Ahojte 😊 TP mám podľa poslednej ms 13.5 no keďže je syn o týždeň alebo dva menší tak TP mám v knižke podla veľkosti čiže 25.5 ..ktorým termínom by ste sa ako nelekarky čisto iba matky riadili? Počula som od známych ze ak sú rodicia nižši môže aj dieťa čiže kľudne môže byť TP 13.5 i keď je menší.. čo si o tom myslite ? Alebo skôr ale mate vlastne skúsenosti?
ak máš presnú menštruáciu tak potom výpočtom ...
pri sone môže byť bábo väčšie - menšie...
a podľa pohybov? aj nato sa zvykli pýta´t a určovať TP
@gabi2789 vlastna skusenost, ten blizsi termin..teoriu o vyske nepoznam..mame priemernu vysku 172 a 175 cm...dcerka sa narodila o par dni skor ako bol TP podla posl.ms,,ako som pisala min.tyzden v jednom prispevku - predpokladala som, ze termin bude skor..co dr nasledne aj urcil na 1.3mestralnom screeningu..takze TP z tohto vysetrenia bol oficialny TP v knizke, sedelo to stym co som si myslela a este sa aj sama v ten den vypytala na svet 🙂
Podľa sona na začiatku, potom sa už každé môže vyvíjať inak rýchlo.
@gabi2789 nechápem, preco v tomto nie je medzi lekarmi zhoda. Úplne prvý TP sa stanovuje podla poslednej MS, druhý sa upresnuje podla velkosti plodu v cca 12.-13.tt. Od tohto momentu je úplne zbytocne posuvat TP. Takže matka - nematka, riadila by som sa TP z konca 1.trimestru. A lekari by sa mali tiež.
Pozri, mna pododzrievali ze je dietatko mensie, aj teda casto bolo v spodnych krivkach. Narodilo sa ako 4.5kg... takze ja som mala pravidelny cyklus a riadila som sa podla toho a deticky sa narodili viac menej presne. Len pre info, kazda krajina uvadza dlzku tehu inak. Niekde je 38tt niekde 39tt, Belgicko tusim 40tt a podla toho pocitaju aj porod. Existuje viacero sposobov pocitania terminu porodu, prave preto su take rozdiely. A tusim len 4% zien porodia v stanoveny termin.
termin sa upravuje koncom 1.T len ak je rozdiel medzi povodnym terminom podla poslednej MS a nameranymi hodnotami tusim vacsi ako tyzden. Ale to zalezi aj od toho ci je prve dieta, druhe a pod. A aj od rasy... Pravda je zvycajne niekde uprostred. Takze neviem preco to potrebujes, ale ak na nachystanie veciciek, tak by som sa urcite riadila tym skorsim 🙂 ak sa chces stresovat lebo este nie je, tak urcite tym druhym. A ak chces oznamovat okolo seba, tak by som k tomu druhemu pridala este tyzden 🙂 aby Ti ludia potom nevypisovali kazdy den ci si este stale 2v1 a ci este stale nic, je to fest stresujuce
@babydesire pobavila si ma tou priemernou vyskou 172 175, asi mas okolo seba dost vysoke zeny 🙂
Ďakujem každej 😁 prvý syn sa narodil presne na termín podľa poslednej ms preto som zvedavá ku ktorému TP sa priklonit ci aj ďalší sa narodi na cas😁
@janica_ no ja mam 172,,priemerna vyska u zien je okolo 170cm...
@babydesire ja mam rovnako, len akosi tie zeny okolo mna su ovela nizsie. Hladala som nejake najnovsie data, nasla som 167-168cm je ze primer. Ale skor sa mi zda realnejsia tabulka zo zdravoteky.
Inak autorka, ja som mala termin porodu najprv neskor a potom mi ho posunuli o vyse tyzden. Maly sa narodil 12 dni po termine po 8 vyvolavacich tabletkach aj tak sekciou a v porodnici povedali ze nevyzera ako prenasane dieta, takze bohvie kedy mal byt termin porodu. Momentalne mam termin urceny podla poslednej MS, s tym ze som hovorila ze mam v priemere 32 dnovy cyklus, ale meranie v 13 tyzdni ci kedy zevraj sedelo a teraz ma mala podla merani o tyzden menej takze uvidim kedy to na mna pride 😃
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Riadim sa termínom od začiatku.. teda do 12.tyzdna.. Naš je tiež menší a nikoho nenapadlo posúvať termin a nie to dva tyzdne dozadu. Véd to by bolo veľké riziko mat už prezretu placentu atp