Ahojte,
O 2 týždne mám termín, nebola som na žiadnej predpôrodnej príprave, nechcem ani epidurál. Zatiaľ som nemala tvrdnutie brucha ani poslíčkov. Absolútne neviem čo ma čaká. Som prvorodička. Snažím sa len myslieť pozitívne a ostať v kľude. Spolieham sa len na moje telo a myseľ. Robím dobre?
Ale ano, neboj.. zvladli to miliony zien a zvladnes aj ty. Ja som bola na tom uplne rovnako, kedysi sa to ani neriesilo a bol to pre mna najkrajsi zazitok v zivote. Mysli pozitivne a ver si..
Ja tiež žiadne pripravy, nie je to podla mna nutne. Co sa tyka epiduralu, zabralo to na 20 minut pocas kontrakcii, potom uz nie. Cize absolutna zbytočnosť
Ano
Je super, že si v kľude. Ani ja som nebola na príprave. Lekár aj pôrodné boli vždy super, povedali mi čo robiť a bolo to dobré.
V zahraničí v pohode. Na Slovensku je príprava, vhodná sprevadzajuca osoba a výber miesta porodu kľúčový.
Jasne, ze to zvladnes. Mam za sebou dva porody bez pripravy a bez epiduralky a zvladla som to. Ale poviem ti tak, ze ten prvy, kde som absolutne netusila, do coho idem, nebol top zazitok. U druheho som uz bola poucena z prveho co a ako a na nete som si pozrela nejake videa, kde sa rozoberala najma ta psychicka stranka, aby som si to dokazala nastavit v hlave a nebat sa. A teda ten druhy porod bol o dost lepsi 🙂
Ahoj ,ani ja som nebola na príprave. Ja som sa ani nejako nebála, skôr som sa tešila, že keď to prejde uvidim moju bambulku. Pôrod mi skončil akútnou sekciou ale nevadí 🙂
Urcite si sprav poucenie na epidural. Lebo to je jedina veci kde nevies ci nebudes v stave, ze to budes potrebovat. Tie ofiko pripravy, to us je na kazdom. Ale ten epidural sa moze v tazkej chvili hodit. Ja som ho nemala, islo to rychlo, ale velmi bolestivo. Keby mam ale 8 hodin taky stav, tak neviem co by som robila.
Nie, nevadi to, len bohuzial zeny si casto myslia, ze staci porodit a maju to za sebou, priprave na porod venuju kopec casu a potom su stratene. Ja ti (ako novorodenecka sestra, takze dost subjektivne a zaujate) odporucam este sa tomu trochu pred porodom povenovat.
Pripravu na dojcenie este stale stihas, aspon teoreticku cez internet (odporucam na ig profily vasa laktacna konzultantka, lipirea blog, k info o porode a sestonedeli napr mojeporodniasistentka). Najdi si na to cas, ulahcis zaciatky hlavne sebe, babatku a aj personalu. Za mna ist rodit uplne bez zakladnych informacii o dojceni a starostlivosti o babatko je blbost, porodit porodis nejako aj bez nich, ale vysvetlivanie kazdej prkotiny ohladom babatka a dojcenia bohuzial vo vacsine porodnic priestor nie je. Akoze aspon to ze sa plienka zapina vpredu a nie na chrbatiku (lebo to naozaj robi prekvapivo vela zien) a zakladne info o tom ze dojcenie naozaj dokaze byt narocne by ti iste pomohli minimalne psychicky 🙂
Vyborne knizky, ak to mas rada papierovo, su od Dr. Jassovej (na ig ako pediatrickadenjas) Zdrave dieta a (Ne)zdrave dieta.
Drzim palce 🍀
Robíš dobre, ja som to mala tiež tak a už mám deti tri 😊 Držím palce, veľa zdravia a síl prajem, nech to máš rýchlo za sebou 🍀❤️
@anavixy zo mna mali sok, ked som najprv vsetko dezinfikovala a nasadila si rukavice pri prebalovani, proste zvyk z jasli, kde som robila 😂😂😂 Ale vedeli, ze aky bol moj job. Takze za dve minuty odisli, ze tu nemame co predvadzat. To dojcenie je tazke natrenovat dopredu. Hlavne treba zacat ihned par minut po porode skusat a neflakat to.
Ďakujem Vám veľmi pekne žienky. ❤️
No ja by som i tu prípravu ešte rozmyslela…bola som úplne rovnaká pri prvom že sak to dali iné ženy, to zvládnem aj ja nejako…a aj to tak katastrofálne dopadlo, či pôrod, či dojčenie - žiadne. Pri druhom som sa pripravovala dôsledne, naštudovala o dojčení a veru dodnes ľutujem prečo som to pri prvom tak odflákla..
Tiež so nebola na žiadnej príprave
Držím palce 🙂 pri prvom som sa nepripravovala. Pôrod veru nebol jednoduchý ani bez následkov. Ale to by príprava nezmenila. Každé telo je iné.
Pripraviť sa však oplatí na to, čo príde potom. Minimálne ohľadne hygieny v šestonedelí a ohľadne kojenia si niečo zistiť treba. Pretože pôrod je len začiatok.
Držím palce aj Tebe a dieťatku ❤️❤️❤️
@autorka, mám otázku. Zaujíma ma, aký dôvod majú zeny neuľaviť si od bolesti keď môžu? Chodím na predporodnu prípravu a pôrodná asistentka spomínala že množstvo žien odmieta epi. Chodí nás tam asi 10, všetky epi chcú, preto ma to zaujíma …
@andaluzia12 všetko má svoje pre a proti. Aj pri môže mať nežiadúce účinky. Tak každý si to zváži podľa svojich preferencií.
Nebola som na žiadnej príprave, ale teda epidural som si vybavila a môžem povedať, že to bolo najlepšie rozhodnutie v živote.
@andaluzia12 mám prípad v rodine, kde bola epi zle pichnutá a žena má poškodenú platničku dodnes.. tiez poznam zeny, ktorym nezabrala.. plus priserne bolesti hlavy a bolest v mieste vpichu.. vela zien ju nakoniec aj tak nedostane, lebo napr anesteziolog v noci nepracuje.. stojí 150€..
nie nadarmo to picha anesteziolog a nie hocikto.. nie nadarmo musis kvoli epi ist na poucenie a vysetrenie.. pri bolestiach vyuzijem mozno rajsky plyn alebo nieco intravenozne
@andaluzia12 epi ma aj svoje rizika,,.- mna pri porode, co trva 4 hodky je epi zvytocna. Lebo to mozes vydrzat. Ale ked je zena unavena uz a trva to hodiny, tak to moze zachranit porod. Preto je dobre mat to poucenie a co to vyuzije alebo nie ta zena je uz na nej. Ja som tiez nevyhnutne nechcela, ale keby je to nejake zle tak si to dam.
Ja som vedela ze idem na SC, aj tak som si robila len také aby som vedela co ma hlavne po čaká. Co sa týka starostlivosti, to som neriešila lebo sestra rodila rok skôr a dosť som pomáhala s malou ale napríklad teraz viem ze dojčenie budem riešiť skôr ako po pôrode, lebo bol problém. Ale aj tak to bolo iné. Stále sa smejem ze priateľ prvú plienku prebaloval 2 minúty a po roku a pol mu to stále trvá minútu. Dúfam že s druhým bude rýchlejší.
Priprav sa na to, ze sestry na sestonedeli su vo vacsinovom pripade vyhorene zeny, ktore otravuje akakolvek pomoc vycerpanej a vystresovanej prvorodicke.
Zabal si oblubene kese a cukriky a na internete si precitas aj v nemocnici ked ti nebude chciet nikto poradit 🙄
Porod samotny zvladnes ak budes pocuvat personal ti povie co sa deje a co mas robit.. pozrela by som si ale nieco o dojceni aspon 2-3 polohy a urcite nejake manipulacne videa ako si chytit prelozit otocit babetko polohy na nosenie ulavove polohy
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
ani ja som nebola na žiadnej príprave pred pôrodom, neboj zvládneš to 👍
ak tak si niečo to preštuduj - prečítaj z netu