Pôrod s epidurálkou alebo bez epidurálky

zuzana1992
3. júl 2012

Ahojte neviem sa rozhodnúť či chcem epidurálku alebo nie. Z jednej strany viem, že by ma to menej bolelo... ale zasa niekedy ženy rodili bez liekov a boli ,,spokojne,, nie je to zbytočne keď to dokázali naše mami mi to nedokážeme? Ako ste na tom Vy?

abika26
3. júl 2012

ja som rodila bez epi aj ked som mala v plane si ju dat,ale som sa bala vpichu a pripadnych dosledkov.porod trval asi 12 hodin a z toho 3 boli hrozznee ale potom ulava jak delo 🙂som rada ze som sa tak rozhodla,ale nie je hanba si to pichnut patri to medzi vymozenosti dnesnej doby 🙂

mandm
3. júl 2012

@zuzana1992 ja som bola bez a prezila som 😀 😀

betina1984
3. júl 2012

Rodila som bez epi, vsetkych troch, aj dvojcata isli prirodzene a bez epiduralky. Ta bolest ta hned prejde, ked ho zbadas. Za par hodin som ani nevedela, ze som rodila, akurat to sitie, ale to s epi nema nic. Takze ja som jednoznacne, aby to bolo aj s tou bolestou, to k tomu patri...

zuzana1992
autor
3. júl 2012

myslím, že aj ja to risknem 😝

zuzanockamt
3. júl 2012

chcela som epi velmi, bez nej som si to nevedela predstavit, ale osud mi to zariadil inak a epi som proste nestihla, tak som si "uzila" kvalitnu bolest, ale prezila som @zuzana1992

mandm
3. júl 2012

@zuzana1992 a aby som to doplnila porod trval takmer 12 hodin od prvych kontrakcii a vsetko sa dalo vydrzat az na poslednych 30 min ked mi pichli urychlovacku... 😠 ale da sa to zvladnut 😉

xela555
3. júl 2012

moja prvá skúsenosť pred 9 rokmi bola strašná.....rodila som 21,5hod. vtedy ešte len zavádzali epidurálky, takže bolo to preslávené všelijak len nie dobre. vtedy sa dosť hovorilo o velkom riziku ochrnutia. a teraz pri druhom ked som prišla do pôrodnice a povedali mi na kolko som otvorená ( bolo to málo takže som vedela že to bude zase na dlho )v tom momente som sa rozhodla pre spinálnu, to zn. že chodiť som mohla len som necítila bolesti. nebolo to nič príjené ked mi to tam zavádzali ale potom tá úlava, k nezaplateniu. každú pol hodinu mi doplňali dávku a pôrod,,,,no paráda. tlačila som 5 minút a malá na 15 zatlačenie bola vonku. keby to bolo také odskúšané aj pred 9 rokmi tak si to určite dám. a nedržala by som sa hesla, že aspoň raz vyskúšať aké je to rodiť. držím sa skôr toho, že nemusím vyskúšať všetko. takže určite odporúčam.

lujza123
3. júl 2012

bez

dejka77
3. júl 2012

Tiez som rodila bez epi a dobre som urobila. Porod netrval dlho, bolesti boli sice dost silne, ale po porode to okamzite zmizlo akokeby som ani nerodila. Rozhodne na to nespominam v zlom. Ak by som si dala epi tak by som zbytocne riskovala spomalenie porodu a ten napredoval dost rychlo tak naco to komplikovat?

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@katren jak keby som sem jediná dávala takéto príspevky

alena16
3. júl 2012

Keby som isla este raz rodit, tak urcite s epiduralom. Kontrakcie mi trvali 18 hodin, od zaciatku kazde 2-3 minuty a po tolkych hodinach som uz bola taka vycerpana, ze som nevladala ist ani na zachod, ani do sprchy, nieto este vytlacit dieta... Proste masaker, brutalne bolesti, ze som chcela radsej umret, len nech to uz skoci. Druhy krat by som sa tak uz nechcela trapit. 😒

keiko33
3. júl 2012

Ja som mala epidural pri druhom, a to sa neda porovnat s prvym porodom. To bola prechadzka ruzovym sadom, oproti prvemu porodu. Prvy som si pretrpela, ako prvorodicka som nevedela do coho idem, tiez som si nedala epidural, hoci mi primar hovoril dajte si, skoda ze som ho neposluchla, este dva tyzdne som si nemohla poriadne sadnut. No a pri druhom som ho uz posluchla a dala si a nelutujem, rodila som o jedenastej a vecer som uz lietala po chodbe, len to sitie ma bolelo, ale to bola len chvilocka. Pri tretom som si uz nedala, kedze som sa spoliehala ze to bude rychle a aj bolo. Do dvoch hodin som porodila. Ale ako prvorodicka by som si urcite dala, prvy porod byva dlhsi a bolestivejsi, teda aspon ja som mala, tiez som bola hrdinka ze to vydrzim. Aj som vydrzala, ale ako ma to znicilo. Preco trpiet ked sa to da ulahcit. 😀

maminka142
3. júl 2012

@zuzana1992 jednoznačne s epi... Sto ludí sto chutí, ale ja by som bez epi rodiť nešla... A nezabudaj, na to, že každy ma iny pôrod, čo sa niekomu zda bezbolestne a že sa to dalo vydržať, ta pre niekoho ineho to bol hotovy kríž s dlhoročnymi nasledkami... A samozrejme to môže platiť aj naopak... Chcem ti napísať len tolko, že nie všetky ženy maju rovnake bolesti a rovnaky pôrod... Ja som mala s epi a ďalšie určite tiež s epi, neviem si predstaviť pôrod bez epi...
Nech sa akokolvek rozhodneš držím ti moc palce...

vefi89
3. júl 2012

@zuzana1992 aj ja som bola bez, ale tak som bola rozhodnutá od začiatku... 😝 pôrod som mala ale rýchli, niečo málo cez 8 hodín od odtečenia vody, a len hodinu kvalitné kontrakcie 🙂 (mňa viac bolelo šitie ako kontrakcie)

katren
3. júl 2012

@zuzana1992 jak keby si ako jedina riesila tuto dilemu....

monuska342
3. júl 2012

@zuzana1992 ja som rodila 2 deti bez epi pri druhom som ju chcela ale nestihli mi ju dat porod trval 1hod a 20 minut a poslednych 10 minut som mala take hrozne bolesti ze som si uz skoro trieskala hlavu o stenu ale ked sa narodil a dali mi ho na brucho tak som na vsetko zabudla a usmievala som sa 🙂

mimave
3. júl 2012

ja som bola bez epi, odzaciatku som ju nechcela a nedam si ju ani ked budeme mat druhe, ta bolest k tomu patri. moj nazor 😉 rodila som 13hodin, maly by bol vonku na prve zatlacenie no stopli ma kvoli nastrihu, tak na druhe som ho dala von a poviem ti ze kamosky co boli s epi mali vascina problemy pri porode s tlacenim napriklad- to som videla dokonca na videu, alebo mali po porode tazkosti. sestra bola este par dni v keli, mala nevolnosti a bolesti hlavy tak ako aj dalsich par kamosiek. ale zastavaju si epi, ze by si dali znovu 😅 cudne... ja som isla bez a pojdem znova. neviem no ja som chcela vediet ze rodim 😀
@zuzana1992

betina1984
3. júl 2012

@zuzana1992 ja mala pri prvej kontrakcie 3 hodiny, pri dvojcatach slabu hodinku. Uplne v pohode porody. Ale ja mala iba porody vyvolane.

baramborka
3. júl 2012

ja si myslím, že to rozhodnutie príde až na sále... či si dáš alebo nie .. polemika pred porodoom je velmi relatívna pretože možeš mat kontrakcie total pohodickove a nebude ti treba a naopak možže to byt nevydržatelné a radsej si ju zvolíš..
ja ju mám v zálohe, ale tiež neviem či ju použijem , radšej by som bola bez pokial by sa len dalo ...

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@katren jak keby to tu všetkým strašne vadilo....

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@baramborka Keď som teraz povedala doktorke, že epidurálku nechcem si to môžem neskôr ešte rozmyslieť?? 🙂

xclusive
3. júl 2012

Ja by som bez ani rodit nesla 😅

opicaskorica
3. júl 2012

Pred par mesiacmi som tu tiez hladala dobru radu. Teraz sa uz mozem vyjadrit aj ja: ak je prvorodicka dokakana, ako som bola aj ja, lebo vsak vo vsetkych filmoch je porod masaker, tak nech si ju da pripravit, ALE nech jej ju picha odbornik, o ktorom vie, ze to aj inym znamym spravil dobre. Ja keby som nerodila 2 dni, a keby mi kazda sestricka nezabudla pripomenut, ze toto este nic nie je, tak to dam bez. Mne pomohla, tlacit nebol problem, a aniziadne bolesti hlavy nenastali. Ale videla som zensku, ktora bola po epi uplne mimo.

heln
3. júl 2012

no, takto, kľudne si sprav prípravu a zaplať si ju. ak ju nevyužiješ, peniaze Ti vrátia. keď začneš rodiť uvidíš, či sú tie bolesti znesiteľné, alebo nie a potom sa rozhodni, druhá vec, záleží od toho ako dlho budeš rodiť, ak prídeš na pôrodnicu a budeš otvorená na 8, tak už na epi bude neskoro. epi sa dáva, keď si otvorená, na 4 - 5., tiež záleží na tom, ako rýchlo sa budeš otvárať, počas 12 hodín by si sa mala otvoriť, keď prejde 20 hodín a si otvorená na 5 v neskutočných bolestiach, tak budeš súhlasiť s čímkoľvek. epi môže ale pôrod skomplikovať a tiež sa má dávkovať tak, aby neúčinkovala pri tlačení, čo sa samozrejme nie vždy podarí.
ale hlavné je aby to všetko dobre dopadlo 🙂

zuzanockamt
3. júl 2012

@xclusive to som si vravela aj ja 😀 ... a zvladla som bez problemov aj bez nej, ked ze mi ju pichnut nestihli a inu moznost som uz nemala, len to zvladnut sama a teraz som aj celkom spokojna, ze to tak dopadlo

radlinka
3. júl 2012

s EPI 😉 resp. s EDA

xclusive
3. júl 2012

@zuzanockamt no...ja dakujem svojej prezieravosti...maly mal vzpriecenu ruku...nevedela som ho vytlacit...bez epi by som to asi nezvladla...aj tak som dva razy odpadla...takze ja som za epi nesmierne vdacna

tetapetra
3. júl 2012

@zuzana1992 nie nemozes si to rozmysliet. Rozmysliet si mozes len to, ze ju nechces. Kvoli tebe totiz pripravuju anesteziologa 🙂 Daj si ju a peniaze ti vratia. Ved uvidis.

zuzana1992
autor
3. júl 2012

@tetapetra aha ďakujem za radu 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre