Ahojte, prvotne som bola dohodnutá s lekárom na sekcii(proste som názoru že by to bolo pre mňa lepsie-nemusíme riešiť prečo ano prečo nie, všetci máme iný nazor), ale tým pádom som vôbec nebola pripravená na prirodzený porod, žiadne info atd… teraz ležím v nemocnici s tlakom a teda je možné že mi budú porod vyvolávať alebo je možné že aj počkajú kým sa to spustí samo, ale teda na SC to moc nevyzerá. Mám dosť veľký strach toho prirodzeného pôrodu tak by som privítala nejaké dôležité info od niekoho kto si tým už prešiel, alebo radu… neviem. Uprimne najviac sa bojim toho, že mám vonkajšie hemoroidy, nebolestivé ale predpokladam že ten porod z toho spravi katastrofu… ani nástrih a poranenia si nie úplne viem predstaviť… neviem som z toho trošku zúfalá.
@nikinikiniki8 písala si, že si bola s lekárom dohodnutá na sekcii, prečo ti ju teda neurobí?
No určite tak narýchlo by bola fajn bylinková naparka. A masáž hrádze nech to tkanivo prekrvni. Inak sa neboj, rodiť sa netreba učiť, to mame v sebe. Počúvaj doktorov a svoje telo. Ja som napr veľkého syna (4420)rodila na boku, boli to bolestivejsie ale menej poranení, takmer žiadne.
@nikinikiniki8 Ja som mala planovanu sekciu, ale porod prisiel skor. Normalne mu ju urobili. Ale mala som vybavene uz vsetky papiere a vysetrenia.
@katarinka89 malo to mať trošku iný priebeh, teraz s tým nesúhlasia ostatní lekári.
Tiez nerozumiem preco ti tu sc neurobia, respektive neurobi doktor co ti ju indikoval, si nevie obhajit svoj nazor pred kolegmi?!
Ptide kontrakcia,velky nadych,zadrzat dych a tlacit ako na wc. Nic viac ti netreba. O zvysok sa postaraju a trapit ta to bude po porode. ;)Par m po porode sa vie vsetko dat do povodneho stavu...nemusi ale u mna sa 3x dalo. Aj vaha. Aj bez krcovych zil.. teda oni su,ci by neboli ale nic neboli,netlaci,nepraska,..
@nikinikiniki8 ahoj 🙂 poviem ti môj príbeh 🙂 možno ťa to trocha upokojí. Porodila som deň predtým ako som mala absolvovať predpôrodnú prípravu :D ráno som vstala a bum, odtiekla mi voda. Skoro som odpadla. Ráno som prišla na gynekológiu a že teda si ma tam nechajú ale že to vyzerá na dlho, keďže bolesti nijaké a voda si odtekala. Bola som nervózna, vystrašená a bavila som sa o tom aj s lekárom aj so sestričkami a tie ma tak upokojili, stále mi všetko hovorili ako bude prebiehať, čo sa bude diať. Chcela som aspoň epidurál ale bol sviatok a oznámili mi, že je na celú nemocnicu obmedzený počet anestéziológov, tak nie je možné aby prišiel, aj keď ho zavolajú. No a to ma len zas vydesilo. Všetky ženy okolo mňa tam rodili, vrieskali, behali tam všetci a ja som si sedela bez bolestí od rána do večera na vzdycharni :D a potom sa to rozbehlo, stále som sa pýtala čo bude dobre ako to urýchliť ako spolupracovať, ako dýchať, skúšali sme polohy. A nakoniec musím povedať, že to nebolo rýchle a tiež bezbolestné ale bol to najkrajší zážitok v mojom živote. Asi nič krajšie som doteraz nezažila. A to ma aj nastrihli :D aj šili. Napriek všetkému, nepripravenosť a že to prišlo skoro,bol to zážitok 😇 lebo na konci toho všetkého bola ona 😍 pôrod je prirodzený, sme na to stavané a keď by bola sekcia v tvojom prípade nevyhnutná, určite by ti ju spravili. Držím ti palce 😇 budem na teba myslieť.
@nikinikiniki8 moja rada je - pytaj si epidural, je to zazrak😊 inak pri porode ti lekar presne bude hovorit co mas robit, staci ho len pocuvat. Aha a na poporodne poranenia povedz niekomu nech ti kupi v lekarni taky sprej Cicitradina alebo tak nejak sa to vola.. To je dalsi zazrak😀 drzim palce✊
a mas nejaky papier alebo potvrdenie o tom cs? alebo to bola len dohoda per huba? ja by som sla prec z nemocky na reverz, a sla tam, kde mi sc urobia ale mala by si mat nejaký papier resp indikaciu na sekciu nielen sľub od lekára... sc ti mozu urobit aj skor ale ked lezis v nejakej slnieckarskej nemocke mozu ta manipulovat na prirodzeny. samozrejme vyvolavacku musis podpísať tak nepodpisuj a trvaj na sekcii alebo potom reverz.
@barborachors Tak asi nema zdravotnu indikaciu na sc. Podla mna to zvladne aj bez pripravy, nie ke povinnost ju absolvovat
Tak v prvom rade rozhoduje lekar. Ak si v nemocnici, pytaj sa, ze nech ti to niekto pride vysvetlit a pomoct ti pripravit sa na prirodzeny porod.
@barborachors reverz v jej stave? Trvaj na sekcii? To nie je,že objednám si rezeň,lebo omeleta mi nechuti...verim,ze autorka ma dost rozumu a bude mat dost sily to zvladnut....
.
@nikinikiniki8 ak máš net a koníka,tak sa vieš dostať aj na stránky s odbornými radami ohľadom pôrodu,ty ta len pomýlil a nestrašia...a počúvaj lekárov a personal,sú tam pre teba.
@nikinikiniki8 Za mna rada, praveze si epidural nedaj. Ja som mala pri prvom, prva doba porodna uplne super, komfort a bez bolesti, no potom katastrofa, porod aa zastavil, maly sa zasekol uz v porodnych cestach, na sekciu uz bolo neskoro, skoncilo to kliestami, nikto pricinu jednoznacne nepovie, ale mnoho gynekologov sa priklana k tomu, ze k tomu mohol z velkej miery prispiet epidural. Som vdacna, ze syncek je uplne v poriadku, aj ked to s nim vyzeralo velmi dramaticky. Druhy porod som mala uz planovanu sekciu, ale kwby nie, urcite by som si uz epidural nedala. Radsej vydrzat bolesti, len nech je malicke v poriadku. A tu na konovi som citala nejednu diskusiu, ako sa zenam pokaslal porod po epidurale. Iste, mnohe si to chvalia, mam aj vela takych kamosiek, ale uz by som nepokusala.
@barborachors ty si mega popletená žena 🤦🏻♀️ a keď sa niečo stane dieťaťu? Príde komplikácia? Tak čo povie? Že si vypočula radu od nejakej šialenej ženskej?
Podľa mňa by mala ostať pekne pod dozorom.
@nikinikiniki8 ak si este neporodila: Hlavne DYCHAJ, sustred sa len na to a pocuvaj co ti lekari budu hovorit. Mysli aj na to, ze porodilo milion inych zien pred tebou, porodia aj po tebe, proste je to vec, ktoru zvladnes, nemusis byt nijak specialne na to pripravena 🙂 Cim viac v pokoji budes, pekne dychat (aj babo potrebuje kyslik), tym skor porodis. Panika a stres porod spomalia, zastavia a vsetko trva dlhsie. Moja skusenost: nastrihu sa bat nemusis, ja som ho napr vobec ani necitila, riesila som tlacenie a porodne bolesti. Zahojil sa mi raz dva, bez problemov. To, co som sa este naviac natrhla, lebo nastrih mi nestacil, to sa hojilo omnoho dlhsie. Ked porodis babo, potom este vytlacis placentu, ale to uz ide vacsinou lahko. A este jedna rada: ked sa da, vizualizuj si, ak to vytlacis, ako je uz babo vonku, aky to bude pocit. Mne toto velmi pomohlo.
@nikinikiniki8 ty sama nerozhodujes o spôsobe pôrodu, na to je doktor, ktorý pozná tvoju anamnézu, a potom pôrodník, ktorý má posledné slovo na základe info zo zdravotnej dokumentácie, vyšetrenia, ultrazvuku. Nemohli ťa prijať s tým, že si mala napísanú sekciu a teraz sa zrazu rozhodli, že ideš prirodzene. Veď si chodila na poradne, predpokladám.
A k otázke, zvládneš, zvládli ostatné, aj ty zvládneš. Pre dieťa hádam urobíš aj nemožné.
Držím prsty a nech to máš rýchlo za sebou. Počúvaj doktorov a všetko bude ok. 🙂
@nikinikiniki8 tak najskôr sa upokoj😊aj keď viem,nieje to ľahké,snaž sa nastaviť úplne ináč a ak sa dá zmeň myslenie 🙏vezmi to tak ako to je ....strach a obavy sú pochopiteľné ale vedz že kazdučká bolesť a kazdučká kontrakcia ti napomôže k tomu aby si čím skôr držala svoje dieťatko v náručí 🤱nosila si ho v brušku dlhé mesiace ,zvládla si to😘my ženy sme silné,neboj,keď budeš držať to male klbko v náručí ,vtedy si uvedomíš že tá bolesť stála za to...je to len okamih 😊povedz si,zvládnem to🥰mnohé to zvládli predomnou a mnohé to zvládnu po mne😊kazdučkú bolesť vnímaj tak že ťa posúva bližšie k dieťatku 🥰ver,ani sa nenazdáš a bude po🥰a ty budeš po prirodzenom pôrode skôr fit 😊na bolesť sa potom rýchlo zabúda ver mi....držím ti palce aby si to mala čím skôr za sebou 😊pôrod je síce bolestivý ale keď sa nato pozrieš z iného uhla pohľadu tak zistíš že je to niečo čo zažiješ možno raz možno 2x ....niektoré žienky viackrát...ale nieje to bolesť navždy...zato tá láska potom...ti ostane už navždy 💜žena dáš to💪hlavu hore 💜
@nikinikiniki8 ani ja som nebola nijako pripravena na porod (ani prirodzeny, ani sekcia), este aj prisiel o 3 tyzdne skor. Chodila som sice na povinnu “pripravu na porod” ale to mi absolutne nic nedalo, jedine teda ze do porodnice mam ist ak zacnem krvacat, odtecie mi voda alebo budu kontrakcie po 5min. Zabudli ale povedat, ako tie kontrakcie vyzeraju, takze som na to prisla po asi 12hod, ze to je ono 😂 a vies co? Porodila som bez problemov, bez nastrihu, bez roztrhnutia, uplna pohoda. Obycajna statna porodnica, ziadne vip… Netreba citat vsetky tie hororove pribehy z porodnych sal, drzim palce, nech to prebehne aj u teba co najlepsie.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@nikinikiniki8 aniball a masáž hrádze už nestíhaš 😐 podľa môjho názoru, keď si chceš užiť pôrod (myslím tým nemať bolesti, nepozerať na hodinky kedy je už koniec, chceš si oddýchnuť, niečo si prečítať, myslim ostať v pohode ako keby nič sa nedialo) tak si daj epidurálku ☺️ ostatné po pôrode nejak zvládneš, to teraz nerieš 😉