Ahojte dievčatá,
chcem sa opýtať, či je pravda, že v dnešnej dobe Vám vôbec nepovedia krvnú skupinu Vášho bábätka, len na špeciálne vyžiadanie, ktoré stojí 3000 Sk. TO som počula, a to je podľa mňa blud. Však to je normálne, že by mali zadarmo a včas povedať krvnu skupinu dieťatka.
waitinka aj mne to povedali v porodnici a mala tomala tiez v sprave ked nas prepustali. Cize jej krvu skupinu poznam uz od narodenia ;)
nám to zapísali aj do zdravotného /očkovacieho preukazu čo sme dostali v nemocnici.
inac, my sme vsetky 3 rodili na antolskej, takze by mohol prispiet aj niekto odinakadial 😀
aj na kramaroch sa napise do spravy zadarmo 😎
aj v Trnave to napíšu do prepúšťacej správy, ks dieťaťa aj mamičky
mne sa zda, ze aj my sme to mali napisane v sprave (trnava).
Na Kramaroch plati, ze detickam sa KS vysetri len vtedy, ak je mamina krvna skupisna 0 alebo Rh negativ.
A inokedy sa nevysetruje? A ked budes potrebovat naliehavo vediet KS ako to zistis?
ani nam to nevysetrili, vraj nebol dovod, podobne ako care
nám to robili automaticky aj v prepúšťacej správe bola uvedená ks malého - tiež som rodila v trnave
a kto ti to potom povie, ked to budes potrebovat?
ja som sa pri jarkovi pýtala, bez problémov mi to povedala, a aj pri Chiarke, ešte sme sa so sestričkami smiali, že majú obe deti KS po otcovi...
Okrem toho to musíš mať napísané v správe a očkovacom preukaze...
no u nas to bolo presne tak ako pise care
lenocka ak by sa nieco dialo a potrebuju vediet KS vzdy ju predtym musia zistit,aj v tom pripade ak ju mas napisanu...aj tak sa to preveruje 😉
aj ked ja s tym nesuhlasim urcite by to mali zistit vsetkym detom hned pri narodeni-ako sa to robilo kedysi nam
ked som sa na to pytala,ze z akeho dovodu...-tak vraj preto ,ze je to drahe ☹
ja som sa opytala sestricky, ta pozrela do zaznamov a hned mi to oznamila...podla mna je to povinne zistit KS kazdeho babätka...no a na 5 den to urcite spavia, pretoze beru z päty krv, kvoli stitnej zlaze
my sme boli na kramaroch a krvnu skupinu nam povedali a aj bolo napisane v sprave, lenze teraz neviem, ci to robili kvoli tej 0 😕
ja som mala krvnu skupinu aj v prepustacej sprave aj na ockovacom preukaze
ahojte - nam krvnu skupinu nezistovali a ked som zistovala ze preco dostala som odpoved ze uz sa to nerobi lebo vraj v prvom roku zivota sa menia protilatky a tak tie vysledky krvnych testov neboli potom presne - takze sa to uz robi az po prvom roku zivota - a povedali mi to v ruzinove, u mojej detskej doki a u mojej krvnej lekarky 😉 tak asi na tom nieco bude 🙂
krvnu skupinu dietata som mala napisanu v prepustacej sprave a je aj v ockovacom preukaze,dost dobre nechapem preco az po prvom roku zivota, vsak dieta ma KS od narodenia rovnaku, este som nepocula ze by sa zmenila....... 😒
Milé dievčatká, minitrouble má pravdu...V krvi detičiek sú totiž aglutinogény, ktoré určujú KS na 100% až po 1.roku života. Neviem, či ja sama by som si dala svoje dieta pichat do žily a vystavovat ho zbytočne bolesti, len preto,aby som vedela, akú má krvnú skupinu. ☹ Na odber treba totiž cca 2-3 ml krvi a nie krv z patičky ako si myslí diddi.Tie papieriky, na ktoré sa dávajú kvapky krvi, sa totiž posielajú do skríningových centier, kde sa vyšetruje okrem vrodenej zníženej činnosti štít. žlazy ešte aj fenylkketonúria a adrenogenit, ochoreniie.Sú to všetko také ochorenia, kedy treba hned začat s liečbou, pretože by mohli vážne mentálne poškodit naše maličké.
No a ked bude moje dieta nedaj bože súrne potrebovat krv, aj tak ju budú musiet kontrolovat a okrem toho robit aj "krížový test",aby sa vylúčila zámena skupín.
Som tri týždne po pôrode, ale krvnú skupinu malého nemám ani v prepúšťacej správe ani i ju nikto nepovedal. Pýtaala som sa detskej doktorky,či to v tých papieroch niekde nie je ale ani ona nevedela. Takže to bude asi tak ako píše chem byt dobra.
No nam minule brali krv, kvoli odberom do nemocnice a bola to hroza. Maly ma desat mesiacov a je dost silak, musela som ho drzat ja, sestricka a este aj doktorka. Na prvykrat sa jej to nepodarilo, nechcela tiect. Druhykrat mu namatkovo pichla zilu a zase striekala na meter a maly reval a reval. Tak mi ho bolo luto ☹
tak ja KS mojho synceka vysetrenu nemam, nie je to vysetrenie povinne a myslim, ze pokial nema babatko problemy, tak ani nie je nevyhnutne ju poznat hned po narodeni..v urgentnych situaciach sa krvna skupina vysetri velmi rychlo a dokial sa nevie a je potrebne krv podat, podava sa krv O Rh negativ, to je taka, co ju moze dostat kazdy..takze sa nebojte.. 😉
moj syncek mal KS tiez v prepustacej sprave - Zilina
ja som rodila v Ilave a KS viem preto, ze mam 0+, tiez tam robia vysetrenia len ak matka ma 0 alebo Rh negativ
malej urobili test hned po narodeni,tam to podmienilo aj to,ze ja som rh neg,a muz rh poz,tak aby vedeli ci mi treba podat rhegu.rooseveltka-BB 😉
ahoj.tak ja som sa hned v porodnici pytala lekarky na krvnu skupinu malej a to som bola 24hod.po porode.nebol stym ziadn problem
nasim malym tiez robili vysetrenie KS, rodila som na Antolskej v Ba, no u nas bol jasny dovod- ja som Rh-negat a muz Rh-pozit.
hned po narodeni sa z pupocnikovej krvi vysetruje Astrup /pH, pCO2, pO2, bikarbonaty, BE, saturacia hemoglobinu kyslikom/ a mam pocit, ze na vysetrenie KS sa tiez pouziva tato krv, takze by nemalo ist o ziadny odber navyse. odber z paty ide na screening, ako bolo pisane vyssie.
inak nam tiez doporucili presetrit KS po 1.roku zivota /dovod pisala chcem_byt_dobra/
tak to o tej KS po roku, je pre mňa novinka... 😕 😕
Mojmu malemu KS vysetrovali - v Novych Zamkoch - ale ja som RH negativ, neviem, ci to robia kazdemu dietatu.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
ja som mala pri obidvoch detoch uvedenu KS v sprave o novorodencovi