Dobrý večer mám 19 rokov a som tehotná nemôžem spať mám depresie bojím sa pôrodu prosím vás dá sa to vidržať tu bolesť ? Manžel má ľúbi je mi verný venuje sa mi až príliš veľa aby som na to nemyslela chodíme si na prechádzky tak isto aj mama robí všetko preto aby som na to nemyslela a aby som sa nebala som v 30 týždni už mám aj vecičky doma pre malú ale veľmi sa bojím nemôžem ísť nikde keď že nie som zaočkovana tak ma nepustia nikde si sadnúť do cukrárne alebo do reštaurácie je mi s toho zle že tehotenstvo si musím užívať doma a v depresiách 😇😒prosím baby poraďte mi čo mam robiť Bali ste sa tiež tak ? A jak to dopadlo nakoniec pôrod dá sa to vydržať ?
Porodili už milióny žien pred tebou a zvládli to takže nevidím dôvod prečo by si to nemala zvládnuť aj ty. Áno pôrod bolí ale tak to skrátka je a nemáš ani možnosť to moc ovplyvniť len sa tomu postaviť. To dieťa už nejako z teba vyliezť musí takže polemizovať nad tým už nemá význam. Na druhý deň si už na žiadnu bolesť nespomenieš keď budeš mať vedľa seba bábätko. Ukľudni sa lebo čím viac sa budeš báť tým bude pôrod horší. Je to v hlave a tak ako sa voči tomu postavíš tak aj bude. Čím viac budeš napätá tým horšie to pôjde. Je to prirodzená vec v živote ženy a príroda nám dala schopnosť porodiť takže sa nemáš čoho báť. Určite to zvládneš tak sa neboj a uži si ešte bábätko v brušku. Ten stres mu tiež moc neprospieva tak mysli hlavne na to. V živote ťa čakajú omnoho ťažšie chvíle ako je pôrod a budeš sa musieť vedieť so všetkým vysporiadať. Je to len pár hodín a je po pôrode. Potom sa už môžeš sústrediť na bábätko a uvidíš že na pôrod si ani nespomenieš. Dopadne to dobre tak hlavu hore. Budeš mať bábätko takže musíš byť statočná lebo už máš zodpovednosť aj za neho. Tak sa drž a hlavne to ber s čo najväčším kľudom ako sa len bude dať.
@kkovacovak anoo tiež som takého názoru a to ma len čaká pôrod. Najhoršia vec čo som robila ja že som si čítala zle skúsenosti s pôrodom čo mali ženy. Najlepšie je sa dať do pohody a tešiť sa asi
@wiktorrria presne tak. Musíte sa sústrediť na to čo bude potom. Že budete držať svoje bábätko a tešiť sa na ten moment. To ako to bude prebiehať je vedľajšie. Dôležité je že už budete spolu
nie nedá sa to vydržať.... asi preto majú niektoré 2,3,4 a viac detí
inak pôrod vlastne nie je hrozný, ale pri kontrakciách som myslela že zomrem 😂 a NIKTO mi nepovedal, že tie sú horšie ako pôrod takže ja som sa celý čas desila, že toto je hrôza a príde ešte horšie - preto ti tu píšem, že ak prežiješ kontrakcie tak v momente kedy povedia "rodíme" si už z najhoršieho vonku 😉
Ahoj, čo tak využiť Epidural? Ak sa až tak veľmi bojíš?
A Keby si bola zaockovana a z cukrarne si doniesla Covid by bolo lepsie ? Sustredis sa na veci akoby si bola jedina na svete co nemoze hento tamto .. alebo jedina co musi porodit. Prestan mysliet negativne. Na porod este vobec nemysli to si odloz tak na den TP, uzivaj si tehotenstvo doma. Upec si kolacik muz ti moze urobit masaz .. vonku je zima urob si domacu pohodu. Tes sa na vianoce . Ber to tak ze je to super tak ako to je . Babatko sa narodi v zime bude do leta vacsie a vsetko bude zas otvorene budes s kocikom v cukrarni kolko len budes chciet. Okolo 38tt budes mat tehotenstva plne zuby a budes nedockavo cakat na porod. Ak sa bojis bolesti mozes si dat epidural .aby si koli tomuto mala depresiu? Je taka doba co narobis ? Clovek musi vzdy hladat to dobre nie sa sustredit len na to co nema nemoze coho sa boji. Vzchop sa budes mama! Dieta potrebuje Hlavne vyrovnanu spokojnu mamu. A prve tyzdne s novorodencom su narocne. Psychicky aj fyzicky je to velka zmena. Bud rada ze ste s muzom zdravi, ze babatko je v poriadku ze problem mas len ked si ho urobis. Daj sa dokopi nechces si uhnat poporodnu depresiu., uplne zbytocne sa trapis dopredu. Ver tomu ze tvoje telo to zvladne a budes mat na to aj team profesionalov.
Pýtaj si epidural, ja som tak bola nastavená pri prvom že budem mat epidural tak som sa bála bolesti (rodila som v 29). Epidural som pýtal okamžite ako mi dávali vyvolávačku a nakoniec mi ho nestihli dať 😅 odvted už mám 3 dieťa a epidural som už nemala nejak sa to nestihlo.
Prihlás sa na kurz predporodnej prípravy myslím že ti to pomôže, budeš istejšia, budeš vedieť čo ta čaká, čo bude nasledovať a pod. Drzim palce 🍀 sama vieš že bolesť je individuálna a každá ju vnímame inak. Nepocuvaj strašne príbehy rodičiek, pretože ani jeden príbeh sa u mna nepotvrdil,
Ak si myslíš že je ro na teba veľa využi pomoc psychológa (sú aj online)
Ahoj, zbytocne stresujes... Nemysli na to... Ja som to tak brala ze ved to kazda zena zvladne tak to musim zvladnut aj ja. A na druhej strane to neskutocme stretnutie s laskou tvojjo zivota stoji za to. Neboj budes v takej extaze ze na bolest ani nepomyslis.a ked budes pocuvat doktorov bude to sup sup. A na bolest si uz ani nespomenies. Neviem ci som to len ja tak mala ale vazne ani ma to nejak nebolelo. Ono je to take divne ale asi ozaj volake delirium😂drzim palce, zena zvladne vsetko, preto ma tu moznost priviest na svet dieta. Neboj to das
Porod je to najmenej, ver mi 😉 porodom sa to tazke este len začne. Vychova, dojcenie, choroby, deficit spanku, nervozita. Kazda si tym presla, uvedom si, ze mas pomoc manžela, ze mas pomoc mamky, oddychuj, kym ste s manzelom sami. Nech ta netrapi, ze nemozes nikam s kamoskami vyjst, zvykaj si 😀 mas manžela a to je to naj 🙂 si mlada, celkom ti aj zavidim tu tvoju sladku nevedomost. Oddychuj, chodte s muzom na prechadzku, dajte si kaavu v bufete a ty sa ukludni. Vsetko bude dobre, porodit porodis, kazda porodila 😀 mozes si dat epidural, mozes si zajednat nadstandard v nemocnici, mozes porodit presne ako chces, podla tvojho planu 🙂 zvladnes to
Moja pôrodu sa neboj, dá sa to vydržať v pohode. Keď na to budeš myslieť takto že sa bojíš bude to len horšie. Čím je žena mladšia myslím ze pôrod tým je ľahší, takže nemaj strach. Ja som sa obávala skôr toho ze co ako po pôrode :D stranda príde až potom.
Pôrod bude taky aký si ho ty budeš predstavovať. Všetko je v hlave - môj názor. Všetko ovplyvnia tvoje neustále myšlienky, takže hlavne pozitívne a mysli len na to dobre a na babo, aby bolo zdravé 🙂
Hlavne nepočúva ženy ktoré ti začnú rozprávať len ich najhoršie pôrody! Povedz ze nie si nato zvedavá.
Držím palce 🙂
Na svete porodili uz miliardy zien, zvladli to, zvladnes to aj ty. Len si nerob nervy dopredu. Pri porode nepanikar a pocuvaj instrukcie lekarov. To babatko vyjst musi tak nech to mate znesitelne obaja, nie aby si z toho mala traumu dozivotnu.
Daj si epidural a nemysli na zle.Naco je dobré čítať negatívne príbehy žien s pôrodom na webe?kto má dobrý pôrod nevypisuje...porodit musíš🙂
Ja som rodila s EPI prvé dieťa bez nástrihu, kontrakcie ako menzes na 3 zatlacenia bola vonku za 3 hodiny bolo po všetkom.zvladnes to nerob si starosti dopredu
Ahoj ja som mala pre mna dlhy a narocny porod tiez som sa predtym bala ale zacala som rodit predcasne a kym zacali naozajstne kontrakcie tak som uz bola zmierena ze porodit musim a tesila som sa na babatko. Na vzdycharni budes do zenami co tiez rodia tiez budu mat kontrakcie a mne velmi pomohol ten pocit ze v tom nie som sama. Ak mozes daj si epiduralku je to ulava a nacerpas nove sily. Pri samotnom porode bol manzel obrovska opora a co sa tyka bolesti je naozaj velka ale tak ako si ju teraz nevies predstavit tak ju aj zabudnes lebo sa to neda s nicim porovnat. A hlavne vies ze skonci. Ja som mala v tom najhorsom stavy ze ja uz rodit nechcem budem navzdy tehotna alebo som oznamila porodnej asistentke ze teda mozme ist na cisarky ze ja uz nechcem prirodzene :D ale nakoniec som to nejak dala dokonca sme sa s muzom aj nasmiali na porodnej sale na tom ako doslova mukam ako kravicka od bolesti ale pomahalo to tak som mukala a smiala sa na sebe medzi to (myslim ze sme uz obaja boli trochu v deliriu od unavy :D) ako pisali baby nestresuj sa zbytocne predtym porodit porodis ci prirodzene alebo sekciou a urcite to zvladnes
Ahoj, viem, že dnešná doba je veľmi ťažká hlavne co sa týka medziľudských vzťahov a rozdeľovanie spoločnosti na očkovanych a neočkovanych a mrzí ma to, že takto si doma sama.
Ja som prvé porodila keď som mala 21, skončila som od 17 TT na pnke do konca, tiež som bola stále doma pretože ja pravidlá dodržujem a nemala som chuť v strachu niekam chodiť, čo keď náhodou mi medzitým dôjde kontrola.
Tiež som sa bála pôrodu a celý čas som nato nemyslela a ani som si nič nečítala, epidural som nechcela, takže pri pôrode som ju nemala a môj pôrod bol katastrofa s hľadiska, že som sa bála. Strach je najväčšie svinstvo.
Dlho som rodila, nespolupracovala som ( nečítala som si fakticky nič o pôrode) a porodila som po dlhých 27 hodinách. Prirodzene ale poznala som dôvod toho všetkého a to bola moja hlava.
Pri druhom pôrode to bolo iné, od začiatku som vedela, že báť sa nemôžem, že to dieťa musí zo mňa vyjsť , začala som si čítať všetko o pôrode a nastavila som sa, že to bude všetko pekné.
A tak aj bolo, epi som si vybavila. Dali mi ju dosť neskoro, čiže mi ani nezabrala tak ako mala ale za 4 hodiny bola malá vonku.
Co sa týka bolesti, zo začiatku začali jemne menštruačné bolesti a potom sa to stupnovalo. Najviac ma to bolelo už v poslednom štádiu ako išlo bábo von ale úprimne, cely čas som bola ako v inom svete, tu bolesť som reálne necítila tak ako by som reálne niečo cítila jednoducho hlava sa ti snaží povedať, že rodis a nemyslí na nič iné a celkovo je to úplne iné ako pri iných bolestiach ani nevieš a zrazu máš babo pri sebe.
A nezabudni, že tie bolesti každá prežíva inak, muzova babka rodila druhé dieťa tak, že jej zrazu vyšlo, že ona absolútne nemala žiadne bolesti a mnoho žien to zažíva tiež tak, že bolesť nieje pre nich taká ako pre iné.
Využi čas, a studuj ohľadom pôrodov co a ako lebo s osobnej skúsenosti viem, že hystercit a báť sa, nieje cesta.
Je to ťažké pre teba a aj pre doktorov.
Vybav si epi a skus sa psychicky pripraviť na to a keď nepomáha tak si zajdi k psychologovi aby ti aspoň niekto pomohol lebo rodiť nepripravena a v strachu je tá najhoršia kombinácia.
Držím ti palce aby si to zvládla co najviac v pokoji.
Ja o par mesiacov rodim po tretí krát, a dúfam, že bude rovnako dobrý pôrod ako ten druhy.
Podla mna máš skor úzkosť zo situácie na svk.. obmedzenia,vydieranie,ockovanie testovanie úmrtia,stale to vsade vidieť, počuť. Si doma,mozno s to na teba nabaluje a nemáš ani tak depku z pôrodu,ako z toho čo sa deje okolo. Je to teraz bežné,ani sa nedivím
Pôrodu sa vôbec neboj, nemáš sa čoho 🙂 je dobre mat taky akoby prirodzene rešpekt, ale nie je to nič hrozné. Si mladá a telo to zvládne hop šup 🙂 Ja mam 1.5r synčeka, a pôrod bol to najmenej. Co som nečakala že bude také náročné je potom tá starostlivosť o bábätko. Prvé 3 mesiace veľa plakal kvôli bolesti bruška (koliky), že cca 1 bábätko z 5 to má. Potom našťastie to prešlo. Ale prvé mesiace sú ťažké, hlavne ak nemáš nikoho z rodiny okrem muža na pomoc. Bábätko plače, na to sa priprav, že bábätká plačú. Treba ich nosí, hojdat, potom zase boli chrbát, v noci spinká ju cca 10 až 12 hodín, ale často sa budia. Niektoré bábätká prespia celú noc, želám ti také, lebo niet nad pokojný spánok. Ak chceš kojiť a nepoužívať umelé mlieko, tak koj 🙂 je to super pre bábätko, len rátaj s tým, že kojenie bolí. Je veľa vecí o ktorých sa nerozpráva, z webu sa na teba smejú len usmiate maminky s usmievavymi babatkami, aj to príde, len prvé mesiace sú fakt náročné. Toto keby mi niekto povedal pred rokom a pol, bola by som pripravenejsia. Ak budeš mat napr stres z toho ci bábätko priberá správne, kľudne si kúp hoci aj z bazara novorodenecku váhu.
Ak máš fb, čo predpokladám ze máš, odporúčam ti 3 fb skupinky :
1. Lepší spánok bábätiek
2. Sú skupinky maminiek podľa narodenia bábätká, tak predpokladám ze ty by si mohla byť v skupinka januárovky 2022, alebo februarovky 2022, vyhľadaj a určite sa pridaj, je to velka pomoc po psychickej stránke 🙂
3. https://www.facebook.com/groups/ockovaniecovid1...
Skupina o očkovaní v tehotenstve. Covid situácia je zložita, zvaz očkovanie, bola by si tak v nemocnici lepšie chránená ty ako aj tvoje bábätko. Aspoň ten pocit, že aj keby sa nakazis, nebude to mat ťažký priebeh.
Ak chceš, kľudne mi napíš do správy. Určite to bude dobré všetko, pôrod je minimum ozaj. Hlavne mysli pozitívne, tvoje bábätko to cíti, a cíti aj to ze ma milujúcich rodičov. Veľa zdravia prajem 🌹
Porod bude aj tak iny ako si ho predstauijes. Bude iny ako ti ho opisu stovky žien... kazdy porod je iny. Buide mozno dlhy , mozno kratky, menej alebo viac bolestivý. Ale ten úžasný momemt ked budes mat dieťatko v náručí, to je to co platí, to preboli každú bolesť. Na tento pocit sa teš , take nieco úžasné sa neda opísať, to treba zažiť. Nepochopis kym neporodis. V tom momente ako sa ti spustí porod pojde vsetko tak , ze ani nebudeš poriadne registrovat co sa deje. Ale ten nádherný pocit, ked budes mat svoje dieťatko v náručí, to je laska , to je radosť, emócie... držím palce , zvládneš to ❤❤❤ všetko dobre prajem ❤🍀
Ja som mala tiež veľký strach z pôrodu. Bolo to pre mňa nepredstaviteľné. A teraz zas je pre mňa nepredstaviteľné že to moje 22 ročné dieťa zrazu je samostatne.😂😂😂. Čakajú ťa najkrajšie roky tvojho života a užívaj si každý deň a neboj sa teraz ,strach budeš mať potom každý deň aby tvoje dieťa bolo zdravé, aby mu išla škola, aby mal dobrých kamarátov, aby sa dostal na dobru strednú. Ale tak ako strach je tam aj veľa radosti 😉 takže hlavu hore pôrod je len začiatok a rýchlo sa naň zabúda
Asi skoro každá sa bála... Neboj nič, tam budeš vedieť čo máš robiť, ak sa niečo začne kaziť tak tebe/babu pomôžu 🙂 ... niekoľko hodín to trvá a zrazu je po všetkom a máš bábätko - a potom to ešte len začne 🤣
No pôrod je bolestivý ale dá sa to zvládnuť, hlavne sa nesmieš báť, ja som pri dcére dostala epidural, ktorý účinkoval 1hodinu ale pôrod bol rýchly - 26minut, a pri synovi som dostala tiež epidural, ktorý účinkoval už celý čas ale to tiež nie je tak že vôbec nič necítiš, stále cítiš bolesť ale už nie taku veľkú a pri samotnom pôrode nebudeš ani nič vnímať či niečo máš alebo nie, strach má každá z nás ale nesmieš sa ním nechať ovplyvniť, skús robiť niečo čo ťa baví a zaženie myšlienky, ja som sa napríklad naučila hackovat a vždy keď som o tom začala premýšľať tak som si vzala vlnu a už som sa sústredila len na to, zamestnaj ruky a myseľ a bude to dobré, tak ti držím palce
Ahoj, ja som sa odmalicka bala doktorov, nemocnic a tiez som si nevedela predstavit ako zvladnem porod. Teraz mam 28rokov a dve deticky a na porod len tie najkrajsie spomienky, obidva boli kratke s minimalnou vydrzatelnou bolestou. Pri malej mi sestricka pomahala tlacit, pri malom som to uz zvladla sama, vedela som uz ako na to.at strach je podla mna prirodzene, ale do depresii neupadaj, pripravia ta o vsetko pekne okolo toho. A snaz sa vyspat pokial sa este da ☺
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Ahojjj som v podobnom veku ako ty ale dneska som začala 29tt. Čakám 1 bábätko Priateľ pracuje v zahraničí a odchádza vždy na 7 týždňov preč pretože vieme ako je to s prácou na Slovensku. Takze je veľká sanca že keď začnem rodiť nebude pri mne. Než som otehotnela myslela som že koľko mám kamarátok. Ale ako si dni dlhé ani jedna sa mi neozve! Som na všetko úplne sama. A vďaka kovidu ako pises nikam nemôžem ísť pretože tiež nie som zaockovana a smutne je že ani by som nemala ísť s kým si sadnúť niekam. Pôrodu som sa zo začiatku bála neskutočne ale dôverujem svojmu telu- a to že ženské telo je prispôsobené k tomu aby odrodilo bábätko. Podľa mna najlepšie čo sa dá spraviť je ukľudniť si myseľ a na pôrod sa tešiť. Jasne že bolesť to bude neskutočná s tým som sa zmierila ale telo to vydrží a vlasne dáš život malému človiečikovi takze ta bolesť bude oproti Tomu nič.