Ahojte, som diabetička 3.rok a blíži sa mi termín pôrodu. Chcela by som rodiť prirodzene ale diabetologovi sa to veľmi nepozdáva. Posledný glyk. hemogolobín mam 5,3...co si myslím,že nie je až také zlé. Gynekológ v nemocnici nenamietal na prirodzený pôrod- s tým, že mi ho v 39. týždni vyvolajú. Chcela by som vedieť nejaké info o ostatných diabetičkách, ako ste vy rodili? Budem vďačná za každú odpoveď 😉 ďakujem 🙂
@koga nieje to môj prípad, ale moja neter má takú istú diagnózu a obe svoje deti odrodila cisarskym pri lokálnej anestéze. /rodila v Čechách/ neviem ako na SK, ale určite odporúčam takýto spôsob pôrodu /tak som rodila aj ja 😉 / bábo človek vidí hneď po narodení aj vníma celý priebeh pôrodu - i keď prirodzený spôsob je pre organizmus určite najšetrnejší, vo vašom prípade sa asi 80% pôrodníkov, čo som ja počula rozhodne pre cisársky. Prajem veľa zdravíčka mamine aj bábätku 😉
@bulinka27 ahoj, už sme na svete 🙂 rodila som v Trenčíne a maličká sa narodila 18.5., v 39. tt, pôrod vyvolávali, rodila som prirodzene...hej,ja zatiaľ nemám žiadne komplikácie, tak asi aj preto sme porodili prirodzene. po pôrode boli menšie komplikacie...mala som zelenú kašovitú plodovú vodu a nikto mi nevedel povedat, prečo som ju takú mala. Maličká sa jej napila....tak bola potom 1,5 týždňa v inkubátore, mala zvýšené zápalové parametre, dávali jej antibiotiká, ale už je v poriadku a sme konečne doma. Do poradne som chodila v Dubnici nad Váhom. Budeme Vám držať palčeky...určite všetko dobre dopadne 😉 aj keď mne sa to teraz už asi ľahko hovorí, ale treba veriť 🙂
Ďakujeme 😎
@koga ahoj, tak Vam velmi gratulujem, ze ste to obe zvladli a vsetko je OK. Ja som sice z TN, ale pred 3 mesiacmi sme sa prestahovali do BA, takze rodit budem tu. Ja mam cukrovku uz dlhsie (20 rokov), tak uvidime, akou cestou pride na svet nas drobcek 🙂 drzim palce, nech sa Vam dari. drzte sa!
@koga
Ahoj koga,
perfektny glykovany 🙂 Chcela by som sa Ta opytat na to, ako Ti upravovali glykemie. Ja mam diabetes 7. rok bez komplikacii. Som na inzulinovej pumpe. Inzulin sa pocas tehotenstva neustale zvysuje, hlavne v tretom trimestri. Musela som zvysovat bazal na noc a hlavne bolus na ranajky. Citala som si v odbornej literature, ze pocas porodu sa musia neustale kontrolovat glykemie a po porode spotreba inzulinu rapidne klesa o 50-70%. To treba tiez upravit. Mam obavy z toho, ze mi to nebudu vediet odsledovat a upravit, ze ak budem rodit prirodzene, tak upadnem do hypoglykemickej komy kvoli spotrebe energie. A zasa naopak pri cisarkom sa dava anesteza a potom nejake infuzky s vyzivou a tam sa bojim hyperglykemickej komy. A tiez sa bojim po porode, ze sa nenajde clovek, ktory mi upravy-znizi bazal v pumpe a zase mi bude hrozit hypoglykemia. Pumpa sa mi nesmie odpojit, lebo tam zase dochadza k hyperglykemii. Preto mam taketo obavy, lebo som bola 3,5 mesiaca kvoli krvacaniam a otvoreniu v Zilinskej nemocnici, kde o cukrovke toho moc nevedia. (Z gynekologickej stranky mi ale moooc pomohli) No jednoducho mam strach z niektorej z tych kom a pomoci zdravotnictva, prip. mojho nasledneho (ne)prebratia.
Preto sa vlastne pytam, ako sa to kontrolovalo (tie glykemie)?
Pripadne ak mate este niekto skusenost s porodom a inzulinovou pumpou, a upravou a kontrolou glykemii, budem vdacna. Pripadne treba ist do nejakej specializovanej nemocnice. Viem, ze sa tym zaoberaju napr. v Martine, kde aj pumpy nadstavuju.
Dakujem za pomoc.
ahoj Evita, rodila som cisarskym, lebo malinky bol privelky na prirodzeny porod. Glykemiu pocas porodu nekontrolovali. Ja som si odmerala pred zakrokom a po zakroku uz mi merali v nemocnici stale. ale samozrejme, ze som si aj ja kontrolovala stale. mala som vyborneho porodnika, ktory sa specializuje na diabeticky, takze vsetko hravo zvladol ;)
rodila som v spinali, takze som bola pri plnom vedomi. inzulinova pumpa sa na zakrok odpojila, ked som sa potom vratila na izbu, davali mi infuziu uz spolu s inzulinom. pumpu som si pripojila az na dalsi den.
@evita138 Ahoj,
ja som si pred pôrodom, keď prišli kontrakcie, pumpu odpojila sama, pretože som sa bála nízkych glykémii - vtedy som slabá a bála som sa, že nebudem mať silu....po pôrode sa ma sestričky pýtali aký mám cukor, potom som si sama merala glykémie a písala na papier, čo chodili konzultovať s diabetologičkou v nemocnici a tá im povedala, čo si mám ako nastaviť..
@bulinka27
@koga
Dakujem baby 🙂
Ste ma trosku upokojili. Budem to este konzultovat so svojim gynekologom a vyberiem si tiez porodnika, ktory mi ohladne cukrovky poradi. Som sa rozhodla pre ten Martin. Este ho treba vybavit....
Prajem Vam prijemne chvile s malinkymi anjelikmi, uzivajte si materstvo a nech sa vam aj glykemie drzia. 🙂
Evita, Martin je tiez super. Je tam dobry gynekolog, ktory ma tiez skusenosti s diabetickami. Zhodou okolnosti jeho manzelka je diabetologickou v Narodnom endokrinologickom ustave v Lubochni. Vola sa Mudr. Dokus. Mna Dr. Dokusova nastavovala na zaciatku tehotenstva. Urcite sa obrat potom na neho. Kamaratka u neho rodila, bola velmi spokojna. Tak vela stastia a vsetko dobre prajem.
@bulinka27 kamaratka je z Martina? A tiez je diabeticka? Ja som z PB, a tiez som uz viac menej rozhodnuta pre MT - mna to caka az v januari, ale samozrejme uz zvazujem vsetky moznosti. ja spadovo patrim pod trencin, ale tam moc nechcem ist. ja som na inzuline. Nevies, ako to tam funguje s vybavenim si toho doktora? Mam 37 rokov, predchadzajuci porod som mala prirodzene ale s komplikaciami, tak teraz to vyzera na cisarsky.
babenky, a vas som sa chcela spytat, ako boli deticky na tom po porode? nemali problemy s cukrom? diabetolog mi tvrdi, ze musim rodit v specializovanom stredisku kvoli mne, lebo po porode ma bude treba sledovat a nejak nastavit, pred tehotenstvom som bola len na diete, a gynekolog mi tvrdi, ze v specializovanom stredisku sa rodi kvoli babatku, aby bolo po porode o neho hned postarane v pripade problemov.
diky za info
ahoj kamoska je z TN a nie je ani diabeticka (lekar je kamarat jej brata - diabetologa 🙂 )
moja maly mal po porode velmi nizku hladinu cukru v krvi, musel byt napojeny na glukozu a aj na monitor dychania, kedze mal s tym torsku problem.
urcite by som bola za to - rodit v specializovanom stredisku - bud ten martin alebo BA -Antolska. ja by som uz nikde inde nerodila. a po velmi zlych skusenostiach s TN nemocnicou - tak tam by som isto nesla - teda aspon ja. ked som pred 3 rokmi potratila, tak si ma tam pohadzovali ako handru a nevedeli, co so mnou. zavrsili to tym, ze mi zmylili krvnu skupinu. btw nikto sa ani neunuval, ju zistit. len si ju ''vymysleli'' . nechcem ani pomysliet, co by sa stalo, ak by som potrebovala transfuziu.....
odporucam preto, zverit sa do ruk lekarovi, ktory ma s porodom diabeticiek skusenosti 😉 drzim palce baby, nech vsetko dobre dopadne! drzte sa
ahojte, tiez som diabeticka a termín mam pribl.19.febr., keby sa tu nasiel niekto v podobnej "situacii", tak by bolo mozno docela uzitocne si vymenit skusenosti a tak... 😉
ahojte najde sa tu niaka diabeticka na inzulinovej pumpe???? 🙂 ja som v 13 tyzdni a rada by som s vami popisala ak sa tu teda niekdo najde 🙂
baby a aké ste mali glykemie pocas tehotenstva? skutocne sa vám to darilo držať v prijatelných hodnotách, alebo to zvyklo aj vybehnut? dena567 - ja mám tiež pumpu, v lubochni mi ju tak nejak vnútili 🙂)
vies co glykemie sa mi drzia aj ked teraz castejsie mavam hypoglykemie a neboj aj mi vyskoci.ale netreba sa stresovat 🙂 a tak teba nastavovali v lubochni mna v martine.a cakas tiez babatko alebo planujes ??🙂
@dena567 už čakám, ale ešte som len na začiatku, väčšinou sú aj u mňa zatiaľ celkom dobré, len včera som si pichla kanylu nad zadok, nie do brucha - že vyskúšam..a dnes je to už katastrofa :( musím to prepichnúť, keď prídem domov..
baby čo už máte drobca doma-niekde som čítala, že diabetička by mala byť v nemocnici pár týždňov pred pôrodom-je to pravda, fakt sa to tak robí?
🤐 @ikati
@bulinka27
@koga
Ahojte baby, ja som na inzulinovej pumpe uz treti rok. Dotiahla som to s dcerkou napriek problemom a pobytom v nemocnici v ZA az do 36. tyzdna. Rodila som v Martine kvoli diabetu prirodzene asi aj preto, lebo este nemam z diabetu nejake komplikacie. Ja som ani nechcela rodit cisarskym. dcerke sa von nechcelo, tak to troska vyzeralo vselijako, ale zvladli sme to do stastneho konca. V Martine bolo dobre. Som velmi spokojna, ze som tam isla. Malej zvlast skontrolovali preistotu aj srdiecko. Lekari aj sestricky boli super. Mne rano o piatej zacala odtekat plodova voda a asi okolo siedmej sme dorazili do Martina. Bolesti mi zacali od osmej take mierne a na obed uz boli teda poriadne a pri porode boli teda riadne aj v brusku aj v krizoch. Rodila som, ako som uz spominala, prirodzene a bez epiduralky. Takze krce a vycerpanost bola poriadna. Mala som svalovicu na druhy den hadam aj na mihalniciach (hi-hi), lebo posledne 4 mesiace som prelezala na posteli v nemocnici a doma a predtym tiez kludovy rezim, len miernejsi. Ale uz na druhy den som behala, aj ked vycerpana. Bola som taka stastna, ze je mala uz vonku a ze sa jej uz nemoze nic stat. Hrozny pocit, ked sa musite bat dlho stat aj sediet (80% dna som prelezala). Takze unava, neunava, ja som bola stastna ze mozem chodit kolko chcem, ze sa mozem zohnut a nemusim nikoho o to prosit, aby mi nieco zodvihol na podal. Odbehla som sa este v nemocnici aj von prejist, lebo som okrem lekara posledne 4 mesiace nikam nechodila. Tie problemy neboli ale zapricinene cukrovkou. V nemocnici sa vystriedalo velmi vela bab s problemami v tehotenstve a ani jedna nemala cukrovku. Glykemie mi pred tehotenstvom a na zaciatku tehotenstva nastavovali v Lubochni. V poslednom trimestri sa mi spotreba inzulinu az strojnasobila. Trebalo to stale kontrolovat. Velmi zle sa potom tie glykemie uz dali udrzat. Furt trebalo menit aj bazal aj bolusy. Ja som ten typ, co si glykemie meral az 8 krat priemerne za den. Pruzky som si dokupovala. Pouzila som aj senzor. Tehotne maju narok na 4 senzory. Doplaca sa za ne priblizne 7 eur a zbytok asi 40 eur zaplati poistovna. Stravovanie som sa snazila dodrziavat, ale aj tak niekedy glykemia nebola uplne super. Ale s pumpou sa to dalo vzdy pekne doladit a tym castym meranim, aj ked bol nejaky vykyv, netrval dlho. Dolezite je, aky je ten glykovany. A hlavne netreba sa stresovat. Kvoli cukrovke (neskor aj tym problemom) som bola skoro od zaciatku na PN, aby som nemala stresy v robote a boli co najlepsie glykemie. Vsetko sa to oplatilo. Teraz mam uz krasnu 3-mesacnu dcerku. 🙂
Dakujem bublika a koga za cenne info pri tehotenstve a dufam, ze aj toto niekomu pomoze. 😉
Prijemny den.
pa
Ozaj, kanylu som si stale davala do brucha, resp. na boky brucha. A ked som bola aj doma, glykemie som konzultovala s diabetologyckou kazde dva tyzdne. Potraviny som si vtedy vazila (ovocie hlavne a chlieb), teraz na to pri malej uz nie je cas.
Ozaj, mala sa narodila az o 18 hodine. Teda vecer. 😉
ahojte Baby, tiez rada citam same pozitivne spravy od spolubojovnicok ;) my sme opat tehotni, v maji by sa nam mala narodit dcerka. takze k nasmu 18 mesacnemu certovi pribudne dufam, ze kludnejsie a pokojnejsie dieta ... ale hlavne dufam, ze budu obi dve deturence zdrave. Som na pumpe, aj ked po porode pri Robkovi som isla hned na inzulinove pera, kedze mi pri kojeni a noseni Robka pumpa dost zavadzala. Teraz to budem riesit tak isto.... a hlavne v lete nemam rada, ked mam pumpu - proste mi vtedy vadi.... Teraz sa s glyckami drzim, radsej som okolo 6-7, lebo pri malom sa nezastavim a potom mam tendenciu hned letiet do hypa...ako dnes pred vecerou - 2,8 :/ glykovany posledny bol 6,0 .... takze som celkom spokojna, vsetky ostatne vysledky su dobre, ako u zdravych mamiciek, co ma len tesi..... lebo po 22 rokoch diabetu uz nie vzdy je tak ako by sme chceli....
tak vam vsetkym prajem vsetko dobre a drzte sa 😎
ahojte, ja sa chcem opýtať, dokedy ste chodili do roboty, či ste boli na rizikovom už len preto, že ste diabetičky, alebo sa dá tehotenstvo s dia zvládnuť normálne ako u zdravých báb
@zuat Ahoj ja som bola od zaciatku tehotenstva na rizikovom do prace som nechodila,kedze som chcela mat aj vysledky dobre..a moj nazor je ze u nas je tehotenstvo trosku ine dost sa potrapime ako to teraz vidim s glykemiami..na zaciatku sa mi drzali ale po 22 tyzdni je to hroza...inzulin si stale zvysujem...a ostatne myslim ze tehotenstvo je rovnake ako u zdravych zenach 🙂
@dena567 mne sa glykemie tiež zatial držia, až sa aj moja doktorka čudovala, že som znižovala bazál..ja chodím zatiaľ stále do roboty, ale niekedy sa cítim strašne unavená aj na to,aby som tu vôbec sedela a ked prídem domov, som úplne k.o., už sa neviem dočkať toho obdobia prílevu energie 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
ahoj Koga, aj ja som diabeticka, uz 20 rokov. termin mam 12.9. a tiez neviem ako budem rodit. na najblizsej poradni sa musim opytat doktora, tak som zvedava. inak velmi zalezi na tom, ci mas nejake poskodenia ciev (retinopatia, neuropatia, nefropatia), ale kedze mas diabets len 3 roky, tak nepredpokladam. Kam chodis do poradne a kde budes rodit? inak dobre forum pre mamicky diabeticky najdes aj tu: http://www.diaforum.cz/list.php?f=7 prajem vsetko dobre! a GH mas super ;)