Partner pri pôrode - za a proti

fajnzienka
3. júl 2016

Pri prvom pôrode som mala manžela pri sebe. Bol dlhý a bola som rada, že bol so mnou. Teraz v druhom tehotenstve mám také zmiešané pocity z pôrodu. Najradšej by som ani nerodila a vôbec neviem, či je lepšie pri sebe manžela mať alebo nie? On by išiel rád, ale máme doma 3,5r.slečnu a asi budem spokojnejšia, ak bude doma spolu s ňou, akoby ju mal niekam odviezť (napr.k babke, krstným rodičom... ) a stresovat a trápiť sa so mnou na pôrodnej sále. Hlavne tie, ktoré pri prvom pôrode mali pri sebe partnera a pri druhom pôrode už nie, ako to hodnotíte? Čo ak ho budem naozaj potrebovať a on tam nebude? Musím si to všetko premyslieť dopredu.

anetkaadamko
3. júl 2016

ja som pri prvom nemala a pri druhom áno............som 100% za áno..........

lyzzy
3. júl 2016

@fajnzienka... Ja som tak mala.
Pri prvom bol....pohoda.Zvládol by aj.tento ale....doma sme mali 5 ročného,ktorý.síce vtedyspal keď som rodila ( bola noc) ale pre pokoj mojej duše som povedala mužovi.nech ostane doma a dá na neho pozor.A keďže som rodila celých 24 hodín a vtedy so mnou muž nemohol byť....kým prišlo k bodu,že by mohol dojst bol taký unaveny a vystresovany aj on...takže za seba hovorim....ak to cítiš tak,že by tam nemal byť tak nech nie je

jamelia
3. júl 2016

Moj muz bol pri oboch porodoch, ten druhy som mala v noci, takze som este dala dcerku vecer spat a ked sme boli v nemocnici, boli pri nej moji rodicia. A rano uz bola s ockom pozriet braceka 🙂 mala vtedy 2,5 roka a zvladla to celkom dobre. Ja som to znasala horsie, revala som, bolo mi luto, ze som nemohla byt s nou. Ona si poplakala trosku vecer pred spanim. Ale som rada, ze bol manzel pri porode. Vzdy zostal pri mne aj tie dve hodiny po porode na sale, rozpravali sme sa, uzivali nase babatka, bol to super pocit, ze tam mam niekoho blizkeho. Nemenila by som to.

gretocka
3. júl 2016

ahoj, u mna tri porody a pri vsetkych troch bol manzel. Mne vyhovovalo mat ho tam, predsa sestricky nemozu byt pri tebe stale, tak bol pre mna takou urcitou moralnou oporou. V poslednej faze ma strazil, aby som pri tlaceni zatvaralo oci, nakolko som mala tendenciu ich otvarat.... podaval mi flasku na pitie a potom po porode sme sa rozpravali a utiekli mi rychlejsie tie povinne dve hodiny lezania.
Co sa tyka toho, ze co so starsimi detmi, ked som rodila druhe, synceka sme zaniesli k babke. Bolo to na obed, takze sme odrodili a manzel si ho siel zobrat, bol tam cca styri hodky. Teraz pri tretom porode sme do nemocnice sli o polnoci, takze prisla svagrina k nam spat, aby sme nemuseli deti budit a prenasat. Rano sa zobudili a svagrina im povedala, ze sme uz v nemocnici. O hodku prisiel manzel a oznamil im, ze maju braceka.
U nas to takto prebehlo v pohode, mame v rodine dobre vztahy a byvame blizko seba, takze nebol problem.
Ja som bola rada, ze manzel bol ochotny byt pri tom so mnou, lebo ako on hovori, esteticky zazitok to nie je, ale ked vie, ze to pomohlo mne, je rad ze to spravil

bluka2
3. júl 2016

Daj na svoje pocity a instinkt, v den porodu budes vediet, ci ho tam chces alebo nie. Mala by som pripravene riesenia pre obe moznosti a potom si vybrala...

cerez
3. júl 2016

Pri prvom som ho nemohla mať pre SC a pri druhom prirodzenom bol. Dcéra bola v škôlke. Som za prítomnosť otca pri pôrode.

andrejka1974
3. júl 2016

moj muz pri prvom nemohol byt vtedy sa este nesmelo, druha isla necakane rychlo dosiel po 3 hodinach a videl aj malu a pri dalsich 4 uz bol vrelo odporucam 🙂 🙂 🙂

whitecat666
3. júl 2016

@fajnzienka podla mna je urcite dobre mat manzela pri porode. Aj tak ta bude musiet muz do nemocnice doviezt.
Ak si objednas v nemocnici apartman mozte si vziat na izbu aj malu (a babka s nou bude pocas porodu).
Alebo ak ju nechces vziat so sebou, mozes ju dat na ten cas k babke domov (pokial mas zodpovednych rodicov nemas sa coho bat).
Drzim palce 🙂 🙂 🙂

stepanka274
3. júl 2016

Ja som rodila 4 x, vsetky som zvladla bez manzela, bez problemov, ale on nechcel ist, prehovarala som ho, velmi som chcela aby isiel, ale az na stvrty krat bol na to pripraveny, avsak mala sa vypytala na svet skor a nestihli sme to zrealizovat spolocne, ale co uz nevadi,

mevrouw
3. júl 2016

Ja som priatela pri porode nechcela ani on tam nechcel byt, nakoniec ma drzal za ruku a asistoval porodnej babe :D bolo to fajn, bola som rada ze tam somnou niekto blizky je a teraz sa na tom smejeme co vsetko musel vidiet :p

majulino
3. júl 2016

zamna urcite ano neviem oc by som bez manzela robila

bubelko
3. júl 2016

za mna tiez ano. bol pri oboch.

dobromila1111
3. júl 2016

Ja som pri prvom muza mala. Skoncil sa dost zle,co ma mrzelo velmi,ze bol tam. Druhy nestihol, porodila som chytro a on neodbocil cestou spravne a bolo to ovela lepsue,nemusela som na neho mysliet,proste bolo to ovela lepsue,ked tam nebol :D

s_mt
3. júl 2016

U mna bol pri oboch detoch,sice mi siel obcas na nervy,ale bola som rada,ze tam je,pomahal stlacat maternicu po porode,ja som to uz nevladala.. A starsieho sme dali k babke.. 🙂 Je to lepsie,ak je niekto blizky pri vas.. 🙂

tyelde
4. júl 2016

mne sa tam priateľ nanominoval a ja nemám to srdce ho odtiaľ zrušiť, osobne čím viac ľudí okolo mňa bude behať, tým horšie to pre mňa bude, ale na druhej strane, lekári a sestričky sa asi budú správať inak, ak tam bude niekto čo "triezvo" uvažuje, keďže kto vie, možno ja toho schopná až tak nebudem....tak asi budem spokojnejšia, ak tam bude niekto, čo na nich nemá problém navrieskať, ak sa ku mne budú správať zle, keďže ja si to väčšinou nechám 😀

zabina27
4. júl 2016

@fajnzienka presne som to mala ako ty, ze som akosi nevedela, ci ho tam chcem alebo nie, ze co zatial s malym... ale teraz som tak rychlo porodila, ze ak by som este hodinku doma cakala, tak sa mala narodi doma. po maleho obednom spanku som ho este nakrmila a vychystala ich von, v bolestiach 😀 a za chvilu uz muzovi volala, ze uz to fakt nevydrzim, ze ideme. maly ostal vonku s dedom a ja som chvilu po prochode do nemocky porodila, ked uz tam muz bol, tak uz tam ostal 😀 ale potom mi isiel kupit jedenie a pitie, a naspat za malym na ihrisko, tie 2 hodky so mnou ostala mama.
uvidis, mozno to bude taketo rychle, ze nebudes mat cas rozmyslat, ze co a ako 😉

meusicka
4. júl 2016

@fajnzienka ja som mala pri prvo porode manzela a pri druhom sa nedalo, leo som rodila dvojicky sekciou. ale aj tak cely cas bol na chodbe, aby bol co najblizie k nam. takze monzo si ty povies nech ostane doma a nakoniec bude aj tak s tebou v nemocnici. ak sama nevies tak to nechaj na neho, ako sa rozhodne.

alchemilkazltozelena
4. júl 2016

Ja sa citim ako outsider lebo vsade dokola citam ze kazdy mal partnera pri porode..ja som nemala a ani nebudem mat a mam pocit ze som asi jedina na svete..naozaj nevidim zmysel ako mi moze pomoct muz ked rodim..fakt nechapem

cammille
4. júl 2016

Ja som muza mala pri vsetkych porodoch a som rada, ze tam bol😊 Jasne, porodis aj bez neho, ale pre mna je moj muz psychickou podporou, a hoci moje porody boli ultra rychle, bolo super mat ho pri sebe a zdielat spolu ten nadherny okamih zrodenia noveho zivota😊 Takze po psychickej/citovej stranke je super mat muza pri sebe, ale samozrejme rovnako porodis aj bez neho, je to len na tebe😊

zabina27
4. júl 2016

@alchemilkazltozelena tazko povedat, ako moze pomoct, mne podaval vodu na pitie, ale na druhej strane mi akosi vytrhol zavedenu kanylu 😀 potom mi ju v noci kvoli infuzke museli pichat znovu, takze taka "pomoc" 😀

fajnzienka
autor
4. júl 2016

ĎAKUJEM, ĎAKUJEM, ĎAKUJEM za každú jednu odpoveď 🙂 musím si to poriadne premyslieť. Aj keď mám naša dcéra už 3,5r. je medzi nami také puto (pupočna šnúra stále neprestrihnutá) Ostane aj s babkou, aj dedom, aj s krstnými... no sama neviem, rozhodnem sa asi až pri pôrode, či budem pokojnejšía keď s ňou bude manžel, alebo bude lepšie, že pôjde k našim (mojej mame a otcovi). Pri prvom pôrode bol môj manžel pre mňa veľmi oporou, verím, že aj teraz bude. Chce ísť, teší sa na to 🙂 tak ak sa bude dať, tak ho asi vezmem 🙂 🙂 🙂

meusicka
5. júl 2016

@alchemilkazltozelena mne muz velmi pomohol, mala som dlhy porod a mala sa nejak nechystala, ked mi prepichli vodu tak som sa znova zatvorila a tak ma dali na fit loptu, oni sa o mna nestarali, cakali, kym sa to uz konecne rozbehne, takze to bol moj muz, co mi stal za chrbtom, drzal pocas bolesti a priznam ze od unavy som uz mala mikrospanky medzi kontrakciami, tak ma vtedy drzal. bol mojou najvacsou oporou a pre personal mozno aj otravou, lebo ich nutil ma casto kontrolovat. aj som sa bala, ci sa mu to vsetko nezhnusi, ked ma videl v takom stave, ale jemu to len pomohlo, tvrdi, ze kazdy muz by to mal zazit, aby videl, co zena musi prezit kym privedie na svet dieta. tvrdi, ze potom by si muzi vedeli svoje zeny viac vazit a ctit.

synda11
5. júl 2016

urcite ano...mne moj velmi pomohol...ked mi bolo zleee...ked som uz nevladala...a koniec jkoncov keby sa nieco stalo je svedok....psychicky mi velmi pomohol....a som rada ze to vsetko videl....pochopil ze to nieje len tak...potom mii velmi pomahal lebo videl co mam za sebou

alchemilkazltozelena
5. júl 2016

@meusicka dakujem za reakciu..mna si ten moj vazi aj bez toho..nepotrebujem taketo dokazy..mna drzala za ruku anesteziologicka ktora mi davala epi a velmi mi to pomohlo takze viem ako sa zena citi ked ju drzia pocas porodu za ruku..bola uzasna, skoda ze uz tam nerobi :(

meusicka
6. júl 2016

@alchemilkazltozelena akoze ked zy uprednostnujes cudziu osobu, aby ta drzala za ruku pocas porodu, je to na tebe. aj mna drzal anesteziolog za hlavu ked mi robili cisarsky, ale ani pri naj snahe si neviem predstavit ze by to bolo to iste ako ked by bol pri mne moj manzel. ani ja nemam s mojim muzom problem ohladne vzajomnej ucty a myslim ze kopa dalsich zien tiez nie. akurat tym chcel poukazat na to, ze pocat dieta je pre mnohych jednoducha vec, ale priviest ho na svet je na zene, a muz by mal byt pri tom tak isto. a autorka temy pisala, ze jej manzel sa na to tesi, tak v takom pripade by mu to malo byt umoznene. niektory muzi si na to ani netrufaju, byt pri porode, je to na psychiku, aj vidiet to utrpenie zeny, niektorych to polozi, niektori omdlu a niektorym to pomoze dospiet a posunut sa dalej aj vo vztahu. kazda zena je hrdinka, a muzi si to musia uvedomit.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre