Oxytocín - skúsenosti

17. jan 2023

Ahojte, aké máte skúsenosti s oxytocínom pri pôrode? Som prvorodička a zatiaľ väčšinou som počula len zle.. Preto rozmýšľam, ze oxytocín odmietnem...No na druhú stranu, je to dilema, keďže je to niečo s čím nemám osobnú skúsenosť..Ďakujem vám!

123369
17. jan 2023

Ja som bola v nemocnici deň pred pôrodom. Na druhý deň mi praskla voda a tým sa spustil pôrod. Dali klistir a hneď potom napichli oxytocin. Do troch hodín som porodila. On vlastne má urýchliť pôrod. Pichnut

bajka16
17. jan 2023

Mňa sa pri pôrode ani nepýtali či ho chcem 🫣 prišla som na 8 prstov otvorená a rátali s rýchlym pôrodom. A keďže malý nezostupoval, tak mi ho podali lenže som ani nevedela čo mi dávajú.😀 Až kým som to nepocítila teda no. Bola som bez epi, nemala som absolutne nič proti bolesti a to bola chyba. Takže ti radím, vybav si epi a kľudne si ten oxytocín daj, urýchli ti pôrod.

simona20201309
17. jan 2023

Mne najprv robili zatazkavajuce skúšky. Absolútne netuším, čo to znamená, ale teda vôbec oxytocin nezabral. Kamoška, čo ležala vedľa a tiež jej podali to iste, do 3h mala syna na svete.
Neviem, či to zaberá na každého.

autor
17. jan 2023

@bajka16 bohuzial porodnica v ktorej chcem rodiť podáva epi len vtedy, keď je tam anestéziológ..A to je dva dni v tyzdni pár hodín, ak to netrafim akurát vtedy, tak mám smolu😔 preto rozmýšľam teda čo ten oxytocín lebo počula som od veľa žien, že potom sú tie bolesti, intenzita a interval neskutočný, že sa to nedalo vydržať..ani predychavat, extrémna únava, že bez tej epi by to nedali.. Takže veeeeelka dilema ako sa rozhodnúť.. 😏

veronko
17. jan 2023

V sobotu v noci som prišla do pôrodnice, v nedeľu pred obedom cca 11hod. praskla plodova voda. V pondelok rano ma dali na box a pichli mi oxi. Bolesti neskutočne, nezabral. pichli mi druhy no tiež mi to nejak neurychlilo ten porod a nakoniec bola akutna sekcia o 12 tej. Tiez prvorodicka

autor
17. jan 2023

Viem, že teda by mal urýchľovať porod, no viem, že veľa nemocníc ten oxytocín podáva aj keď ho nie je treba a že je to na nevydržanie..

kiki68
17. jan 2023

Mne nesmeli podavat, podali mi ho totiz raz po kyrete a bola tam nejaka alergicka reakcia. Ale oni to vedia nahradit inymi vecami. Cize urychlit to vedia nielen tymto. Porod som mala pomerne kratky a extremne kontrakcie aj bez toho. Zase mozes to odmietnut, to je na Tebe. U mna ten dovod bol a iba jedna PA sa o tom isla natahovat, ale tak cez cervene v karte ist nemoze. Nedali mi ho ani po porode. Maternica sa stiahla bez problemov.

autor
17. jan 2023

@veronko ufff no, presne takéto podobne skúsenosti som veľa krat pocula…

lienka.7
17. jan 2023

Tak ja mam dobru skúsenosť. Otvorena, no bez kontrakcii. 1x oxy mi nezabral, len slabucke akoby bolenie brucha pri menzese som cítila, pichli 2x, poslali ma do sprchy, tam mi prišla kontrakcia.. do 20 min.po podaní a na 3 zatlacenia bola malá na svete. Mala som epi, to bolo také rýchle ze si bolesti ani nepamatam.
Ale určite u každého individuálne. Rozhodne by som sa radila radami lekara
Drzim ti palce ✊🍀

autor
17. jan 2023

@kiki68 a urýchľovali ti teda niečím iným? Presne viem, že niektoré sa vedia doťahovať o tom a nerešpektujú rozhodnutie rodičky, takže som do toho pre istotu zatiahla aj muža, že ak náhodou poviem, že nie, tak nech si to vydupká za mňa!😁 a ako dlho si rodila ak sa môžem opýtať?

bajka16
17. jan 2023

To aj u nás tak podávajú epi, ale pri prvom pôrode, keď som im už s bolesti nervózna strčila do tváre papier z anestéziológie, tak toho anestéziológa zavolali. On ak práve nie je pri nejakej operácii, mali by ho zavolať.
A áno nedá sa to predýchať. To už nemáš kontrakcie že každých 5min, ale nonstop. Ja som mala pocit, že nie je konca. Myslela som že umieram. Nechcem ťa vôbec strašiť, ale nechcem ti ani klamať.

autor
17. jan 2023

@lienka.7 dakujem❤️ kiežby som mala také šťastie!

petamich
17. jan 2023

tak ja som mala epidural, pichli mi aj oxitocin, lebo porod pomaly postupoval ale teda u mna nic ani som nevedela, ze mi ho pichli, takze v kombinacii s vcas pichnutym epiduralom je asi pohoda, mne ale epidural zabral az moc, ani kontrakcie som necitila 😵‍💫

mne praskla voda o 2:00 rano, maly sa narodil 14:47 a aj to vdaka resp. s pomocou VExu 🤷‍♀️ ci bol ten oxi nutny alebo nie som uz v tej faze porodu fakt neriesila, pichli mi ho relativne ku koncu (inak aj ja som to povodne chcela riesit aj sme sa s muzom bavili, ze pripadne odmietneme ale teda ja uz som bola vtedy vdacna za certa diabla, ked sa tomu nasmu malemu nechcelo)

lienka.7
17. jan 2023

@autorka nie je za co 😊 pri druhom porode som nemala nič (ani oxy ani epi) a myslela som ze fakt skapem od bolesti. Teda viem porovnať s epi a bez epi. Rozhodne si ju pytaj aj tak.
A to do hodiny od príchodu do pôrodnice bola mala na svete. U mňa maju obdiv zeny co rodia hodiny takto😔
My nevieme ako bude vyzerať tvoj stav, ja som vzdy verila lekárovi... prvý krát bez oxy by som ja neporodila, ak by to nevyšlo, čakal by ma CR. druhy krát nebolo času na nic uz. Prisla som, pasy, kontrola hned na box a porod...

miadi
17. jan 2023

Ono to zalezi ako ti to vie ten co ta rodi nadavkovat. Ja som mala oxytocin 2x .. prvy porod som vydrzala 32h bolestivych kontrakcii bez epi. No bola som unavena znicena a chybal 1cm ale za posledne hodiny sa nic nemenilo a uz mi to bolo fuk . Tak mi dali epi a oxytocin. Nechali mà 3h zdriemnut a potom som dve hodky tlacila. Nic som necitila od pupka dole. Cize to tlacenie Mozno aj Preto islo tazsie mala bola zaseknuta. Druhy x mi vyvolavali koli vysokemu tlaku v TP a na epidural Nebol cas . ( najprv my dali vecer pred cervixovy balonik) a do nemocky som dosla rano na 5cm.. za tie 4.5h mà nic nebolelo . Ku koncu to bolo ako ms krce ale tie prirodzene kontrakcie co som zazila prvy porod boli horsie alebo rovnake ( tam bolo najhorsie to ze tobolo nekonecne ) ta bolest je ako ked si buchnes laket.. a potom ked som Isla tlacit tak to bol len taky pocit tlaku a panika ze citis ako ked mas rotavirus ze nevies ci to z teba vystreli hrdlom ci spodkom Aj ked vies ze spodkom 😂Proste len pocit ze explodujes . Aj som bola roztrhana zas ale to Nebolo dake ze mega bolest. Je to len taky sok pre to telo. Ved dieta zo seba bezne kazdy den nevytlacis. Trvalo to 9minut. Ty len Musis rozdychat ten pocit ze explodujes a ked prichadza dalsia kontrakcia tak tlacis ., ako Keby si mala najhorsiu zacpu poop 💩 ale mas najkrajsie babo namiesto toho . Vravela mi midwife ze mi to tak nastavila ten oxytocin v miernom davkovani aby to Nebolo bolestive.. a veru Nebolo . Som sa smiala hnet po porode ze takto by som kludne aj zajtra rodila . Po prvom porode som povedala ze bude jedinacik 🤣Hlavne sa dopredu neboj a nestresuj . Vzdy je sanca ze sa budes normalne a rychlo otvarat a nebude nic treba.

diaalex
18. jan 2023

Dostala som oxytocín o 9:00 a malá bola na svete o 13:50 🥰 ja som o ňom predtým nepočula a ani sa nainformovala, plne som dôverovala lekárovi ☺️ a bola som si istá, že chcem epi, takže táto kombinácia bola za mňa super 😀

harley1205
18. jan 2023

Oni sa vobec pytaju ci chce zena pichnut oxytocin alebo nie? Co ked sa dieta zasekne nezostupuje dole tak co ta zena povie nie neprosim spravte to inak?

macko1007
18. jan 2023

mne pri podani oxytocinu sice kontrakcie zacali este viac,kazdu minutu..otvorit mi to nepomohlo,len mi zacalalo trpnut cele telo a malej padali ozvy..robili mi akutnu sekciu..oxytocin uz nikdy viac

stanusenka
18. jan 2023

Ja som mala oxytocín pri všetkých 3 deťoch, odkedy pichli bolesti boli fakt veľké ale išlo to rýchlo, a vydržala som, ani raz som nezvažovala epiduralku... Idem rodiť 4 krát o mesiac a tiež nezvažujem, keď bude treba oxytocín nevadí mi to, treba myslieť pozitívne, že za chvíľu je koniec a s rozvahou predychavať 🙂
Tretí syn bol vyvolaný kôli nízkej hmotnosti, robili záťažový test a od podania prvej infúzie bol do 3 hodín na svete 🙂
Prvému to trvalo 5 a pol hodiny od prvej bolesti...
Držím palce nech sa rozhodneš ako chceš ☺️

natala23
18. jan 2023

Pri dvoch deťoch oxytocin.. prvy pôrod vyvolávacky čipky od spodu už keď som začala mať mierne kontrakcie hore na sálu, pomaly som sa otvárala tak dali oxytocin o 12tej a za tri hodiny neskutočných bolesti, ktoré sa nedali predýchať, teda dali ale tazko sa dcéra narodila.. druhý pôrod totožný, tiež vyvolávacky, pomalé otváranie, dr. povedala ak sa to do 15tej nerozbehne tak pichaju oxytocín... Tak aj bolo pichli a za dve hodiny neskutočných bolesti sa syn narodil 😩 ale po všetkých tých bolestiach pri narodení deti bolesť v momente odišla, tak v dobrom a s láskou spomínam aj na takýto bolestivy pôrod 🙂

tamvtme
18. jan 2023

mne pichli oxytocin, ale mala som epiduralku...a veru bola som rada, ze ju mam, lebo predtym som po epidurale kontrakcie skoro necitila a po oxytocine to bolo vyraznejsie...

tamvtme
18. jan 2023

@harley1205 len v niekotrych nemocniciach je praktika, podat oxytocin, aj ked porod prebieha bez problemov, len aby ho urychlili....takze ano, v takomto pripade by som odmietla....

nicole003
18. jan 2023

@simona20201309 a to ti nevysvetlili v nemocnici? Je to tzv. zatazovy test, zistuju ci uz je babo pripravene prist na svet. Mne ho robili 2x a na tretí mi nechali tiect oxytocin skoro 2 hodiny. Poslali ma na izbu s tym ze nic sa nedeje a az o hodinu sa mi spustil porod. Museli kvoli preeklampsii. Ako porodila som do 4 hodin ale boli to neskutocne bolesti. Prvy porod trval 12 hodin ale to bolo oproti tomuto malina.

autor
18. jan 2023

@tamvtme presne o tomto vravím..samozrejme ak ho treba bude, tak nič sa nedá robiť..Presne viem, že veľa nemocníc ho dáva len tak a práve pre toto sa chcem dopredu informovať

bessdonna
20. jan 2023

ale ako zistis,ci v tvojom pripade je to nevyhnutne.ved lekar aj tak povie ze je.

1mina
20. jan 2023

Mne ho museli dat pri prvom porode, lebo som mala.hrozne kratke kontrakcie, nestihala som tlacit, a mala uz sa zacinala dusit. Takze mi to bolo jedno, ale neviem davali mi ho tusim na dva razy, orvy krat mi ostalo trocha zle, bola som v sprche a pametam si ze taky neprirodzeny smad si nepametam az mi zle.prislo, muz mi niesol nastastie tam vodu atd potom to preslo. Druhy raz.mi ho pichli pri tlaceni aby som mala dlhsie kontrakcie ked uz fakt musela akutne von, a tam som si ten rozdiel nejako nedokazala uz vsimnut.

zuzana9393
21. jan 2023

Mne ho dali pri oboch porodoch, lebo sa akoby zastavili. Pri prvom sa maly narodil behom 2 hodin a druhy sa narodil za hodinu. Neviem to porovnat s porodom bez oxy, ale pre mna bol druhy porod daleko bolestivejsim. Prislo mi to, akoby si tie bolesti bud mozes rozlozit na dlhsie a slabsie, alebo hodinovy masaker.

jasminkaj
21. jan 2023

Mňa sa nikto nepýtal či chcem alebo nie... Vôbec mi nebolo ani povedané, že mi ho dávajú. Stále mi niečo pichali.... tak som to ani neriešila. Ale je pravda, že pôrody som mala rýchle 4h a druhý 3h.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre