Baby chcem sa spýtať, už 2roky sa liečim na panickú poruchu, a beriem ASENTRU 1/2 tabletky ráno a NEUROL 0,25mg 3x denne, beriem to celé tehotenstvo a vás sa chcem spýtať, či máte niektorá podobný problém ako ja a ako u vás prebiehal pôrod, či tam nastali nejaké komplikacie či s vami alebo nedajbože s bábätkom..????
ani toto moc nepomohlo nemyslíš?
Toto ti povie jedine gynekolog alebo psycholog, co ti tie lieky predpisal, dolezite je vediet, ci nemaju vplyv na zrazanlivost krvi - to by bolo riziko pri cisarskom, dokonca pri normalnom porode, treba to proste vediet. Takisto mozu mat vplyv na tvoj tlak a aj na nalady - pozor na poporodne blues. Ale konkretny liek fakt musis skonzultovat s lekarom.
@bubulka722 nebud zla, co by si jej napisala?
Ja som mala vsetky tri tehotenstva s AD a dva porody a boli OK. Aj som kojila.
Co ma robit zena co ma PP alebo depresivnu poruchu? Nema mat deti ci?
@helka193 nie ziadne problemy nenastali a porody boli oba prirodzene. Aj som kojila, nasli sa lieky co nepresli do mlieka.
Depresiu laktacnu som nemala. Len take lahke blues co ma kazda.
Nemas sa coho bat, drzim palce.
@helka193 v prvom rade ta chcem ukludnit ze to vsetko zvladnes a povedat ti ze ti velmi drzim palce 😉 Mam rovnaky problem, liecim sa na panicku poruchu uz dlhe roky, u mna to spustil rozvod rodicov este v puberte. Ked som sa vydala a zacali sme rozmyslat nad babom, tak som sa radila so svojim psychiatrom, ktory uz mal vela skusenosti s tehotnymi pacientkami s PP alebo depresiami. V prvom rade mi povedal ze je to choroba ktora nie je kontraindikaciou tehotenstva a casto krat zena v tehotenstve je ovplyvnena hormonmi natolko ze ani nema problemy (co bohuzial nebol moj pripad). Povedal mi jednu vec ktorej som sa drzala, ze PP je velmi neprijemna choroba pre toho cloveka ktory ju preziva, ale je to kvazi banalna porucha, pri ktorej ti realne nebezpecenstvo nehrozi a bola by velka skoda vzdat sa kvoli nej niecoho takeho uzasneho ako je materstvo a mal velku pravdu.
Ja som na tom pocas tehotenstva bola zle, ked som zistila ze som tehotna, lieky som vysadila - brala som vtedy 30 mg Seroxatu - lenze akurat v tom obdobi, kedy sa to este neutriaslo a nenavykla som size som bez liekov mi nahle zobrela svokra a stav sa mi dost zhorsil. Vela som rozmyslala ci lieky znova nasadit a nakoniec som sa rozhodla ze radsej s liekmi a aspon trochu v klude, nez take stresy pre babo. Lekari odporucaju vzdy prve 3 mesiace tehotenstva vsetko vynechat, aby neboli poskodenia plodu, kedze to nemaju otestovane, ale ja som si vyhladala studiu, podla ktorej z 2000 zien vo Velkej britanii, ktore brali Seroxat pocas celeho tehotenstva nemala ani jednachorebabo - co je menej nez priemer. To ma trocha ukludnilo a k liekom som sa vratila, len davku som znizila na 20mg. Brala som ich prakticky do porodu, s tym ze potom v druhom a tretom trimestri som mala dovoleny aj Xanax v pripade ze som ho velmi potrebovala, maximalne 2-3 krat tyzdenne, ale brala som ho len ak som uz fakt nevedela co so sebou, lebo benzodiazepiny oni neradi vidia v tehotenstve, lebo su navykove. vzala som ho mozno 10 x za cele tehotenstvo.
No ale aby som sa vobec dostala k tvojej otazke. Porodu sa neboj, teda v suvislosti s panickou poruchou, lebo vtedy budes mat fakt uplne ine problemy 😉 A hlavne pre personal a lekarov je dolezite aby si spolupracovala a bola v pohode, takze ked uvidia ze mas nahodou nejaky problem, tak ti nieco daju toho sa neboj. Porozpravaj sa o tom so svojim porodnikom, aby si mala lepsi pocit, ale mozes byt kludna. Ja som porodila spontanne a fakt som vtedy na ziadne paniky ani nepomyslela a to som dost velky panikar. Jednoducho som vtedy seba dala do pozadia, jedine dolezite bolo pre mna moje dieta.
Co sa tyka kojenia, preberala som to s jednou psychiatrickou ktora bola prave vtedy na seminari venovanom tejto problematike a skutocne sa da kojit aj s liekmi - niektori psychatri su vsak stale proti - system je nasledovny. Nakojis male a zbytok mlieka odstriekas aby si mala na dalsie krmenie. Hned nato uzijes liek a dalsie kojenie krmis s tym co si odstriekala. Potom kojis opat normalne. Dokonca mi hovorila ze najlepsi pri kojeni je Seroxat, lebo najmenej prechadza do mlieka a najrychlejsie sa odburava 🙂 Takze mozne je vsetko len sa treba pytat a zistovat a nebat sa a nenechat sa znechutit ked ma niekto iny nazor ako ty a bohuzial aj tym, ze na psychiatrickych pacientov sa ESTE STALE pozeraju niektori ludia cez prsty a ako na nekompletnych - no ale na takych sa treba vysr*t 😉
Drzim ti palce a neboj, vsetko bude ok a ked malu prvy raz uvidis zabudnes na uplne vsetko to cim teraz prechadzas a co nie je prijemne. Ked nieco, napis 🙂
@daniela1974 mozem sa spytat s ktorymi liekmi si kojila? zaujima ma to do buducnosti ked budem mat druhe babo, nech mam co najviac informacii, lebo by som ho tiez rada kojila 🙂 Dik
@helka193 som velmi rada ze sa ti ulavilo, viem ako som na tom bola v tehotenstve a viem ze vtedy sa ti kadeco prehana hlavou, tiez by som bola rada keby som sa mala vtedy s kym o tom porozpravat. Takze sa kludne ozvi hocikedy, budem rada 🙂 myslim na teba aj babo a posielam vela pozitivnej energie 😉
Ahojte,ja som v 22tt a koli PP uzivam xanax 1mg denne. Bojim sa porodu a co bude s babom,vsetky vysledky z poradne mam ok,len sa chcem opytat,ci je tu mamicka,ktora uzivala len a konkretne xanax a ako rodila a ci bolo vsetko,hlavne babo ok. Dakujem
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Prepáč ale asi by som ti napísala niečo čo by ti moc nepomohlo. Každopádne už tehotenstvo s antidepresívami je riadna odvaha. 😒