Ahojte mamičky. Mám v hlave pár nevyjasnených otázok okolo môjho pôrodu a rada by som počula čo si o tom myslíte, prípadne váš názor. Keď som rodila , tak mi sestrička na sále vravela že je hlavička dieťatka ešte vysoko, že by som zbytočne dlho tlačila. Poradila mi, aby som sa postavila pri postel, rozkročila nohy a predýchala v tejto polohe pár kontrakcií aby hlavička pekne klesla, zakázala mi tlačiť. V tej chvíli ako som tam stála som mala neuveriteľné tlaky na konečník a silné nutkanie tlačiť..napriek silnej snahe sa to dalo len ťažko ovládať. V tejto polohe som asi predýchala zhruba nejaké 3 kontrakcie a mohla som tlačiť..keď mi doktorka povedala že na prvú kontrakciu tlačíme, poviem vám pravdu že som ani nevedela kedy pretože som stále čakala tú silnú bolesť a potrebu tlačiť lenže tá kontrakcia sa mi zdala už slabá, tak som nevedela či čakať na silnejšiu vlnu alebo čo...tak som tlačila hlava nehlava čo to šlo. Sestrička vravela že tlačím do brucha...problém nebol lebo dieťa vyšlo na nejaké 3 zatlačenia a prešlo cca 15min.. len mi to stále nejde do hlavy prečo som už nemala tú silnú potrebu tlačiť keď som už konečne mohla, tak ako pred tým...dialo sa niečo zlé s bábätkom? Prosím viete sa mi niekto k tomu vyjadriť? Ďakujem za prečítanie tohto dlhého príspevku a vaše názory 😋.
U mna tiez preslo nutkanie tlacit, podla mna to bolo najskor zmenou polohy zo zvislej na vodorovnu :D dieta v mojom pripade bolo tahane nazad hore
Ja neviem prečo majú na Slovensku sestričky a lekári stále tendenciu rodiť dieťa za rodičku.
Pre porovnanie, pri pôrode druhej dcéry v UK mi midwife len povedala nech nasledujem svoje inštinkty a dôverujem svojmu telu. Ak mám pocit tlačiť, mám tlačiť. Bodka. Dcéra bola von bez stresu 15 minút od príchodu do nemocnice.
Ja som tlacila, ked som citila tlaky. Mne bolo jedno, ze pri mne este neboli lekar a sestricky nachystane... To sa nedalo kontrolovat. Aspon si svihli a babo bolo rychlo von. Povedali, ze mozem rodit kazdy rok 😹 neviem si predstavit netlacit, ked som to tak citila 🙂
To je presne to riadene tlacenie,co sa neodporuca..lebo sa zena musi brutalne prekonat aby netlacila,ked jej telo kaze tlacit,a potom uz nevie co kedy robit..
Ja som pri druhej kaslala na to,co mi hovoria sestricky,ked som potrebovala tlacit,tak som tlacila a vsetko bolo ok..ked prisiel lekar,len mi povedal,ze mi to ide skvele a mam robit to,co citim ze treba
Nemozes za to Ty,nic zle si neurobila,len verila personalu,ze vedia..no oni nevedia,rodi zena a nie oni..gratulujem k babatku ❤️
Ono možno ako si stála tak babo ozaj išlo nižšie a preto si mohla citiť tie tlaky intenzivnejšie.
Mala som 3porody.
Prvy nespominam.
Pri druhej to mi musel pomahať dr zvonom. ale beztak bola vonku ozaj rychlo na 2-3kontrakcie.
Ale treti. Konečne to bolo ako všade počuvam. Ozaj tlaky na konečnik. Tlačiť ako na wc. Nie do brucha. To bol jediny porod ktorý ozaj išiel tak ako by mal. Ako hovoril lekar i PA. A taktiež bol von na nejake 2-3zatlačenia.
Tiez som to mala tak, spravila som to tak, ze som kukala na monitor a tlacila to silou do miesta kde mi dala prst Hebamme. Ze nechc tlacim do toho miesta opakovala. No zabralo a maly bol vonku. Asi je to normalne ked dlho tlacis bez vysledku
@hiddenobject no ja som pri poslednom musela "zadrziavat", lebo mala by vyletela asi na podlahu, to bola jak superman, ja som vlastne ani netlacila, to slo same...stvrte dieta, no...🙈
keď si stála tak poloha bola prirodzená na pôrod, pôsobila aj gravitácia a preto telo chcelo tlačiť a porodiť. keď si si ľahla tak už zrazu zle... s babom sa nedialo nič zle, to slovenské pôrodníctvo je proti prírode 😉
@nevenka no tak pri stvrtom to uz presne viete, co a ako. Autorka je asi prvorodicka. Aj ja som sa pri prvom spoliehala viac na to, co povie personal a to bola chyba, druhy porod bol lepsi, lebo som isla podla seba 🙂
@hiddenobject Áno, prvorodička. Mám aj ja ten pocit že telo lepšie vedelo kedy treba tlačiť ako personál .. no na budúce budem múdrejšia 😄.
Tak za mna: lekar vidi, kde babatko je. Za mna je lepsie, ked hlavicka babatka sa posunie nizsie do porodnych ciest. Moj porod bol taky, ze som bola 2 hodiny na 10cm, musela som chodit,, aby sa posunulo nizsie, lebo to bol valibuk. Myslim, ze to bolo dobre riešenie, lebo nakoniec som porodila velke babo bez nastrihu. Hoci tie 2 hodiny to bolo nieco🙏.
Ked je babo vysoko, tak ho tlaky posunu dolu a ulahci to porod. Podla mna konali u teba spravne.
Gratulujem k babatku.
Za mna to, ze mas tlaky este neznamena, ze uz je dobre tlacit. Musis byt uplne otvorena a babo zostupene... Porodila som dve deti.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Akoby si moj porod opisala.😃 Ked chces pokecat, tak sa ozvi do spravy 🙂