Ahojte. Viem, ze po porode na velkych vizitach si vas prehliadaju vsetci cudzi naokolo, cize su tam spolubyvajuce a kopec personalu. Rozoberaju tam moje osobne veci, a musi tam byt clovek polonahy.Ja to ale nechcem! Pride mi to ponizujuce! Mohla by som ziadat sukromnu vizitu iba s ludmi, ktori tam naozaj maju byt? A ako o to poziadat? Budu na mna zato asi potom neprijemni , a nadstandardnu izbu si nechcem platit...
@lamias myslím,že sa treba dohodnúť s nemocnicou a ošetrujúcim lekárom.skúsenosti s tým nemám,je to len môj názor.a mimochodom,toto som našla na nete,možno ti to pomôže http://www.pravo-medicina.sk/poradna?question_i...
Ja som tiez nic take nezazila...boli sme sice na izbe dve, ale pri mne stal len doki a sestricka, doki mi len nakukol pod nocnu koselu, ci sa mi sitie dobre hoji a ci velmi nekrvacam, sestricka ani nepozerala, len tam stala pri nom, asi keby nieco potreboval a to bolo vsetko, popytal sa ma, ako sa citim a isiel o "dum dal" .. a co sa tyka spolubyvajucej, urcite mu pri tom neasistovala...pockala si na svojej posteli, kym sa dostal k nej a hotovo..ja som tiez neutekala okukovat jej medinozie 😀 .. neboj sa.. pripadne sa ozvi, ze sa ti to nepaci a nezelas si to , ak by sa take nieco dialo .. drzim palce..
Oooo, tak toto co si poslala je super, urcite si budem ziadat sukromne vysetrenie. Velmi pekne dakujem
Ja som bola prvorodicka a tiez tam boli ludia co tam mali byt len a jedna spolubyvajuca na izbe ale jedna druhu sme pri vizite ani neriesili a doktor prisiel so sestrickou na vizitu a to bolo vsetko pozrel sa zmackol mi brusko popytal sa ako sa citim a ci je vsetko v poriadku a to bolo vsetko, sestricka stala pri nom, ta vzdy kukala niekde inde a pri takychto vizitach ked to mas kazdy den to ani neriesis beries to ako samozrejmost a vobec to nie je ponizujuce vnimas akurat to ze ste zdravi ty aj drobatko 🙂))))))a doktori to beru ako na beziacom pase sup sup byt tebou tak sa na taketo veci tam ani nepytam, teda mna by to ani nenapadlo 🙂 drzim palec a nestresuj sa nad takymito malickostami pred porodom
@lamias presne ako píše @vlada2401 to je ozaj sekunda,čo ti niekto niekam nakukne a myslím,že po poride ti to bude srdečne jedno,kedže pri pôrode budeš inak vystavená a už nejaké sekundové nakuknutie ti bude srdečne jedno.podľa mňa to je škoda riešiť.oni idú ako na bežiacom páse ,pri jednej stoja možno minutu,aj to som pridala. klud.
No, mne nabehli take hemoroidy, že som bola šťastná, že sa našla sestrička, co mi našla dierku, kam vopchat čipku, boli ako orechy, takze sú tam na to, aby kontrolovali co majú a pomahali
Robili to 11 rokov dozadu ,neviem ci aj dnes ,ale 3,5 roka dozadu pri druhom uz niie. Ale aj tak to bolo tak.ze pokrcene nohy cez ktore smemali paplon ,cize len dr. nakukol a isiel dalej.A po porode ti to fakt bude jedno 🙂
tak to potom netreba ísť do fakultnej nemocnice ale do súkromnej...
@danula.ch pri prijme do fakultnej nemocnice podpisujes suhlas s hospitalizaciou a je k nej pripojena formulka, ze si vo fakultnej nemocnici, kde prebieha vyucba a ci suhlasis, aby pri vysetreni a liecbe boli studenti..to mozes odmietnut, nemozu ta nutit. pokial ide o vizity, su oddelenia, kde vysetrenia prebiehaju na vysetrovni, na izbe ide vacsinou len o "ustnu " vizitu...nemal by byt problem ak poziadas o vysetrenie "bez obecenstva"...
