Český dokument z prostredia jednej českej pôrodnicce. Čo na to hovoríte ?
https://www.youtube.com/watch?v=f-CZgwTC5bkNevidela som to cele, len zopar pasazi, ale je smutne, kolko chemie do tych zien napichaju uplne zbytocne a nedaju absolutne sancu prirodzenému porodu...pri prvom porode som to mala podobne, nevedela som, do coho idem. Pri druhom som to uz vedela uplne presne, hlavne som vedela, co nechcem, jasne som to formulovala a bolo mi vyhovene. Bol to jeden z mojich nakrajsich zazitkov v zivote 🙂
Mam osobnu skusenost s velkou ceskou porodnicou a nedavnu hospitalizaciu v dalsej velkej ceskej porodnici (obe su sucastou najvacsej ceskej porodnice Fakultnej nemocnice Brno) a tvrdim, ze dokument je tendencne a sugestivne zostrihany a o urovni ceskeho porodnictva nevypoveda pravdivo. Na zaklade jednej porodnice sa nedaju robit nejake zavery a velmi ma mrzi, ze v terminovych skupinach, ktorych som clenkou (tu aj na ceskej verzii MK) sa vdaka tomuto dokumentu medzi prvorodickami siri panika a strach z porodu v porodnici. Ani sa im necudujem - partner, ktoreho nepustia k zene, opusteny novorodenec placuci na chodbe, porodny box vyzera ako kuchyna zo 70r, upratovacka, atd...Mne sa nic podobne nestalo, z pocutia poznam dalsie nemocnice v okoli (Boskovice, Vyskov, Milosrdni bratri Brno, Breclav), v kazdej respektuju porodny plan rodicky, medikaciu s nou diskutuju, partner je s rodickou od prijmu po 2 hod.po porode, bonding a okamzite prisatie je samozrejmostou, rodi sa v sukromi a pritmi porodneho boxu casto len s PA, atd....
Som velmi rada za to, ze som mohla rodit v CR a moje slovenske kamosky (vacsina z nich) mi podla mojho rozpravania len v dobrom zavidela. Preto ma tento dokument velmi mrzi...Samozrejem ze je stale co zlepsovat, najma tu medikaciu, ale opakujem, ze praktiky z dokumentu nie su v CR bezne.
@bajana Mne to neprislo nejako tendencne zostrihane...Tak to tam jednoducho funguje a kamera to len zachytila. Rodila som na vychode SR a v mnohych veciach to vyzeralo dost podobne.
Jednoducho su nemocnice, ktore sa snazia ist s dobou, prisposobovat sa trendom, akceptovat nove poznatky a su nemocnice, ktore zaspali dobu..Tak ako sa rodilo pred desiatimi rokmi, rodi sa aj teraz..Mozno vymalovali, vycapili si tabulku Baby friendly, vynovili internetove stranky, kde slubia partnera k porodu, bonding, aromaterapiu aj modre z neba.. Ale pri samotnom porode sa zrazu neda, nejde to, nemozme, nevymyslajte...To zmyslanie lekarov a niektorych sestier zostalo.
@bajana tiez nemyslim, ze to bol popis celeho porodnictva v CR (v CR su porodnice kde sa snazia rodit co najrirodzenejsie) a tiez mi to neprislo tendencne zostrihane..ale vyzera to tak, ze na Vinohradoch sa to takto riesi ☹
Zena pri poslednom porode chcela rodit uplne prirodzene..pot ma oblial ked som videla ako dopadla 😠 tam sa o prirodzenom porode ani neda hovorit...tlacenie na brucho pri prvom porode des a hroza, nehovoriac o mnozstve ludi pri porode - absolutne zbytocnych!, k upratovacke sa ani nemam silu vyjadrovat - to bol nonsence. Poslednej rodiacej zene nikto nevysvetlil co do nej pichaju, ziadne nazvy liekov ich ucinky! to je neospravedlnitelne. Traja ludia sa pytaju rodiacej zeny tie iste otazky pocas porodu..to co je? nevedia citat z dokumentov? Nehovoriac o opustenych placucich babatkach bez maminiek, smutnych maminkach bez babatiek a nic nechapajucich oteckov ☹ z toho dokumentu mi bolo smutno. Takto by som nepriala rodit ani jednej zene ☹
mne to velmi pripomenulo môj prvý pôrod, ktorý taktiež skončil CS. Informovanosť nulová, ak tak omačky kecy okolo, ale fakty žiadne... 😒
a ten záber na tu zdrogovanu ženu ☹ neco slaboučkýho do žili kapnout.
@margieamatusko súhlasím s tým, že praktiky a zmýšľanie sestier a lekárov sa často krát nemenia...a zároveň tvrdím, že rozdiel v pôrode na Slovensku a v CR je väčšinou priepastný a dokument ukazoval skôr ten slovenský prístup...a keďže sme za kamerou neboli, nemozme tvrdiť, že to bolo "len zachytene"...nevieme, či štáb nepoprosil sestru "polozte nam sem miminko, chceme si ho natočiť" - a je z toho opustený novorodenec na hnusnej nemocničnej chodbe
@vejula To bolo strasne. Ani som netusila, ze nieco taketo sa pouziva na utlmenie bolesti pri porode, ze to zenu uplne odrovna...co uz potom to babatko, chudatko? Ona asi potom isla na sekciu, ze? lebo ani o svete nevedela, nie to este tlacit...a tie rozhovory sestriciek o nejakých podprsenkách, ci co...to mi tiez pripomenulo prvy porod, ked sa bavili o tom, co budu doma varit a vzapati sa mi jedna bez upozornenia zrutila na brucho, ani som nestacila zaregistrovat, co sa deje.
..este som chcela dodat, ze ''skladam klobuk'' pred porodnou asistentkou na zaciatku, ktora sa verejne vyjadrila k styluvedenia porodov v konkretnej porodnici, ktohovie ako dlho este bude zamestnana a ako si toto vyjadrenie svojho nazoru na kameru ''odniesla''.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Skvely dokument...jedno sa hovori, druhe robi. Najsmutnejsie na tom je, ze mozno 80% porodnic funguje tak isto.