Zaujal mne link od jedne maminky zde na MK na tento clanek..,jelikoz ho nedokazu "vnitrne zpracovat sama" 😉
http://www.babyweb.cz/mam-po-porodu-snist-placentu
zajimal by mne vas nazor a kde jsou "nase-vase hranice zdravi prospesne a kanibalstvi"
Domů > Porod > Po porodu > Mám po porodu sníst placentu?
Mám po porodu sníst placentu?
DOTAZ TÝDNE Dobrý den, někde jsem četla, že se po porodu doporučuje sníst placentu. Prý je to velmi zdravé a mnohé přírodní národy to tak dělají. Je na tom něco pravdy? Přijde mi to docela nechutné, ale to je ostatně mnoho prospěšných věcí. Děkuji za odpověď. Alice K.
Redakce Babywebu odpovídá:
Máte pravdu, že v civilizované kultuře je představa pojídání placenty považována spíše za nechutnou záležitost, nicméně i zde se tento rituál začíná rozmáhat, zvláště u lidí, kteří po vzoru tradičních národů věří, že placenta patří k rituálu zrození.
Pokud odhlédneme od faktu, že placenta byla součást matčina těla, není na jejím složení nic špatného či nechutného. Jedná se přímo o výživovou bombu: obsahuje značné množství proteinů, vitamin E a B6, železo a také hormon oxytocin známý jako hormon štěstí. Tyto látky mají pozitivní vliv na fyzickou rekonvalescenci ženy po porodu, podporují a zvyšují tvorbu mléka. Krom toho jsou výbornou prevencí poporodní deprese a výkyvu nálad, tedy účinným prostředkem proti poporodní depresi.
Léčivých účinků placenty jsou si vědomé mnohé přírodní národy, například staří Egypťané věřili v dualitu duší, přičemž jedna z nich sídlila právě v placentě. Podobně i kmeny Ibo v Nigérii a Ghaně považují placentu za dvojče dítěte a pořádají pro ni plnohodnotný pohřební obřad. Navahové pohřbívají placentu do posvátné půdy spolu s náčiním, které symbolizuje povolání, které by mělo dítě v budoucnu vykonávat. Podobně to dělají i na Filipínách. Tradiční čínská medicína věří, že placenta je léčivý orgán prodchnutý aurou mystické síly natolik, že se v Číně rozvinul velký černý trh obchodu s placentami, které jsou servírovány v restauracích coby speciální menu.
Na internetu najdete velké množství receptů na přípravu placenty. Můžete si připravit steak nebo koktejl. Ale z lékařského hlediska se zatím nedoporučuje dávat si placentu k večeři, dokud nebudou účinky konzumace důkladně prozkoumány. Nicméně bychom tento zvyk měli respektovat u národů, u nichž je to kulturní tradice.
Alternativou ke steaku z placenty může být ve Velké Británii stále více populární usušení placenty a její následné plnění do kapslí, které maminka po porodu užívá. Receptura vychází ze staré čínské medicíny a jsou nabízeny dvě metody zpracování placenty (Placenta Encapsulation) – usušení nebo uvaření a následné usušení, v obou případech je pak placenta rozdrcena a naplněna do kapslí podobných vitaminovým. K mamince se produkt dostane zpravidla dva dny po porodu.
V našich končinách může být problémem si vůbec placentu po porodu přinést domů, protože při podání této žádosti se nemocnice většinou odvolávají na zákon o biologickém odpadu. Pokud se vám to ale povede, můžete ukončit své těhotenství a poděkovat svému tělu symbolickým obřadem, při němž placentu pohřbíte a vysadíte nad ní strom.
11. 2. 2013 | Z dostupných zdrojů zpracovala redakce Babyweb
je mi na vracanie baby.... ☹
ja by som teda nikdy nezjedla nic ludskeho povodu...jedenie vlastnej placenty akceptujem jedine u samic zvierat, ktore porodom stratia sily a ziviny a toto je jediny sposob, ako sa po porode posilnit...ale zena vie nabrat sily po porode aj z inej stravy...a urobit z toho biznis, kde sa placenta pomaly predava len tak v masiarstve mi pride chore a sialene...