@lamias Aj mne to bolo nepríjemné, ale lekári to berú ako rutinu a so spolubyvajucou sme sa neokukavali🙂 Najhoršie bolo, že jeden krát tam prišiel na vizitu kamarátkin muž. Hanbili sme sa obidvaja🙂
Ja som rodila fo fakultnej. Akurat mali medici prisluzby, takze pri porode ich bolo par. Poviem pravdu, uz mi bolo uplne jedno ci sa mi do medzinozia kuka len stale osadenstvo porodnej saly alebo by mi tam cumel cely kosicky amfiteater. Mala som dost inych starost a "obecenstvo" mi bolo uplne ukradnutei. A pri vizite aj tak "zakukol" len izbovy lekar, aj ked dosla cela " 20 clenna exkurzia".
@lamias ahoj, nic take sa neudialo. vizita trvala asi 30 sekund, ani ma nepozerali vobec, len akoze, aj to len primarka, ostatne sestricky a aj studentky, co chodia rano s nimi otocili hlavy. padlo len dobre rano, bola stolica? ano/nie o mna sa nejak moc nezaujimali, skor sa stale zaoberali dcerou. takze je to velmi decentne, ziadne hrozy, ponizucuje to je skor pri porode, tam ti ujde kadeco 😀 no ale to ti je tak jedno pri tolkom adrenaline, vsetko sa toci okolo tvojho babatka, neboj sa, ty si len rodicka 😀 drzim palce a gratulujem
@lamias nic si z toho nerob, podla mna mas uplne normalnu poziadavku, to len nase zeny su uz tak 'otrle' z tych nasich nemocnicnych zariadeni, ze stratili uplne svoju dostojnost a je im jedno, co s nimi robia, hlavne ze je to v prospech zdravia 😕. Ako keby sa dostojnost vylucovala so zdravim.... mne to osobne pred tymi 9 rokmi v Bratislave, Ruzinove dost vadilo, neprijemne, potupujuce....tak som to vnimala a je mi uplne jedno, ze druhej by nevadilo, aj keby jej medzi nohy pozeral cely amfiteater 😨 ....kazda sme ina, pre kazdu porod znamena nieco ine. Niekto tam ide s tym, ze lekar odrodi a je jedno, ako, kedy, kde a kto.... hlavne nech sme zdravi a dalsia citi, ze je to jedinecny zazitok a chce to prezivat co najintimnejsie, kedze o intimny zazitok aj ide. A odkryvanie krvavych vloziek pinzetou pred plnou izbou ma teda daleko od intimity, aj od dostojnosti. Aspon keby nejake plachty tam boli, oddelujuce ostatne mamicky alebo si staci mamicku zavolat na ambulanciu a v klude, diskretne to skontrolovat. Ale u nas si uz ludia zvykli, ze sa s nimi naraba ako s kusom ....syna som rodila v zahranici a nikto mi ziadne vlozky nekontroloval a som tu. Ak sa to da vybavit, tak sa nedaj odhovorit a chod si za tym 😉.
Ja som rodila 2x na Kramároch, ale či a koľko ľudí bolo na vizite som neriešila ani pred ani pri a ani po pôrode; keby som to mala riešiť a byť z toho znepokojená alebo ako to nazvať, tak to by som ani nemohla rodiť, však to je o tom istom; na vizite mi vadilo len, že sme na ňu boli "nachystané" a niekedy trvalo, kým sa dostavila, ale samotná vizita bola pár sekúnd, niekedy sa ani nekukli, len sa spýtali ako ... pokecali sme a šli ďalej; možno preto, že s mojou spolubývajúcou sme boli bezproblémová izba, či po fyzickej stránke mamičiek alebo zvládaní bábätiek; ale závisí od povahy mamičky, my s mojou spolubývajúcou sme boli také bezprostredné a keďže bolo teplo a chceli sme sa zahojiť a aby nás netlačilo šitie, tak sme často v polohe na vizitu boli aj keď vizita nebola 🙂 ale naozaj som vôbec neriešila, či sme dole alebo hore bez (keďže aj ubolené bradavky bolo treba natierať a nechať trochu vyvetrať 🙂 a hlavne si myslím (teda z vlastnej skúsenosti viem), že by mi bolo jedno aj keby na vizite bolo 100 ľudí, hlavne že som mala pri sebe pre mňa najdôležitejšieho človiečika 🙂 tak čo tam po vizite
@lamias mne to bolo uplne jedno uz v tom case, u nas chodil cely huf na vizitku, kontrolovali sa vlozky ako krvacame, nikto sa nad tym nezamyslal, nikomu to neprislo divne, 5 minut a boli prec.. urcite by sa mi nechcelo trepat aj s dietatom do inej miestnosti , aby mi na par sekund kukol vlozku... ked sme lezali na gynekologii este pred porodom, tak nas volali do ordinacie normalne...po porode nebudes mat cas rozmyslat nad takymi somarinami
Vyziadaj si to podla mna uz pri nastupe. Mali by tomu vyhoviet. Mne to tiez nebolo prijemne vobec, je to uplne trapne... v BS sme chodili po jednom do ambulancie, ale aj tak tam behalo kopec ludi 2-3 sestricky a kopec lekarov v pozore.. super prijemne. V BB... "ukazte vlozky", trapne... vsetci sme cakali tak ako si povedala na gynekologii. Ked prisli robit EKG predoperacne tak som skoro odpadla, proste vyzliect donaha a lezat na posteli v izbe s inymi babami a dvere rozcapene na cele oddelenie. Mozno je to pre niekoho normalne, ja som to videla a zazila prvy krat a aj posledny, viac by som absolutne odmietla taketo postupy... aj tak pacienta riadne ani nepocuvaju, iba si klabosia medzi sebou 🙂) Na sono sa dobehlo pozriet asi 5-7 lekarov.. to bolo uplne super... ;) ani keby som si zacala zarabat TOU cinnostou, nedobehnem pocet ludi ktory ma "vysetrovali" pocas toho obdobia....
@aliza ono vacsinou, ked je zena v porodnici tri dni, ma poziadavky ako na polrocny pobyt, od porodneho planu po prepustenie z nemocnice... ked tam lezis mesiac a viac predtym a bojis sa o dieta kazdy den, tak jedine co chces, aby sa narodilo zdrave a aby si konecne sla domov a ne zamyslat sa nad intimitou, hudbou pri porode a polozhasnutymi svetlami a inymi somarinami, nad ktorymi zasnem, s akymi poziadavkami idu zenske rodit 🙄
@aliza Nestavaj ma do polohy bezcitnej a exibicionistickej osoby. Fakt je, ze pri kontrakciach a ze sa mi dieta dusilo pupocnou snurou ma osadenstvo porodnej saly vobec nezaujimalo. Islo o to aby sa cim skor dostali von. Moje pocity boli v tom case uplne irelevantne, mne islo o zivot a zdravie mojho dietata. Preto, ze som neriesila v danom momente pocet ludi na sale zo mna nerobi horsiu alelbo hadam necitlivu osobu a uz vobec nie matku. Moznoze keby bol porod pohodovy, tak by som mala cas na spocitavanie ludi na sale alebo sa zaoberat nejakym narusenim intimity. Ja som pisala svoj nazor a o svojich pocitoch. Nie navod na pouzitie porodnej saly vo fakultnej, pripadne univerzitnej nemocnici.
@simca06022011 akoze vyzliect donaha, to fakt celkom, aj spodne pradlo? 😅
@vlada2401 @vianne ale celkom usmevnu historku s tymi medikmi mam, vlaste teraz sa uz na tom smejem, vtedy som bola sokovana. na vysetrovni pred porodom som vyliezla na kozu, bol tam iba dr. a sestricka. ked dr. skoncil, zdvihnem hlavu a tam huf medikov mi zizalo medzi nohy 2 metre odo mna 😀 😀 v chaose som zliezla z kozy, hrabla nohavicky a utekala som odtial 😀 proste sok, na to som nebola pripravena
@lamias ako tu uz pisali viacere kocky, po porode toto vobec riesit nebudes, vysetrenie prebieha diskretne a co si pamatam, robil ho len izbovy lekar, nie ked bola velka vizita, teda aspon v MT to tak bolo. Co sa tyka medikov, pytaju si suhlas, na to aby mohli byt pri porode (pri poporodnych vysetreniach nikdy neboli). ALe ja som napr. suhlasila, lebo vsak pokial chcu sa tomuto profersionalne venovat, tak kdesi sa tomu priucit musia. ale to je moj nazor.
ja som rodila sekciou,a po pôrode otrasné komplikácie,tak mi bolo úplne jedno kto mi kde čumí.sprchovala som sa pred sanitárom,musel mi pomáhať s utieraním ,lebo som sa nevedela ani sama na zadnici poutierať.sestrička zavádzala hadičku na vetry a podobné zážitky.ale mne išlo len o to byť čo najskôr fit a ísť s babulkou domov.
@aliza A ze mi hovoris z duse zienka. A presne pre toto som rodila radsej v Kochu. Pretoze dostojnosti a intimity sa v statnych nemocniciach clovek len velmi tazko docka. Kazda moja kamaratka na mna hladela so zdvihnutym obocim, vsak "to tych par dni nejako vydrzis". A preco by som mala do slaka? Je to moj porod, moje dieta, moj zivot. A bude to tak, ako xcem ja. Nie so dvadsiatimi medikmi a buducimi sestrickami okolo, aby chodili ocumovat a ucit sa na mne. Jasne, na niekom sa ucit musia - ale na to su tu tie "otrle", ktore "to nejako vydrzia" alebo im je to jedno.
@lamias nenechaj sa tu odradit recami, ze Ti to bude jedno, ze to je len sekunda a podobne. Mas pravo na dostojnost a intimitu aj pri porode aj po porode. Ak je toto jedna z veci, ktore uz teraz vies, ze Ti budu vadit, tak na svojom trvaj - a moze Ti byt jedno, ako sa na Teba lekari budu pozerat. Pretoze pokial my zeny -matky budeme stale len klopit usi a stahovat chvost a vsetkemu sa podriadovat, tak sa nase zdravotnictvo fakt nikam nepohne.
u nás nás pozrela najskôr doktorka čo mala izby na starosti, a na veľkej primár sa pozrel ale to len nakukol a ostatný stáli pri dverách dnu či na chodbe, počuť inak všetko, ale neni to nič strašné, ale dohodni sa že si to nepraješ, mali by to rešpektovať, hlavne to povedz dok. čo bude mať ta na izbe na starosti po pôrode
@lamias nic sa neboj.Doby ked sa na chodbe zarevalo : matky vizita,Do postele a nachystat vlozkyyyyyyy.....uz nieje.Doteraz si pamatam ten horor z praxe.Kazdy cumel medzi nohy kazdej mamine.No des.Teraz to tak uz vobec nieje.Musia zachovavat intimitu.A to ako tu niekto pise ze sestre to je jedno , tak to je chyba.Prave ze ona musi sledovat krvacanie a viest o tom zapis.A p.s.: garantujem ti ze ked uz tam budes po porode budes to vsetko vidiet inak 😉
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@lamias ja som rodila v rk, a nic taketo som neabsolvovala. len sa pytali, ako sa citim a podobne. na treti-stvrty den som bola na sono a vyberanie stichov po siti. a chvalabohu nic viac.
je pravda ze mne nikto ani nepovedal ze ako ma prebiehat vizita a bola som na izbe sama. ale ani sestricka nic take nespominala.