Caute chcela som sa spýtať ako to u vás fungovalo či bol otecko pri pôrode alebo nie.Ja som strašne chcela len keď som sa ho opýtala či bude lebo sa ešte dovtedy nevyjadril tak sa smial a povedal že počká vonku😥Dosť má to sklamalo lebo som myslela že tam bude so mnou.Vie dobre ako to je pre mňa dôležité lebo som mu to povedala....Nechcem ho nútiť keď nechce.Ale som z toho smutná sete mato ale najhoršie je že neviem ani dôvod?!?
Ahoj, skus sa ho spytat na dovod. Mozno ma z toho strach ... AKo znasa injekcie, krv, ...? Moj manzel pri porode bol - prvy zvladol bez problemov cely a pri druhom mali s nim asi viac starosti ako so mnou a babatkom🙂, kedze viackrat odpadol. Boli sme radi, ze sa mu nic vaznejsie nestalo. Sestricky po porode povedali, ze uz ho tam nechcu vidiet ak by sme nahodou mali tretie🙂. Viem, ze to mrzi, ked nechce ist, ale mozno ma svoje dovody. Nie kazdy to zvladne, aj ked je to velka opora urcite!
Nenut ho. Ako viem ta pochopiť že si z toho smutná, popravde aj ja by som bola keby môj mm nechcel ísť. Ale poviem ti môj príbeh. Mm som povedala že môže byť pri pôrode že to musím nahlásiť a keby si to na poslednú chvíľu rozmyslel tak tam nemusí ísť, že poplatok sa platí až po pôrode . A tiež ma naťahoval a mal pripomienky typu že on už prácu urobil a teraz je rad na mne 😁 a nakoniec to dopadlo tak že som mu zavolala že už môže prísť že už rodim a hneď ako vošiel dostal otázku " vy ste otec?" dali mu plast a neodvážil sa už povedať nie 😁 potom mi povedal že on videl syna ako prvý, kameroval a fotil si ho a väčšinu času prekecal so sestričkou (kamarátka) 😁 . Podľa mňa ho nechaj nemôžeš ho nútiť nasilu a možno ta len naťahuje a nakoniec pojde. Držím palce 😉
Ahoj. Ja som manžela pri pôrode mala, ale len poslednú hodinu... a pravdupovediac som jeho prítomnosť pri tých bolestiach ani nejak extra nevnímala. Predstavovala som si to úplne inak 🙄 ...vo filmoch to vždy vyzerá také super 😂 Ocenila som to až po narodení synceka. Robil mi spolocnost, kým ma zašívali a vlastne až kým ma nepreviezli na izbu.
Ak tam ten tvoj byť nechce, nenut ho. Moj, keď sme sa o tom rozprávali, vždy odpovedal vyhýbavo... Hovoril: ako ty chceš. Keď chceš aby som tam bol, tak budem... ak nie, tak nebudem. Mala som občas pocit, že sám nevie, či tam byť chce.
ja budem mať síce sekciu, ale to nič nemení na tom, že môj manžel proste pri pôrode byť nechce - nech prebieha akokoľvek... neznesie pohľad na krv, zároveň by sa aj o mňa viac bál, keby to videl... rešpektujem preto jeho voľbu a nemoralizujem, nevyčítam.
pozrela som si tvoj profil a vidím, že už máš dve deti. pri ich pôrode bol? alebo čakáš teraz dieťa s iným partnerom?
@aknifif podla mna moze (v podmienkach nasho zdravotnictva) partner viac pomoct zene v prvej dobe porodnej - teda na cakacke/vzdycharni. nie vo vsetkych nemocniciach ho tam vsak pustia ... ja som mala stastie, ze ma dali na jednopostelovu cakacku, tak mohol byt pri mne. ostatne mali dvojpostelky a tam - ked su dve zeny, tak logicky nepustaju na izbu chlapov, lebo tej druhej by to bolo neprijemne. mne dobre padlo, ked mi pomohol do sprchy, obul/vyzul, pomohol z/na postel. pri tlaceni sa to skomplikovalo, tak ho vykazali - tam by mi bol asi na prt. ale teda aspon mi tie papuce obuval 🙂
skus sa s chlapom porozpravat, v klude, vysvetli mu, preco ho chces. chlap zvycajne stoji pri hlave, nema vyhladmedzi nohy (toho sa vela chlapov boji a strani) ... skus navrhnut, ze teda nech skusi byt pri tebe, pokial mu to nebude neprijemne. aspon dovtedy, kym ti bude vediet pomoct napriklad aj s tym obuvanim ... alebo ak ti ide iba o to, ze neches byt sama, lebo mas strach,taknemas inu volbu? mamu, sestru, kamosku?
@aknifif ja som mala az teraz pri poslednom porode.ledva stihal prist a ked ma pocul v telefone sa ma opytal ci musi prist.mala som panicky strach z porodu tak som ho tam velmi potrebovala.citim sa pri nom bezpecnejsie 🙂 este ked som bola tehu sne sa rospravali ze preco nechcel byt pri predoslych...az potom sa mi priznal ze sa bal ze by som sa mu zhnusila.respektive mojol by mat potom zo sexom problem.zalezi velmi vela od chlapa ako by bral porod a veci okolo.moze to upevnit vztah ze si viac vazi zenu alebo naopak zhnusi sa mu.nastastie u nas nic take sa nestalo ze by som sa mu zprotivila.samozrejme nerobila som sceny ako sem tam byvaju bo filmoch.trhanie vlasov ani kricanie,nadavanie a podobne 😀 vlastne stacil mi pohlad na muza hned ked sa maly narodil hovoril za vsetko 🙂 plakal 🙂
Ano, bol pri obidvoch porodoch od zaciatku az do konca....on to chcel aj ja som to chcela.Bol mi velmi napomocny ( hlavne ked som obcas nevnimala, co mi PA hovori), a takisto bolo fajn, ze videl, co taky porod obnasa.....aj ked si myslim, ze aj ked by tam nebol, vazil by si ma rovnako, ale aspoñ priznal, ze som hrdinka a je stastny, ze mohol byt pri narodeni nasich deti.Myslim, ze nas to este viac spojilo....
Ahoj. Môj manžel bol pri obidvoch pôrodoch. Samozrejme sme sa predtým viackrát rozprávali, spočiatku si nebol istý, ale vie že ja som citlivá a manžel mi je veľkou oporou tak nakoniec siel.Pri prvom pôrode nebol sice dokonca lebo keď sa konečne lekári umudrili,ze idem naozaj rodiť tak som už nevládala tlačiť a maličkú mi potiahli zvonon, ale celých 5 hodín pred samotným pôrodom bol pri mne a psychicky má podporoval, držal za ruku, masíroval nohy lebo mi trpli a aj sestričky mali príjemnejší prístup ako keď nebol pri mne manžel.Druhy pôrod bol oveľa krajší, rodila som v noci, manžel bol opäť pri mne, sestričky aj lekárka boli milší, po pôrode manžel šiel so sestričkou na novorodenecké, celý čas bol s malickou kým ju pozerali a vyšetrili a potom mi ju manzel v sprievode so sestričkou doniesol, úžasný pocit😃 ak môžem poradiť nech sa manžel porozpráva s inými oteckami, ktorí boli pri pôrode. Môj manžel takto presvedčil kamaráta a aj svojho brata, ktorí tiež boli pri pôrode. Želám vám šťastný pôrod a nech ste zdraví 😉
Inak ako citam prispevky, niektori chlapi su naozaj cudni...ze sa boji, ze sa mu zenz zhnusi? To co je za priblblu vyhovorku?
Mňa tiež zaskočilo to, že sa niekomu zhnusí jeho žena. Hm, asi by ma to aj urazilo, keby mi také niečo povedal.
Ja som mala partnera a jeho maminu pri porode. Bral to automaticky ze pojde so mnou a aj sam chcel. Porod som mala velmi bolestivy, bola som rada ze su so mnou a drzia ma za ruku. Chudak priatel mal sice "smrt" v ociach ale pomahal ako vedel. Jeho mamina bola tiez velka opora. Po prevezeni na salu uz mohla byt so mnou len 1 osoba. Samozrejme isiel priatel. Neviem si predstavit byt sama v takej situacii ale kazdeho osobny nazor a kto sa ako citi na to. Moj bol velmi statocny 😀 pripajam jednu foto priamo zo saly 😨
@aknifif moj muz nazaciatku tiez nechces, potom sme mali otvorenu debatu, ze preco. Predstavoval si to ako krvave jatky 🙂 potom sme sa dohodli, ze bude so mnou, kym budem mat bolesti a ked pride na tlacenie, moze ist von. Do konca tehu mal nejak pokec s kamosmi, co uz boli pri porode svojich deti a to ho nejak nalomilo, ze mozno by aj siel. Mala som dohodnutu dulu. A ked sa blizil porod, tak mi povedal, ze on tam chce byt s nami dokonca, ale bez duly, ze to zvladneme sami...tak sa aj stalo 🙂 chvilu to trvalo, musel na to dozriet sam, nenutila som ho. Len som mu povedala, ze ho potrebujem pri sebe, ked budem mat bolesti a v tom by ma samu nenechal
Moj muz bol pri prvom druhom a stvrtom porode.pri 3 bol odcestovany a nedalo sa mu prist domov tak bol aspon na telefone a tak mi pomahal predychavat kontrakcie.ked sme sli uz nas sal tak o 5 minut som mu volala ze uz sme na svete.najviac sa bal toho prveho porodu ale bol velmi statocny a este maleho videl skor ako ja ked mu sestricka dovolila kuknut ze uz vidiet hlavicku a ja hned ze co si videl.je to obrovska pomoc pri 4 dcere som ho chuda depilovala na hrudniku.
Moj muz bol pri prvom a bude aj teraz pri druhom. Pre mna osobne to bola velka pomoc a neviem ako by som to bez neho zvladla. Nam tiez velmi pomohlo Ze sme chodi like spolu Na predporodnu pripravu kde ucili muzov ako mozu pomoct.
@aknifif Je tu vela takych tem, skus pozriet skusenosti aj v tychto temach. Pravdou je, ze vela muzov sa toho boji, resp. maju blok voci porodu. Beru to ako cisto zensku zalezitost (co v skutocnosti aj je) a boja sa, ze by tam spravili scenu. Nemaju ako pomoct, nemaju co urobit, len stat a pozerat sa ako zena robi vsetko sama. Pre mnohych muzov je to ponizujuce a velmi neprijemne. To len aby si skusila pochopit aj druhu stranu.
A teraz sa pekne otoc na muza a POVEDZ mu vsetko, co si napisala sem. Ako vie, ze je to pre teba dolezite? Vie to alebo si ty myslis, ze z tvojich naznakov to pochopil? 🙂 Ak totiz povedal toto co povedal, tak to zjavne nevie a musis mu to vysvetlit inak.
A v neposlednom rade, nezabudnite obaja na uctu k druhemu.
Pre mna to nebola otazka, muz sa ma opytal, ci ho tam chcem a ja som povedala ano. Vravel mi, ze sa citil uplne zbytocny a ze mu bolo hrozne, ked ma videl ako sa trapim a nemohol nic urobit. Ale ja som mu zas povedala, ze len jeho pritomnost tam mi proste pomohla, tak sa ukludnil a bol aj pri ostatnych porodoch.
Tazko radit, to si musite vybavit vy dvaja.
Drzim palce.
Ja by som tiez povedala nenutit ho. Zvladnes to aj bez neho..lebo zeny su tak naprogramovane. Niektori chlapi ani nevedia povedat preco nechcu byt...ale to nechcu povedat aby nevyzerali v tvojich ociach slabi. Mozno sa boji toho ako to zmeni vas vztah..myslim sexualny..lebo som citala ze niektorim chlapom to vadi. Kazdy jeden sme iny. Ked nechce ist on..skus oslovit mamu alebo sestru..pripadne dulu. Ale za seba ti poviem ze som tam mala tolko roboty zo sebou..ze som velmi ani nevnimala ze tam moj muz bol...po porode som ho vnimala sice..lebo mi tlacil na brucho aby sa mi maternica zatiahla...a babo pofotil...ale na porod ho nepotrebujes, to dokazes sama 😉
Tak u nas to bolo bez debaty ze pri porode za vsetkych okolnosti chce byt a aj bol. Neskutocna opora.. a ked mi doniesol drobca so slzami v ociach .. bolo to .. najkrajsi okamih v zivote. Urcite ti rozumiem.ze ta to sklamalo.. mna by tiez. Musite sa o tom porozpravat vy dvaja ..
Môj muž odmietol a ja som ho neútila. Išla so mnou segra, bola aj pri prvej sekcii aj pri druhom prirodzenom. Muž bol v práci, dostal mms z fotkou a vybil sa mu telefón. Nestihol si pozrieť, či má syn alebo dcéru😝 Poobede išiel krpca pozrieť do nemocnice, skontrolovať, ako sa o neho starajú. Pri druhom bol z krpcom doma a ja som už bola v pôronici. Večer som ho poslala spať, nejako sa to nerozbiehalo. Okolo 1 sa to rozbehlo, volala som segre, prišla a ani som mu nestihla napísať, že už sa niečo deje. Ráno o 8 dostal od ségry zo služobného mobilu sms, že má dcéru. Ešte sa smial, že aký omyl, nemal uložené číslo. Potom mu docvaklo😀 Ja som chcela mať pri sebe niekoho blízkeho, ale nie nasilu. Keby si to ségra nakoniec rozmyslela, nehnevala by som sa. Je to silný zážitok a nie každý chlap to zvládne. To neznamená, že je horší otec alebo manžel. Práve naopak, môj sa stará na 120% Len veľmi ťažko znáša, keď mňa alebo deti niečo bolí.
Asi som staromodna-ale nechcela som ho a ani on nechcel ist. Stacilo mi to cele obecenstvo tam...kedze som dlho predtym bola v nem-poznali ma od sanitarok po primara...tak sa prislo asi 10 ludu kuk...se to uz roditeee???
Kedysi muzov a vsetkych vlastne vyhanali-ked zena rodila...teraz nova moda. Nechcela by som nikoho pri sebe ani teraz s odstupom casu. Je to vec dohody a myslim-ze hnevat sa na partnera za to je vydieranie a detinske. Dolezite je-ako bude napomocny potom.
Moj muz v tom mal jasno, bol pri splodeni, bude aj pri narodeni. Pri prvom som na to nazor nemala, pri druhom som uz vedela, ze ho tam chcem. Obarazy bolo super, ze tam bol, nie len kvoli samotnemu porodu, ale aj kvoli situacim, ktore nastali (pri kazdom porode ina, ale sama by som to neukocirovala). Ja si zasa vobec nedokazem predstavit mat pri sebe mamu ci sestru, s nimi sa fakt o svoju intimnu sferu delit nemienim. A teda pred muzom sa na nic hrat nemusim 😨 , to skor pred mamou...
moj nebol a ani nebude a ani som ho tam nechcela a ani on nechcel..neviem co by mi to pomohlo..akurat by som bola z neho nervozna
nechapem tieto moderne hluposti, a to nie som konzervativna
Môj pri mne bol celý čas, chcel byť a popravde, nemať ho tam, tak neviem ako by som to zvládla 🙂 Bol mi veľkou oporou. A keď sa malá narodila, to ani nepotrebuje komentár, aký bol dojatý a pyšný 🙂
Moj muz nebol ,aj by isiel ale bal sa keby nastali dake komplikacie zeby museli este aj jeho kriesit a nechcel ma vidiet ako sa trapim. 😃😃😃 bol stale na telefone ale pri porode som mala svokru a bolo to supeeer. 😀
@ajana1 Na Slovensku sa vacsinou k rodicke otec dostane az na tlacenie, takze nejaka masaz nehrozi. Mne aj vadili dotyky napriklad, pri kazdom porode. Ale ako som napisala, mne stacilo len vedomie, ze tam je. Ta psychicka podpora bola na nezaplatenie. Len obcas to muzi nechapu, ze nemusia nic urobit, ze staci, ze je.
moj mm najskor nechcel byt ale potom hned dosiel a bol hrdy ze prestrihol pupocnu snuru a vsetko robil s porodnou asistenkou,tu pri porode nieje lekar ani detske sestry ,cely porod aj po porode starostlivost o novorodenca sa stara jedina osoba porodna asistenka po 2 h som oputala salu aj novorodencom a mm na normalnu izbu,lekara som videla na prijme ze mi urobil sono a zaviedol i.v kanylu a este pri zasivani asi hod po porode ale inak vobec nebol pritomny,rodila som v rakusku
Moj muž tiez nechce byt pri pôrode. Nema význam ho nútiť. Mamu tam nechcem nemáme až taký skvelý vzťah. Ja som oslovila dulu a teším sa na to 😊
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@aknifif Ahoj moj manzel nebol ani pri jednom porode, za A som ho tam nechcela, bo som mala dlho bolesti az na treti den som porodila, takze som zobrala radsej mamu, asi prave preto, ze pred nou sa clovek nemusi na nic hrat...za B moj manzel nechcel ist, pretoze sa bal ako zvladne pozerat sa na mna ako trpim...bol dost vydeseny uz z tych dni pred porodom, ze mi nevedel niako pomoct a bal sa akoby to tam zvladol a neurobil by mi to este tahsie ako to pre mna bolo...
Ja by som muza nenutila...ale dovod by som vediet chcela urcite