@irriss ja by som to nenazyvala kanibalizmus, nakolko to nie je cast tela 😉 ? A myslim, ze pre tento priklad bolo stvorene prislovie: ,, Proti gustu, ziaden disputat '' haha 😀 😀 Ale cestne, sama neviem aky mam na to nazor, sama by som sa na to asi nedala, ale tiez rozumiem preco to ludia robia. 🙂
@domak2
...ale pochazi to z lidskeho tela..rekla bych ze"kanibalismus" je v tomto pripade dost diskutabilni..
neprirazovala bych napr. kousani nehtu k osmazene placente😉 podavane v Restauraci jako delicates at uz je to kdekoliv ale varene, pecene, smazene pro lidi a Z lidi.....🤐
@irriss mne sa viac pozdáva tá varianta o obradnom pochovaní placenty 😀 a teda nezjem ani niektoré obyčajné jedlá (napr. lečo alebo vyprážaný syr), takže toto by som dobrovoľne a vedome tiež nejedla... ale bol by zaujímavý pohľad na doktora, ktorému rodička oznámi, aby jej placentu po pôrode zabalil, že si ju spraví na večeru 😎 keď tak nad tým uvažujem, asi to nie je veľmi reálne, po pôrode sa aspoň u nás ostáva pár dní v pôrodnici, to by sa asi pokazila...
aj keď pre nás nechutné a nereálne, ale viem si predstaviť, že v nejakých domorodých kmeňoch bežná prax 😅 na druhej strane - oveľa viac nechutností sa deje vo svete a sú spoločensky ticho tolerované alebo prehliadané, či nepriamo podporované, toto aspoň nikomu neubližuje...
rovno pri obede 😖
joj 😢
@irriss 😀 ja som odmalička jedlo doslova pitvala, takže predomnou sa nedalo nič utajiť 😎 mimochodom, ostalo mi to do dnes...
a ty si mi zas pripomenula príbeh z pôrodnice, kde jedna mamička mi rozprávala, že jej muž sa narodil ako tretie dieťa, prvé mali okolo 8-10rokov a jeho mamina mala veľa mlieka, tak ho odstriekavala do pohárov a keď prišli staršie baby zo školy, tak im dala vypiť, a keď im to povedala po rokoch, keď už samy mali vlastné deti, tak prskali že ako im to mohla spraviť, že je to nechutné 😀 😀 😀 ale inak im chutilo, len keby im povedala, čo to je, tak by do toho ani prst nenamočili 😅
Ja by som odpisala :
Samozrejme, ziadaj vydanie placenty domov. Odporucam pripravu na sposob svieckovej, alebo Stroganov. Mnam.
Uff no tak je to každopádne veľmi zaujímavý a diskutabilný článok,ale ja nepodporujem pojedanie placenty ani u zvierat, takže restovaná placenta na obed asi nebude 😀
tak ako sa hovori, nikdy nehovor nikdy - viem si predstavit situaciu v ktorej by som zjedla placentu - v takej situacii by som uz bola schopna zjest aj cerviky, larvy a podobne...
verim ze sa do takejto situacie nedostanem, takze u nas tiez zatial placenta na jedalnicku chybat bude😉
jasne!uvarime si gulas z placenty!...fuuuuj!paneboze!!!to co su za otazky?
keby mi to malo zachrániť život,tak ju zjem.ale nie je v nej nič,čo by som nenašla inde.
@irriss Mne na pripravke na porod povedali, ze palcenta je moja a ak ju chcem domov, tak si mam priniest zodpovedajucu prepravku a oni mi ju daju. Jest by som ju urcite nejedla, ale keby sme byvali v dome, kde viem ze ostavame navzdy, tak by som ju zobrala a zasadila na nej strom, ta myslienka sa mi hrozne paci 🙂
Inak ked som to citala, tak ma hned napadlo, ci to nie je velmi "gumene" na jedenie (mala som tu cest a kusok som drzala v ruke) a hned druhe ma napadlo, ze placenta po 38tt starne a neplni svoju funkciu, takze co to je pokazene maso???? 😝 😝 😝
och bože..... myslela som si o sebe, že nie som žiadna háklivka, dokonca aj pri jedle môžem diskutovať o čomkoľvek ( na rozdiel od mojich blízkych 😀 ), ale toto je už aj na mňa dosť ...... 😒
Baby ja som sa zasmiala ale zas v prirode bezne funguje ze samica zje placentu a vsetok odpad po porode mladata s z pohladu prirody sme tiez len zvierata ktore sa rozumovo vyvinuli (aspon sa tak tvarime). Takze z prirodneho pohladu samica- mlada je to ok. Ja osobne by som to nerobila lebo mi to pride nechutne le na druhej strane pre nase konciny je nechutne jest svaby a inde su to lahodka.
Takze dobru chut a bola by som rada ak by sa ozvala odvazna mamicka co ju zjedla - zaujimalo by ma ako chuti 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
omg, dobru chut zelam vsetkym k obedu 😖 😀