Ahojte kocky.Chcem sa opytat ohladom nastrihu pri porode.Velmi to citit,ked vas nastrihnu?A velmi boli potom to sitie.Dom prvorodicka a budem rodit v monobloku presov.
Necitit. Mas kopu inych starosti, je to len drobnost. Sitie neboli ked je dobre napichana lokalka. Ked bude boliet, reklamuj. Potom to boli ako kazda rezna rana, kym sa zhoji. Mozno viac, lebo je na citlivom mieste, ale nie je to najavcsi pruser, co a moze pri porode stat. Podla mna to tu babenky zvelicuju.
Ale zastavam nazor, ze pri troske pozornosti by porodnici nemuseli zakazdym nasrihavat hradzu. Je to mozno pre nich pohodlnejsie, mozno to robia preventivne, lebo rozthnuta hradza je ovela vacsi problem ako nastrihnuta. Zavisi naozaj od porodnika a okolnosti konkretneho porodu.
@denulienkad nastrih necitis -sitie uz ano-pri malom som necitila,ale mala som epiduralku ,pri malej velmi-ale da sa to zvladnut -ked uz mas po kontrakciach a porode sitie uz zvladnes vpohode... ked uz uvidis mimino na bolest zabudnes... vela stastia a neboj sa
k tejto teme najdes velke mnozstvo nazorov a clankov - odporucam studovat a utvorit si vlastny nazor. Nastrih je vo vacsine pripadov rutinny zakrok, ku ktoremu vo vacsine nemusi dojst, ak porod postupuje bez problemov, zena je informovana, pripravena a da si zalezat na porodnom priani - v zmysle nie len ho opisat z internetu ale tomu aj rozumiet. Skus si precitat toto http://www.zenskekruhy.sk/prirodzeny-porod/item... 😉
samotny nastrih vobec neboli, sustredis sa na tlacenie, takze ani nevies... osobne som citila iba sitie.... to bolelo aspon mna a to som mala epidural... /zle pravdepodobne pichnuty ako mi povedala porodna asistentka, lebo ja som citila aj kontrakcie/, na sitie mi dal lokalku, aj mi povedal lekar a aj som ju citila, ale teda mna sitie bolelo, vydrzala som... hojilo sa to ok, ale mala som antibiotika, nemala som uz ziadne problemy... suhlasim, ze moze zavisiet od lekara, mala som sice mladeho porodnika vybraneho, bola som spokojna aj napriek bolesti....a neviem ci sa dalo cakat...az na este otvorenie, mne sa chcelo tlacit tak rychlo a necakane, ze ovladnut sa to nedalo a zas je pravda, ze ma tlacit nechal, bez upozornenia pockat...a asi zavisi aj pomer tela a velkosti dietata...samotny porod je aj o psychike, netreba sa sustredit na bolest, ale skusit predychat, tesit sa na drobca a nebranit otvaraniu...
Ja som po porode 2 tt, nastrih som necitila ale sitie no koment, ak rozmyslas nad epiduralkou tak len koli tomu sitiu ju odporucam - ak sa este niekedy rozhodnem rodit tak uz len s epiduralkou, mna sili 50 min, umrtvovali len nejakym sprejom, na dvoch miestach vo vnutri potom zvonka a zase sa musela vratit dnu... Asi budeme mat jedinacika
@denulienkad Nastrih som citila, ale nie ako bolest. Len som proste vedela, ze "aha, teraz doktorka strihla". A sitie? Absolutne bez problemov. Je to len o sikovnosti doktora/doktorky, ako pichne lokalne anestetikum. Ked pichne dobre a pocka, kym zacne ucinkovat, necitis to. Ja som len raz trosku zjajkla a doktorka pockala este chvilu. Potom som sitie uz vobec necitila. Takze ak by si nahodou citila bolest, treba porodnikovi povedat, ze to citis a poprosit ho, aby bud pockal alebo pichol dalsie anestetikum. To uz bude na jeho uvazeni. Mimochodom, mala som vcelku velku ranu, ale zasita som bola za par minut.
Problemy so sedenim ani so stolicou som nemala. Jednak ma doktorka dobre zasila, jednak mi manzel do porodnice denne nosil repikovy odvar, ktorym som si ranu oplachovala a jednak som uz pocas tehotenstva jedla velmi vela ovocia a zeleniny. Rodila som v nedelu, stolicu som mala absolutne bez problemov v utorok rano. Aj sluzbukonajuci lekar sa cudoval. :D Prvej stolice sa netreba bat. Budes ju mat dostatocne dlho po porode na to, aby rana bola uz ciastocne zhojena. Ze sa ti roztrhnu stichy alebo nieco podobne je len strasenie.
To ovocie a zeleninu naozaj odporucam, zlepsuje to peristaltiku, nemala som so stolicou problemy ani pocas tehotenstva, hoci poznam mamicky, ktore posledne tri mesiace trpeli zapchou. Pripadne mozes skusit Psyllium, je to absolutne prirodny produkt, nijaka chemia.
Samotný nástrih som cítila ako jemnulilinké štipnutie ale oproti tým bolestiam to nič nieje 😉 A čo sa týka toho ako je to potom tak to závisí od veľa vecí, napr mňa pred šitím napichali niečim na umrtvenie takže šitie som skoro vôbec necítila. A po pôrode úplna pohodička štvrtok 19:45 som porodila a v piatok ráno som sedela na stoličke 😉 Ale po 20 hodinovom pôrode z toho 12hodín kontrakcie 2minuty by som si sadla aj na klince a nič by mi to neurobilo. Určite si vybav epi ak máš možnosť 😉 Ja súhlasím s @magg424 tiež budem mať jedináčika 😀 😀 aj ked ja nie kvoli šitiu 😀 😀
@denulienkad ahoj, ja som rodila bez epiduralky, nastrih som vobec necitila pri tych obrovskych bolestiach vsade inde. sitie bolelo brutalne este viac ako ten porod, citila som uplne vsetko, aj ked mi dali nieco od bolesti, nezabralo to :( potom este tri tyzdne som si nevedela sadnut iba na specialny vankus :/
Mna nenastrihavali, ale museli sit, lebo ma Macko potrhal ( a dost ☹ )...
Neviem, ak sa nastrihnuta rana hoji lepsie a s mensou jazvou asi by som bola o to sama poziadala... Maco bol velmi rychly - narodil sa do troch hodin od prichodu do nemocnice a mozno preto ma potrhal - nestihlo sa samo natiahnut 😒
Sitie bez problemov, umrtvili, zasili, len to tam dolu vyzeralo ako na bojisku... Zahojilo sa vcelku rychlo, jazvy zostali a doteraz trochu prekazaju v urcitych momentoch 😉
Stichy sa uvolnili samy po urcitom case, uz si nepamatam ako rychlo...
Len dodat - nemala som epiduralku, rodila som len 'na plyne'.
Och ako to tu vsetko citam tak sa bojim porodu este viac ako doteraz
😖
@denulienkad 2x ma nastrihovali ale mala som epi a necitila som nic...sitie velke aj tak ale krasne a rychlo zahojene
netreba sa báť, oproti bolestiam vo finále to bola "malina", mala som vyvolávaný pôrod, epidurál sa nestihol...samotný nástrih som ani necítila, iba počula to strihnutie (nepríjemný zvuk), šitie bolo v poriadku, pichli mi niečo na umrtvenie a celý proces bol pomerne krátky
@cottoncandy dufam to nebudem az tak citit..len neviem ako to prebieha v nemecku, ci pichaju nieco na umrtvenie alebo nie ale mali by..teda dufam.. 😅
ahoj, no ja som to citila ked ma nastrihol, ale v tej chvili to je nic 🙂 u mna sitie bola cista katastrofa, ja som mala paradny rychly porod ako prvorodicka, maly bol vonku na tri zatlacenia,ale to najhorsie prislo ked ma isiel sit doktor 😀 a to mi este musel navyse pichnut nieco od bolesti ako ma to bolelo a stale to bolo zle... potom som to citila, sediet som mohla celkom v pohode a na velku potrebu som tiez isla po dvoch dnoch, ale dala som si glicerinovy cipok a islo to 🙂
@kattka1992 neboj sa dopredu, myslím, že i v DE ti určite niečo na umŕtvenie dajú, ak nie, požiadaj...ale hlavne sa nestresuj dopredu, v chvíli bezprostredne po pôrode to budeš prežívať úplne inak, budeš rada, že je tá najťažšia úloha za tebou a prežiješ aj šitie 🙂 držím palce, v každom prípade mňa to čaká o malú chvíľu zas🙂
@denulienkad ja som sa na to musela teraz normalne opytat muza, lebo si vobec nepamatam, ci ma dr nastrihol...a vraj nastrihol. to znamena, ze ma to vobec nebolelo, ked si nespominam...sitie som citila, ale iba take drobne stipkanie...neboj nic... 😉
nastrih som nemala, ale mala som jeden vnutorny a jeden vonkajsi stich, ked ma sili ma nebolelo a a ani som nevedela ze som bola sita keby mi tonechodili kontrolovat...
Ja som rodila zhruba pred rokom, tiez som sa z porodu najviac bala toho nastrihu... 🙂 No ale, mozem povedat, ze nastrih nebolel vobec, iba doktor povedal, ze teraz vas nastrihneme, bolo to velmi rychle a nebolestive. Sili ma tristvrte hodinu, bolo to citit, ale nic hrozne, a to som sa tiez bala, ze to bude boliet. Oproti kontrakciam to vsetko bola malina a naopak, z tych som pred porodom nemala obavy vobec 🙂. Takze ziadny strach, na porod vobec nemysli, akurat na to, ze uz potom budes mat kazdu chvilocku svoje babatko pri sebe 😵. A pri porode sa sustred na dychanie, prezivaj jednu chvilku za druhou a netrap sa tym co bude. Bude dobre a na konci to najlepsie a najkrajsie! Krasny zazitok zelam a vela zdravicka!
ja som sa toho bála viac ako pôrodu a úprimne ti poviem, že nástrih netuším, kedy robili a šitie si pamätám ako také jemné štípanie a taký ten tlak, ako keď ťaháš proste niť niečím. Ale ja som v momente, čo som vytlačila Katku už všetko znášala v pohode 🙂 Aj šitie, aj chodenie, aj hojenie, aj všetky veci... fakt si nepamätám na nejaké katastróófy 🙂
ahoj ja som sice nebola nastrihnuta ale pri porode som sa nathla ..poviem ti uprimne ze vobec som o tom nevedela 🙂 az ked mi doktor po porode povedal ze ma treba zasit..kukala som jak puk 😀 a sitie som necitila vobec 🙂
Tak kazda tu pise kadeco ine.No uvidime ako to dopadne.
....naozaj ti zodpovedne a čestne prehlasujem, že absolutne nastrih necitiť......fakt; zaujimave že človek sa boji práve tych veci, ktoré až také hrozné nie sú.......ja som sa vzdy bála nástihu a vytláčania, lebo to vyzera hrozostrašne..... ale ozaj bolestivé su kontrakcie......nástrih absolutne necitis, vytláčanie, to je len ohromný tlak a unava, ale nie prudka bolesť a šitie ako kedy pri prvom som necitila, pri druhom stípalo, ale to už máš malé na svete a vytešuješ sa....
Ja som necítila nič. Keď som už porodila, tak som čakala čo sa ide diať, že či ma vlastne nastrihli, alebo nie.. 🙂 A šitie cítiť, ale nič strašné to nie je,také pichanie.. Nič strašné...
Ja som nastrihnutie ani sitie necitila 🙂 Mala som epiduralku, tak mozno preto... Keby mi doki nepovedala, ze mi ho musela urobit, ani o tom neviem. Sitie na 1 steh 😉 Po porode pohoda, hned som sedela, ziadne bolesti. To bolo pri 1. dcerke (3750g a 54 cm)- pri nej som v tehu parkrat robila masaz hradze. Pri syncekovi som nestihla, ale nebolo treba strihat ani sit (3750g ako sestricka a 52cm) 😉
Este som zabudla - pri syncekovi som nemala epi 😉
ahoj, tak aj ja som bola prvorodicka a rodila som v monobloku presov v maji tohto roku. Nastrih necitis, ja som sa potrhala aj vnutri lebo moja dcerka sa rozhodla ze pojde na svet s ruckou pri hlavicke, sili ma asi 25 minut, bolo to neprijemne ale netreba sa bat. Potom si to treba umyvat niekolko krat denne, zahoji sa a bude to ok. Drzim palce! A ak natrafis na dr. S.Bila tak mas stastie, on je velmi zlaty a dobry porodnik.
Ahoj, ja som rodila pred 2 mesiacmi a tiež som sa z celého pôrodu obávala najviac nástrihu, ale nie je to cítiť vôbec.
Ja som mala strach v očiach ked som videla,že doktorka brala do ruky nejake nožnice či čo to bolo, ešte som aj počula ako to rozstrihla,ale absolutne som to necítila.
A to zašívanie, no to bolo trochu nepríjemné, ale po tých predpôrodných bolestiach, kontrakciach a samotnom tlačení mi to už bolo fakt jedno už som mala bábätko a chcela som to mať rýchlo za sebou. A pri zašívaní mi doktorka pichla nejakú injekciu na umrtvenie, ale moc to nepomohlo.
A za pár hodín som bola fit ako keby som ani nerodila, normalne som sedela, štichy som trochu cítila ale dalo sa to vydržat 🙂
radím ti robiť prevenciu nástrihu hrádze balónikom epi-no a masážami hrádze a pri pôrode rozhodne trvať na tom, že nástrih odmietaš.
Je to rutinný zákrok, ktorý ničomu nepomôže, reči o tom že je to lepšie ako sa potrhať sú blbosť, natrhneš sa väčšinou menej ako nástrih a lepšie sa to hojí, pretože sa natrhneš na najslabšom mieste, ale nožnice berú všetko čo im stojí v ceste, aj svaly.... takže ja plánujem cvičiť s epi-no a trvať na tom, že žiadny nástrih nebude....
Denulienkad, ja som pri prvom porode nastrihnuta nebola a dost som sa potrhala. Ani to inak nebolelo, resp. som ani nevedela, ze som sa potrhala, az ked mi to povedali. Bolo to az medzi 3 a 4 stupnom, cize aj svaly atd., takze zasivali ma na operacnej sale s epiduralkou. To sa mi vsak velmi rychlo zahojilo a tak sa asi pri druhom porode nedam nastrihnut zase. Mam termin porodu zajtra, takze nad tym prave premyslam. Nemam pocit, ze by nastrihnutie bolo ovela lepsie nez roztrhnutie a mozno sa ani neroztrhnes, tak naco sa davat preventivne nastrihovat.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
@denulienkad ja mam sekcie,ale ze vraj samotny nastrih necitis,lebo ho robia pocas kontrakcie,ale to sitie uz boliii,....a potom je problem sediet a ist na stolicu,....