Žienky. Rodila niektorá z vás v zahraničí, no nie v nemocnici? Čo všetko a kde treba vybaviť po pôrode? Lekárov, postenie, prácu máme na Slovensku. Len porodiť sa chystám v cudzine, kedže u nás to ešte stále nie je legálne. 🙈
Ďakujem za každú skúsenosť.
Ak vies anglicky, mozem Ti dat kontakt na nemecku Hebamme, co vedie domace porody uz roky. Mne velmi pomohla s pripravou na porod. Vedela som do coho idem
Kde?
Pôrod doma musíš mat vopred dohodnutý.
Veď si zisti, keď si taky dobrodruh. Či chceš aby prišli k tebe keď už budú problémy? Lebo to celkom nechápem. Treba mať pôrodnú asistentku a tvoj dr to ma vedieť len neviem ktorý, keď žiadneho nemáš.
@sono2 tvojmu prispevku absolutne nerozumiem...porod tu v zahranici uz dohodnuty mam s tunajsou PA. A kde si prisla na to, ze nemam doktora? Si nejak mimo
@kiki68 veľmi pekne ďakujem...napíšem v súkromnej správe.
@diamond007 juj, ale si vtipná...nepíšem o prekotnom pôrode...a neviem o tom, aby sa na Slovensku menila legislativa a domáce pôrody by boli už ok... Nejaká Utópia, ale oprav ma ak sa mýlim...
@sashka22 je to legálne? Takže z nemocnice mi môže prísť k pôrodu PA(zdravotný pracovník) bez toho, aby sa bál, že príde o miesto? To mi je novinka.
Ja by som osobne volila ambulantny porod. Porodis v nemocnici (co je lepsie ak by sa nieco skomplikovalo. Mne pri prvom islo o sekundy) a potom podpises reverz a ides s malym domov
Nie každá, ktorá chce rodiť doma potrebuje k tomu PA. Domáci pôrod na Slovensku je samozrejme možný, žiadna legislatíva nezakazuje rodiť doma. Zakazuje PA chodiť k pôrodu doma a to je rozdiel. Preto existujú aspoň dule či babice, ktoré ochotne prídu a kľudne Ti tu pomoc zavolajú,ak by ste zhodnotili,že treba. Detský lekár po pôrode doma mi tiež vždy bez problémov prišiel skontrolovať bábätko, odmerať, odvážiť... a ochotne vypísal papiere. Na matrike s tým tiež nikto problém nemal na Slovensku,jedine Ti v kolónke Miesto narodenia nenapíšu mesto s pôrodnicou ale reálne mesto/obec, kde si porodila.
@sashka22 stale je to na Slovensku seda zona, nie je lepsie ked mas doma normalne medicinskeho odbornika a ten vedie porod a moze realne zhodnotit stav? Pretoze takto je to v zahranici a nikto sa na nic nehra a neriskuje karieru. Lekar je tu v zahranici iba pri rizikovom porode ako dozor. Samozrejme za par tisic pride ten lekar rad priamo domov.
Ja som rodila doma pred 3mesiacmi a nemenila by som. Mala som dohodnute PA, ale akosi to nestihli, dali sme to s muzom sami 😃. Co mam baby v okoli, ktore rodili doma, tak tiez im doprovod nestihol dojst, kedze domace porody su rychlejsie ako v nemocnici.
Ani ja tvojmu. Si prečítaj po sebe ešte raz.
Nepíšeš krajinu, nepíšeš vôbec nič, len že chceš porodiť mimo slovensko.
Preto moja reakcia
Ahoj napis spravu dohodnem sa s kamoskou, ak dovoli dam ti jej cislo. Rodila takto 3 v rakusku doma s hebame.
@brrrrrciatko na sk ti dieta nedaju na reverz, to mozes odist len ty. Dieta az po 4 dnoch. Aspon tolko mne bolo povedane.
https://www.geburtsallianz.at/hausgeburt/
A hlavne to neni zadarmo
@sono2 lekar nesije ak nie je poranenie 3 stupna, sije asistentka. Lekar vela nerobi popravde a to ja som mala rizikovy porod, cize tam sedela lekarka v rohu a nieco jedla. V Rakusku su domace porody s Hebamme povolene, tiez mam kontakt na jednu, je pre nas okres. Ale plati sa za to nieco, treba to booknut pre Vieden a okolie niekde v 12tt. Inde sa da aj o dost neskor. Hlavne tu konzultaciu s Hebamme mate zadarmo v Mukipass. Potom sa mozete rozhodnut , ci chcete taky styl alebo iny
@kiki68 tak ja som rodila dvakrát s odstupom času 2 stupeň poranenie a šil ma vždy doktor.
Vyšie v linku všetko je.
Ak má zmluvu neplatí sa, ak je privátna platí sa a potom sa polovica dostane. Ale zhruba 1000e stojí.
Ja som akurát pochopila že to chce zrazu akože ma zastihol pôrod v at. Nechápem celé postup atď pretože ma sk poisťovňu atď, a ako si to vlastne predstavuje ona.
@sono2 no keby zrazu, tak to ju budu viezt do volnej KH, to na doma musi mat zazmluvnene. Ono je to celkom dlhsi proces a hlavne musi mat aj tu Hebamme na tie dni po porode . Tu podmienku ma aj ambulantny porod, stempel od Hebamme treba. Inak ju nepustia, ani keby tam iba nahodou rodila. No vo Viedni sije aj asistentka, aspon u nas vsetky zeny, aj mna par stehov iba asistentka. Vela zien a malo lekarov no 🤷♀️
@krisbar https://ahojmama.pravda.sk/clanky/chcete-odist-...
Podla mna moze rodic za dieta podpisat reverz. Ale treba sa dopredu informovat. Ja som tak bola rozhodnuta, ale kedze som mala sekciu a by som nezvladla s malym behat po vysetreniach, som zostala nakoniec v nemocnici
@brrrrrciatko zaujimave. Dobre vediet. Zjavne to ani nemocnice nevedia.
No zalezi, kde chces rodit. na zapadá je to normalka. Ja som v DE a tu si mozes vybrat, nemocnu, Geburtshaus s Hebamme alebo doma aj sama, ked chces. Ale odporucam minimalne Hebamme. A musi to byt vsetko dohodnute. S dr., s hebamme, popr. Geburtshaus atd. Len tak nieco na vlastnu past je nezodpovedne a może sa stat, ked sa nieco stane, ze poistovna bude robit problemy a daju ti pekoe krasne zaplatit z vlastneho vrecka. Tu to ale zakazane nie je a je bezne rodit mimo němocky.
@sono2 tiez neviem, lebo ja som pozerala na zaciatku Geburtshaus a vsetko vybookovane. Potom bola moznost niekde , ale cca 9tis eur doplatok. No co Ti poviem, nakoniec som rodila s rizikovym tehu v statnej nemocke a bolo to ok. Nikto mi nic nedal okrem vyvolavacky a nejakeho cipku proti krcom, co vobec nezabralo.
@kiki68 tak ja som Rodila v Mödlingu dvakrát a super. Ved tie nemocnice sú perfektne, sama na izbe, ako v hoteli. Pri druhej mi to prišlo, že sa ešte viac starali. Mne teda netrebalo nič, všetko šlo samo, aj keď pomaly ale bez problémov.
Pri druhej som prišla a o 20 minút bola dcéra na svete ob deň som šla domov. Úžasné.
Ale tak ona ma sk poistenie čiže ju chápem, aj keď sú už aj na sk pôrodnice kde čakajú kým všetko samé prebehne, pupočník dotepe, malú nechali nekonečne na Mne, na všetko som musela dať súhlas. Fakt super.
Goldene Kreuz v9 ne máš za 9 litrov, pritom som počula, že nič moc. Kokos ved žena urobí všetko sama. Začo zaplatiť 9 tisíc? Ved to je smiešne. V 19tke ani nehovorím aké sú ceny.
Si najprv pozerala súkromné ci? Či čo bolo plno? Ono vo Wien, ja neviem či sú neni rezervácie už v 10tt mne je Wien ďaleko a ten Mödling mam fajn no a Hainburg som nechcela kvôli si domysli.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Akože nieje legálne?? To máš odkiaľ? V pohode môžeš porodiť aj na SVK. Mám 2 deti.