Mám právo požiadať gynekológov o vyvolávačku?

ninarigova
11. jan 2013

Ahojte chcem sa spitat neviete mi poradit ci mam pravo ziadat o vyvolavacku.Konci mi 40tt v nedelu 13.1 2013. V poradni mi vraveli ze mam cakat,kym sa to nespusti samo,zaroven ma strasi tym ze to bude velke babo nad 4kg a moze to byt aj sekcia.Som strasne nespokojna s pristupom v nemocnici kde budem rodit,kazdy tyzden ini gynekolog ine spravy.

sisaha
11. jan 2013

poziadat mozes, ale nie su povinní ti vyhovieť.. Oni zodpovedaju za teba a oni indikuju vyvolavacky.. Este tyzden-dva mozes v pohode prenasat..

stanislavao
11. jan 2013

to asi nepochodite. ale preco ste si neobjednali konkretneho porodnika? ved v dnesnej dobe si rodicka vyberie porodnika, ku ktoremu chodi aj do poradne, dohodne si s nim porod a je to.

heni79
11. jan 2013

Požiadať môžeš, otázne je, či ti vyhovejú.
Spravidla sa totiž vyvolávačka nedáva, pokiaľ ne to nie je nejaký závažný zdravotný dôvod.
Normálne tehotenstvo trvá 40 týždňov +- 2 týždne. Čiže ani po ukončenom 40tt nemožno hovoriť o prenášaní, stále to bude normálny termín pôrodu. Spravidla sa k vyvolávaniu pristupuje až po 41tt, niekde čakajú aj dlhšie. Všetko by sa ale malo odvíjať od zdravotného stavu dieťať a matky.
Skús sa aspoň opýtať na túto možnosť, za to nič nedáš.

nikol4588
13. jan 2013

ja som sa na to pýtala svojho pôrodníka, nakoľko nechcem maličkú prenášať a ona mi povedala, že pokiaľ nebudem mať nejaké problémy tak mi vyvolať pôrod môže až 11 dní od oficialneho termínu. No podotkla, že mi s vyvolaním kľudne môže pomôcť aj manžel 😀

evening_star
13. jan 2013

Ja som mala pôrod vyvolávaný a nie je to bohviečo - 11 hodín mi odtekala plodová voda bez toho, aby som sa otvárala, takže mi pichli injekciu a potom som dostala také bolesti, že som nevládala dýchať, lebo to neboli kontrakcie, ale jedna veľká nekonečná kontrakcia bez prestávok. Nemohla som sa ani nadýchnuť, ako keby som sa topila. Stokrát radšej by som rodila prirodzene, kontrakcie sa pekne dajú zvládnuť a predýchavať, ak sú v prirodzených rozostupoch, ale umelo vyvolaný pôrod je oveľa bolestivejší, intenzívnejší, rýchlejší. To, ako pôrod postupuje, ani veľmi nezáleží od veľkosti bábatka - či už má 3 či 4 kilá, je to viac o spolupráci, správnom tlačení, technike, dýchaní, ved baby v teme epino často hlásia, že porodili aj 4-kilové deti bez nástrihu. Takže ja by som sa nasilu do vyvolávačky nehrnula, radšej v pokoji čakajte. Keď to bez toho nejde, tak jasné, ale načo umelú vyvolávačku dobrovoľne? 40tt je len priemer, tolerancia +-2 týždne, možno ešte len nenastal ten čas.

vefi89
13. jan 2013

veľké dieťa to byť nemusí, sono má odchýlku až 600g, takže v pohode môže mať 3400g .. nesnažila by som sa to urýchlovať, pokiaľ ste obaja v poriadku

zeytin
13. jan 2013

A kde budes rodit - v ktorej nemocnici? Ja by som si vyvolavacku nepytala... co poznam maminy, tak mali pri vyvolavacke vacsie bolesti, silnejsie kontrakcie a minimalne dva pripady poznam take, co im neuspesne vyvolavali porod a nakoniec aj tak skoncili sekciou... Uz sa ti nechce prenasat? A k tej vahe... Aj mne hovorili, ze velke babo... Ani 4 kg babo nie je dovod na sekciu... Mne tesne pred porodom povedali, ze ma podla sona 4200 gr... podla bruska dokonca 4400... A nakoniec sa mi narodila dcerka a mala 3830 gr a rodila som bez epiduralu a bez nastrihu... a to sa kazdy cudoval, ze ako je to mozne, ked som bola prvorodicka... 🙂 Takze aj ta velkost baba podla sona je iba velmi orientacna...
Ja som rodila v Ruzinove a bola som maximalne spokojna...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre