Náhla zmena postupu pri pôrode - veľké bábo

lennulik1
4. nov 2013

Ahojte,
cakam prve babo, takze urcite "zalezitosti" okolo porodu su pre mna velkym neznamym. Som v 38 TT a min. tyzden som bola na CTG + Sono. Na Sone mi lekar povedal, ze babo je dost velke na svoj tyzden (3600g) a ja som utla. Vraj musi ist von najneskor do 10.11. (mohol by este pribrat a ja by som ho nedokazala vytlacit) + aby sa dovtedy nestratili odozvy babatka. Dnes, ked som tam prisla opat na kontrolu, kde mi robili len CTG bez Sona, tak ten isty lekar, ktoreho som si dnes dohodla k porodu, tak mi povedal, ze nech pridem 15.11. (ak to dovtedy na mna nepride) na CTG + Sono, ale pre istotu nech si so sebou uz vezmem veci. Ako je teda mozne, ze najskor je potrebne dostat babo von do 10teho a zrazu staci prist 15teho? Vraj sa potom ukaze co a ako, a ak bude babo velke, sla by som cisarskym (co ma moc netesi, ale tak su odbornici, hadam vedia, co robia). Stalo sa to niektorej aj vam? Mali ste tiez niektora podozrenie na velky plod s tym, ze ste boli nan utla a hrozil by cisarsky? A zmenil vam lekar tiez datum, resp. postup porodu? Neviem co si o tom mysliet. Dakujem za vsetky podnety 🙂

sluci
4. nov 2013

@lennulik1 u mna to bolo trošku naopak... čakali na o pol kila menšie dieťa, ako sa narodilo :D skutočný problém prišiel, až ked hlavička trčala :D ale zvládlo sa to v pohode :D treba lekárom veriť a dúfať....

aristka
4. nov 2013

vieš ono je to o tom ,že je snaha drobca nechať v brušku až do konca ,čo je dobré ,pretože 38 týždeň je ešte taký opovážlivý a môže tam byť aj nemusí problém s plúckami ...a postup pôrodu sa môže zmeniť hocikedy ,aj počas pôrodu ..lekár ťa vidí ,vidí tvoju panvu a sám na základe toho vie odhadnúť či budeš schopná malinké porodiť a aj prirodzený pôrod sa môže zvrhnúť na cisársky ,ak príde komplikácia alebo sa dr.niečo nezdá a je na záchranu drobčeka a ochranu matky ..neboj čo to pôjde tak či tak ,malinké pôjde von a ako uvidíš ako sa vyvinie situácia a nechaj to na dr....držkaj sa a nech ti to dobre dopadne ...

lennulik1
autor
4. nov 2013

@sluci a ake velke babo sa Ti narodilo? aj museli pouzit nejake klieste alebo cosi podobne? dalo sa babo v pohode vytlacit? lekarom verim, to je jasne, len som v pomykove, ked mi najskor nakazali, ze babo musi ist do konkretneho terminu von a zrazu tento termin predlzili 🙂

senta_sofia
4. nov 2013

u mna bol skor opacny problem, tvrdili ze 3,2kg a potom na sale, ked nastali komplikacie a rozhodovali sa, ze ci dalej tlacit a riskovat alebo spravit cisarsky, doktor povedal, ze to bude urcite vacsie babo, takze tym meraniam pocas tehotenstva az tak neverim, maly mal 3,7kg, zbytocne sa nestresuj, za tych 5 dni navyse urcite nepriberie az tak vela

lennulik1
autor
4. nov 2013

@aristka dakujem velmi pekne 🙂 termin kontroly a asi zaroven aj porodu mi urcili o 4 dni skor, ako by mal byt, takze babo by malo byt ok. ale najskor ma naplasili, a teraz budem este o tyzden dlhsie cakat, co mi nejak extra nevadi, viem, ze babatku je v brusku vzdy lepsie, ako keby malo prist skor, ale obcas si uz pripadam ako lokomotiva (keby som nemala velikanske brusko, tak ani nevyzeram, ze som tehotna) 🙂

vejula
4. nov 2013

@lennulik1 ja som tiež mala aj kostru mam celkom uzku a moja dcerka mala odhad 4300g. Bola SOM PO PRVOM CISARSKOM, tak ma strašili, že aj druhy musi byť cisarsky ked je také velké. Nakoniec som to zvladla prirodzene, nedala som si pôrod vyvolavať, lebo to je prvy predpoklad ku komplikaciam. Napriek strašeniu lekarov som sa na ich prognozy vytoto, počkala som na babo kym sa vypyta samo a porodila som presne pred rokom dcerku o hmotnosti 4260g. Bola som bvrana ako prvorodička, kedže synček bol cisarskym

sluci
4. nov 2013

@lennulik1 ale len 3,2 kg :D ale ja som veľmi malučká 🙂 napokon som za pomoci sestričky ktorá sa na mna hodila a dosť rozsiahleho nástryhu všetko povedlo :D tak ono sa tempo rastu občas zmení 🙂 my sme mali "ževraj" hlavu výrazne väčšiu od ostatku, ale asi to bolo len nepresnosťou merania.

lavazzake
4. nov 2013

ja som prvú prišla rodiť normálne na termín, pichli mi vyvolávačku, nezabrala, neotvárala som sa, tak som šla cisárskym, čo nakoniec bola dobrá voľba, lebo Eliška mala pri narodení 4300gr... teraz som v 37tt. a primár mi už povedal, že po ukončenom 38tt. idem rovno sekciou, lebo bábätko je opäť veľké... prelomový je vraj 37tt., vtedy pľúca končia svoj vývoj...a ja sa už celkom teším, že sa mi termín pôrodu posunul o dva týždne skôr, lebo už som taká dobitá, že dovidenia... minulý týždeň rodila kamoška, niekoľko hodín mala kontrakcie, ale pôrod nepostupoval, takže vlastne v priebehu pôrodu jej lekár zmenil prirodzený pôrod na sekciu... najlepšie je asi dôverovať lekárovi...

vejula
4. nov 2013

@lavazzake keby som ja dôverovala lekarom, skončim tiež sekciou. Ja si myslim, že ani s tou dôverou to netreba prehanať

nice202
4. nov 2013

ja som tak mala. robili mi sekciu tyzden po termine. Bola som chuda a utla a dcera mala pri narodeni takmer 5 kil!!! a 2x omotanu pupocnu snuru. Vdaka Bohu za sekciu v mojom pripade

mariankaa
4. nov 2013

U mňa čakali o pol kg menšie bábo, ako sa narodilo. Keďže som bola po termíne týždeň, dali mi vyvolávačku, lenže za 12 hodín som sa otvorila na 1 cm, odozvi drobca klesli, tak ani neviem ako, a o 10 minút som už ležala na operačnom stole. Môj malý mal 3950 g a 54 cm, ja mám 156 cm a 55 kg :D Tiež nie som nadšená z toho, že to skončilo sekciou, ale v mojom prípade neviem neviem, ako by dopadol prirodzený pôrod. Ver lekárom, vedia, čo robia. Držím palce, aby všetko dobre dopadlo.

harper
4. nov 2013

mne povedali den pred porodom podla ultrazvuku, ze babo bude mat 3,60 kg a skoro som infarkt dostala ked mi po porode zahlasili ze vaha slecny je 4,65 kg. pri tich ostatnych vyzerala ako trojmesacna, ale dalo sa to zvladnut, tym chcem povedat ze nie vzdy vedia lekari presne urcit vahu 🙂 😉 a narodila sa tyzden po termine po hamiltonovom hmate 🙂

lucina26
4. nov 2013

ahoj my sme boli opacny pripad. V 38tt mi povedali ze maly ma nizku hmotnost 2900g a nejake drobne (co mne nevadilo, ved mensie babo ide lahsie von 🙂 vytriezvenie prislo az pri porode...termin som mala na 7.1 krpcovi sa vsak nechcelo...od 8.1. som nastupila do nemocky...kazdy den ma kontrolovali a cakali ci konecne porodim (podla mna mal maly kopec casu lebo uplne prvy termin bol stanoveny na 21.1.)...nakoniec mi 14.1 dali vyvolávacku, ktora mi sposobila komplikacie a maly sa za 2 hodiny narodil...porod sprevadzali velke bolesti kedze som sa neotvarala prirodzene ale bolo to umelo vyvolane a maly sa tlacil von do kriva a klesali mu ozvy. Cisarsky uz nebol mozny lebo krpec bol zakliesneny v porodnych cestach. Ja som stihla medzi tym odpadnut, nastrihli ma a ked som sa za par sekund prebrala stalo okolo mna cca 8ludi, dr. brala do ruky extraktor a maleho zomna tahala. Nakoniec sa narodil 41.tt ukonceny s PH 2700g a 50cm 🙂 dnes má takmer 10mesiacov 🙂 takze vidis...tak ako asi u takmer kazdeho nie vzdy su merania presne. Drzim ti vsak palceky nech vam to dobre dopadne a nech ste zdravucky 🙂 Vystrasit som ta urcite nechcela! 😝

dejna20
4. nov 2013

Ja som isla rodit normalne ale s vyvolavackou lebo maly mal 3600g odhad uz v 37tt. Isla som 4dni pp termine. Otvorila som sa rychlo, ale maly neklesal, lebo sa nevedel dobre navrtat do pprodnych ciest. Tak to skoncilo cisarskym. Mal 4230g. A. To zase ja nie som nejaka utla. Ale dovod sekcie mi napisali velky plod.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre