Pôrod bez epidurálu

26. dec 2024

Dobrý deň, končím 8. mesiac čo znamená, že pôrod sa blíži. Rada by som sa opýtala najmä tých, ktoré si prešli pôrodom bez epidurálu - čo by bola jedna jediná vec, ktorú by ste poradili žene, ktorú to čaká? Alebo čo vám najviac pomohlo počas samotného pôrodu aby ste tú bolesť zvládli? Využili ste nejaké iné formy tlmenia bolesti? Ďakujem veľmi pekne všetkým 🙂

ina2405
26. dec 2024

Mne pomáhal pokoj, mužovi som povedala, nech na mňa zbytočne nerozpráva. Rozptylovanie mi s bolesťou nepomáhalo, skôr úplné ticho a dýchanie. Potom ešte sprcha a masírovanie krížov. Mala som fajn pôrody. Držím palce.

mikitilik29
26. dec 2024

Dva pôrody bez epiduralu a ani by som si ho nedala ani pri treťom ak by nejaký bol 😃 nepoviem ze nie sú tie bolesti veľké ale dá sa to rozdychat. Pri druhom pôrode som si zobrala časopis do pôrodnice a s ním som si vhanala vzduch do tváre 😂 mne toto pomahalo 😃 držím palce pri pôrode 🤞

misana84
26. dec 2024

Zaplať si rajský plyn😉… keď máš kontrakciu dýchaš a po si oddychnes a zrealaxujes a vládzeš a dokonca sa rýchlo otvoris, mne pôrod s tým trval 2 hodky

mamamasama
26. dec 2024

Aromalampa, hudba, termofor,.masáž, veľa voľného pohybu

diaalex
26. dec 2024

Rodila som aj s epi aj bez a za mňa jednoznačne s epi.
Epi: bola som uvoľnená, dobre naladená, celý čas sme sa rozprávali s manželom, vtipkovali a bolo to krásne
Bez epi: bola som nahnevaná ako som to nemohla stihnúť, ubolená, čakala som kedy končne porodím.. skúšala som teplú sprchu, húpanie sa, dali mi 10min pred samotným tlačením No-spa ale na trt to bolo..
Takže za mňa epi

mauduska
26. dec 2024

Ja som chcela ticho, potrebovala som niečo mokré, čím som si utierala tvár od potu, pila som celý čas vodu, bola som veľa v sprche na fitlopte, manžel mi masíroval kríže a keď som mala kontrakciu tak mi stláčal boky k sebe, to bolo veľmi fajn. 🙂

autor
26. dec 2024

@misana84 áno túto možnosť tiež v pôrodnici ponúkajú, zvažujem ju ako alternatívu, tak uvidíme 🙂

@ina2405 @mikitilik29 ďakujem ❤️

@diaalex ďakujem za skúsenosť. Popravde mám odkedy som zistila že som tehotná oveľa väčší strach z pichania epidurálu ako zo samotného pôrodu. Do toho mám skoliózu, takže mi moja lekárka veľmi epi ani neodporúča, aby sa nestalo že mi to zaberie len na jednu polovicu a všetká bolesť sa presunie do druhej.. To by bolo asi ešte horšie. Na pôrod sa teším, muž bude pri samotnom pôrode a aj potom počas pobytu v pôrodnici pri nás, tak pevne verím že to zvládneme aj bez toho.

yoxinka
26. dec 2024

Mám za sebou tri pôrody. Prvý s eidurálom a to bola tak hrozná skúsenosť, že ďalšie dva som bola bez. Odporučila by som prejsť si pôrod so šikovnou dulou, aby si chápala, čo pôrod je, čo to spraví s tvojím telom a aby ti povedala, na čo sa máš pripraviť. A cvičila by som dýchacie techniky. Ja som bez epi riešila veci spontánne, robila som, čo si pýtalo telo a bolo to OK. Nechcem tým povedať, že to nebolelo. Základ je nebáť sa, to je hrozný blok pre pohodový pôrod, preto zdôrazňujem tú prípravu.

kacena4
26. dec 2024

nemala som ani raz epidural... najviac mi pomohlo teplo, doslova som sa sprchovala v horucej vode. bolo to super utlmujuce. a samozrejme pomoc mangela.

lenkakravcova
26. dec 2024

Mne pomohlo ticho, a slúchadlá s hudbou 😀

minilla
26. dec 2024

2 porody bez epi (nechcela som) - sustredit sa na seba, zbytocne sa nerozptylovat, manzel/partner nech vybavuje, odpoveda personalu, ak treba a dychat, dychat a dychat.

Skvele je mat napocuvane afirmacie, za mna tieto od 2:48 min:

https://www.youtube.com/watch?v=ApqjONd5hps
autor
26. dec 2024

@mauduska to stláčanie krížov musí byť nejaké magické a fakt príjemné, akurát včera mi to švagriná ospevovala 😀 že to bola nenormálna úľava.

@yoxinka ako píšem vyššie, pôrodu sa nebojím. Ani ja, ani. manžel. Tým že sme si tento rok už prešli stratou jedného dieťatka, bolo pre nás veľmi dôležité absolvovať dobrú prípravu, aby sme do toho nešli so strachom, ale skôr s nadšením že je to konečne tu. Chápem samozrejme že to nebude žiadna prechádzka ružovou záhradou, ale bola by som veľmi rada, keby z toho máme všetci traja krásny zážitok, na ktorý budeme s láskou spomínať ❤️

deti95060810
26. dec 2024

4 krát bez akýchkoľvek oblbovákov...
pomáhala mi chôdza - prechádzala som sa a potom dýchanie. správne dýchanie - plytko ako pes.
išlo mi na nervy ležať na chrbte...
skús predpôrodné cvičenie kde ťa naučia dýchať...

rozovykon
26. dec 2024

ja som sa nejako prepla na autopilot a vlastne som vsetko robila tak nejak intuitivne. Ja som aj mala nacitane ako mam dychať, ale bolo mi to prd platne, lebo som fucala tak ze ma to samu vyrusovalo. (2 porody bez epi do 4 hodin)

mauduska
26. dec 2024

Ono ak to idú kontrakcie do krížov, tak si nevieš ani sadnúť, ľahnúť, pri všetkom umieraš. Ja som celý pôrod stála/bola na štyroch, len chvíľu som bola na boku, to ma tak napolohovala pôrodná asistentka a v tejto polohe som sa dovracala.. juj, a teplo, buď sprcha alebo mimo sprchy termofor.

autor
26. dec 2024

Ďakujem ženy, krásne sa to číta že sa to naozaj dá 🙏 veľmi veľa z vás sa zhoduje na podobných veciach, takže určite si nechám rada poradiť 🙂 Uvidíme čo to bude v realite.. Ale neskutočne sa na tento zážitok teším a verím že všetko prebehne v poriadku a s malinkou to pekne zvládneme ❤️

ivangeline
26. dec 2024

Cukor, dobrá kniha a spoločnosť.

angeli121212
26. dec 2024

Ahoj tak ja som teraz pri druhom pôrode sice epi mala ale nejak nezabral neskôr sa zistilo, že som mala posunutú tú kanilu tam nejak neopatrne som sa ja posunula na koze a asi si ju vytiahla ešte pred tým než by stihla epi zaúčinkovať a teda čo by som ti poradila, že aj napriek bolesti ak sa ti bude dať skús v rámci možností sa počas kontrakcie čo najviac uvoľniť a nesťahovať svalstvo.. ďalej mi pomohlo stáť a tak predýchavať to som sa aj pekne otvárala potom tesne pred pôrodom ma tie kontrakcie nútili tlačiť vtedy ma menej boleli a počas tlačenia to som išla silou vôle s tým, že aj keď ma to bolí chcem dcérku vytlačiť... Inak ja som mala aj tento pôrod napriek tomu že nezabrala epi fajn nemám traumu aj vďaka prístupu personálu.. ale ešte ti chcem poradiť aj keď nechceš epi choď na poučenie nemusíš to využiť ale je fajn mať to v zálohe lebo nevieš ako budeš reagovať ma bolesť

yoxinka
26. dec 2024

No, tak potom to budeš riešiť za pochodu. Mne napríklad boli štandardne príjemné veci nepríjemné. Nechcela som fitloptu, ani hudbu, ani vône, toto všetko mi vadilo. Ale to som zistila až pri tom rodení. Milujem hudbu aj rôzne aroma veci. Pomáhala mi sprcha, uvoľňovanie sa, každú kontrakciu predýchať, vedomé dýchanie a uvoľňovanie a také to “púšťanie bolesti” žiadne zatínanie svalstva a bolesti, a ešte také divné pohyby … ktoré ti ani neviem opísať, mala som potrebu nejaké pohyby robiť, tak som robila … môj muž to volal lyžovanie … ale neviem, ja som v živote na lyžiach nestála 🤣.

ivanakal
26. dec 2024

Mam za sebou 2 porody bez epi. Prvy vyvolavany a veelmi bolestivy. Najviac pomahala horuca sprcha na krize a masaze krizov, velmi mi pri tom pomohol muz, a potom knisanie zo strany na stranu na fitlopte. A hlavne krik, ja som strasne kricala, to mi pomahalo ventilovat 😄😄 pri 2.porode som ani nepomyslela na Epi, a bolo to zvladnutejsie, kedze na sprchu nebol cas, tak len masaze.

angeli121212
26. dec 2024

Aj ja mám skoliozu inak a v pohode mi epi pichli

terry658
26. dec 2024

Pre mňa bola topka rodenie s dulou. Už by som inak ani nerodila. Vedela presne čo robiť aby mi pomohla.

akvi
26. dec 2024

Potrebovala som hlavne ticho a klud, aby som vedela byt stale "v sebe", ta bolest je sice velka, ale ty vies, ze ta posuva k cielu, si na nu pripravena a kazde "vyhodenie" zo seba samej bolo pre mna to, co mi robilo zle. Moj muz bol pri mne, ale len bol, nic nehovoril, mna bolel aj dotyk, cize ziadna masaz a pod., muz komunikoval s personalom, to bola pre mna velka pomoc, aby som ja nic nemusela riesit, len proste byt sama so sebou. Odmietala som aj vacsinu vysetreni, pretoze ma vyhadzovali z procesu, nastastie som rodila v porodnici, kde to bolo uplne ok, nik netlacil na mna. Najlepsie mi bolo na zaciatku v sprche na fit lopte, posledne chvile mi bolo lepsie na styroch.. Ja by som kludne aj porodila na styroch, len to mi uz nedovoli bohuzial, dnes by som veru stala za svojim a rodila proste na tych styroch. Neskor som potom citala, ze poloha na styroch velmi pomaha dietatu spravne rotovat, cize fakt intuitivne clovek robi to, co je potrebne, ale to musi byt prave v tom rozpolozeni, ze ho nik nevyrusuje, ze proste naozaj ten porod prezivas a nechas telo robit to, co potrebuje..Prijemne ma prekvapilo, ze samotne tlacenie u mna bolo velmi rychle, bala som sa toho najviac, ale slo to ako po masle, vlastne na dve zatlacenia bolo dieta na svete.. Ziadna drama, ako vo filmoch 😅 A co ma neprijemne prekvapilo, tak to, ze po porode mi bola neskutocna zima na nohy, ale az taka, ze som sa asi tri dni nevedela zahriat, takze ak by som zase rodila, beriem so sebou termofor 😅 Suviselo to aj s tym, ze som mala silnu anemiu a aj pri porode som stratila dost krvi a hrozila mi az transfuzia.

nikushka8
26. dec 2024

Prvy som mala s epi, druhy bez a teda pri druhom som prosila o dake oblbovaky (porod bol vyvolavany, ziadne pozvolne prichadzanie bolesti). Pri prvom mi epi pichli neskoro,cize realne nezabrala ako mala,ale teda bol to velky rozdiel aj tak. A to mam lordozu

amelia89
26. dec 2024

ze mam za sebou porod bez a porod s a absolutne nechapem ze vo vyspelom svete vobec uvazujeme rodit bez toho …. kazdy ma inu skusenost a svoje dovody ale moja skusenost je taka ze epidural ma ukludnil, odbremenil od bolesti, porodne cesty sa mi rychlo otvarali lebo som nebola v bolestiach,krči, nabrala som silu na finale. vdakabohu za epidural. zvladla som aj porod bez neho ale nechapem preco by som to robila ked mame tuto moznost😅

michaelam2
26. dec 2024

Pre istotu ale podpis papiere na podanie epiduralu. Moze sa stat ze ked tie bolesti pridu tak si to velmi rychlo rozmyslis a budes epidural chciet. Ja suhlasim s @amelia89 ze v dnesnej dobe, ked je epidural samozrejmostou je zvlastne dobrovolne rodit bez neho

autor
26. dec 2024

@michaelam2 áno toto jasné, na poučenie normálne idem, predsa len človek nikdy nevie ako sa to celé nakoniec vyvinie 🙂 ono je to asi tak ako vo všetkom, komu epi bez problémov zabrala si ju bude vychvaľovať, kto s ňou mal z nejakého dôvodu akýkoľvek problém, ten ju ďalej skôr neodporúča. Verím ale že je to super pomoc v prípade že zaúčinkuje tak ako má a že to mnohým ženám fakt pomohlo 🙏

katka533
26. dec 2024

Pripraviť sa na to psychicky, ze to bude brutal bolieť a ze to treba predýchavať a nezložiť sa

gladys_07
26. dec 2024

Ja som planovala bez, pri 8cm som piskala jak cajnik ze chcem epi. Hned ma presiel strach z ihiel 😂 kamoska mala prvy bez, druhy s epi a ze bez epi uz by nesla.

Asi zavisi aky mas prah bolesti. Nechaj si otvorene obe moznosti. Na tu bolest sa eda pripravit. Ako pise amelie, dnes uz asi nikto nevrta do zubu bez injekcie, ale od zien sa nejake falosne hrdinstvo stale ocakava.

karmen118
26. dec 2024

Pri prvom vyvolávanom pôrode - fitlopta, muž mi masíroval kríže, keď bolo najhoršie, prechádzala som sa a myslela som na to, že zanedlho budem mať bábo v náručí, tak som predýchavala kontrakcie a predstavovala si ako mám už dieťatko pri sebe. Druhý pôrod predýchavala som doma, ešte som si nebola istá, že rodím, kontrakcie som mala totálne nepravidelné ale v krátkom rozpätí, rodila som do necelej hodiny ako ma muž pre istotu zobral do pôrodnice, otvorila som sa hrozne rýchlo a to sestrička na príjme poslala doktora zas si pospať -skoro sa nestihol vrátiť - rodila som nadránom :D. Ale každá to máme inak, za mňa je to bolesť zubov najhoršia - a zákroky u zubára, pôrody oka dali sa zvládnuť aj bez epi.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre