ako rychlo ste sa zotavili a boli spat vo forme? ako Vas obmedzila rana?
za aku dobu vam nabehlo mliecko?
mali ste problemy s kojenim?
Mne mliecko nabehlo po tyzdni, a fit som bola po tych 5- 6 tyzdnoch , ale bolo mi povedane, ze mliecko aj preto nabehlo neskoro, lebo mala sa narodila skor netusim, ale mna este teraz ta rana po cisarskom boli ked mam zlu polohu 😒
Ahoj keira,ja mám za sebou zatial dve sekcie.Po prvej som sa zotavila celkom rýchlo,najhoršie sú prvé tri dni.Po druhej to už bolo troška horšie.Jazvu budeš citiť ešte dosť dlho,mňa pobolieva doteraz,hlavne keď sa mení počasie alebo mám dostať menzes a to má malý už dva a pol roka,samozrejme je to individuálne.Svaly nad jazvou sú dosť dlho také necitlivé.Vcelku vo forme si tak do tých dvoch mesiacov,ale s neakými cvikmi na bruško by som počkala radšej dlhšie.A skojením to u mňa bolo tak že prvého som vôbec nekojila a druhého som musela dokrmovať,ale maminkám ktore boli so mnou na izbe tak na ten tretí deň od pôrodu mliečko nabehlo.
mlieko som mala hned, aj sestricka sa cudovala. Najhorsie boli ako pise @mirkami7 to skrz rany. Prve tri dni ta obmedzuju aj sacky s mocom a s krvou 😉 . Najhorsie zistenie pre mna bolo, ked som na 5 den prechadzala okolo zrkadla a videla som ako sa hrbym 😀 😀 Tak sa snaz vystierat 😉 Teraz 6 tyzdnov po, uz ficim a som v pohode
@keira ahoj ja mam druhy SC a s kojenim no zo zaciatku sme dokrmovali a kojili sme popritom , bno kojili sme len do 5m potom mliecko odislo, pre mna je to uspech,( syna som nekojila) aj vela urobilo ze som mala malú priloženú hned po cr a nie az po 4 dnoch ako pri prvom CS pred 6rokmi. a rana, no bolelo to viac nez pri orvom hlavne stahovanie matrnice ,. ale musela som sa dat dokopy aj kvoli synovi, tak som na bolest nezabudala, ale chodila som uz na druhy den, len najhorsie bolo pre mna sa postavit z postele a alebo zakaslat to au...inak uz mam mala rok a je to uplne ok...
a vraj brusaky sa aj polroka nemozu robit? mate nejak teraz menej pevne bruska?
@keira no ja som brusaky robila po 9m ,. ale nemam ho pevne lebo sa mi to moc nechce mala by som, a nad jazvou mi brusko este trosku ovisa...
Mne tiež brucho nad jazvou stále prevísa,jeden čas som brušáky aj cvičila,ale mne v tehu brucho dosť popraskalo,takže tá koža mi zostala taká mlandravá.
Mne tiež brucho trochu prevísalo nad jazvou, ale malého už pol roka intenzívne nosím v šatke a teda tak pevné brucho som ešte snáď ani nemala. 😉
Fú, ale pozerám, že druhý cisársky býva horší. ☹ Tak budem pevne dúfať, že sa mu vyhnem...
a co myslite? kedy sa moze zacat opat aktivne sportovat .. napr taky tenis?
Ja som začala so zumbou asi po 4 mesiacoch a nemala som žiadne problémy. Aj gynekológ mi vravel, že už môžem športovať..
Ja som bola po 3 mesiacoch na preventívke a pýtala som sa pre istotu, či už môžem športovať. Totiž, stále som mala tú jazvu trochu citlivú na dotyk a ako som písala vyššie, tak brušáky mi nerobili dobre. No a on vravel, že jasné, môžem. 🙂 Športovala som pomerne aktívne aj predtým, len nie Zumbu. 😉 Aj keď, na druhej strane, tie prsia plné mlieka potrebujú poriadnu podprsenku a na nejaký beh by som sa neodvážila, by som sa bála, že budem mať potom prsia až po pupok. 😀 Teraz nemusím šport riešiť, lebo sa liečim na trombózu a väčšiu záťaž mám zakázanú až kým sa to nezlepší. ☹
v utorok sekcia, v piatok odchod domov a v pondelok cesta 45km busom - sama ! po mesiaci som vlacila na 2 poschodie kocik , najskor podvozok cca 10kg potom vanicku s malym cca 7 kg a ani ma nenapdlo, ze som rodila 😀
Najhorsie boli prva dva-tri dni, najma sadat si na ten prilis vysoky zachod v nemocnici 😉
Forma: po 2 tyzdnoch som nosila tie rifle, co pred tehu. A tom som nic nerobila. Bola som trochu viac hladna, tak som trochu viac jedla, napr. jogurt ako desiatu, co som predytm nedesiatovala. Ked mal rok a pol, a behala som za nim po celom sidlisku, schudla som dve velkosti 🙂
Obmedzenia z rany: prvy tydzen som nemohla lezat na boku ani na bruchu, iba na chrbte. Okolie rany bolo dost dlho necitlive, ale to sa samo upravilo. Je to najkrajsia jazva, aku mam 😅
Ked mal syn 3 mesiace, sli sme na tanecnu a to hned na specialny kurz viedenskeho valcika. Aspon ma uz nevytacalo zo zakruty ako s bruskom, haha. 40 hodin pred porodom sme tiez este boli na tanecnej 😀
Mliecko nabehlo po 40 hodinach, odkojila by som urcite este tri dalsie 😀
Maly sa nevedel dobre prisat, tak som odsavala. Jedoval sa, ked bol hladny, jedoval sa, ked bol prsnik plny... Ale potom som ho oducila od flasky a spravila z neho zavislaka 😀
najhorsie je 1.krat sa postavit... potom sa to uz len kazdym postavenim zlepsuje!ja som bola fit asi po 1.mesiaci. kedze sa mi jazva zapalila tak som chodila tyzden po porode na cistenie. potom sa to zahojilo. ako baby pisu, to miesto je citlivejsie, avsak da sa to zniest.hned po sestonedeli /po kontrole/ som zacala aktvne cvicit /pilates, aerobik/ a bolo fajn len som musela obmedzit cviky kde sa dlho lezalo na bruchu-dost ma to tlacilo. teraz som 4mesiace po sekcii a nastal problem, ze ma konce jazdy nenormalne bolia. Doktor povedal, ze to je pekne zahojene a bolesti mozu byt z rychleho stiahnutia maternice-neviem z coho, ale priserna bolest, hlavne vecer po dni ked som neustale s malou a vlacime sa po rukach 😀 pomaha mi biolampa na uvolnenie.takze je to individulne, ja som sa pred par mesiacmi citila superne-teraz je to horsie 😖 ale dufam, ze to prejde rychlo.
@keira no ja neviem, však keď sa hovorí, že dva roky po sekcii nerodiť, tak asi tá jazva ešte taký rok nie je OK. Myslím, že keď sa začne priskoro cvičiť, tak hrozí vznik pruhu v tom mieste. Ako, asi by som to zbytočne nesilila a nechala brušáky na neskôr. Ja som sa na kontrole po šestonedelí zabudla spýtať na športovanie, tak preto som sa pýtala až tak neskoro. 😀
Mne sa po 6 mesiacoch zablokovala žila na nohe krvnou zrazeninou. Nemôžem cvičiť kvoli tomu, že je tam slabší prietok a mohli by sa mi poškodiť ostatné žily na nohe. Takže nie kvoli cisarskemu.
@keira ahoj, jasom prestala krvacat po 8t po porode, ranu mam velku a zle sa mi hojila, ao tk som sa dostala do formi asi po polroku ale teraz som 2r 3m od porodu a som uplne fit teraz som uz aj schudla na povodnu priam este nizsie. no ale rana ma stale boli a dost oproti kamaratkam co su po planovanejsekcii oni uz kratko po porode necitili ranu ja stale. a lekar mi slabe cviky povolil po 3-6m. mliecko sa mi súpustilo asi na 3-4den a doma som aj zapali z tolkeho mlieka mala
@keira ahoj, po tyzdni som bola uplne v pohode a fungovala-nemala som na vyber🙂
jazvu stale mam, ale postupne mizne /som 10 mes po SC/, vnutri uz nic neboli, nic ma neobmedzuje.
mlieko nenabehlo vobec, nekojila som. ale neviem, ci to bolo sposobene sc alebo som proste mala len smolu..
@keira ahoj tak najhorsie su prve dni a hlavne prve vstavanie ale maly drobcek ta proste donuti a ani si nevsimnes a budes vo forme...mne sa rana velmi pekne zahojila bez aychkolvek komplikacii jasne ze prve dni obmedzovala ale dalo sa to znist....mliecko mi nabehlo rychlo vlastne necele dva dni po sekcii mi dali malu na izbu a uz sme sa len kojili....problemy s kojenim boli ale nie koli sekcii ale dohryzenym bradavkam
ahoj. Z narkozy som sa zobudila už s naliatymi prsiami, nekojila som, lebo drobec bol v inkubátore, prvé vstávanie bolo síce nepríjemne, no rýchlo som sa rozchodila a bola som fit. jedine brušáky mi doteraz nejdú, vtedy si ranu cítim dosť, tak brušáky nerobím...
Prve postavenie - hrozne, posadit sa a vstat, tocenie halvy, bolest brucha...no nic prijemne. Mne malu nenosili - narodila sa skoro, prvy tyzden bola v inkubatore. Mlieko som zacala odsavat asi po tyzdni, kazdy den mi hovorili ze este je cas aby prislo mlieko - ze sekcia, tak ja som cakala, keby som nezacala odsavat, asi by neprislo vobec. Dalsie dva tzydne - iba odsavanie, az na 4 tzyden po sekcii - mi mala zacala ako tak pit - vypila 20ml...to uz bol uspech, kojila som do roka...Na treti tyzden po sekcii som robila lahke brusaky na izbe na posteli, nezaujimalo ma ci mozem ci nie - ani som sa nikho nepytala, chcela som cim skor dat brucho prec...
Ale jednoznacne najhorsi prvy tyzden po sekcii ..potom sa to uz nejak vlecie, a uz si aj clovek zvykne trosku na tu bolest...o mesiac ma caka druha sekcia, tak vam potom napisem ktora bola lepsia🙂
@keira ahoj aj mne sa malý narodil sekciou, prvý den som len ležala a až na druhý deň mi kázali postaviť sa, držali ma dve sestričky ale bieda, bola to bolesť, točenie hlavy, bola som vyslabnutá, lebo som mala diétu, len mi tiekla výživa. Urobila som asi tri kroky a dosť, späť do postele mala som pocit, že sa mi rana roztrhne a vypadne mi maternica. No tretí deň už bolo lepšie, chodila som už sama aj na záchod, poradím ti ked budeš vstávať drž si brucho,teda tu ranu, mne to velmi pomohlo, nebol nato vyvíjaný taký tlak. A kojenie trvalo to dlhšie kým sa to rozbehlo hádam aj tri štyri dni, no nesmieš to vzdať. A hlavne ked som prišla domov to už bol aj taký klud bolo mliečka až až a kojím ešte stále a to ma malý už 9 mesiacov. Držím palce 🙂
@keira o a ešte rana sa krásne zahojila ostal mi tenký bledý pásik, vôbec nevidno, natierala som si to stále repíkovou masťou, to mi poradili a ako super, vytiahlo to to červené, len bruško ked sedím tak trochu ovísa ,je to také ochabnuté, som lenivá cvičiť a ani nieje tolko času pri dvoch malých deťoch
Pridávam svoju skúsenosť: najhoršie bolesti boli ako mizol účinok spinálky + tiekla infúzia metylergometrínu na sťahovanie maternice a sestrička mi odmietla dať infúzku proti bolesti...no po 3 hodinách po sekcii mi doniesli malého na priloženie, tak som na tie bolesti hneď zabudla. Tiež som sotva po 24 hod. vstala a následne odpadla v sprche (tlak 80/50) 😅 tak mi sestričky nechali ešte na noc katéter a reálne som vstala až na druhý deň ráno, oveľa neskôr ako iné po sekcii. Na wc som sa plazila ako zombie 😀 Taký 4.deň to začalo byť oveľa lepšie a na hrozné vstávanie z postele a bolesť pri kýchaní a smiechu...
Dojčenie sa vďakaBohu rozbehlo hneď a to vďaka tomu, že mi malého priniesli na kontakt "koža na kožu", hoci až 3 hodiny po operácii...troška ma štvalo a bolo mi smutno, že prvé 2 dni mi ho nosili málo na kojenie a mám podozrenie že ho dokrmovali, lebo občas štrajkoval na prsníku. 3.deň rooming-in a už bolo dobre...sme sa pekne rozkojili, aj žltačka nás obišla.
1. týždeň po príchode domov ma bolel rez, potom chrbát...potom na 3. týždeň som dostala horúčky a zápal maternice a zasa mi pichali metylergo...lebo som sa nečistila. Teraz som 5. týždeň a fajn, jazva taká ružová, trošku tvrdé pod ňou...
ahoj, necitala som odpovede iba tvoju otazku. ja na sekciu (pred 4 mes)nedam dopustit. bola strasna sranda pri spinalke, maleho vybrali po 4 min, mna sili este 25 min, pohoda. nadavkovali ma liekmi, nic som necitila.ked mala prist bolest, poziadala som o lieky bolest nebola🙂 o 2 dni som nic necitila, doteraz som v pohode a ta jazva tesne nad kostou je podplavkovy rez, ktoy nikto niky nevidi. teda - netrapila som sa s klasickym porodom, bola pohoda, uplne bez bolesti, aj potom mi par dni davali lieky, bola som len slaba, nic viac, jedine co som si vsimla - maminy, ktore sa ani neozvali, nevedeli vyjdarit co chu, trpeli. ja som si povedala, komunikovala, lekari to mali radsej a pomohli hned.nekojila som, teda hned s manzelom sme nabehli na striedacku,aby som sa aj ja vyspala, niekedy idem do inej izby na noc a on robi drinky malemu🙂 no ozaj nedam dopustit na sekciu
@keira mna rezali rano o pol siedmej, mala som akutnu sekciu v celkovej anestezii. chodit som vedela uz vecer po sekcii, vstavanie s postele mi robilo trochu problemy prve 3 dni, potom to uz islo hladko. dieta ti to vstavanie aj celkovu rekonvalescenciu velmi ulahci - ani si neuvedomis, ze ta nieco boli. kym mi vyberali steh treti den po prepusteni z porodnice, tak uz som necitila nic okrem mierneho svrbenia jazvy. ale do povodnej formy som sa nedostala doteraz, lebo cvicit mi lekar zakazal aspon na 3 mesiace, mne sa tazsie hoja jazvy.
mliecko mi nabehlo na druhy den trochu, ale maly statocne cuckal uz prvy den - prve prilozenie ale bolo az po styroch hodinach. na treti som uz mala komplet naliate prsniky. problemy s kojenim zatial ziadne, maly krasne papa a pribera, mna nic neboli. kamoska ale vravela, ze ked zacala cvicit, tak mala menej mlieka. ja na to s cvicenim idem velmi pomaly a zatial je to ok.
@alohim ja som len uplne nahodou zabludila do tejto temy, urcite nie vzdy su zazitky po porode super, ako pises, ze si odpadla, len ma pobavil tvoj tlak (to prosim bez urazky), ze 80/50, lebo ja s takym zijem tak tretinu roka 😀 😀 😀 😀 teda, tretinu kazdeho roka....... som veeeeeeeelmi nizkotlakova, furt sa mi toci v hlave, akonahle sa zamraci, a niekedy mavam take stavy, ze dovi-dopo, vtedy si meriam a bezne ho mavam taky, ako uvadzas. to len kvoli tomu pisem, ze si viem predstavit, ako si sa citila. ja som s tym uz zžitá, ale clovek, ktory mava "normalny" tlak, tak skutocne pri tak znizenom moze bez problemov odpadnut 😉 ale hlavne, ze vsetko u vas dobre dopadlo 😉
@danusskaaa no veru, ked maleho vlacim na rukach, tak si uplne ranu odpisem 😒
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ahoj, zotavila som sa pomerne rýchlo. Po týždni som už v pohode chodila a po dvoch som ani poriadne nevedela, že má rezali. Len som nemohla asi pol roka robiť brušáky, lebo potom som tú ranu cítila. Teraz po roku je to už úplne ok, rez skoro nevidno a ani nie je nejaký citlivý na dotyk.
Mliečko nabehlo celkom rýchlo. Kolostrum som mala hneď od začiatku a prsia sa mi naplnili asi na 3. deň. Až som si potom musela odsávať, lebo som mala mlieka hádam aj pre tri detičky. 😀
Problém bol s prisatím malého. Zrejme to vzniklo súhrou okolností - cisársky, zle tvarované bradavky, nepoddajné prsia a nevhodný prístup sestričiek. Ale všetko sme zvládli s pomocou stránky http://dojcenie.wordpress.com/ 🙂