Ahojte baby. Tie , čo ste rodili sekciou , naozaj to je tak zlé a bolestive ako všade píšu a komentuju? Ja mam naplanovanu na štvrtok a riadne mi zviera brucho od stresu a strachu 😱 Pôjdem do celkovej. Prosím , čo od toho očakávať? Ako to prebieha ? Po koľkých hodinach vas staviali na nohy? Po akej dlhej dobe ste boli fit?
Všetky rady sem prosííííím 🙏🙏🙏
hlavne sa nestresuj. Celkova - lepsia pre teba, horsia pre babo. Rataj s tym ze bude otapene, nemusi dobre sat. Prvy den ty prespis, co je logicke.. Na dalsi sa uz skus stavat - cim skor, tym lepsie, ale toto plati po kazdej operacii.
proste ta uspia, potom v polospanku niekto pride ze mamicka, toto je vase babatko -- nebudes si pamatat nic ine, iba tuto vetu a nejaku postavu, co to na teba hovori od dveri, a zobudis sa o dalsich par hodin neskor. Babo bude na novorodeneckom, daju ti ho do izby na treti den, mozno aj skor - v zavislosti ako budes OK.
a budem sa opakovat - nestresuj sa.
Mam 2 sekcie a nepotesim ta, je to fakt take zle 😀 jedna horsia ako druha. Paradoxne, cim viac sa budes hybat a behat, bude to ozaj lepsie, prvy den musis ísť proste cez bolest, zatat sa. Na nohy ma stavali na druhy deň a hned prelozili na normalnu izbu. Drzim palce, to dáš 💪
Ahoj ja som
Mala v auguste celkova je to naepsie co mozes mat. Relonvalescencia je horsia ae kazda sme ina ja som mala skrz choru chrbticu strasne bolesti no vsetko prejde
Ja mám 3 sekcie. Prvá bola najhoršia, ale to je samozrejme spôsobené tým, že neviete čo môžete očakávať. Ďalšie dva som rýchlejšie rozchodila.
Ozaj len jediná rada, veľa chodiť, ono to bude každým jedným dňom lepšie.
Bolieť boli, ale tak boli aj normálny porod. To je jedno. Dôležité je ton rozchodiť, keď budeš mat bolesť tak kludne pýtaj lieky od bolesti.
Na nohy stavaju od 4-24h podľa nemocnice. Keď si po celkovej tak neskor dávajú na nohy, po spinal vedia skôr postaviť. Nie je napísané,že máš prejsť od postele celú nemocnicu. Máj v hlave, že aj 2 kroky dopredu sú úspech. Vždy bude pri tebe sestrička.
Take kaslanie/kychnutie je podla mňa zahul, ale nájdeš si spôsob ako si odkaslat/kychnut. Vždy sa podopieraj rukami, pi vela tekutín.
Mna vždy posúvali dcéry. Vždy som sa tešila na to,že keď budem samostatná tak budú pri mne.
no ano boli to, ale to uz budes mama a prah bolesti budes mat uuuuuplne inde ako mas teraz 😉 zvladnes to! 😘 vsetko je to velmi individualne takze zbytocne sa budes trapit takto dopredu...
@diaszoky prosím ako myslíš choru chrbticu ? Ja idem sekciou kvôli tomu že mam poškodenu chrbticu ...neodporučaju prirodzene 😏
Mam 2. Pri druhej mi navsteva povedala, ze vyzeram oddychnuto jak na dovolenke. Jak si to v hlave nastavis, tak to budes mat. Ked budes stale ochkat a jojkat, tak ti aj mesiac bude zle. Ked to vezmes v pohode, tak z porodnice odchadzat normalne "po svojich".
No baby , mne akosi nevadi že neuvidím malu aj dva dni , neviem prečo ..asi divná matka 🤦♀️ hlavne nech je v poriadku ❤️ skôr myslim na seba , aby som bola čím skôr v poriadku , aby som to zvládla sa aj postaviť cez bolesť , aj fungovať ...som velmi citlivy clovek na bolest ...ale hold , nic ine mi neostava ..
Mam za sebou 2 planovane sekcie, obe spinal. Stavali ma po 12 hodinach, babo som mala u seba natrvalo po necelych 24 hodinach od sekcie, asi zavisi od nemocnice. Bolest to je, vysvetlia ti ako vstavat. Ale netreba sa lutovat, vypytat lieky od bolesti ak treba a vela vstavat, vela chodit. Cim viac sa hybes tym skor to bude lepsie. Po prvej som odchadzala z nemocnice tak, ze ani nebolo na chodzi vidiet ze ma rezali pred 3 dnami, po druhej kusok dlhsie zotavovanie, tam mi ale opravovali stary rez na maternici, zlozitejsie a dlhsie sitie. Das to, kvoli babatku budes vstavat vela a to ti pomoze. Drzim palce 🍀
Prva sekcia super vsetko, od zakroku po vstavanie z postele a naslednu starostlivost o dieta. Druha sekcia tak isto, az na to, ze som mala pocit ze ma kuchaju zaživa. Mala som velke zrasty po prvej sekcii a druha sekcia bola velmi bolestiva. Obe sekcie boli v spinale
mala som obe, prva sekcia , druhy prirodzeny … prirodzeny bol rychly (3h 20min ) bez jedineho zasahu, intenzivny ale naaadherny zazitok .. ale napriek malickemu sitiu - 2-3stehy som sa mam pocit zotavovala dlhsie nez po sekcii - mala som spinal ( zazitok vidiet medzi prvymi vlastne dieta by mi nik nevzal ! za ziadnu cenu .. na celkovu by som nikdy nesla ak by som nemusela koli niecomu ) a bolo to krasne, dali mi ju pobozkat, anesteziolog so mnou kecal cely cas … potom prisla triaska, ( to je aj po prirodzenom ) pospala som si .. poprosila som nech mi donesu ukazat dcerku .. prilozit k prsniku a na druhy den prisla sestra ze ideme vstat .. nestihla ani zareagovat a uz som bola na nohach ( pripravovala som sa nato ze ak toto ma byt najtazsi moment tak to musim mat rychlo za sebou ! ) ale Teba to dieta tak motivuje ze nebudes vidiet prekazku … na bolest som nevzala po operacii nic ani raz .. na druhy den ked ma dali na izbu hned som si vypytala dceru aj na noc - a tu len zacali mortury - kojenie s tou ranou … dost obmedzene polohy pri kojeni - skus si nastudovat polohy predtym nech to nemusis googlit za pochodu.
jedine negativa boli moje otazky - ze som po prvej sekcii vlastne nevedela co su kontrakcie, co je porod .. babka mi na navsteve v nemocnici povedala ze mam byt rada ze som nerodila 🤦🏼♀️ ale chapem to, rodila v 60tych rokoch vaxom ..
tak som si tento sen o porode splnila pri druhom dietati 🌞🌞
neboj sa vsetko je o tom ako sa k tomu postavis … vsade sa najdu trpitelky co sa budu predbiehat v tom ktora mala dlhsi a bolestivejsi porod .. ale porod je zalezitost hlavy … co povie hlava robi telo — ak hlava povie : nech ma odrodia lekari, a odmieta bolest tak ano - to su tortury … ale ak si povies, verim svojmu telu ze bolo stvorene na darovanie zivota a absolutne vie co robi - vtedy Ta caka nieco nadherne / manifestacia vlastnej sily / .. a po CS to je rovnake … bud veris svojmu telu ze to zvladne , ze budes kojit a ze prezijes koli dietatu vsetko tak to tak aj bude ! ak tam ale ides s tym ze lutujte ma, tu ma boli tam ma boli - tak tak daleko nezajdes 🤷🏼♀️
ach, znejem ako nejaky ezoterik … ale porod bol pre mna fakt transformacny zazitok ! a prajem to aj Tebe 🔥🔥 potom daj vediet ako si dopadla !
Ja napriklad neznasam ked mi vela ludi o niecom povie schvalne nech ma chlacholia ako to bude fajn a pohodicka atd a realita uplne ina a ja na to psychicky pripravena niesom. Bola by som ovela radsej keby som vedela ze musim byt jak ,,skala" 😀v x situaciach .
Za mna cisarak hroza...
Ahoj, takto, je to nepríjemné, že sa nebudeš môcť poriadne hýbať a potom teda aj rana bude bolieť, zavinovanie maternice, atď., ale nič také, že by ženy z toho odpadávali alebo čo... Ak budeš mať naozaj pocit, že je to veľmi zlé, vypýtaš si prinajhoršom niečo od bolesti. Ten prvý deň je "najhorší", lebo musíš ležať, všetko čerstvo bolí a tak, potom keď ťa už postavia a rozhýbu, tak už bude fajn, aj rana sa už začne hojiť, aj sťahy maternice už budú menšie, rehabilitačná sestra vám ukáže ako vstávať z postele a hýbať sa, aby to nebolelo a pôjde to k lepšiemu. Drž sa, neboj sa nič, väčšinou je ten strach horší ako potom skutočnosť 🙂. Ak budeš mať pocit, že je to moc zlé, pokojne si vypýtaj niečo od bolesti.
Ja som mala priserne ocakavania zalozene na tom co som takmer denne videla v praci, o sekcii som nechcela ani pocut. V realite som ani nevedela ze som po sekcii, pre mna absolutne bezbolestne, bez komplikacii, bez tazkosti, keby som vedela, ze to tak bude, tak nejdem vaginalny porod ani len skusat 🫣 zaroven si uvedomujem, ze to nie je nic bezne a ze to naozaj moze byt velmi bolestive a narocne, ale nemusi to byt len take.
Najdolezitejsie je naucit sa vstavat cez bok! To si dobre nastuduj, napozeraj a nacvic este pred sekciou, inak kazde vstávanie z lahu bude peklicko. Druha vec je zacat sa hybat v posteli hned ked zacnes citit nohy. Hyb nohami, bokmi, panvou, ohybaj nohy, otoc sa chvilu na bok, netvar sa ze si ochrnutá (mnohokrat zeny lezia 24h ako dosky s rukami pri tele, ledva otocia hlavu ked im prinesieme dieta..).
Bolest hlavy po spinali nie je bezna, nema ju kazda, netreba preventivne nedvihat hlavu. Mozes normalne hlavu otacat aj dvihat, postpunkcny syndrom bud mas alebo nemas (vznika pri príis hlbokov zavedeni ihly, je to pomerne vynimocne), dvihanim hlavy si ho neprivodis (ak ho mas, bude sa bolest hlavy zhorsovat pri vertikalizacii, ale ak ho nemas, mozes robit aj stojky a nic ti z toho nebude).
Neboj sa vypytat si a dat si lieky od bolesti. Dietatu tym neublizis a tebe bude lepsie, mas na to plny narok.
Snaz sa co najskor rozchodit, nemusis chodit cez bolest a vycerpanie (nemusis byt hrdinka a nemusis sa pretazovat, hlavne nie doma), ale nemozes ani tri dni lezat bez pohybu.
Vezmi si k sebe dieta cim skor a nelutuj sa 🙏 drzim palce! 🍀
Ja som sice mala lokalne, ale...prva bola tazka, postavenie bolo vzdy do 12 hodin. Druha sekcia bola super. Na druhy den som bola v pohode a dokazala sa starat o babo, nemala som ani nejake bolesti. Pri prvej zotavovanie bolo dlhsie..
Pre mňa bola sekcia v celkovej narkóze úplne v pohode ... robili ma o 8.45, dcéru som prvýkrát videla večer okolo 9-tej (a nepripadám si ako divná matka, bol to pre mňa najsilnejší zážitok v živote, keď som dcéru oslovila, ona spala sestričke na rukách, odrazu otvorila očká a kukala na mňa, zrejme poznala môj hlas z bruška), na druhý deň ma posadili, chvíľu som mala kolotoč v hlave, inak nič, žiadne bolesti ... ja som fungovala normálne.
Ok, teraz citam ze ty budes v celkovej. Nuz, tak tam plati vsetko okrem postpunkcnej bolesti hlavy, takze este o jednu starost menej.. 🙂 Dodam teda len, ze dojcit, ak budes chciet, mozes hned po prebudeni, nemusis cakat xy hodin, ak by ti to niekto chcel nahovorit.
@autorka ci prirodzený ci cisárak... oba typy pôrodov bolia. To je fakt. A nie, nie je to nič príjemné. Ja mam síce 2x prirodzený, ale každý bol iný. Našťastie oba ale rýchle. Vyberali mi však slepak, mala som teda rezané brucho. Ako určite "príjemnejší a potom bezbolestnejsi" bol ten prirodzený porod. Osobne si neviem predstaviť po sekcii sa starať ešte aj o dieta. Toto maju všetky môj obdiv 👌
Je to všetko o tom, ako to máš nastavene v hlave.
Každý porod je iný, fakt ti neodporúčam čítať nic katastrofalne... len sa budeš viac a viac báť a stresovať. Drzim ti palce ✊🍀
No povasuvanw platnicky a
Bolelo ma to strasne ten rez som myslela ze z
Koze vyskocim.
Do sprchy iba na voziku som isla a muz ma wstw doma 12 dni dvihal z postele
Nie nie je. Mamdve a pohodicka pianko. Ale nebola som v celkovej. Po prvom som bola na nohacj po 6tich hodinach, po druhom po 3-4, Uz presne neviem. po dvoch dnoch som isla domov. Po svojich. Dobra rada, nabal si colu, vstan cim skor a hyb sa, hyb sa, hyb sa.
Ja som bola v úplnej narkoze. Ked uz som pobehovala, tak tie co rodili normalne, si este nevedeli sadnut. Prvych 24 hodin, je jasne, ze to budes citit ale je to OK. Potom budes citit prvu stolicu , inak ok. Nastav si to v mysli a potom prekonas bolest. Ja som sa tesila, ze cisarsky odsúhlasili a tak som s tym isla do nemocnice, ked mi odtiekla voda, ze ok rychlo sa zotaviť aby som co najskor mala maleho pri sebe. Na druhy den ta postavia (rodila som vecer), ides do sprchy, medzitym ti nosia dieta a na dalsi den rano mi ho dali na stalo. Pytala som ho vecer po porode ale povedali mi, ze este sa vyspite jednu noc potom uz nebudete 🤣🤣🤣. Ak ta moj pribeh ukludni. Mam dve kamosky co rodili cisárskym a tiez pohoda. Kamoska co rodila v súkromnej klinike normalne, poskodenie mozgu s trvalými následkami dietata v súkromnej klinike. Na prevoz do štátnej bolo neskoro prevážali ich az po narodení. Príbehov je milion. Cize drz sa svojho príbehu, ze to proste par hodin vydrzis a zvladnes a vysledok ti daju potom na izbu, na bolest zabudnes, jazvu nemam ziadnu.
@diaszoky aky mas provlem s chrbticou?
@diaszoky aha ,uz citam,ze platnicky. Aj ja mam,,dokonca jednu,vtteceni a tlaci na mieexhu. Bola.som s tym u neurologa,,dal mi popis, papier, ze nech to dam svojmi gynekologovi,,koli sekcii
Vies,,jedna kamoska vravi, ze cisarak oki, na bolest dali lieky a ulavolo sa. Moze to porovnat aj s klasickym porodom. Cisarak ze boli,,no urcite ovela menej nez klasika. .
Ja som mala normal porod, problemy s nastrihom mam doteraz......plis trauma z.porodu,iz.twraz mam,depky z toho
Mam zasebou 2 sekcie, prva bola akutna po tom ako som mala uz 24 hodin kontrakcia, vyvolavali mi 3 dni porod a prenasala som 10 dni, to bolo fakt zle a necitila som sa dobre ani po fyzickej ani psychickej stranke. Druha sekcia bola kvoli nepokracujucemu porodu, to so mala kontrakcie iba cca 10 hodin, ale zoadne otvaranie na 4cm max, toto bolo ovela lepsie, lebo som s tym podvedome ratala a bola som na sekciu pripravena, aj som ju v podstate chcela.
Po obidvoch ma stavali 12h po operacii, raz som mala epidural a raz spinal, takze s celkovou anestezou nemam skusenost.
Potom sa treba starat o jazvu a aj po zahojeni masirovat atd, aby ti netahala. Akoze nie je to ideal, je to velka brusna operacia. Ty mas to “stastie” ze dopredu vies co a ako bude. Mysli na babatko a nestresuj sa niecom, co nijako nevies zmenit.
Nečítala som ostatné komentáre ,ja ti napíšem to čo bolo premna najbolestivejsie: kašľať ,kychat, smiať sa, dvihnúť sa z postele a spraviť prvé kroky a potom každé vstávanie a polohovanie sa, močenie.
Všetko ostatné je malina a zvládneš to ľavou zadnou. Kym pôjdeš domov už sa rozhybes a budeš hviezda .
Som mesiac po akútnej sekcii rovno z poradne, a jedine čo mi vadí je brucho a prsia čo mi visía jak psovi uši 😅 😅😅
Je to veľmi individuálne. Mám za sebou 2, plánované zo zdravotných dôvodov.
Pri 1 som bola kľudná, lebo som nevedela, čo ma čaká..ale nebolo to až také strašné. Najhoršie pre mňa bolo,keď mi pichli injekciu na sťahovanie maternice,to bola za mňa neskutočná bolesť. Postavili má za 24 hodin a hneď som sa sťahovala na nadštandard. Upozornili má, že musím byť schopná sa postarať o seba aj malého. Tak som do toho šla.
Pri 2 synovi som už vedela, do čoho idem.
Nie je to nič, čo nezvládneš, láska je silná vec a ten pocit mať dieťa pri sebe,je na nezaplatenie❤️ áno,boli to,ale nerob hrdinku,pýtaj si lieky od bolesti a čo najviac oddychuj.
Rodila som teda pred 15 a 13 rokmi,ale po oba razy som po prepustení z nemocnice po 7 dňoch normálne fungovala. Prvy syn sa narodil v lete a v deň prepustenia som s ním bola na 3 hodinovej prechádzke.
Dôležité je chodiť a najlepšie, čo najviac vzpriamene, nekrcit sa,lebo mne sa po 1 vytvorili zrasty a mala som 2,5 roka obrovské bolesti,kým mi ich pri ďalšej sekcii neodstránil.
Držím palce, nech všetko dobre dopadne❤️
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Do 24h som bola na nohách. Bolo to horšie na zotavovanie, ale inak ok. Je to bolestivé, ale určite sa to dá prežiť 😉. Baba vedľa mňa si pýtala lieky proti bolesti, ja nie.