si vedela pred tehotenstvom , ze kanyla sa dáva.

hettinka
30. dec 2017

mne kanylu nedali ani pri jednom ... tak nechapem otázke

michaella94
30. dec 2017

Mne dali kanilu len pro rvom porode lebo som ho tazko znasala...pri druhom vobec...ale musim povedat ze ked sa porod skoncil a uvidela som ze ju mam v ruke ostala som prekvapena lebo vobec som nevedela kedy mi ju dali..takze hlavne sa kanily neboj neprospievabto diwtatku a tvoj stres moze brzdit porod a to predsa nechces.....drzim palce nech to mate cim skor zasebou 😊

deti95060810
30. dec 2017

to ani nerieš, ja som všetko nechala na zdravotníkov bol pokoj....Oni nemajú radi keď sa im niekto stará do práce, ale však kto by to rád mal že????
Neboj sa nič, porodíš ani nebudeš vedieť ako. Držím palce, aby všetko dobre dopadlo...🙂

malasandrika
30. dec 2017

@daenerys7 ja mám panický strach z ihiel a kanylu som prežila bez problémov, detto každý odber krvi na poradni aj priamo v pôrodnici, či už pred alebo po pôrode, párkrát som odpadla, personál o tom strachu vedel, ale išlo predsa o moje dieťa, tak nebudem zo seba robiť ,,herečku”, skutočne sú pri pôrode horšie veci ako nejaká kanyla.

dkethe
30. dec 2017

@misinka0611 a snad kvoli tomu ze porodnictvo na sk je na hovne maju slovenky odmietat byt matkami?

@daenerys7 takto-intimita narusena je mozne ze bude, ale urcite nie kanylou, to je najmenej ... :/

renimac
30. dec 2017

@misinka0611 fuha, ty si asi zlý pôrod nezažila, však?

tinaa64
30. dec 2017

Pri porode kanyla bude to posledne na co budes mysliet....ja som pri prvej cele tehotenstvo roesila klystir...a urobili mi ho ani neviem ako...a poviem ti pravdu vtedy mi to boli uplne jedno pri tych kontrakciach ktore som mala od 24-teho 18:00 do 25-teho 17:30...radsej sa sustred na to ako mas spravne dychat a nie na kanylu a narusena intimita?aka?ze ti dr a sestricky budu pozerat medzu nohy...nuz pri porode je to nevyhnutne apri vizite tak isto sa budu na teba pozerat....takze tak..ja som asi divna ale mne bolo jedno aj na vizite..neriesila som ked prisli niekolko krat za den na vizitu dvaja lekari a par sestriciek...denno denne na take veci pozeraju .....boli casy ked lekar po porode prisiel na vizitu a vlozku este ovonial..to mi babka hovorilatakze nestresuj ty ziadnou kanylou

misinka0611
30. dec 2017

@renimac Pri pôrode sa mi dusilo dieta a hrozilo udusenie. Nabehlo mi tam 6 lekárov, zavolali prednostu ci ma idu pripraviť na akútny cisársky. Neschválil to, kedže bolo neskoro. Museli vytiahnuť zvon. Maly naštastie OK len sledovaný na neurologii , kefalhematon na hlave, predĺžená hlavička pri pôrode ( ten sok ked ho na mna položia a ja vidím tu hlavičku ... ) Ja roztrhaná, nastrihnuta, hemeroid , šitá trištvrte hodinu. Nesdla som si týžden odpadnutie v sprche. Takze ak toto nie je zlý porod tak potom nie nezažila som si ho 🙂

renimac
30. dec 2017

@misinka0611 potom nechápem ako môžeš napísať niečo podobné ako autorke. Ja som mala katastrofálny pôrod, kvôli tomu sa bojím mať ďalšie deti, ale hľadám spôsob ako to zvládnut, a tiež budem veľmi zvažovať, kde porodim a čo lekárom dovolím.

renimac
30. dec 2017

@misinka0611 snáď vieš ako to myslím 😉.

beky1813
30. dec 2017

Ides rodit, tak aka intimita a sukromie? Ako ta maju odrodit? Potme a bez pritomnosti lekarov a sestriciek?

montemotherone
30. dec 2017

@daenerys7 ja nemám s odberom krvi problém, ale chápem, že niektorí máte. Ono sa ľahko hovorí tomu, čo to nezažíva...
Skús sa o tom porozprávať so svojím gynekológom a rovnako neskôr v pôrodnici kde budeš rodiť. Tu to bude len diskusia "čo by bolo keby". Každá pôrodnica na Slovensku má iný prístup k problematike "slobody" rodičky, rovnako k pôrodnému plánu. Ak sa ho snaží akceptovať, určite o tejto možnosti budete hovoriť ešte pred pôrodom... Osobne si myslím, že sa ťa budú snažiť presvedčiť o jej nutnosti. V tom hektickom čase pôrodu je to pre nich pohodlnejšie, rýchlejšie... Ak by niečo. Neviem ako to je napríklad s nutnosť podávania oxytocínu, či vôbec je pôrodnica ktorá to nemá v štandardnom postupe 😒 Trenčianska (vraj naj) ho podáva...

katusikkk
30. dec 2017

Ja som mala po opwraciach a chodeni na infuzie kanilu v rike od pondelka do piatku.6 tyzdnov v jednej a 6 v druhej ruke.Na striedacku po tyzdni.Bola som stastna,ze ma nenapichuju kazdy den.😀

deti95060810
30. dec 2017

@beky1813 pri prvom pôrode prišlo do izby na vizitu primár, zopár lekárov, študenti medici, sestričky a študentky zo zdravotníckej - budúce sestričky....Všetci mi pozerali medzi nohy.... min. 30 ľudí....😀
takže neviem aká intimita....niekedy sa proste nedá....

evittam
30. dec 2017

@deti95060810 No ale to sa da odmietnuť-aby ti 30ludi pozeralo na vizite medzi nohy.😉

tinaa64
30. dec 2017

@misinka0611 fuha...tak to by som nechcela zazit...no ale chvalabohu vsetko dobre dopadlo a ty si to zvladla....a to som ja nadavala ake boledti som mala pri druhej...

daenerys7
autor
30. dec 2017

@beky1813 nie ja nie som blbá viem , že pri pôrode musi byť doktorka, sestry a asistentky.. mne ide o to,že ako 14 ročnú ma chceli znásilniť a že keby sa mi nasralo na sálu 10 zbytočnych študentov .... asi by som mala dlho následky.. pôrodničku mám ženu a viac ľudi ako je treba nechcem pri pôrode...

beky1813
30. dec 2017

@daenerys7 no tak to vela stastia, som zvedava, ako to chces zariadit, aby tam bola len doktorka. Uz minule si tu mala podobnu temu a bola to poradena pomoc psychologa. Vyhladala si ju?

daenerys7
autor
30. dec 2017

@beky1813 vyhladala nie je jednoduche o tom rozpravat hocikomu akurat sa to vsetko viac vynara... preto si mysl, že ženské práva by mali byť dodržané pri pôrode... viac ako hocikedy inokedy

beky1813
30. dec 2017

@daenerys7 robis z toho zbytocne halo a sposobujes si stres.

michele11
30. dec 2017

@daenerys7 Drzim ti palce, aby sa podarilo mat porod podla tvojich predstav. Ak mas na to dost guraze, pripadne bude s tebou niekto poczs porodu, stoji to za to, vybojovat si to, na co mas pravo. Nie je to tak, ze prichodom do porodnice si s tebou doktori mozu robit, co chcu, a ty mas len ticho vsetko znasat. Ja som na to energiu nenasla a po prvom porode som sa poucila a druhe dietatko sa nam narodilo uz mimo Slovenska. A porod bol bez jedineho vpichu ihly, bez oxytocinu, tlacenia na brucho, nastrihu, sitia,... nadhera, rada na to spominam. Drzim palce, aby bol tvoj porod taky, aky ho chces mat.

daenerys7
autor
30. dec 2017

@michele11 ďakujem ❤

michele11
30. dec 2017

@daenerys7 Drz sa. Neviem, odkial si, ale skus porozmyslat nad sukromnou porodnicou alebo ist do Ciech, zeny si vacsinou velmi chvalia.

evittam
30. dec 2017

@michele11 Aj na SVK je taky porod mozny ako pises.😉

stanulienkat
30. dec 2017

A ked sa nieco stane a skolabuju ti zily,kto ti bude hladat zily,aby ti pomohli?? Nemyslis,ze kanyla je na to,aby si bola zabezpecena v pripade ohrozenia zdravia a zivota? Alebo si myslis,ze ti ju zavedu z nudy?

renimac
30. dec 2017

@michele11 ak sa môžem opýtať, kde si rodila druhé?

michele11
30. dec 2017

A v kazdom pripade mas aj v beznej nemocnici pravo odmietnut hromadne vizity a ziadat o vysetrenie v inej miestnosti. Doktori to musia akceptovat. A pri porode mozes ziadat, aby bola pri tebe len doktorka, ziadne navstevy medikov.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre