Mám strach z pôrodu

danka719
12. júl 2023

Baby mam mesiac do pôrodu, som prvorodička a čím bližšie to je tým mam väčší pocit že ten pôrod proste nezvládnem. Pozerala som videa , čítala diskusie o porode , proste ja si to neviem ani predstaviť ako ja vlastne ten pôrod zvládnem, uplne sa opúšťam... ste na tom podobne ? Ako psychicky zvládate posledné týždne pred porodom ? 🥺 ja sa strašne na malinku teším, už nech ju mam v náručí 💞 lenže ten pôrod to je strašiak pre mňa statočný ...

trgypadl
12. júl 2023

@danka719 ahoj. Neboj urcite vsetko zvladnes💞obavy a strach su prirodzene. Ja som PA, a ten strach tam bol tiez, tomu sa človek nevyhne. Hlavne mysli pozitivne, vsetko dobre dopadne, a budes si uzivat svoje male vonave babo. 😊Zvladnes to, doveruj si

minilla
12. júl 2023

Ahoj, venujem sa psych.priprave zien na porod. Ak by ta to oslovilo, kludne napis.

lujza123
12. júl 2023

@danka719 strach je celkom normálny, príjmy ho, nebojuj proti tomu. Povedz si dobre, bojim sa aj sa teším. Skus sa viac sústrediť na pozitívne pôrody, stále je dosť žien ktoré na pôrod spomínajú v dobrom. Je to veľký deň, najväčší tvojho života. Pre mňa bol pôrod super, aj keď skončil akútnym cisárom. Pamätám si všetko, aké bolo počasie, čo som mala oblecene, čo som cítila.....

jj298
12. júl 2023

@danka719 urcite sa bala kazda jedna. Mne este doktor hovoril ze je vacsi a ja hlavu v smutku ze jak zo seba dostanem tu obrovsku hlavu. Ale tvoje telo sa dostane do takeho stavu a tak zauraduje adrenalin ze to proste das. Kontrakcie bolia ale ta odmena za to stoji. To malicke ti bude strasne vela pomahat aby bolo co najskor s tebou.
Myslim ze tymto studovanim robis velku chybu. To ta nijak nepripravi len viac vystresuje a porod bude tazsi.
A vies co? Vela zien ti povie, ze druheho porodu sa bali viac lebo uz vedeli do coho idu.
Ja som sa riadila heslom ze ked to zvladla Maria Terezia 16x, minimalne raz to dokazem aj ja.

zu12
12. júl 2023

Ak si doteraz nechodila na nejakú prípravu na pôrod, určite skús ešte aspoň posledné týždne. Vie to psychicky (aj fyzicky, ale to asi keby si začala skôr) dosť pomôcť.

dudos
12. júl 2023

@danka719 ja som si pri tehotenstvách vravela, že proste von musí ísť. Ako? To neviem, či sekcia alebo vaginálny pôrod, no von ísť musí.
Samozrejme, obava je na mieste.
Pri prvom mi ušla stolica pri kontrakciách (personál bol úplne v tomto smere super, pomohli do sprchy, osprchovať sa a išlo sa rodiť), Antolská, pôrod s epidrulanou.
Pri druhom som vracala a aj tu boli super.
Pôrod je aj o takýchto veciach a pre to ti to píšem takto priamo. Pôrod je prirodzená vec ako je svet svetom. Ľudia čo pomáhajú ženám priviesť na svet deti zažili veľmi veľa vecí, podľa mňa ich už len tak nič neprekvapí. Čo viem, nemajú radi hystériu. Kričať pri tlačení a kontrakciach je jedna vec ale nespolupracovať a byť hysterická je druha vec, to nikomu nepomôže.
Druhé som rodila na Kramároch,bez epidurálnej, nestihli, no že vraj ma bolo počuť pri kontrakciach až k výťahom. Personál bol úplne super. Ja som sa im po každej hlučnej kontrakcii že vraj ospravedlňovala, sa na tom smiali. Tak mi bolo povedané. V tom momente sa naozaj úplne prepneš do módu porodiť to dieťa. Telo a príroda to tak zariadili.

len_nig
12. júl 2023

Je to úplne prirodzené, každá sme sa báli 😊 zvládneš to ❤️

mamuch321
12. júl 2023

odporucam hypnoporod 🙂

miimss
12. júl 2023

@danka719 myslím že najlepšie je o pôrode si nezisťovať nič. Aspoň ja som v Tom nevidela žiaden význam.... Veď i tak to neuvidím keď rodim. Sústredila som sa na to ako spomínajú baby vyššie že to dieťa nejak von vyjsť musí a snažila som sa na pôrod fyzický a psychický pripraviť. To znamená píla som čaj z malinika, do jogurtu si dávala ľanové semienka, masáž hrádze, sex každý druhý, tretí deň ( ejakulat obsahuje látky na zmäknutie krčka maternice) mala som aj anibal ale len dva krát som ho vyskúšala. A potom som si ešte pozerala videa ma dýchanie počas kontrakci. A keď to prišlo, myslím kontrakcie nebojovala som s nimi snažila som sa ich predýchať predstavovala som si že sú ako vlny, ktoré prídu a oddidu a že každou kontrakciou je moje dieťa bližšie ku mne. Takže od prvej kontrakcie bola za 4h 20min vonku.

xxixinka
12. júl 2023

No ja som sa tešila na pôrod. 😀 Ale to asi zato že bolesť zvládam a som bola zvedavá aká je to bolesť, aké to je zažiť...A vieš čo? Bolo to v pohode.
P.S. odporúčam aniball

danka719
autor
12. júl 2023

Ďakujem vám veľmi pekne baby za podporu ❤️🙏🙏🙏 dodalo mi to viac odvahy 💪 budem sa snažiť si užívať ešte posledné dni tehotenstva 2v1😊😊

choco6
12. júl 2023

Pre mňa bola obrovská chyba ako prvorodicky riešiť pôrod, aké to bude ci bude bolieť atď atď. Síce som mala prvý akútnu sekciu, pozbierala som sa. Co som necakala boli boľavé prsníky z dojčenia, výčitky svedomia že som kojila len pár mesiacov, že pôrod nakoniec skončil sekciou, starostlivosť o novorodenca, nevyspatost a všetko okolo samotného bábätka. Aj keď som vedela držať prebalovat a postarať sa aj tak ma dostal ten pocit bezmocnosti keď plakalo kvôli kolikam q vlastne ani nvm prečo.
Teraz mam druhé a musím povedať že už je to po psychickej aj fyzickej stránke oveľa lepšie (klop, klop). 🫣😊👌 ale držím palce aby bol pôrod v pohode 🤗

linddi
12. júl 2023

@danka719 hlavne nepozeraj videá, nečítaj katastrofické scenáre a bude to fajn. Každá sme porodili, nejako to bábo musí von 😀 ja idem rodiť v októbri štvrté bábo a tiež ma začína prepadať panika a stres, že ako to zvládnem... neboj, všetko bude fajn a ty budeš mať isto len a len krásne spomienky na pôrod. Všetko dobre dopadne 🍀

danka719
autor
12. júl 2023

@choco6 ohľadom starostlivosti o babatko sa nebojím, viem že prekvapiť ma môže hocičo a úplne sa pripraviť na to nedá hlavne tá zmena že doteraz sme s manželom bývali 9 rokov sami v dome a zrazu príde naša dcérka, malinký človiečik 🥰😍 ale to je len taka príjemná zmena v živote 😊😊 ďakujem krásne za povzbudenie ❤️❤️❤️

danka719
autor
12. júl 2023

@linddi tak držím palce aby všetko dobre dopadlo 😊😊 ďakujem pekne 💗

jj298
12. júl 2023

@choco6 presen. Tiez som si myslela, ze porod je ta najtazsia cast. Omyl😀

slovakboy
12. júl 2023

@danka719 asi ja mám najmenej čo hovorit do strachu z pôrodu ale možno niečo viem. Keď sme šli my s manželkou rodiť boli sme na príprave a cvičili sme v telocvični s inými pármi. Videá neboli boli knihy a väčšinou sa tam debatovalo o tom ako na to a problémy len okrajovo. Problémy riesi personál. Pýtal som sa manželky či sa nebojí a ona sa z tehotenstva veľmi tešila doteraz to považuje za najkrajšie obdobie v živote a porod? Vždy len povedala že nejako ho vyberú. Počas kontrakcii ju to bolelo a medzi kontrakciami zaspávala bol som len prítomný držal som za ruku poprípade masíroval ale boli chvíle kedy som videl že teraz je v tom sama a ja pomôžem len prítomnosťou. Nikdy počas toho pôrodu som ale nevidel v jej očiach strach. Bolesť je taká otravná niečo čo nemôžeš zahodiť len pretrpieť ale ľudia ktorí sa počas bolesti aj boja to im vidieť na očiach. Tým nechcem povedať že ty budeš mat v očiach strach a moja je hrdinka lebo nemala. Len ti chcem povedať, že ked k tomu príde, budeš sa zaoberať len dýchaním, návalovou bolesťou a oddychom medzi kontrakciami. Samotný porod je už krátky a viac o sile ako o bolesti. Strach opadne a pomôžu ti aj tieto myšlienky:
- doveruj odborníkom. Nie sú dokonalí ale vedia určite viac ako keby si bola sama alebo rodila doma s rodinou. Keď sa obcas budú správať nie podľa tvojich predstav ber to ako ich nedokonalosť, ktorá je normálna. Hovor otvorene čo potrebuješ a neboj sa ich odpovedí aj ked nebudú Ok. Nehodnoť ich ber to ako fakt.
- nebojuj so strachom ale prijmi ho. Keď na teba pride strach daj mu nejaké milšie meno. Napríklad úzkosť. Keď zacítiš že ťa ochromuje prijmi ju a aj seba. Povedz jej: poď ked musíš a choď ďalej. A ono sa tak aj stane. Zacítiš bolesť psychickú ako takú vlnu ktorá odíde.

svetlonos
12. júl 2023

@danka719
ahoj, ak chces. pokojne mi napis spravu a mozme si aj zavolat. Ja mam nizky prah bolesti a nedavno som rodila druhe dieta.
Ja som tiez pozerala na youtube porody - ale oba tie pozitivne !!!
Moja dula mi poradila prijat aj moznost cisarskeho ked by bolo treba, z toho som mala strach.

tl999
13. júl 2023

@jj298 paci sa mi tvoje heslo 😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre