Ahojte. Máme doma dilemu 😁😊 teda ja tehotná mám dilemu. Čakáme bábätko ( máme ešte kopu času som na začiatku druhého trimestra) ale prirodzene sa bavíme aj o veciach ako je pôrod, i keď máme ešte veľa času.
Nemala som vôbec urobený nejaký názor či áno alebo nie, aby bol môj manžel pri pôrode. Proste do tohto momentu som to vôbec neriešila. Ale nejako sa v debate vytiahla aj táto téma a manžel sa mi zdôveril, že pri pôrode byť nechce. Nie preto pretože by sa mali lekárov, krvi a pod... Ale preto pretože si myslí, že pôrod je okamih pre ženu a dieťa. No budem úprimná 🙈 tento názor z čias keď sa narodil Ježiško v jasličkach ma trošku pobavil a zároveň "pobúril" 🤣 že akože čo? Jeho sa príchod dieťaťa netýka? On je len na to aby ho splodil?
Každopádne... Nemám v pláne ho do toho nijako tlačiť i keď nesúhlasím moc s argumentom, ale neplánujem ho nútiť do niečoho čo proste nechce. Skôr ma zaujíma ako to prebiehalo u vás doma?
Ja mám také želanie aby bol pri mne aspoň do momentu kedy netlačím ( snáď som sa dobre vyjadrila) je otvorený diskusií o tom a nie je to tak, že by to úplne zatrhol, len mi na to povedal toto...
Vy ste sa snažili nejako o tom komunikovať viac, alebo teda vysvetľovali ste si pre a proti prečo by pri pôrode mal alebo nemal manžel byť?
Ďakujem a pekný deň prajem
Uprimne muz ci tam je/nie je mi vo faze tlacenia bolo suma fuk, potrebovala som sa sustredit na seba, kontrakcie, pokyny lekara a sestriciek... na izbe a predychavat kontrakcie, behat hore-dole po chodbe, tam bolo fajn, ze bol so mnou... nechaj to na neho, je to jeho rozhodnutie...lepsieho/horsieho otca to z neho nerobi, ked sa na to neciti...
Pozri, muzi pri porode su vymysli dnesnej doby. Kedysik chlapi vobec pri porodoch neboli. A to nemyslim, ked rodili nase mami ale pred 100 rokmi ked sa rodilo doma tak okolo zeny boli mama, teticky, sesternice. Ziadny chlapi. Ja by som ho do toho netlacila. Najdi si radsej dulu, ktora ta porodom prevede a bude ti tam rozhodne platnejsia ako manzel ☺️ (to nemyslim nic v zlom) A manzel moze pockat za dverami a ked sa male narodi moze byt uz s vami ☺️
Inak moj mal tiez takyto skrat, ze nejde k porodu. Nechala som ho tak a ked sa potom bavil s kamaratmi tak nejako prehodnotil a isiel nakonec a bol rad. Takze pockaj, ono sa to nejako mozno este vyvrbi.
@kris_tin257 no veď taký je aj môj plán nech je pri mne kým sa pôrod začína a potom to už budem mať iné starosti
Ja som velmi rada, ze tam moj muz bol, aspon videl co to obnasa ;) a sam povedal, ze je na mna mega hrdy. Ked sme to zacali riesit, tak som mu povedala, ze nebudem ho do toho tlacit, ale budem sa citit lepsie, ked bude pri mne. Nemal s tym problem.
sice bol pri mne 20min (islo to velmi rychlo), snazil sa ma povzbudzovat jeho vtipkami, ktore mi vtedy sli na nervy😆 pri kontrakciach som nikoho nevnimala, ale pri tlaceni som uz vnimala a pocuvala co mi kto hovori, pomohlo ked ma aj on povzbudzoval a drzal za ruku ;)
ale ked som porodila, tak bol pri nas pri bondingu, to bolo krasne😊 dufam, ze aj pri druhom bude moct byt. Za mna super vec, manzel je moja velka podpora a hned som sa citila lepsie, ked tam bol. Tak domackejsie. Co je pri porode naozaj vyhoda(kvoli hormonom a stresu)
@hederamonstera moji kamarati ktori boli pri porode svojich zien tiez adorovali zeny za ich odvahu a potom ich opustili pre mladsie chrumkavejsie milenky. A dokonca bol aj pri ich porode deti od mileniek 🙈 Predstava, ze si muz bude vazit zenu viac po porode je len zbozne prianie.
@ameema nechaj ho.
1. Pôrod tam ani nemohol byť bábo malo problémy bolo okolo mňa toľko doktorov, že by sa nezmestil
2. Už som vedela ako to prebieha sama som nechcela, ani o tom nebola diskusia , potrebovala som sa spoľahnúť a sustredit sama na seba, poznám sa že keby tam je chytila by ma viscej panika
3. To isté
@kittykat22 ale prosim ta😀 urcite si nasli mladsie kvoli tomu, ze boli pri porode ;))
Ja zasa poznam kopec parov, kde boli muzi pri porode a maju stastne manzelstva. A co teraz?
Aj u nas priatel povedal, ze on pri porode nechce byt, nechala som to nanho, respektovala som jeho rozhodnutie. Ked na to nie je pripraveny, naco ho do toho budem tlacit. Ked sa mala narodila, tak prisiel za nami na porodu salu a cele 2 hodiny bol s nami, ale priamo ten moment kedy som rodila tam nebol. Zober si, ze on by ta tlacit do niecoho co nechces spravit, bola by si tomu rada? Asi nie.
Môj muž bol pri prvej, lebo chcel ale bolo na ňom vidieť na konci ze mu nebolo najlepšie, ale prekonal sa,,, preč dvoma rokmi nebol lebo bol zákaz ale už by ani nešiel povedal
Moj bol pri oboch lebo chcel, som strasne rada, ze bol. Ale chlapi su rôzni, mna by mrzelo, kebyze tam nie je.
Môj muž bol pri všetkých mojich pôrodoch, konkrétne, pri troch. Pri prvom v štatnej nemocke ho vyšmarili na chodbu a tam čakal, kým som sa nezačala tlačiť … ako, odveci úplne, ale ok. Ďalšie dva pôrody som absolvovala na súkromnej klinike, tam bol so mnou muž nonstop, okrem úvodného vyšetrenia. Bol so mnou aj pri šití, kde si fajne pokecal s doktorkou, ktorá ma práve šila. Všetci muži v našom okolí, kamaráti, známi boli pri pôrodoch svojich detí. 90% percent z nich to opísalo ako “zážitok”. Ja som rada, že tam muž bol. Nepotrebujem adoráciu svojho hrdinstva, ale bolo fajn tam mať nonstop niekoho, kto mi počas kontrakcií pomáhal so všetkým, čo som potrebovala. Môj chlap napríklad nemá moc rád také tie naturálne veci, jemu keď lekárka podávala nožnice, aby prestrihol pupočnú šnúru, normálne povedal, že si neprosí. Nikto ho tam nenútil to robiť. Je to každopádne na vás, ako to cítite a podľa toho sa treba zatiadiť.
Moj muz nechcel byt pri porode, ale ja som tam niekoho pri sebe mat chcela. Najskor teda bolo, ze bude so mnou moja mama, ale ta nakoniec nemohla. Takze manzel a ked pridena tlacenie pocka na chodbe. Ja som mala pri porode komplikacie, velmi dlho som sa neotvala a aj ked tak pomalicky, takze ked nakoniec prislo na to, ze rodime bolo to na dve zatlacenia a cele sa to udialo tak rychlo, ze vsetci tam zabudli na mojho muza, ze mal povodne pockat vonku. Stal mi pri hlave.
Kedze maleho museli rozdychavat a hned mi ho zobrali na pozorovanie, nemala som bonding, velmi som potom ocenila, ze je manzel so mnou. Hlavne tu 3/4 hodinu sitia mi bol potom oporou.
Ja som bola za jeho pritomnost vdacna. Jasne, zvladla by som to sama, ale hlavne v tych chvilkach, ked sa objavili komplikacie a porod postupoval zle, maly stracal ozvy, mi len jeho samotna pritomnost bola psychickou oporou. To vedomie, ze v tej chvilke nie som sama.
@titla áno o to mi ide, že tam nechcem byť sama 😊 chcem mať pri sebe oporu ❤️ a úplne mi stačí že bude pri mne len tie chvíle kedy sa budem otvárať a pripravovať. Ja ho naozaj neplánujem tlačiť to toho keď nechce, zaujímalo ma preto ako to vidia iné ženy ktoré pôrod majú už za sebou
Ďakujem za odpoveď ❤️
Ja som síce mala akútnu sekciu, takže ak by aj chcel tak by mal smolu. Mať v takej chvíli oporu blízkeho človeka je dobrá vec. Mne bol oporou člen personálu, úplne cudzí chlap ktory mi dovolil aby som ho držala za ruku.
@enya00 vsak chlapi su aj tak pri hlave zeny🙄🙄🙄 ako by to odtial videli
@ameema ja nie som typ, že by som chcela, aby sa na moje trápenie pozeral niekto, koho milujem. Takže som bola celkom rada, že muž k pôrodom nechcel. Vedela som, že to zvládnem aj bez toho, aby ma držal za ruku a v duchu sa modlil nech už to preboha skončí. Ale - koľko ľudí, toľko chutí, veľa chlapov je z pôrodu namäkko 🤷. Alebo to teda aspoň tak prezentujú.
Moj nebol, akútna sekcia. Kamarátkin manzel bol, viac menej na jej žiadosť. Pred pár mesiacmi ich rozviedli, chlap uz s nou nedokázal spávať. Problém riešili dlho ale on ten sok proste nedal. On sám jej povedal, že "nech mu to prepáči, áno je asi nevyzrety ( 38r chlap), ale nedokáže sa cez to preniesť". 🤦♀️🤷♀️
@ameema moj tiež hovoril že nepojde, a to som ani tehotná nebola 😁 hlavne kvôli krvi… ale keď videl ako ja veľmi chcem aby bol so mnou, aby som nebola sama, tak sa rozhodol že pôjde a nakoniec bol veľmi rad 🙂 jeho bratranec zas hovorí, ze by to odporúčal každému mužovi, aby videl, čo ta žena musí pre ich dieťa vytrpieť… a ze keď on jej pomôže popri tých všetkých bolestiach len tým, ze tam je s ňou, tak by to urobil zas a zas…
@enya00 no jedine žeby bol jej muž pôrodník.. inak nič take nevidí
Môj bol a bola to super podpora ......keby mám ísť ešte raz chcem ho tam zase a.aj on by šiel ....povedal že je to nezabudnuteľný zazitok vidieť to áno ide mala na svet. A to pozeral priamo nie že bol pri hlave
@ameema pri prvom pôrode bol, pri druhom nebol (covid). Druhý pôrod som mala dlhsi ako prvý (14h) a bol nádherný. Pri prvom som len fnukala nech mi pomôže, ako to boli, nech niečo robí.... Pri druhom som vedela že som na to sama, mala som úžasné pôrodné asistentky, robila som všetko podľa ich rád a bola to nádhera... Normálne som si povedala že aj tretie by som chcela 🤣
@ameema ja by som ho tam chcela minimálne po celú dobu kontrakcií a tých bolestí...to nech vidí, že to nie je med lízať a, že jemu len doktor oznámi a je to...alebo ešte lepšie cinkne mu sms. skrátka kým by som nešla tlačiť nech tam je. pri samotnom tlačení by mi skôr myslím určite pomohla pôrodná asistentka..tam už je chlap ozaj prd platný.
@hederamonstera ja nepisem, ze si nasli preto, lebo boli pri porode. Ale, ze zeny si casto myslia, ze muz ktory je pri porode aspon uvidi co to je, a maju pocit, ze si ich viac bude vazit, bude neviem co ... ale to nie je pravda. Muz pride ko porodu, pokeca ake to bolo narocne a do par tyzdnov je to zas ten isty chlap. Porod neporod ...
@kittykat22 vsak ok. Ja som nikde nic take ani nepisala
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Súhlasím s manželom, môj muž bol pri mne počas celej tej prípravnej fáze ale akonáhle som už mala rodiť išiel na chodbu a tých 15 minút čakal von, nie je to nič príjemné preňho a ani pre mňa aby tam vtedy bol. Mala som pri sebe 6 ľudí personálu a bolo mi úplne jedno že tam muž nie je chcela som to mať už len za sebou v tej chvíli 😊 my sme sa v tejto veci ale úplne zhodli obaja to vidíme rovnako