Plánovaná sekcia a zmena názoru lekára

kamoska_z_konika
13. júl 2022

Ahojte,

Som prvorodicka ktorá má endometriozu, za sebou 4 operácie. Lekár ktorý pozná môj stav mi povedal spočiatku ze inak ako na cisarsky to nevidi. Keď konečne prišiel čas na ctg, začal riešiť zmenu termínu (som 38 tt) a teraz už i to, že ma nemusí rodit on ale že odrazu už nie je nutná ani sekcia...ide o Po nemocnicu...nechápem jeho prístupu, za sebou 1 laparotomia a 3 laparoskopie.

Vie mi niekto poradiť čo robiť v takomto pripade? Inde ma asi uz neodrodia lebo vsetky ctg su z Po. Dakujem za vsetky vase rady a precitanie

sandra19901990
13. júl 2022

Odrodia vas kdekoľvek, aj v KE. Alebo si zazmluvnite lekára a s nim sa dohodnete na sekcii.

beata_k
13. júl 2022

@kamoska_z_konika Ide na dovolenku, tak sa ta chce zbavit. Zazmluvni ineho. Terajsi nech ti da aspon odporucanie na sekciu.

kamoska_z_konika
autor
13. júl 2022

@sandra19901990 smiem Vás poprosiť o radu ? A kam sa v KE obrátiť?

nikaeli
13. júl 2022

v PO je to klasika, v oboch pôrodniciach budú tlačiť na prirodzený pôrod.. choď do Starej Ľubovne, neoľutuješ 😉 fantastický personál a neskutočný prístup od sanitára až po primára 🙃 naozaj odporúčam

kamoska_z_konika
autor
13. júl 2022

@beata_k nechce ho dat..to je na tom absurdne..rozmýšľam, že skúsim ísť aj k svojmu obvodného gyndosovi, ci nevie dať odporúčanie.

nikaeli
13. júl 2022

@kamoska_z_konika to ti nepomôže, ja som mala papier od môjho gynekológa, aj od ortopéda a aj primár v monobloku, aj vtedajšia primárka zo starej si dupkali nožičkami, že čo vymýšľam. V Ľubovni len krútili hlavou, že čo to tí lekári v PO nacvičujú 🤷🏻‍♀️

didi2102
13. júl 2022

@kamoska_z_konika papier na sekciu ti dáva klasický gynekológ , ako výmenný lístok,ty s ním ides do akejkoľvek nemocnice ktorú chces, väčšinou je neaka ambulancia tam kde sa rodí, u nás doobeda v nej sedí lekár alebo ho zavolajú ,v popradskej keď som rodila ja,musel odobriť primár aj keď som mala zazmluvneneho iného lekára

tosomja
13. júl 2022

Nedáva odporúčanie na sekciu tvoj gynekológ? Síce mňa ešte pozeral primár v nemocnici, ale len naplánoval deň sekcie. Vôbec neriešili, či je to vhodné či nie. Rodila som v mi.

kamoska_z_konika
autor
13. júl 2022

@tosomja nie môj obvodak nie...ale ten ktorý, pozna moju celú zdravotnú históriu, rezal ma videl co tam bolo zmenil názor...a ja nechápem prečo

sandra19901990
13. júl 2022

Sestra ledva stihla z po do ke porodiť… slo to rýchlo. Neviem ako ďaleko je stará lubovna. V mojom prípade tiez primár tlačil na prirodzený porod a aj tak o tom rozhoduje lekár ktorý ma službu v den pôrodu. Treba si zazmluvnit… prvý porod som nemala zazmluvneneho lekára a tŕpla som. Druhy porod som si zazmluvnila lekára.

didi2102
13. júl 2022

@sandra19901990 lenže plánovaná sekcia sa robí týždeň dopredu , o plánovanej sa už nerozhoduje aj keby začali komplikácie skôr-ptpste bude to sekcia , ibaže by dieťa bolo zostupne v pôrodných cestách,ja som dokonca prvú sekciu mala plánovanú 12dni pred terminom

kamoska_z_konika
autor
13. júl 2022

@didi2102 🙈 tak som došla...tp 25.07

kamoska_z_konika
autor
13. júl 2022

@sandra19901990 🙈 tak som došla...tp 25.07

didi2102
13. júl 2022

@kamoska_z_konika si 38tt, zajtra bez ku svojmu,pýtaj vymenny lístok, ďalší deň utekaj do inej nemocnice , s dcérou som to mala naplánované 6dni pred pôrodom, sú ženy čo majú aj 4dni, ak máš dôvod na sekciu tak predsa nebudeš riskovať

didi2102
13. júl 2022

@kamoska_z_konika a ešte ma napadlo že to tvoj gynekológ potom musí dať papier ku internistovi-predoperacne a na ARO, tpsu také rýchlovky, aro je pokec, internista ti berie krv a potom správa

barborachors
14. júl 2022

@kamoska_z_konika Do PO nemocky by som nesla ani za milion. Podla mna ani ta tam dobre nezoperovali, kedze sa ti endo stale vracalo. Po nemocka patri medzi najhorsie na Slovensku. Su o tom aj statistiky. Sem to davat nebudem, mam aj sama zlu osobnu skusenost. Za mna KE, ako tu radia aj ostatne. Inak… bude to zaujimave, je to na tebe…

rivini
14. júl 2022

@kamoska_z_konika a ty nechces rodit spontanne ak by sa dalo? Mam za sebou operaciu pruhu, slepak, kyretaz, aj laparo. A ziaden lekar toto ako dovod na sekciu nevidel…napokon som sekciou rodila, kedze sa dieta po termine otocilo priecne..no poviem ti, med lizat to v tych prvych dvoch mesiacoch po fakt nebolo…ine zeny po porode sedeli v tureckom sede a ranajkovali, ja som ani na WC bez pomoci nedosla…ak predsa nebola operovana maternica, nechapem dovody k sekcii..

kamoska_z_konika
autor
14. júl 2022

@rivini laparatomia bola jedna robena

rivini
14. júl 2022

@kamoska_z_konika mne povedal lekar po cisarskom, ze ak budem chciet rodit spontanne a pockam s dalsim tehu rok, kludne mozem…akurat uz nebudu moct porod velmi vyvolavat. No dobre zrastena jazva na maternici nie je pri prirodzenych kontrakciach problem. Nepresviedcam ta, len pisem, ze ak ti lekar nedal indikaciu k sekcii, tak si asi mysli, ze tam asi ziadna nie je…myslim si, ze kazda zena, by si mala mat moznost vybrat sposob porodu…aj sekciu..no tiez by mala zvazit nasledky…a preto ma prekvapuje, ze sekciu chces, ak ta uz operovali kvoli endometrioze-kedze sekcia predstavuje prave obrovske riziko vzniku endometrioznych lozisk…a teda nevyhnutnost dalsich operacii…plus riziko diastazy, poskodenie brusnych svalov, neskorsej inkontinencie…moja sekcia prebehla super, mam nadhernu, skoro neviditelnu jazvu, no davala som sa dlho dokopy, dieta malo problemy s adaptaciou, prevrieskalo prve nesiace zivota, kvoli chybajucim prospesnym bakteriam z vaginalnych ciest malo strasne koliky, mne zostala diastaza z poskodenia brusnych svalov, ktoru som dala dokopy len vdaka drahemu fitness trenerovi, strasne bolesti jazvy pri kazdej menstruacii a o vstavani k babatku po velkej brusnej operacii uz nehovorim..a to som dopadla naozaj este velmi dobre! Pripadne druhe dieta sa budem snazit prirodzene…

kamoska_z_konika
autor
14. júl 2022

@rivini očakávala som profesionálny prístup a posúdenie...počas tehotenstva mi vo svalovine narástol myom, ktorý rastie do dutiny brušnej ma 2 cm..som v stave, keď mi za 5 min zmenil názor a ja neviem s čím mam počítať s akými rizikami, vysetrenia včera urobil len aby bolo...nečuduj sa mi, prešla som si už veľa vecami, endometriozu už nemám v prvom štádiu ale pokrocilu, tehotenstvo po ivf lebo 8 rokov nič a tehotensku cukrovku (cukor si strazim )...

kamoska_z_konika
autor
14. júl 2022

@barborachors v ke mi prednostka neodhalila endometriozu a 10 rokov som sa jak decko trapila

nikaeli
14. júl 2022

@sandra19901990 SL je do hodiny cesty.. termín som mala začiatkom februára a v polovici januára som tam bola na pohovor - tiež som utekala rovno z prešovskej nemocnice, kde som si šla na istotu dohodnúť termín sekcie a oni na odpálkovali, že nie je dôvod. V Ľubovni ma prezreli, dohodli sme termín týždeň na to, prišla som v nedeľu večer a ráno už bol malý na svete.
@rivini myslím, že je to veľmi individuálne, mám za sebou sekciu v celkovej narkóze, aj v spinale, po oboch mám pekné jazvy, obe deti kojené, dcéra úplne pokojné bábätko, drobec náročné.. a diastáza vzniká počas tehotenstva, nie spôsobom pôrodu 🙃

@kamoska_z_konika nečakaj a rieš, čas ti beží.. choď sa opýtať do Ke, do Sl, do Bj, aj do Kežmarku.. v Prešove sa s nikým nedohodneš, nechajú ťa rodiť prirodzene a keď to nepôjde, tak akútna sekcia. Im je úplne jedno, že si po IVF a že sa o svoje vytúžené bábätko bojíš.

rivini
14. júl 2022

@nikaeli diastaza vznika v tehotenstve, no po cisarskom reze sa svaly omnoho castejsie nezvyknu vratit k sebe, kedze boli kompletne prerezane…tiez je vyskyt novorodencov s adaptacnymi problemami a kolikami castejsi po sekcii ako po vaginalnom porode. Nechapem, preco si zeny myslia, ze sekcia je menej rizikovy porod. Prave pre babatko je to prvy zivotny sok, kedze je dokazane, ze stres sposobeny kontrakciami a vypudzovanim pri vaginalnom porode je pre neskorsiu adaptaciu, traviaci trakt, ale aj mozog samotny, velmi dolezita a podstatna vec. Cize hlavne ak cakam vytuzene dieta, nepochopim, preco mu niektore zeny neumoznia prezit prvy velky uspech v zivote, ale si ho dobrovolne nechaju “vyrezat” z brucha. A uz hlavne v pripade, ked buduca matka bola operovana kvoli endometrioze-pri cisaraku sa kusky endometria casto uvolnia aj do brusnej dutiny. Jasne, ak su predpoklady pre sekciu, alebo realne rizika (velke dieta, zla poloha, nepostupujuci porod,…) je to bez diskusie. No ak mi lekar povie, ze v pohode vaginalne a nie som si ista, poradim sa este v porodnici a rozhodnem podla toho. Ale mysliet si, ze sekcia je pre dieta bezpecnejsi porod, je zvlastny nazor..

nikaeli
14. júl 2022

@rivini ja sa na to pozerám z toho pohľadu, že mamička bola pripravovaná na sekciu (rovnako ako ja) a keď sa už blíži ten deň, odrazu ti lekár povie, že nie, ideš rodiť prirodzene.. pre mňa to bol obrovský stres, celé tehotenstvo som preležala, žiadna predpôrodná príprava sa nekonala, lebo veď sekcia a odrazu mám ísť o dva týždne rodiť.. dodnes nechápem, prečo na mňa v PO tlačili, zatiaľ čo v SL aj primár, aj zástupca primára krútili hlavou, že načo tak riskovať.. takže z tohto pohľadu mamičku chápem a verím, že to všetko dobre dopadne a budú aj s bábätkom v poriadku..

rivini
14. júl 2022

@nikaeli to verim, ze ak ti cele tehu vravia, ze cisarak a potom bez pripravy normalne, ze to je stres. Asi by som si na mieste autorky nechala vysvetlit situaciu v nemocnici a rozhodla podla toho. Ako som pisala vyssie, kazda zena by podla mna mala mat pravo rozhodnut sa, ako chce porodit a do toho ratam aj sekciu na zelanie. Pretoze ak zostane inkontinentna po zle vedenom vaginalnom porode, bude niest nasledky presne tak, ako ked ju budu cely zivot trapit zrasty ci neplodnost po cisaraku. A mali by poznat rizika oboch moznosti a rozhodnut sa. Lebo ak ma napriklad autorka sancu na pohodovy prirodzeny porod, urcite ma menej rizik pre nu, aj jej babatko. Sekundarna sekcia sa moze spravit pocas porodneho procesu, ak sa nieco pohorsi, pomerne dlho, akutne sekcie su velmi zriedkave (len zeny si zial sekundarne casto zamienaju s akutnymi, preto si kazda druha mysli, ze mala akutnu 😊). Len ma obcas prekvapi, ked si zeny myslia, ze pre ich vytuzene dieta je cisarak bezpecnejsi. Neviem, ci si napriklad uvedomuju, ze pri kazdej sekcii sa doslova „vyskriabe“ obsah maternice, kedze placenta sa neodluci sama vplyvom oxytocinu. To u niektorych zien sposobi, ze sa im uz nezregeneruje vystelka maternice, maju problemy s MS a v horsom pripade mozu na druhe babatko zabudnut. Tiez jazva na maternici nie je super vec v kazdom dalsom tehotenstve…preto asi lekar poriadne zvazuje, ci je indikacia na sekciu…ved tu jej v nemocnici urobia, ak sa pocas porodu nieco vyskytne. Realne ohrozenie zivota zeny a dietata je pri porode statisticke nizke, kedze na SK lekari volia radsej skor cisarak, ako nejake riziko…

buduca_mamicka007
14. júl 2022

@kamoska_z_konika ahoj, ja som akurat dnes bola na ctg a poradni a dali mi termin na cisarsky na dalsi tyzden- skrz velky myom ktory mam, a uplne bez problemov... chapem ze si sokovana preco zmenili nazor ... pride mi to zvlastne...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre